Віртуальний реекспорт

Підніжку закарпатським виноробам ставлять не політики, а недобросовісні конкуренти

Віртуальний реекспортМіністертсво аграрної політики України продовжує перевірки вітчизняних виноробних підприємств. Як зазначають представники Міністерства, це найоптимальніший варіант дій у відповідь на осінню заяву керівника федеральної служби у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини при Міністерстві охорони здоров’я й розвитку РФ Генадія Онищенка щодо сумнівного походження закарпатського вина, яке Україна експортує в Росію. В листопаді Онищенко заявив, що має інформацію, наче деякі українські виноробні підприємства, що експортують свою продукцію до Росію, використовують молдавські виноматеріали, ввезення яких на територію РФ на той час було заборонено. І російські і українські ЗМІ не раз цитували слова Онищенка про те, що в закарпатському місті Берегово взагалі знаходиться ледве не центр фальсифікату.

Це шокувало українських виноробів і змусило діяти. Наприклад, російський есклюзивний дистрибютор одного з найбільших вітчизняних виробників вина СП «Айсберг» ЛТД ( підприємство знаходиться у Берегово) відразу ж після заяви головного «санітара Росії» відмовився від подальшої співпраці. Тоді комерційний директор «Айсберга» Андрій Пінькевич звернувся до Мінагрополітики, і воно створило робочу групу для перевірки якості й походження сировини, що використовується для виготовлення вин цим підприємством. Були також оперативно проведені переговори на міжурядовому рівні. Це дещо розрядило ситуацію. Сторони зголосилися перевірити якість українських вин, аби не допустити реекспорту й поставок недоброякісної винної продукції, та не завдати шкоди вітчизняному виноробству на російському ринку.

«Факт реекспорту молдавської продукції помічений не був», — наголошує спеціаліст держдепартаменту ринків рослинництва, садівництва, виноградарства та виноробства Мінагрополітики України Сергій Ченуша. Більш того, за його словами, міністерство залишилося задоволеним рівнем якості виробницва вина на перевірених підприємствах. Висновки комісії були направлені російській стороні, в Міністерство закордонних справ України і в Посольство України в Росії.

На думку Пінькевича, звинувачувати закарпатських виробників у використанні молдавської сировини — нерозумно, бо Молдова знаходиться досить далеко від них. Угорщина — значно ближче і географічно і за якістю матеріалів. «Що стосується винограду, то його вигідніше закуповувати в Угорщині», — говорить Пінькевич, пояснюючи, що український і угорський виногради однакові за якістю, бо можуть рости на одному пагорбі.

На сьогодні вже перевірено чотири підприємства у Закарпатській області і три — в Одеській. «Ми відновлюємо перевірки, які проводилися до нового року», — зазначає Чинуша. Він виступає за участь в перевірках і російських спеціалістів, і вже відправив їм відповідну пропозицію. Відповіді поки немає. Українські фахівці не вважають, що у даній колізії є політичний підтекст. Не бачить його і Пінькевич, хоча й мав головний біль через досить поспішну заяву Онищенка. На думку українського винороба, це звичайна собі інформаційна атака. Однак цей «неполітичний» наступ виявився вдалим, бо викликав резонанс як у Росії, так і в Україні. І лише завдяки скоординованим і оперативним діям Мінагрополітики і виноробів, в тому числі СП «Айсберг», вдалося у найкоротший термін з’ясувати, де тут дійсність, а де вигадки, що загрожували вилитися у вагомі фінансові втрати українських виноробних підприємств. Так, за словами Андрія Пінькевича, його підприємство «займає в Росії добру долю ринку» і збитки склали б «близько 20% загального річного обсягу». Отже, насправді дана ситуація виникла через недобросовісну конкуренцію на російському ринку, і її ініціатором, як вважають українські фахівці, є певний виробник, якому українська продукція на російському ринку, як кістка у горлі. Між тим, в даній ситуації можна відшукати і позитив. Україні випав шанс ще раз довести, що її вина якісні, і немає жодних причин ставити це під сумнів. Принаймні, після численних перевірок і листів до Російської Федерації, українське вино, в тому числі закарпатське, не зникло з полиць російських магазинів.

Однак Андрій Пінькевич розповідає, що не те що вибачень, а й жодної відповіді від Генадія Онищенка не отримано, хоча вина українського виробництва залишили у спокої. «Як справжні винороби, ми перш за все дбаємо про якість вина, бо дорожимо своїм ім’ям», — робить висновок заслужений винороб України Галина Новицька, а потім не без задоволення додає, що береговські вина до смаку і Президенту України Віктору Ющенку і прем’єр-міністру Угорщини Ференцу Дюрчаню. На якість українських вин вказує і те, що, наприклад, продукцією СП «Айсберг» вже зацікавилася Америка, Ізраїль і Прибалтійські країни.
Марія СЕМЕНЧЕНКО, «День»
30 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 1
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини