Якою є ситуація у сфері земельних відносин в Закарпатській області?

Про це - у коментарі голови обласної державної адміністрації Олега Гаваші.

Якою є ситуація у сфері земельних відносин в Закарпатській області?

Президент України Віктор Ющенко звернувся листом до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, в якому йдеться про необхідність вжиття урядом невідкладних заходів для недопущення зловживань при оформленні та видачі державних актів на право власності на землю. "До мене надходять численні звернення щодо загострення ситуації у сфері оформлення громадянами України права на земельні ділянки. Серед основних проблем заявники відзначають прояви хабарництва в системі державних земельних органів, забюрократизованість та навмисну затримку процедури оформлення державних актів на право власності на земельні ділянки, відсутність ефективного державного цінового контролю щодо послуг із виготовлення землевпорядної документації", – йдеться зокрема в листі. Президент вважає: нинішня ситуація у сфері земельних відносин спричинює порушення прав громадян, дестабілізує ситуацію, створює можливості для зловживань і хабарництва.

Якою є ситуація у сфері земельних відносин в Закарпатській області, коментує голова обласної державної адміністрації Олег Гаваші:

– Цей лист Президента України надзвичайно на часі, – переконаний Олег Гаваші. – Прийоми громадян є важливим барометром, який висвітлює проблеми, потреби простих громадян. Чотири рази на місяць я проводжу прийом громадян. Так само і мої заступники. Крім того, в адміністрацію люди звертаються щодня. Так ось, за півріччя звернулось понад півтори сотні закарпатців, проблеми яких так чи інакше стосувались земельних відносин. При цьому найбільше таких звернень було з гірських районів – від мешканців Тячівщини, Міжгірщини і Хустщини. Звичайно, великий їх відсоток – це родинні, сусідські межові спори. Але немало з них пов’язані з недосконалістю законодавства у сфері земельних відносин. Скажімо, внесені зміни в Земельний кодекс України щодо необхідності вибору місця розташування земельних ділянок при оформленні проектів землеустрою відведення громадянам у власність ще більше ускладнили процедуру, збільшили як строки, так і вартість робіт. Президент небезпідставно вважає, що практично провалено виконання Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, які посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок", яким передбачене суттєве спрощення процедури посвідчення права власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж.

Якщо проаналізувати ситуацію в нашій області з реформуванням земельних відносин та виготовленням державних актів, то назвав би її контрольованою. На сьогодні 59 відсотків сільгоспугідь та 83 відсотки ріллі області знаходяться у приватній власності, при цьому при розпаюванні земель колективної власності вже 91,7 відсотка громадян отримали державні акти на право власності. Станом на 1 липня 2009 року, згідно з рішеннями сільських, селищних та міських рад, 444,6 тисячі громадян реалізували своє право на отримання земельних ділянок у приватну власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, ведення особистого селянського господарства, садівництва, індивідуального дачного та гаражного будівництва.

Цим громадянам видано 173 тисячі державних актів на право власності на земельну ділянку, що становить 39 відсотків від кількості громадян, які приватизували свої земельні ділянки. Державні акти ще не отримали 271 тисяча громадян.

Щоб в цьому плані рухатись далі, необхідна величезна підготовча робота. Закарпаття – гірська область, з великою часткою деградованих та малопродуктивних земель. Тому важливими є детальна інвентаризація земель, проведення геодезичних робіт тощо. Тим часом на проведення земельної реформи, яка передбачає і названі роботи, з державного бюджету виділяються крихти. Так, через відсутність державного фінансування на заходи по збереженню та охороні земель останнє коригування великомасштабного обстеження ґрунтів проводилось у 1980-1983 роках.

На цей рік "Регіональною програмою земельної реформи в Закарпатській області на 2006-2012 роки" області заплановано 13,235 мільйона гривень на проведення земельної реформи. Натомість із державного бюджету не надійшло жодної копійки. Тому ми прийняли рішення виділити на проведення картографічних робіт і грошову оцінку земель 700 тисяч гривень з обласного бюджету та 577 тисяч – з місцевих бюджетів.

Не додає стабільності в роботі і кадрова політика в державних земельних органах. Тут я теж повністю погоджуюся з Президентом України. В Закарпатті кілька разів чинилися спроби Держкомзему України силовим методом, без погодження з облдержадміністрацією, змінити керівника головного управління земельних ресурсів та начальників кількох районних відділів. Тоді ми відстояли свою позицію. Натомість в Києві зовсім не переймаються ситуацією на низовому рівні: сьогодні в більшості сільрад нема фахівців-землевпорядників. Правда, в цьому плані маємо позитивні зрушення: четвертий рік поспіль УжНУ вже готує спеціалістів-землевпорядників, і ця спеціальність набуває популярності.

Підсумовуючи, скажу, що я переконаний: щоб відбулися позитивні зрушення у сфері земельних відносин, необхідні системні зміни передусім на рівні держави.

Сайт Закарпатської ОДА
07 серпня 2009р.

Теги: земля, земельні відносини, приватизація, державні акти, Олег Гаваші, Віктор Ющенко

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 1
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини