Віктор Пащенко: Через штатних провокаторів українці можуть втратити репутацію цивілізованої нації

Тернопільські вибори продемонстрували таку радикалізацію суспільства, якої Україна не знала з часу свого створення. У зв’язку з цим пригадується епізод 2003 року, коли О. Тягнибок за висловлювання, що розпалюють національну ворожнечу, був миттєво виключений з фракції "Наша Україна", а тепер він один із лідерів громадської думки на заході України.

Віктор Пащенко: Через штатних провокаторів українці можуть втратити репутацію цивілізованої нації

Така ж доля, як і Тягнибока, чекала й на іншого представника вже лівого табору Чародєєва, якого також за антисемітські заклики відрахували з фракції "Яблуко", а потім він знайшов свій притулок у Вітренко, хоча на цьому його політична біографія закінчилася.

Під час помаранчевих подій Україна вразила світ своєю толерантністю й терпимістю. Суто мирний протест, коли щити міліціонерів прикрашалися квітами, наводив на думку, що насильство вже назавжди покине вітчизняну полі­тику. Але не так сталося, як гадалося.

З останніх політичних коментарів цього тижня особливо розчулює гнів Т. Ко­робової, яка пройшлася і по С. Шустеру, і по О. Тягнибоку, і по Д. Корчинському. Останньому – штатному провокатору – вона пригадала й п’ятихвилинки ненависті, які Корчинський разом із Джангіровим вів на "1+1" напередодні виборів 2004 року. Проте у зв’язку з цим так і хочеться попросити: а чи не варто "кумасю, й на себе подивиться", бо за кількістю ненависті, жовчі й сарказму з Т. Коробовою в українській по­лі­тичній публіцистиці зрівнятися не мо­же ніхто. Її снобістська презирливість до всіх, крім власного господаря, нічим не ліпша за антисемітизм О. Тягнибока чи провокативний націоналізм Д. Корчинського.

Класичні приклади двох альтернативних шляхів виходу з кризи продемонстрували в 30-х роках минулого століття Німеччина й США. Перша, вражена комплексом меншовартості, який сформувався тому, що Німеччина не встигла вчасно пристати до колоніального пирога, а отже, прагнула реваншу. А в розпал кризи німці не знайшли інших ліків, крім культивування ненависті до всього світу. Звичайно ж, у підсумку чи не найбільше постраждали вони самі, але для того, щоб прийшло осмислення, потрібно було довгих 13 років, 50 млн жертв й океан людського горя.

Зовсім інший приклад у ці ж роки показали світові Сполучені Штати. Замість того, щоб шукати винних у світовому масонстві чи єврействі, Ф. Рузвельт застосував принципово інший підхід – довіру. Мабуть, уперше політичний діяч такого рангу за­пропонував людям діалог, який став можливим завдяки засобам масової комунікації. Його знамениті радіо­тран­сляції виховували патріотизм не через муштру військових парадів, як це було в Німеччині чи СРСР, а через мозок свідомих громадян. Саме тому в Сполучених Штатах і тепер не треба нікого спонукати до шанування прапора, бо він для них природний символ єдності.

Поряд із національними штатними провокаторами, як Тягнибок чи Корчинський, на нашому, закарпат­ському, рівні маємо нічим не кращих. Вже майже 13 років існування бойовий листок С. Ратушняка "РІО" практично іншого завдання й не виконує – тільки розпалює ворожнечу. Пам’ятається, колись головний редактор тижневика в короткій паузі між боями говорив, що йому стає соромно за те, що він робив наприкінці 90-х, але тепер ця газета аж рябіє ненавистю, за якою прагне приховати свій комплекс меншовартості її засновник. Утім ще більше вислужується інший листок С. Ратушняка "Трибуна", де за моралізаторством головного редактора чітко простежується інстинкт слуги. Тобто журналісти в сучасних умовах відіграють роль не сторожових псів демо­кратії, а винятково церберів при своїх господарях, які дуже часто проголошують команду "фас".

Однак у тому то й річ, що на ненависті нічого конструктивного створити не можна. Невдаха, який сичить на всіх навкруги, успіху не досягає, що ще більше його розпалює, і так по нескінченному колу. Але будь-яка війна обов’язково закінчується миром, хоча не всі до нього доживають.

Звичайно, не варто перебільшувати масштаби зазначених провокацій чи результати голосування за "Свободу". Але на тлі попередніх років ці симптоми оптимізму не додають. "Геть усіх" – це принцип люмпена, а наша па­м’ять ще не встигла забути пролетарської культури. До останнього часу Україна могла пишатися, що клоуни в ній популярності не мали, а феномен В. Жириновського розглядався як суто чужинський фактор. І дуже б не хотілося вірити, що українці втрачають репутацію цивілізованої нації.

Віктор Пащенко, "Старий Замок `Паланок"
26 березня 2009р.

Теги: Тягнибок, Наша Україна

Коментарі

озброй 2009-03-31 / 16:07:00
Віктор Пащенко - ти дурепа бютівська. Махно, Бандера, Шухевич... теж були провакаторами??

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 18
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини