На ринку нерухомості закарпатського Мукачева триває затишшя

Криза, що охопила й українську економіку, зачепила і ринок нерухомості. Про нинішній стан на ринку нерухомості у Мукачеві нашому кореспонденту розповів фахівець, відомий у місті ріелтор Юрій СОРОКА.

На ринку нерухомості закарпатського Мукачева триває затишшя

—  Юрію Юрійовичу, з часу останньої нашої розмови минуло півроку, чи помітне зараз хоч якесь пожвавлення на ринку нерухомості у вашому місті?

—  На превеликий жаль, ні... Ринок нерухомості в нас завмер і кінця-краю нинішній кризі не видно. Зараз майже ніхто нічого не купує, а отже, і не може продати. І не тому, що людям не потрібне житло, або ж хтось не хоче його продавати. І перше, і друге актуальним було, є і буде. Однак придбати нерухомість немає за що, банки іпотечних кредитів вперто не дають.

—  А хто, на вашу думку винен у цій патовій ситуації?

—  Чинників кілька, але насамперед це — банки. Фінансові установи не тільки світу, а й України щедро роздавали кредити наліво і направо як тим, хто міг обслуговувати борг, так і тим, хто із самого початку мав труднощі з поверненням кредиту. Знаєте, я б навіть сказав, що деякі банківські службовці вельми халатно ставилися до своїх службових обов'язків. Мало того, що ще гірше -їхня низького рівня компетенція, а іноді, чого гріха таїти, й... корупція, коли за відповідні "відкати" оформлялися явно збиткові кредити, значно завищувалася вартість закладеної нерухомості. До чого це призвело — тепер стало очевидним. Чимало об'єктів із завищеними цінами тепер збути стало практично нереально.

—  Чи правда, що ціни на житло значно впали. Якщо так, то чому не оживає ринок нерухомості?

—  Так, вартість квартир та будинків справді знизилася, але не в центральній частині Мукачева. Як я вже не один раз наголошував, тут нерухомість завжди буде відносно дорого коштувати. Ціни знизилися на периферії. Приміром, на зулиці Івана Франка двокімнатне помешкання у багатоповерхівці можна придбати за 10-12 тисяч доларів. Однак його ніхто не поспішає купувати. Той, кому воно потрібне і залюбки б його придбав, не має коштів. У кого нині є живі гроші, той прагне чогось значно суттєвішого і при-вабливішрго у середмісті чи інших престижніших місцях. Що стосується ринку нерухомості у місті над Латорицею, то він наразі не може відродитися, бо щоби все стало "на круги своя", необхідні дві речі - попит і відновлення банківського кредитування. Ні першого, ні другого поки що не маємо. А раз відсутній попит, то немає і об'єктивної ціни відповідної нерухомості. Більшість потенційних клієнтів розгублені — всі вичікують...

—  Якщо наразі немає руху, точніше —  ніхто нічого не купує і не продає, то чим займаються ваші колеги ріелтори?

— Конкурентів ми не маємо, бо, як відомо, всіх грошей не заробиш. З цього і виходимо, а взагалі хочу зауважити, що хто прийшов на ринок нерухомості з самого початку, той і піднявся — всьому свій час і його величність випадок. Хто ж приєднався до цього виду бізнесу наприкінці, той не може похвалитися високими досягненнями, оскільки процес обірвався. У часи розквіту ринку нерухомості в Мукачеві активно діяли з десяток ріелторських агенцій. І всім роботи завжди вистачало. З настанням кризи ці контори згорнули свою діяльність. Частина з них перекваліфікувалася, тобто перейшла на інший вид бізнесу. Одні зараз надають туристичні послуги, інші - приймають замовлення на виготовлення металопластикових конструкцій, треті переключилися на торгово-посередницьку діяльність, четверті зробили різного роду агенції, п'яті — здали в оренду, або ж самі покинули орендовані ними приміщення. Хотів би також зазначити, що в період нестабільності на ринок виходять так звані "чорні маклери". Саме вони можуть зіграти на ваших емоціях і взести людину в оману, особливо коли ви вагаєтеся. Його послуги обернуться безліччю проблем у подальшому. Тому я б порадив перечекати цей непевний час, або ж звертатися винятково до професіоналів, які довели свою надійність, а головне -відповідальність перед клієнтом.

—  Ваша агенція "Центр" вважається по праву однією з найкращих у місті і завше мала багато клієнтів. Чи перекваліфіковувалися у часи кризи ви?

— Ні, ріелторська діяльність мене завжди приваблювала. Досвід роботи у цій царині у мене надто великий, тому переходити на інший вид діяльності я не маю наміру. Якщо у когось із потенційних клієнтів виникає потреба у наших послугах, то люди знають, як мене знайти. Незважаючи на нинішнє затишшя на ринку нерухомості, життя не стоїть на місці. Інколи виникає нагальна потреба щось купити чи продати, тоді ми активно включаємося в цей процес і стараємося якнайкраще обслужити клієнта, щоб він залишився задоволеним.

—  До речі, а як із земельними ділянками, чи купують і чи продають їх зараз?

— Як і на ринку житлової та комерційної нерухомості в цілому, і в цій сфері — затишшя. Хочу відразу зауважити, що ціни на землю значно знизилися. І цьому є логічне пояснення. Подивіться, хто ж нині буде купувати землю й будувати новий будинок, коли будівельні матеріали такі дорогі. При значному падінні не така вже дешева й робоча сила. Якщо до цього доплюсувати вартість різних дозволів, планів та технічних узгоджень, то, підрахувавши їх, ви візьметеся за голову. І це вже не враховуючи часу, який необхідно витратити для ходіння по різних інстанціях. А час - теж гроші. Крім того, потрібно вкладати надзвичайно великі кошти в інфраструктуру, тобто підведення електро- та газопостачання, водопроводу, каналізації, а інколи й дороги. Натомість у місті повно готових як старих будинків, так і сучасних котеджів за доволі поміркованими цінами з усіма зручностями. Підбиваючи підсумок сказаному, зазначу, що земельні ділянки навіть за значно зниженими цінами нині майже нікого не цікавлять. Я особисто знаю чимало людей, котрі свого часу за дуже дорогу ціну придбали земельні ділянки, а зараз раді були б їх збути дешевше, навіть за 40 - 70% їх початкової вартості.

—  Пане Юрію, як гадаєте, чи довго ще протримається така непевна ситуація на ринку нерухомості?

— Щось точно спрогнозувати завжди важко. Невідомо зараз, скільки ще триватиме банківська криза в сфері іпотечного кредитування. За моїми спостереженнями, вихід зі стану стагнації розпочнеться не раніше, ніж за два-три роки. І навіть коли криза скінчиться, то іпотечне кредитування населення почнеться не відразу. До того ж, уже, мабуть, ніколи не буде такого буму, як у докризовий період. Узяти кредит у банку буде непросто. Навчені гірким досвідом банкіри дадуть його тільки під заставу ліквідної нерухомості, або ж клієнтам з великими доходами, а таких у нашій державі наразі обмаль. І це буде тільки в майбутньому, а поки що, як казав . наш перший президент, маємо те, що маємо...

Інтерв'ю вів Віталій Пумпинець, м.Мукачево
01 червня 2009р.

Теги: Мукачево, ринок нерухомості, фінанси, криза, квартири, ріелтори, земельні ділянки

Коментарі

Светлана 2011-06-19 / 16:35:00
Якщо мені не вірите, що Юрій Сорока аферіст, то можна запитати любу людину, що знається на нерухомості в Мукачеві. Сороці місце в тюрмі!

Светлана 2011-06-19 / 16:32:00
Сорока відомий в Мукачеві аферіст а не спеціаліст!. Перед тим як щось друкувати, краще "матеріал" перевірити. А сорока це звичайний злодюжка, що "гарно" говорить

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини