Капустяні олігархи

Може, когось на цей світ приніс і лелека, а зарічан точно знайшли у капусті. Закарпатське Заріччя, що в Іршавському районі – справжній капустяний рай. Ранній овоч тут вирощують усі – від мала до велика. І - в промислових масштабах.

Капустяні олігархи

"Для нашого села капуста - то є життя. Заріччя настільки трудолюбиве, мабуть, у Європі небагато знайдеться таких сіл", - колишній освітянин Михайло Марко проводить пенсійні дні коло грядок та теплиць із ранніми овочами. "Скільки виростив капусти за своє життя? У рік з 4 тони, а понад 20 літ – самі порахуйте", - усміхається дідо, методично поливаючи акуратні рядки зі шланга. "У Києві буде точно, у Львові, і в усіх західних обласних центрах... Усюди буде наша капуста!", - обіцяє.

Так, перша в Україні зарічанська свіжа капуста потрапляє на столи у різних регіонах, а ще навіть до поляків та білорусів. Зарічанам сприяють легкий ґрунт та теплий клімат, але у селі кажуть: це не головне. Корінний зарічанин Василь Булеза твердить: "Наше село всюди знають, бо садимо, вирощуємо, і всюди веземо". Тому що земля така родюча чи бо люди трудящі?, - запитую у трударя на нагрітому сонцем полі. "Земля добра, але треба робити, земля буде пустувати, якщо коло неї не ходити".
 
Пан Василь разом з двома Олями - дружиною і донькою  - на полі з 7-ї ранку і до сутінків. Зарічанам вельми заздрять у районі, а "капустяні олігархи" кажуть: спробуйте такого поту, то й того заробітку не захочете. "Чого тут заздрити? Треба робити!", - пан Василь знайомить із простою місцевою філософією.

Зарічанський сільський голова Марина Васько розповідає: здавна тутешніх називали "чорноколінниками". Нині ж Заріччя знамените як село "капустяних олігархів". Городина, а головно капуста, - основа місцевої економіки, вирощуванням ранніх овочів займаються, каже, не менше 80% зарічан. Заробітки селян йдуть на користь і власне Заріччю: спільними зусиллями обладнали освітлення центральної вулиці, облаштували ділянку біля пам’ятника Шевченку, підприємці відновили стадіон та утримують футбольну команду, грошовиті люди доклали і техніку, і копійку на асфальтування доріг… Мешкають тут близько 4200 людей, які не виїздять на заробітки, а гарують вдома. Не рідкість – багатодітні родини: Марина Іванівна каже, що 5 малят у сім’ї – це норма. А в одних батьків є й 14 нащадків. Отже, першокласників у селі 62. Ось тільки, нарікає голова, молодим родинам будуватися ніде – усі землі в роботі…
 
Салат зі свіжої капусти – фірмова страва у Заріччі, - підтверджує пані Марина. Хазяйки знають чимало рецептів, але й в найбільшій пошані, запевняють – звичайна порубана свіжа, щойно з грядки, капуста з оцтом і олією. "Вирощують - як для себе. Власне, і самі ж їдять", - натякає на якість місцевого продукту пані Марина.

Старожил Михайло Марко тим часом зітхає: не така вже ця капуста й солодка - заробіток дається великим потом, а з віком даються взнаки проблеми зі спиною. Водночас у селі не приховують: з виторгу за вдалий врожай можна придбати й легковика. Селянин твердить: серед місцевих традицій – великий посаг для кожної зарічанки.
 
- "У нашому селі здавна було так, що діти, особливо в багатодітних сім’ях, уже змалку, зі шкільних років накопичували собі за свої труди гроші. І коли виходила дівчина заміж, то вона мала вже такий досить непоганий капітал. Скажімо, 30-40 тисяч карбованців – за них молода сім’я або заходилася будувати, або - купували машину".

Про село ходять легенди: мовляв, колись у той таки посаг давали стільки грошей, скільки важила наречена. Марина Васько сміється: то оповідки, женяться ж бо по любові. Інші ж селяни кажуть: щодо ваги не знаємо, але ящики купюр бачили… Власне, обсяги виробництва й продажів та прибутки тут не деталізують, мовляв, комерційна таємниця. Та відомо: з ранніх овочів зарічани годуються увесь рік. В останні роки розквітнув у Заріччі й інший бізнес: вантажні перевезення. На це селян, вочевидь, наснажила та ж капуста, прибутки з якої дозволили купити каміони…

У закарпатському Заріччі з ранніх овочів годуються увесь рік

Місцеве городництво цілком можна вважати вдалим сільськогосподарським експериментом, прикладом, вартим наслідування. Нехай капусту зарічани вирощували відколи себе пам’ятають, усе ж розквітати село почало після розпаду колгоспу: сільську землю розподілили, родини отримали по ділянці від 50 сотин, плюс розпайовані ґрунти. Сьогодні із сільських майже двох тисяч гектарів понад дві третини - саме під ранніми овочами. З траси Заріччя (та й сусіднє Сільце, котре, кажуть зарічани, саме вони навчили заробляти на городництві, а нині мають конкурентів) виглядає химерно – виблискуючи плівкою, красуються безкраї теплиці. Від сезону до сезону вони вдосконалюються, і нині парники 100 на 10 метрів, виконані з урахуванням європейських технологій, називають "ангарами", маленькі ж, де плівка на півтораметрових дугах – і за теплиці не вважають… Окрім капусти, в пошані перець, помідори й інша городина (той же Василь Булеза, доглядаючи капусту, садить уже кабачки), а загалом жартують: ми – як у Африці, два-три врожаї на рік – норма!

Зарічани не відхрещуються від того, що мають заробітки, але водночас і нарікають: городництво – бізнес специфічний. Аби закласти одну велику теплицю, треба не менше 15 тисяч гривень, - розповідають. Витрачаються на голландське насіння й добрива, облаштовують опалення й водогін. Працюють не розгинаючи спин. І - без жодних гарантій. "То коли як. То залежить від погоди, і від урожаю, і який попит на капусту", - не відволікаючись від встановлення опор під плівку, говорить фермер. "Вкладуємо гроші. А не знаємо, що буде: як от того року град прийшов, половині села капусту посік… Та - саджаємо… Коли файно піде, ціна файна, то можна узяти гроші. А от коли капуста була по 30 коп. - її переорювали…"

…У деяких найбільш ранніх теплицях капуста вже дозріває. Перший великий врожай зарічанці зберуть ще до Великодня. Тугі зелені качани повезуть на базари в усі усюди, а в Заріччі заходяться садити перець та помідори…

Алла Хаятова, "Закарпатська правда"
12 квітня 2009р.

Теги: Заріччя, капуста, теплиця, овочі, фермер

Коментарі

Юрий 2009-04-24 / 10:32:00
Якщо серйозно, то підтримка малого і середнього бізнесу це святий обов'язок, основа і сьогоднішня практика цивілізованої європейської держави. Чиновники зобов'язані забеспечити усі умови, щоб селянин, фермер зміг виростити і вільно реалізувати свою якісну продукцію споживачам без паразитів - посередників, що безбобожно наганяють ціни і гальмують виробництво, бо закупають по заниженим цінам. Щодо якості продукціїї то вона на совісті контролюючих та правоохоронних органів. Вони мають доста повноважень лише щоб брати хабарі і не виконувати свої прямі обов'язки? Чи все нормально?

Урзус 2009-04-14 / 13:34:00
До речі, Ярослав правду має. Я б ту капусту дитині їсти не дав, та й сам намагаюсь уникати отіх "ранніх овочів". Хімічать наші люди по-чорному, для себе зазвичай мають кілька грядок "чистої продукції" або ж не бажають відати, що творять.

Ярослав 2009-04-13 / 23:27:00
Не іште люди заріччанську капусту там сама хімія коли од них купуєте то вони най раз покушавуть вони її істи не будуть точно знаву сам колись жив у Зарічю там люди помішалися на грошах тай хто більший газда

Неполітичный 2009-04-13 / 23:07:00
Це чудово, коли ставлять пам'ятники героям. Пам'ять про них і їх діла мають жити вічно. Завдяки їх звитязі живе Україна.


Вона не живе,вона существує.А якщо би ці люди тоже здуріли (Зарітчани)і начали строїти памятники,Україна би купувала капусту у Папуа-нової-Гвінеї,або ще десь дальше.

Юрий 2009-04-13 / 21:12:00
Взалі то я відповів політично стурбованому "неполітичному", який не вірно розуміє політику партіі і правительства. Що до капусти чи огірків - то точно знаю, що беруть їх в супермаркетах. І не треба нас дурить. Це вже якийсь сімейний підряд так несподівано осчасливив овочами та увагою мою скромну персону. А яким ніжним словом називає бабло. Воно вже не бабло, а капуста. Тобто зелень. Зразу видно, що "народним промислом" займаєтесь на уламках совковского комунізму. А за те що не матом спілкуєтесь файно дякую. Дуже приємно

Урзус 2009-04-13 / 19:33:00
Між пам"ятниками і капустою може бути прямий зв"язок. Кілька років тому у Ніжини поставили пам"ятник славетному огірку, у Полтаві - галушкам (щоправда, доволі незграбний, місцеві не в захваті). Хай би й заріччяни скинулися та поставили пам"ятник своїй годувальниці. Здається, у світі пам"ятника капустині наразі немає.

Ідею дарую. Може, Юрію, навіть стирити її і пропіарити потім як свою.

читачка 2009-04-13 / 13:47:00
Юрію, а до чого тут капуста:)

Юрий 2009-04-13 / 13:26:00
Це чудово, коли ставлять пам'ятники героям. Пам'ять про них і їх діла мають жити вічно. Завдяки їх звитязі живе Україна. Верещання ворогів та рабів то є суєта. Не буду вказувать географічну прив'язку цего місця, щоб нікого не ображать. Але коли мешканців цієї місцевини питають - хто вони за національністю, ті відповідають - ми тутейші.

Неполітичный 2009-04-13 / 00:12:00
У нас на земли урожай садять,за перевалом памятникы "героям".Які усё-таки разні культуры.

михайло 2009-04-12 / 08:50:00
Дай,пане Боже,здоров"я цим працьовитим людям.А все інше вони придбають за чесно зароблені гроші.

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини