Закарпаття: У Хусті обговорено проект Концепції та питання надання податкової звітності в електронному вигляді

15 грудня на Закарпатті на семінарі, який організувала Хустська ОДПІ, обговорено проект Концепції реформування податкової служби та питання подання податкової звітності в електронному вигляді. У семінарі взяли участь платники податків, обсяг операцій яких сягає більше мільйона гривень.

Представляючи проект Концепції реформування податкової служби, перший заступник начальника Хустської ОДПІ Володимир Пасічник відзначив, що реформування податкової системи намічається провести у три етапи . На першому -- протягом 2007 року – планується подолати головні недоліки чинної податкової системи за рахунок зміни податкових правил. Другий етап, який розраховано провести у 2008 - 2010 роках, передбачає реформування основних податків: податку на додану вартість, податку на прибуток підприємств, з доходів фізичних осіб, введення податку на нерухоме майно, зміни діючої системи платежів за природні ресурси та збору за забруднення навколишнього природного середовища, реформування методів адміністрування податків і зборів. Його наслідком має стати - розробка та ухвалення Податкового Кодексу України. Під час третього етапу передбачається реформувати систему адміністраторів податків і зборів, запровадження малопрогресивного податку з доходів фізичних осіб, зниження ставки податку на прибуток підприємств в напрямку її уніфікації з максимальною ставкою податку з доходів фізичних осіб. Планується ставку податку на прибуток поступово зменшити до 20 відсотків, податку на додану вартість – до 18 відсотків.

Головний державний податковий інспектор ДПА у Закарпатській області Єва Мойшевич, яка була запрошена на семінар, роз’яснила, що необхідність впровадження системи отримання від платників ПДВ та обробки в електронному вигляді податкової звітності та реєстрів отриманих і виданих податкових накладних є однією із першочергових та потребує законодавчого врегулювання, оскільки дозволить в онлайновому та автоматичному режимі відслідковувати повноту відображення податкових зобов’язань і податкового кредиту усіх платників ПДВ. Переваги електронної звітності очевидні. Взяти, хоча б, відшкодування ПДВ. Сама процедура проведення перевірок по відшкодуванню ПДВ вимагає чимало часу на дослідження ланцюгів постачальників продукції, встановлення, наскільки обгрунтовано сформовано податковий кредит. Нерідко, за її словами, це призводить до порушень законодавчо встановлених строків відшкодування, не виправданого втручання в діяльність платника.

Автоматизована система дозволить проводити перевірку дистанційно, в короткі терміни. До того ж, це ефективний засіб руйнування схем ухилення від сплати податків у повному обсязі, виявлення так званих віртуальних заявок на відшкодування податку на додану вартість. Такі системи електронної звірки податкових зобов’язань надають можливість в короткі терміни здійснювати кабінетний аудит та вживати оперативні заходи по упередженню використання “фіктивних” фірм.

Для того, щоб перейти на нову форму “спілкування” з податковими органами, необхідно укласти договір з податковою інспекцією. Отримати програмне забезпечення накладання електронно-цифрового підпису та шифрування. На сьогодні існує два найпоширеніших способи подання звітності. Це -- на магнітних носіях ---дискеті, диску, флеш-карті і мережею Інтернет. Більш конкретно довідатися про умови підключення до системи електронної звітності платники податків можуть із інструкції, що є в договорі, та посібника, який виданий спеціалістами ДПА у Закарпатській області. Його безкоштовно можна отримати у податкових інспекціях області. Крім того на вебсайті ДПА у Закарпатській області www.dpa.uzhgorod.ua та на сайті ДПА України www.sta.gov.ua створено банер, на якому розміщені всі нормативні документи та відповіді на запитання платників з цього питання.

На запитання, чи обов’язковим для підприємців є впровадження податкової звітності в електронному вигляді, Єва Мойшевич відповіла, що все залежить від бажання і можливостей конкретного підприємства чи підприємця. Звітність у паперовому вигляді не відмінена.. Інша справа, що ті підприємницькі структури, які вже звітують через Інтернет, мали змогу переконатися, що така система економить їхній час, зменшує паперовий документообіг між ними та податковою інспекцією, скорочує накладні витрати.

Про переваги нововведення розповіли ті платники, які вже подають податкову звітність в лектронному вигляді.
Офіційний сайт ДПА у Закарпатській області.
20 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини