Один з великих виробників коньяків в Україні Ужгородський коньячний завод (УКЗ) збільшив виробництво коньячної продукції на 1,5%, або на 1,1 тис. дал до 76,6 тис. дал у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року.
У минулому, 2010 році Ужгородський коньячний завод виробив 314,7 тис. дал коньячної продукції, що на 25,8% більше ніж у 2009 році.
Наступний великий виробник коньяків в Україні Одеський коньячний завод (ОКЗ) збільшив виробництво коньячної продукції на 2%, або 2,3 тис. дал до 109,4 тис. дал у порівнянні з аналогічним торішнім періодом.
Як повідомила редакція порталу Eurowine - у першому кварталі цього року частка ОКЗ у виробництві українських коньяків склала 14,5%, тоді як в аналогічному періоді 2010 року вона була на рівні 17,9%.
Ще один виробник коньяків - вино-коньячний завод "Бахчисарай" (закрите акціонерне товариство "Бахчисарайський винзавод", Крим) у першому кварталі збільшив виробництво вин на 25%, або 78,8 тис. дал до 392 тис. дав, а виробництво коньяків скоротив на 82%, або 52,9 тис. дал до 13 тис. дал у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року.
За підсумками 1 кварталу "Бахчисарай" займає лідируючу позицію в українському виробництві вин, збільшивши свою частку з 6% в аналогічному періоді 2010 року до 10,5% за підсумками звітного періоду.
Частка компанії у виробництві коньяків в 1 кварталі склала лише 1,7%, тоді як в 1 кварталі 2010 року вона була на рівні 12,1%.
Як повідомляло агентство, в 2010 році "Бахчисарай" збільшив випуск виноградного вина в 3,8 разу до 1,63 млн дал, коньяку - в 2,2 рази до 347,9 тис. дал у порівнянні з 2009 роком.
Разом з тим, не дивлячись на зростання коньячного виробництва, виробництво горілки та інших міцних спиртних напоїв у першому кварталі цього року істотно скоротилася більш ніж на 25%. Горілчаний обсяг виробництва склав всього 8,7 млн. дал (в аналогічному періоді минулого року - 11,7 млн. дал). Спад виробництва лікерів, солодких наливок, спиртових настоянок, інших спиртних напоїв склав 9% (3,3 млн. дал у 2010 проти 3 млн. дав у 2011 році). Якщо ж брати ринок міцного алкоголю цілком, то частка горілки впала з 90,2% до 88,6%, а частка коньяку збільшилася з 83,1% до 82,3%.