Олег Гаваші: «Якщо торік темпи розвитку на Закарпатті були доволі високими, то цього річ зберегти цю тенденцію буде неможливо»

Закарпатська влада підбила підсумки минулого року і окреслила перспективи подальшого розвитку

Олег Гаваші: «Якщо торік темпи розвитку на Закарпатті були доволі високими, то цього річ зберегти цю тенденцію буде неможливо»

У четвер, 19 лютого, під головуванням голови облдержадміністрації Олега Гаваші відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації, на якому було проаналізовано підсумки економічного і соціального розвитку краю та виконання місцевих бюджетів у 2008 році. Втім, говорили не стільки про досягнутий позитив, як про проблеми розвитку, про нинішню непросту економічну ситуацію та пошук шляхів, що допоможуть вирішити існуючі проблеми. У засіданні колегії взяли участь голова обласної ради Михайло Кічковський, завідуючий сектором Західних регіонів управління регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів Юрій Смітюх, керівники міст, районів та профільних управлінь.
У 2008 році область спрацювала непогано – підтвердженням цьому стало третє місце в рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів країни. Але з кінця минулого року все більш відчутним є негативний вплив фінансово-економічної кризи на розвиток регіону.
 
– Якщо минулого року темпи розвитку на Закарпатті були доволі високими, то зберегти цю тенденцію у 2009 році буде неможливо, – констатував голова облдержадміністрації.
 
Насамперед це стосується наповнення бюджетів. Якщо у січні-лютому місцеві бюджети наповнюються майже стовідсотково, то надходження до державного забезпечуються ледве наполовину. Недовиконання становить майже 140 мільйонів гривень. Олег Гаваші відзначив, що, незважаючи на запевнення уряду, ситуація продовжує стабільно погіршуватися. Є реальні підстави для побоювання, що при таких надходженнях вже у березні область недоотримає з державного бюджету дотації вирівнювання у сумі понад 80 мільйонів гривень. Саме тому з початку року на Закарпатті запроваджено режим жорсткої економії коштів: фінансуються передусім захищені статті – виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ, оплата енергоносіїв та такі статті бюджету, як медикаментозне забезпечення, харчування в навчальних і медичних закладах.

Присутні на нараді представники районів підтвердили, що нинішні бюджети виконати майже нереально. Голова Ужгородської райдержадмініст-рації Анатолій Колібаба констатував, що бюджети деяких сільрад, як наприклад Соломонівської, на території якої розташоване підприємство «Єврокар», можливо буде виконати лише наполовину.
 
– На початку лютого нам довели нові ціни на газ для бюджетних організацій, які удвічі більші минулорічних, – каже Анатолій Колібаба. – У бюджет було закладено 2100 гривень за тисячу кубометрів, однак в лютому заднім числом був доведений тариф у 2610 гривень. За рахунок чого покривати різницю – на це питання уряд нам відповіді не дав.

Значно погіршились і  фінансово-економічні показники промисловості області. Погіршення пов’язане в першу чергу зі згортанням виробничих потужностей на основних бюджетоутворюючих підприємствах, скороченням працівників, зменшенням  замовлень на продукцію іноземними інвесторами.
Погіршується ситуація і на ринку праці. Як повідомив керівник обласного центру зайнятості Юрій Фущич, з 15 листопада кількість безробітних в краї збільшилася на 7 тисяч – до 24 тисяч. Їх кількість ймовірно буде зростати, адже на сьогодні на діючих підприємствах понад 11 тисяч працівників перебувають у вимушених відпустках. Зменшується і кількість вакансій на ринку праці: зараз на одне робоче місце претендує 21 безробітний закарпатець. За словами Юрія Фущича, урядові заходи ситуацію лише обтяжують: власники селянських господарств не можуть стати на облік у службах зайнятості, відмінені механізми стимулювання підприємців щодо створення нових робочих місць, змінено термін початку виплат по безробіттю. Керівник обласного центру зайнятості повідомив, що на рівні області відслідковуються факти щодо  звільнення працівників або зменшення рівня оплати праці, пов’язаних зі скороченням обсягів виробництва підприємств. Діючим підприємствах надається всебічна підтримка для збереження кількості штатних працівників.

Член колегії, директор спільного підприємства «Фішер-Мукачево» Василь Рябич озвучив проблеми, з якими доводиться стикатися бізнесу в нинішніх умовах. В першу чергу це стосується повернення податку на додану вартість. З минулого року повернення підприємствам ПДВ урядом практично припинено. Ще одна проблема: цьогоріч на державному рівні фіскальна політика стала набагато жорсткішою. Більшість підприємств не витримують податкового навантаження. А зростання вартості енергоносіїв роблять продукцію українських підприємств неконкурентоспроможною на європейському ринку.

–  На державному рівні лунають красиві заяви, але реальність зовсім інакша, – каже директор СП «Фішер-Мукачево». – Треба докладати зусиль, щоби насамперед запрацювало виробництво. Це в свою чергу призведе до наповнення бюджетів. За нинішніх умов кредитів міжнародних структур не вистачить на «латання» дірок  бюджету.
 
Начальник головного управління економіки Віктор Погорєлов повідомив, що на обласному рівні заходи з підтримки економіки реалізуються з кінця минулого року. За результатами  проведених «антикризових» нарад розроблені механізми стимулювання роботи лісової та лісопереробної галузей, банківських установ. Також в краї  здійснюватиметься всебічне сприяння інвестиційно-будівельним підприємствам у питаннях завершення будівництва та введення в експлуатацію житлових об’єктів. На думку Віктора Погорєлова, реалізація даного комплексу заходів дозволить мінімізувати вплив світової фінансової кризи на соціально-економічне становище області.

Підбиваючи підсумки засідання колегії, голова облдержадміністрації відзначив, що потрібно об’єднувати зусилля над подоланням економічних проблем.

– Всі ми добре розуміємо, що основний удар кризи ще попереду. Зверненнями до центральних органів влади щодо врегулювання на законодавчому рівні існуючих труднощів проблеми знято не буде, – вважає Олег Гаваші. –  Тому маємо шукати всі можливі внутрішні резерви і виробити реальні заходи щодо стабілізації фінансово-економічної ситуації в області.
* * *
По завершенні засідання колегії Олег Гаваші та Михайло Кічковський провели нараду з керівниками районів та міст обласного значення.

Протягом 24-26 лютого в облдержадміністрації відбуватиметься захист районних та міських програм енергоефективності та енергозбереження на 2009-2012 роки. Голова облдержадміністрації закликав голів РДА та мерів міст зі всією відповідальністю поставитись до розробки цих програм, адже після узагальнення будуть відібрані найбільш значимі інвестиційні проекти.

Також Олег Гаваші обговорив з очільниками районів і міст хід підготовки до відзначення 70-річчя Карпатської України та визначив першочергові завдання.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
19 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, криза, розвиток.перспективи

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини