Закарпаття: Закордонний інвестор все ще бажає вкладати гроші в нашу економіку

Світова фінансово-економічна криза не могла не торкнутися інвестиційної галузі України. Особливо помітно це відобразилося на Закарпатті, адже в нашій області функціонує 812 (!) підприємств з іноземними інвестиціями, на яких працює 34 тисячі краян. За січень—березень цього року спостерігалося зменшення іноземного капіталу на 2,7 млн. доларів. Як зупинити інвестиційний спад та що для цього робить влада - у розмові з начальником головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв'язків та туризму облдержадміністрації Ернестом НУСЕРОМ.

Закарпаття: Закордонний інвестор все ще бажає вкладати гроші в нашу економіку

— Ернесте Ернестовичу, невже економічна криза так суттєво вплинула на інвестиційну галузь Закарпаття? Які процеси внаслідок цього відбулися?

— Почну з того, що наша область за обсягами залучення іноземних інвестицій займає 13 місце серед областей України. За останні 14 років у економіку краю надійшло 341,6 мільйона американських доларів із 49 країн світу. Найбільше іноземної валюти вкладено японцями, американцями, німцями, угорцями, поляками та австрійцями. Та вже в першому кварталі поточного року ми відчули деякий спад у залученні іноземних грошей. Утім, основною причиною зменшення інвестицій є не тільки фінансово-економічна криза, але й проблеми, пов'язані з відшкодуванням ПДВ, спад обсягів виробництва продукції на підприємствах з іноземними інвестиціями. Це стосується ВАТ "Точприлад", ЗАТ "Берегівський радіозавод", ТОВ "BET Аутоматив Україне", ТОВ "ЕНО-Меблі", ЗАТ "Єврокар" та інших. Додали клопоту й передоплати податків на прибуток та інші нарахування, що значною мірою не дало можливості підприємствам залучати додаткові обігові кошти в розвиток та розширення виробництва. Однак, незважаючи на згадані негативні тенденції в інвестиційній політиці, закордонний інвестор все-таки бажає вкладати гроші в економіку області.

— А в чому саме проявляється таке бажання?

— Про це свідчить активна діяльність інвестора. Наприклад, з 1 квітня цього року на ВАТ "Мукачівський завод "Точприлад" запущено нове виробництво продукції для автомобільної промисловості з угорською фірмою "Відеотон". Упродовж цього року там буде створено 500 робочих місць, а наступного - ще стільки ж. На стадії укладання та підписання договору ще один інвестиційний проект - з німецькою фірмою "Експос", що дасть можливість створити 350 робочих місць. "Берегівський радіозавод", приміром, продовжує роботу з іноземними інвесторами щодо збільшення виробництва, розширення асортименту продукції і створення уже цього року понад 350 нових робочих місць з середньою зарплатою у 1842 гривні. У розвиток цього підприємства вкладено вже понад 40 мільйонів гривень інвестицій. Ще один яскравий приклад того, що іноземці залюбки вкладають гроші в економіку нашої області, - підприємство "ЕНО-Меблі ЛТД". На 2009—2010 роки тут заплановано залучити додаткові інвестиційні кошти в сумі 25 мільйонів євро та збільшити обсяги виробництва до 350 млн. грн., створивши додаткові робочі місця. А в цілому за перший квартал 2009 року найбільше інвестицій було залучено у такі підприємства: "Берегівський радіозавод", "BET Аутомотив Україне", "Точприлад", "АРСІЛ", "Ортекс", "Стар". Серед міст та районів області, які цього року отримали найбільше інвестицій, - Берегово, Мукачево, Ужгород, Ужгородський, Пере-чинський, Свалявський, Винорадівський та Великоберезнянський райони. Прикро, що жодного інвестиційного долара не було залучено цього року на Рахівщині та Іршавщині. Менше 10 тисяч доларів залучено в економіку Тячівщини, Воловеччини, Берегівщини, Мукачівщини.

— Чи вживаються заходи для того, щоб мінімізувати вплив світової фінансово-економічної кризи на економіку і зокрема інвестиційну сферу Закарпаття?

— Безумовно. По-перше, щомісяця проводиться моніторинг економічного становища суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності області. Основними проблемними питаннями, з якими стикнулися
підгіриємства, як я вже згадував, стало несвоєчасне повернення ПДВ, втрата ринків збуту та зменшення виробництва продукції, а також скорочення робочих місць. Тому для вирішення, наприклад, питань з погашення заборгованості по поверненню податку на додану вартість підприємствам області наше управління звернулося зі спеціальними листами-клопотаннями до Державної податкової адміністрації України. З тим, щоб підтримати експортно орієнтовані підприємства Закарпаття, знайти нові міжнародні ринки збуту та залучити іноземні інвестиції було надіслано в торгово-економічні місії країни та за кордон каталог експортного потенціалу підприємств та інвестиційних пропозицій області.

Крім цього, ми розробили та винесли на розгляд керівників основних бюджето-утворюючих підприємств області проект Меморандуму про спільні дії між облдержадміністрацією та підприємствами області у сфері зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності.

Намагаємося наразі знайти інвесторів, які б погодилися вкласти гроші в розвиток малої гідроенергетики та альтернативних видів енергії. Тому постійно обмінюємося інформацією з іноземними представництвами та торгово-економічними місіями. Однак, на мою думку, основною передумовою для нарощування темпів залучення інвестицій в економіку краю є стабільність правового поля і прийняття низки нормативних актів та законів України центральними органами влади. Це б стимулювало іноземний капітал до інвестування в економіку області та країни в цілому. Тому ми підготували і надіслали до столиці пропозиції щодо змін у законодавстві стосовно порядку оподаткування обладнання, яке не виробляється в Україні, але ввозиться до нас для реалізації інвестиційних проектів. Також запропонували встановити нульову ставку оподаткування на ту частину прибутку підприємств, яка реінвестується у власне виробництво, відновити фінансування програм інноваційного розвитку та запровадити спрощений і першочерговий порядок оформлення земельних відносин та погоджень на будівництво при реалізації інвестиційних проектів.

Сніжана Русин, м.Ужгород
13 червня 2009р.

Теги: інвестиції, бізнес, інвестори, валюта, іноземний капітал, Ернест Нусер

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини