Сергій Федака: Нові козирі в руках закарпатських політиків

Цього тижня відкривається 8-а сесія Верховної Ради. Одне з найголовніших питань, яке там стоятиме, – про призначення парламентських виборів на осінь 2012 року. Причому, найімовірніше, вони відбуватимуться за змішаною системою, як нещодавні місцеві вибори – 225 мандатів за партійними списками, 225 – за мажоритарними округами.

Сергій Федака: Нові козирі в руках закарпатських політиків

На Закарпатті свого часу існувало шість округів. Якщо зацікавлені сили дуже-дуже постараються, то можуть викроїти навіть сім. Востаннє вибори по "мажоритарці" проходили у нас ще 2002 року. Відтоді демографічне співвідношення між Закарпаттям і рештою України  ще більше змінилося на користь нашої області. Якщо всюди відбувається скорочення населення, то Закарпаття останніми роками балансує на межі нульового, а той  навіть мінімального позитивного приросту. Оскільки округи формуються таким чином, щоб у кожному була приблизно рівна кількість виборців, Закарпаття зараз отримує шанс підвищити свою політичну вагу в масштабі цілої держави. Але якщо це відбудеться, то далеко не автоматично.

Натомість, значення партійної складової у майбутніх виборах, на жаль, знижується. Опозиція демонструє свою нездатність об'єднуватися не те що за п'ять хвилин до розстрілу, а навіть тоді, коли ці розстріли вже почалися. Найбільш прикро це засвідчив День Соборності, коли в центрі Києва відбулися два окремі опозиційні мітинги (очолювані Ю.Тимошенко і А.Яценюком) плюс ще  третій, провладний. Соборність як була на папері 92 роки тому, так і нині лишається більше мрією, ніж реальністю. Чим ближче до виборів, тим домовлятися стане усе тяжче. Якщо президентські вибори ще більш-менш злучали опозицію навколо найбільш реального кандидата, то парламентські, навпаки, завжди її розсварювали. Кожний гетьманчик вважатиме, що його бутафорське військо найсильніше. Знову сили, які ледве набирають один відсоток, малюватимуть собі рейтинг мінімум у вісім відсотків. Є традиційне українське побажання для молодят – "Щоб серце прагнуло любові, а тіло рвалося до гріха!". Так-от в нинішньої опозиції серце заповнене переважно самозакоханістю, а тіло взагалі не здатне до гріха. Шкода, бо Європа на нашу владу махнула рукою, тому стимули до того, залишатися у межах благопристойності влада може отримувати тільки зсередини держави – або від опозиції, або від громадянського суспільства, яке то демонструє ознаки життя, то знов впадає у летаргію.

Між тим не виключено, що прохідний бар'єр підвищать з нинішніх 3 до 4, а то й 7%.  Це тим більше реально, що тертя всередині нинішньої владної коаліції стає усе відчутніше, регіоналам і комуністам усе більше не по дорозі, тому спокуса залишити червоних поза майбутнім парламентом у партії влади досить велика. Для "Батьківщини" підвищення прохідного бар'єру теж вигідне, оскільки поки її рейтинг порядку 10-11%. Підвищення бар'єру примусило би інших партійних лідерів опозиції гуртуватися навколо цієї, наразі єдиної прохідної сили. Це, в принципі, єдине, що може підштовхнути їх бодай до формального єднання. Додатковим свідченням на користь цієї ситуації є те, що А.Яценюк упродовж останніх тижня-двох ініціює об'єднавчі процеси. Отже, на те, що його "Фронт змін"  сам-один зможе пройти до парламенту, не дуже розраховує, хоч на місцевих виборах ця  партія і продемонструвала третій результат по Україні в цілому.    

Але то все зараз. Вибори же відбудуться восени 2012 року, зразу же після помпезного Євро-2012. Влада зробить усе, щоб футбольний чемпіонат спрацював на її позитивний імідж. Упродовж 2011 року здійснюватимуться непопулярні реформи, зокрема пенсійна, житлова, комунальна, прийняття нового Трудового кодексу, що відштовхне електорат від Партії регіонів. Тому наступного року вона здійснить ряд популістських кроків, аби цей рейтинг наростити. Тоді можна буде очікувати символічного зростання зарплат і пенсій, скасування якихось не надто принципових податків. Поки же соціально-економічна ситуація ускладнюватиметься. Аби більш-менш сприйматися народом і цього року, влада муситиме час від часу жертвувати якимись корупціонерами з власного середовища і кидати їх "на списи" правосуддю. Загострюватимуться взаємини між урядом і регіональними елітами. Але і тут Закарпаття наразі має сильні позиції. Оскільки через нашу область пролягатиме один з транспортних коридорів до стадіонів Євро-2012, можемо ще півтора року смикати ковдру на себе, а там вже треба буде розкручувати ідею зимової Олімпіади-2022.

Чи зможе закарпатська еліта вдало розіграти козирі, які опиняються у її руках? Відповідь далеко не очевидна. Вона залежатиме від того, наскільки наша еліта вивчила табличку ділення, наскільки освоїлася у київських коридорах і особливо від того, наскільки спокійною буде ситуація всередині самої області.

Сергій Федака

31 січня 2011р.

Теги: сесія, Верховна Рада, вибори

Коментарі

2011-02-08 / 09:23:00
Упали в АКВАРІУМ!

анонім 2011-02-02 / 00:37:00

""Соборність як була на папері 92 роки тому, так і нині лишається більше мрією, ніж реальністю.""

Пане Піпаш, як ви можете з таким явишем миритися? Це ж сіль на ваші рани!!! Де ж ваша армада? Чому Сорри мовчить??? ..... ..... його мать!!!! Ану зарядіть ваші гармати!!!!

2011-01-31 / 21:39:00
Но, туй го маєш! Шанований пан професор, цілий дохтор наук, уповів "сорріям" і шилияким другим перебачникам, ош ушитка їхня соборність - тото пустий папірь, не вартий а пів-цента! -)

Ану, хлопи-перебачники, зачніть свою древню піснь про сотвореніє світу од трипільських глечиків і єдінениє споконвічних украйнських зимиль од Монреаля до Берінгового потока -)))

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини