Дорогі діти. В Ужгороді закінчення школи обійдеться батькам приблизно в 4,5 тисячі

З чим асоціюється кінець травня? З полуницями, черешнями, ромашками… А ще – із закінченням навчання у школах. Щороку одна і та ж картина: вулицями міста бігають щасливі 11-класники зі стрічками через плече, роблять останні шкільні фотографії, заповнюють усі столики в кафе та барах. А продовженням цього «свята дорослості» стає випускний вечір – одна з тих важливих подій у житті людини, котра заслуговує на відео- і фотозйомку.

Дорогі діти. В Ужгороді закінчення школи обійдеться батькам приблизно в 4,5 тисячі

Як і кожна з таких важливих подій, випускний вечір обходиться недешево. Тато моєї однокласниці колись пожартував: «Добре, що лиш раз у житті!». Тож яку суму мають підготувати батьки, аби зробити дитині свято, і які тенденції цьогорічних ужгородських випускних, з’ясовував «Ужгород» напередодні свята.

300 гривень за гостину

Отже, ресторан. Цей пункт – точно перший у списку батьків і останній у списку самих випускників, які більше переймаються вбранням та розвагами. Місце святкування зазвичай обмірковують ще задовго до самої події. Мама випускника Ірина Сімоха каже, що у виборі ресторану батьки звертали увагу і на те, щоб кухня була смачна, і щоб потанцювати було де, і щоб ціни не надто високі: «Важко обрати. Ще важче догодити всім батькам та дітям, бо в кожного свої смаки. Ціни всюди високі, але ми обрали оптимальний варіант. Дещо зготуємо самі – так дешевше виходить». У середньому ціна за місце в ресторані – 300-350 гривень. Можна знайти і дешевше – 230-250 гривень, але меню, відповідно, буде не таке різноманітне.

Разом із рестораном слід обдумати і розважальну програму свята. Популярним стало запрошувати на випускний тамаду. Двоє ведучих на вечір коштуватимуть близько 2500 гривень. За ці гроші вони обіцяють насичену програму зі «справді цікавими конкурсами», але без музичного оформлення. Ведучий однієї з фірм організації свят Дмитро Осипов каже, що цього року він з колегою має набагато більше замовлень, ніж у 2012-му: «Навіть у Львові будемо ведучими на факультетському випускному в «Політеху». Вже стало традицією на будь-який випускний (шкільний чи університетський) кликати ведучих. Так свято буде набагато насиченішим. Готуємося серйозно, адже кожна школа, факультет або коледж мають свою специфіку і сміються люди з того, що їм близьке. Тому зазвичай збираємо інформацію, а в подальшому її використовуємо в підготовці та на самій події. Випускники завжди просять, щоб було весело і щоб ми контролювали стадію їхнього алкогольного сп'яніння».

Фотосесія на випускний вечір теж добряче вдарить по кишені. Професійному фотографу доведеться заплатити близько 800-1000 гривень – і то не за весь вечір позування перед камерою. Він попрацює на врученні атестатів і, за бажанням випускників, на самому святкуванні. Всього – десь 3-4 години на групу випускників.

Зі синами – економніше

З організаційними питаннями розібралися. Час перейти до найцікавішого (принаймні для дівчат) – до випускного вбрання. Тут кілька варіантів: його можна купити, взяти напрокат або навіть пошити. Вітрини ужгородських магазинів ще від середини квітня починають зваблювати елегантними сукнями для випускного балу. І чим ближче до цього свята, тим різноманітнішим стає вибір. Продавці кажуть, що дівчата цього року надають перевагу довгим, але не надто розцяцькованим сукням з легкої тканини; короткі купують рідше, хоч вони дешевші та практичніші. Ціна короткого вбрання – від 300 гривень, а довше коштує від 800 до 2 тисяч. До нього слід додати туфлі (від 300 до 600 грн.), біжутерію (100-200 грн.), клатч (100-200 грн.).

Думка, що хлопцям вибрати вбрання для випускного легше, – не зовсім правильна, адже і тут існують найрізноманітніші фасони, кольори, які підбирати треба теж індивідуально. Ціна чоловічого костюма – від 600 до 1200 гривень. Можна придбати смокінг, але він, по-перше, дорожчий (1600 грн.), а по-друге, не надто популярний серед випускників. Додаємо туфлі (400-600 грн.), сорочку, краватку, запонки – ще 300 гривень.

От у чому хлопцям пощастило, так це в тому, що не треба робити зачіску, макіяж і манікюр. Для батьків випускниці це ще 300-400 гривень.

І, нарешті, останнє: квіти. Без них не обходиться жоден випускний вечір. Середня ціна за букет – 100-150 гривень.

Отож підбиваємо підсумки: «свято для дитини» в Ужгороді коштує близько 4500 гривень. Звісно, багато де можна зекономити – головне, щоб від випускного балу лишилися найкращі спогади на все життя.

Лілія Горват

01 червня 2013р.

Теги: випускний, школярі

Коментарі

мама двох учнив 2013-06-17 / 01:12:38
В мене двое дитей навчаеться в школи , то це просто жах! Постийно на щось треба здавати гроши! Група платна,на фонд школи, ще й за ремонт коридора плати ! фонд класа , пидручники купувати треба ! Арглийська 200 грн. В школи ничого не робиться ! Туалети жахливи ! Правди не добитися , оскильки миськно вдоли !!!! Ледь вистачае зарплати на """ безкоштовну освиту """ !

Зашедший 2013-06-02 / 11:37:17
Да не в тарифах дело! Вопрос тот же самый, как и на свадьбах тех же. Типа: "Сделаю дешевую свадьбу, а что люди подумают?" Аналогично и на выпускных: "Вот, одену дочь (сына) "не так", а что соседи-родычи подумают?"

колишній випускник 2013-06-01 / 19:07:46
Хто придумав такі недосяжні тарифи щодо відзначення випуску зі школи.Нещасні батьки.Невже ці глупі,непотрібні витрати заради того, щоб догодити якимось мажорам і?Адже після випускного у більшості пустота ,глуха невизначеність куди піти далі!Хто навязує такі непомірні витрати!Куди дивляться управління освіти,дирекції шкіл!Маса безробітних а тут такі дорогі проводи зі школи!


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи