На Закарпатті процес роздержавлення проходить без скандалів і протистоянь

Незважаючи на те, що процес роздержавлення майна в нашій країні триває уже більше 15 літ, суспільство раз у раз потрясають скандали, пов'язані з приватизацією державних об'єктів. Згадаймо лишень, який резонанс викликали кілька літ тому перехід з державної власності у приватні руки комбінату "Криворіжсталь", цілої низки регіональних електро- та газопостачальних компаній (колишніх обленерго та облгазів), чи сьогоднішнє протистояння навколо Одеського припортового заводу. Яка ситуація у приватизаційній сфері нині на Закарпатті, ми попросили розповісти начальника регіонального відділення Фонду держмайна України по Закарпатській області Василя АНДРУСЯ.

На Закарпатті процес роздержавлення проходить без скандалів і протистоянь

-  Василю Васильовичу, чим займалася очолювана вами структура у цьому році?

-  У і півріччі 2009 року регіональним відділенням ФДМУ по Закарпатській області приватизовано державну частку в статутному капіталі ЗАТ "Закарпатліс", а також 3 державні об'єкти групи А, які під час приватизації не увійшли до статутних фондів відкритих акціонерних товариств та знаходились у них на балансах. Це - вбудоване приміщення готелю площею 50,8 кв.м, що розташоване в смт.Буштино Тячівського району (балансаутримувач - ВАТ "Закарпатський завод "Електроавтоматика"), залізничні колії довжиною 1228,7 та 443,5 погонних метрів, розташовані в м.Ужгород (ба-лансоутримувач - ВАТ "Машинобудівний завод "Тиса"), вбудоване приміщення магазину площею 143,4 кв.м, розташоване в м. Ужгород, Шумна, 25 (балансоутримувач - ВАТ "Геліос"). Загальна вартість продажу об'єктів групи А складає 831 тис. гривень. На фондовій біржі продано по номінальній вартості останній державний пакет акцій ВАТ "Ужгородхліб".

Від продажу регіональним відділенням державного майна та інших процесів, безпосередньо пов'язаних із процесом приватизації, у тому числі і пакетів акцій, у І півріччі 2009 року отримано 4 млн. 612 тис. грн. За увесь 2008 рік було продано об'єктів на суму 440 тис. грн.

-  Які об'єкти готуєте до продажу нині?

-  Сьогодні у стадії продажу перебувають 2 об'єкти державної власності - будівля магазину-кафе, що знаходиться на балансі ДП Довжанського лісомисливського господарства; залізничний під'їзний шлях довжиною 1751 пог. м та залізничний міст, що знаходиться на балансі ВАТ "Мукачівський кар'єр". Здійснюється незалежна оцінка вбудованого приміщення медпункту, що знаходиться на балансі ВАТ "Геліос" і групи інвентарних об'єктів, що знаходяться на балансі ВАТ "Хустський кар'єр".

Після затвердження Порядку продажу земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації, будуть продовжені роботи з продажу цілісного майнового комплексу державного підприємства   Майданський завод пластмас і адмінбудівлі, що знаходять-, ся на балансі Берегівської ОДПІ.
Стосовно об'єктів незавершеного будівництва - у стадії продажу перебуває недо-будова житлового будинку на 23 квартири разом із земельною ділянкою. Об'єкт знаходиться на балансі ВАТ "Ерстед"у В.Березному.

Затверджений висновок про вартість будівлі на Ужоцькому перевалі, що повернута за рішенням суду в державну власність, разом із земельною ділянкою. Роботи з продажу даного об'єкта будуть продовжені після затвердження Порядку продажу земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації.

По чотирьох об'єктах незавершеного будівництва в стадії судового розгляду перебуває питання погодження документації із землеустрою (м'ясокомбінату і повернутого за рішенням суду в державну власність дитячого садка на 95 місць в с. Ключарки Мукачівського району) та видачею Витягів про реєстрацію права власності на нерухоме майно (цеху по розливу мінеральної води в с Нижнє Солотвино Ужгородського району
і житлового будинку, що знаходиться на балансі ВАТ "Берегівський райагротех-сервіс").

Із числа об'єктів соціально-побутового призначення, охорони здоров'я, освіти і науки готуємо документи про продаж на аукціоні разом із земельною ділянкою цілісного майнового комплексу "Фізкультурно-оздоровчий комплекс "Ріка" (м.Хуст). Рішення буде прийнято відділенням після затвердження Порядку продажу земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, ще підлягають приватизації.

Готуємо до продажу два цілісні майнові комплекси: ЦМК ДП "Радгосп-завод "Берегівський" та державне сільськогосподарське підприємство "Ключарківське".

-  Згідно з Положенням про регіональне відділення Фонду держмайна ваша установа є орендодавцем державного майна.

- Так, регіональне, відділення виступає орендодавцем 6 договорів оренди цілісних майнових комплексів, 392 договорів оренди нерухомого майна, 1 договору оренди майна, що не увійшло до статутного фонду господарського товариства в процесі приватизації.

-  Що це дає державі?

- Надходження орендної плати до Державного бюджету склали у 2009 році: по укладених РВ ФДМУ договорах - 1 млн. 912 тис. грн., за дозволеними -76 тис. грн., від виявленої незаконної оренди - 55 тис. гривень. Піврічне планове завдання виконано на 171%.

-  Державою покладено на ФДМ і ряд контрольних функцій. Розкажіть про цю сферу діяльності.

-  Нами здійснено перевірку виконання покупцями об'єктів приватизації взятих на себе зобов'язань по 14 договорах купівлі-про-дажу. Неналежне виконання зафіксовано по 1 договору купівлі-продажу. 1 договір купівлі-продажу актом підсумкової перевірки знято з контролю. Укладено, за погодженням з органами місцевого самоврядування, 4 додаткові угоди щодо перенесення термінів виконання умов договорів купівлі-продажу на період подолання кризових явищ в країні.

За невиконання умов договорів купівлі-продажу та оренди державного майна, визнання права державної власності, оскарження актів місцевого самоврядування, подано 36 позовних заяв, з яких рішенням суду задоволено 12. Ухвалами суду припинено провадження по 7 справах у зв'язку з відсутністю предметів спору. У задоволенні 2 позовних заяв відмовлено. Розгляд 15 позовних заяв триває.

Загалом же процес роздержавлення та приватизації на Закарпатті проходить без резонансних скандалів та гострих протистоянь.

Розмовляв Іван Ілько
24 липня 2009р.

Теги: Ужгород, приватизація, роздержавлення, майно, купівля-продаж

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини