- Що таке божоле і чому молоде вино користується такою популярністю?
- Взагалі традиція споживання вина божоле прийшла з Франції. Молоде вино робиться з сорту гаме, при чому відомо, що вино з нього виходить досить посереднє. Для того, щоб його "проштовхнути" на ринку, французи вирішили навчити людей пити божоле. Цікаве воно тим, що у ньому відчуваються нотки соку, воно дуже ароматне. Свято божоле почали проводити у третій четвер листопада, хоча за всіма канонами вино може починати продаватися не раніше січня наступного року. Тепер вина божоле у світі споживається неймовірна кількість, в усіх хороших ресторанах є французьке божоле. На Закарпатті фестиваль молодого вина проводиться вже вп'яте. Запропонувавши колись спілці виноградарів та виноробів проводити це свято, я мав дві цілі – легалізувати приватне виноробство та прививати культуру споживання вина.
- "Закарпатське божоле" - фестиваль більше для туристів, чи для самих закарпатців?
- Для туризму в нашому краї осінь – мертвий сезон. Готелі та бази зараз пустують, але до 19-го листопада, от побачите, вони всі будуть заповнені. Популярними є тури вихідного дня "Закарпатське божоле", можна сказати, що фестиваль буде цікавим і для гостей нашого краю, і для місцевих жителів.
- Які фестивальні "фішки" готуєте цього року?
- Як я вже казав, надзвичайно важливо для мене, і для інших виноробів пояснити людям, що таке культура споживання вина. У нас будуть продаватися дегустаційні бокали, в ціну яких буде вкладено літр будь-якого вина, яке буде до душі. Купуєте гарний бокал за 50 гривень, з яких 25 гривень - вартість самого бокалу, ще 25 – ціна літру вина. Насправді ж ціна літру вина - 40 гривень, тобто ми свідомо пішли на цей демпінг, щоб людей зацікавити купувати такі бокали. При цьому видається дегустаційна карта, яку ви залишаєте там, де, на вашу думку, найкраще вино. Принцип простий: переможцем стане той винороб, у кого буде найбільше карток, тобто справжній народний обранець.
- Хто і яким чином може взяти участь у фестивалі?
- Я хочу наголосити, що на фестиваль можна привозити виключно вина врожаю 2011-го року. Ніяких "старих" вин. І жодних "гібридів", тільки чисті сорти винограду. 15-го листопаду о 10-й ранку в дегустаційному залі "Шардоне" будуть прийматися заявки. Наголошую, що хто не з'явиться, для того просто не буде місця, адже цього року у фестивалю – новосілля.
- І де ж він буде проходити?
- Цього разу міська влада запропонувала нам "переселити" фестиваль у винний льох поблизу площі Поштової. Там прекрасне місце, це пам'ятка архітектури 17-го століття, там неперевершена атмосфера, однак довгий час ці приміщення були занедбані. Зараз там кипить робота, готується місце. При чому всередині льоху буде виключно вино. Ми не пустимо туди ні з медом, ні з шашликами, це все буде на вулиці, там же буде концерт самодіяльних колективів, гостей культурної програми буде гурт "Rock-H". Тож має бути весело, смачно та цікаво, усіх запрошуємо.
Олександра Берегова, KarpatNews.in.ua
ВиноТех 2011-12-20 / 10:24:38
Олександр Ковач!Дякуємо за вашу креативність та енергійність в проведенні різних мироприємств,бажаю вам подальших успіхів!!!