"Цьогоріч уряд не виділив жодної копійки на розвиток" — Олег Любімов, голова Виноградівської райради

Голова Виноградівської райради вважає рік, що минув, успішним для району і сподівається, що, незважаючи на кризу, прийдешній буде не гіршим.

"Цьогоріч уряд не виділив жодної копійки на розвиток" — Олег Любімов, голова Виноградівської райради

Виноградівський район в останні роки переживає помітний со­ціально-економічний розвиток. Інвестори дедалі більше уваги звертають на район у центрі Закарпаття, вкладаючи кошти в промисловість і сільське господарство Виноградівщини. Це, в свою чергу, дає можливість районній владі більше асигнувати ремонт соціально значущих об’єктів, зведення нових. Чільник Вино­градів­ської райради Олег Лю­бімов пояснює плідну роботу тим, що адміністрація й рада працюють у єдиному руслі, а депутатський корпус, відкинувши політичні розбіжності, поставив на перше місце роботу для району. До­кладніше про успіхи й невдачі минулого року та плани на 2009-ий Олег Вікторович розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Старому Замку «Паланку».


Політичних протистоянь немає


 – Олеже Вікторовичу, Новий рік лише зіп’явся на ноги, тому хотілося б розпочати нашу розмову з підсумків року минулого. Який він був для Виноградівщини, які мали досягнення в 2008-му?

– Розглядаючи успіхи чи невдачі району торік, можемо порівнювати його з життям усієї України. Я вважаю, що 2008-ий був досить непоганим для Виноградівщини. На початку року нас відвідали два Президенти – України й Угорщини, які відкрили дві школи у селищі Вилок: з українською мовою на­в­чання та угорською. Завершили деякі будівельні, ремонтні роботи на об’єктах  соціально-культурної сфери району, спорудили дитсадок у с. Велика Паладь, підготували до експлуатації ДНЗ у Новому Селі, відкрили амбулаторії у Фанчикові, Дюлі, школу в Новому Клинові, ФАП у Клиновій Горі, активно зводили Дротинську школу.

Придбали від облспоживспілки два об’єкти, які плануємо 2009 або 2010 р. ввести в експлуатацію як гімназію чи нову школу. Також придбали будівлю гуртожитку від радгоспу «Виноградівський» в урочищі Туркогат, що в с. Бу­ковому, де плануємо дитячий оздоровчий табір.

Стосовно роботи районної ради, то мушу сказати, що вона практично ві­дійшла від політичних протистоянь і майже всі депутати стали розглядати й ухвалювати рішення з огляду на те, що потрібно Виноградівському району, а не на те, що їм політично вигідно чи ні. Сесія проходить у злагодженому ритмі, рішення приймають буквально сходу. На засіданнях комісій питання обговорюються, ламаються списи, депутати доводять один одному свою слушність, проте завжди доходять спільної точки зору й ухвалюють узгоджене рішення. Як показує час, ми на правильному шляху.

З позитивів ще відзначу, що нам вдалося запустити Вилоцький ДОК – під­приємство, яке свого часу за «допомогою»  СДПУ(о) було фактично вкрадено від громади і багато років простоювало. Нині воно знову розпочало працювати. У цьому заслуга й обласної державної адміністрації, й обласної ради. Думаю, за якийсь час ДОК вийде на такі проектні можливості, що там працюватиме близько 600 чоловік.

– Що відбулося за рік в економіці району? Чи надходили інвестиції, створювалися нові проекти?

– За темпами інвестиційних надходжень Виноградівський район посідає перше або друге місце в області. Дуже багато вкладень у завод «VIT Автомотив Україна», чимало грошей також прийшло в аграрний сектор – у заводи, що переробляють сільськогосподарську продукцію: «Уні­вер», «Нікалант», «Дядя Ваня. Закарпатські овочі». І хоча ми не дотягуємо за рівнем інвестицій до середнього в області, але за темпами приросту перебуваємо серед лідерів. Такого ж чекаємо і  2009 року.


Війна на користь не піде


 – Навряд чи рік складався з су­цільних позитивів, напевно, було й таке, що не вдалося втілити…

– Я б не хотів на початку нового року говорити про те, що зробити не вдалося. Абсолютну більшість запланованого було вирішено. Можливо, деякі не так, як хотілося б, десь із за­тримкою, але виконали. Єдина невдача, яку можу згадати – не вдалося домовитися з Ужгородським національним університетом про відкриття філії вишу у Виноградові. У нас є приміщення, є частина професорсько-викладацького складу. Ми думали, що УжНУ мав би бути зацікавленим у відкритті філії в центрі Закарпаття, тим більше, що ми були готові надати будівлю в хорошому стані за символічну оренду – гривню на рік. Але чомусь університет не хоче цього. Чому, я не знаю. Тут би могли навчатися студенти з Вино­градівського, Іршавського, Хустського, Тячівського, Міжгірського, Рахівського районів, і це було б досить серйозною допомогою як для УжНУ, так і для студентів, яким набагато ближче їхати до Виноградова, аніж до обласного центру. На сьогодні переговори ще не завершені, але неприємний осад від того, що не зуміли домовитися торік, залишився.

– Які взаємини районної ради з райдержадміністрацією?

– Якщо на сесі­ях всі рішення ухвалюються без суперечок, то і з РДА у нас нормальні стосунки. Ми зважаємо на потреби адміністрації, а во­на, своєю чергою, має на увазі наші запити. Гадаю, це нормальна спів­пра­ця, така, як в обласному центрі, де облрада й адміністрація діють у єдиному ключі. Пі­с­ля виборчої кам­­панії 2006 року мусив пройти певний період адаптації, депутати мали при­дивитися один до одного, потрібен був час, щоб з’явилася довіра. Проте на сьогодні працюємо спільно.

– Тоді не можу не запитати, які стосунки з міською владою. В Ужгороді муніципалітет, по суті, перебуває у стані війни з районом й областю.

– До честі міського голови й депутатського корпусу Виноградова –   співпрацюємо досить тісно. Як приклад на підтвердження  –  робота «AVE Вино­градів». Це комунальне підприємство, 40% якого належить райраді, а 60% – компанії з іноземними інвестиціями «AVE Україна». Міськрада надала територію свого сміттєзвалища для того, щоб звозити непотріб практично зі всього району. Нині воно вже заповнене й   цього року закриється.


Бюджетом не задоволені


 – Чи ухвалили ви бюджет району на 2009 рік?

– Так. 17 січня.

– У чому від­мін­ність його від бю­джету минулого року?


– Уряд чомусь повважав, що спе­ціалісти, які працюють у райраді чи адміністрації, а особливо в сільрадах, тобто первинна ланка, не заслуговують на  зарплату, яку мають. Від­тепер оплата роботи фахів­ця, що приходить на державну службу, буде менша навіть від затвердженої законом мінімальної зарплати. Друга від­мі­нність полягає в тому, що практично жодної копійки Кабмін не ви­ділив на  розвиток. Виходить, що нинішній бю­джет не розвитку, не проїдання, а виживання. У мене дуже багато питань до уряду, який створив цей проект бю­джету. Так само як і до спе­ціалістів, що готують пакет так званих антикризових законопроектів. Якщо у світі знижують податки для малого й середнього бізнесу – основи економіки будь-якої країни – то у нас чомусь їх збільшують. Тому, звичайно, я не можу бути задоволений тим бюджетом, який ми ухвалили.

Замість комплексного плану протидії кризі, уряд протиснув через парламент незбалансований і нереалістичний бюджет. У головному фінансовому документі країни немає достатньо коштів на виплату пенсій та зарплат. Наслідки економічної кризи вже відчули депутати багатьох місцевих рад, які приймали бюджети міст та районів. Через прорахунки уряду доведеться заморозити впровадження багатьох програм розвитку регіонів.

Але, як казав Президент, ліпше поганий бюджет, аніж ніякого. У нас є певний резерв – залишки бюджету-2008, і на наступній сесії будемо розглядати зміни до районної скарбниці щодо фінансування програм, об’єктів соціальної сфери, які тепер будуються та ремонтуються.

– Бачу, у вас у приймальні висить диплом, вручений за успішну діяльність у вирішенні «сміттєвої проблеми»…

– Це диплом від Дирекції всеукраїнського конкурсу соціально-економічних програм. Торік Виноградівська райрада за допомогою Агенції місцевого розвитку виграла ґрант на суму 400 тисяч грн на розробку проектно-кошторисної документації для будівництва сучасного полігону біля с. Широ­ке. Сам проект нині вже закінчений: його перекладають на українську й адаптують до чинного законодавства. Буквально днями його передадуть на експертизу у відповідні органи. Проект передбачає зведення полігону на суму приблизно 92 млн грн за цінами серпня 2008 року. Це буде величезний сміт­тє­захоронний комплекс, який не має аналогів в Україні. Він відповідатиме всім нормам і стандартам Європейського Союзу.

– А в яких ще конкурсах і програмах бере участь ра­йон?

– Ми підготували чотири хороші ґрантові проекти. Зокрема, зі створення альтернативного транспортного коридору. Це геополітичний план, який передбачає участь Румунії, Сербії, Чорногорії, України й Росії і розрахований на мільйони євро. Нині він на розгляді в ЄС. Також беремо участь у розробці проекту створення госпісу на території Виноградівщини для всієї  області. Це суто соціальна програма – лікарня для невиліковно хворих. У цілому світі проекти на такий кшталт давно  діють.

Крім того, беремо участь у створенні агротоварної біржі. Виноградівський район, особливо села Ком’яти, Боржавське, Шаланки, Вербовець, Олешник та інші, культивують ранню овочеву продукцію. Щороку люди стикаються з проблемою, коли ніде її реалізувати. Створення біржі дасть можливість вирощувати продукцію на ф’ючерсних умовах. Тобто ми знаходимо партнера, котрий готовий купити городину, яка ще навіть не посаджена. Відповідно селянин вирощує овочі, які вже продав. На таких умовах у нас працюють уже три заводи. Вони авансують селян, які культивують огірки, помідори та ін. Не можу сказати, що всі такими умовами задоволені, але з року в рік збільшується число людей, що забезпечують овочі для цих заводів. Це також створення нових робочих місць. Один із заводів, «Нікалант», на якому в сезон працює 180 чоловік, навколо себе гуртує близько 5 тисяч людей.

 
Робочі руки – на вагу золота


 – У Мукачівському й Ужгородському районах інвестори відчувають брак робочих рук. На папері безробітні є, але вони або не хочуть іти на за­води, або працюють за кордо­ном. Чи вистачає працівників на Виноградівщині?

– Гадаю, ця проблема актуальна для всієї області. У нас також не вистачає робочих рук, особливо жіночих. У Виноградівському районі діють 10 підприємств легкої промисловості, точніше – швейного виробництва. Тому швеї нині на вагу золота. З одного боку, це добре, бо сприяє зростанню зарплат, але працівниць не вистачає, тому багато хто довозить їх із сусідніх ра­йонів. Але це ринок. Хто хоче працювати, створить нормальні умови, до того люди підуть. Інша річ, що у нас фактично загублено професійно-технічну підготовку спеціалістів. Всі не можуть здобути вищу освіту, хтось повинен працювати й простим робітником: слюсарем, токарем, фрезерувальником, зварювальником. Сьогодні вдень з вогнем не знайдете високо­класного молодого спеціа­ліста. А ті, хто вміє працювати, їдуть за кордон, бо там більше платять. Рано чи пізно зарплата у нас і за кордоном зрівняється і ці люди повертатимуться додому, але профтех­освіту потрібно  відроджувати. Тому на сесії райради було схвалено програму підготовки кваліфікованих робітничих кадрів для економіки району. Вона передбачає виділення певної суми коштів на їх підготовку. Але це питання не одного року.

– Яка роль обласної ради й адміністрації в розвитку Виноградівського району?

– Одна з ключових. Районного бю­джету не вистачає на вирішення всіх проблем, які є в районі. Тому, звісно,  йдемо з проханнями до ОДА та обл­ради. Там обрали хорошу позицію. Якщо бачать, що район працює, шукає кошти, люди вкладають душу й серце у вирішення проблем, вони допомагають.

– Невже не маєте претензій до обласної влади?

 – Претензії я можу мати, тому що коштів бракує завжди. У нас досить погані дороги, потрібне фінансування для дитсадків тощо. Але ж я знаю, який бюджет області, і пам’ятаю, що, окрім Виноградів­ського району, їх є ще 12, а також 4 міста обласного значення. Всім потрібно щось дати, щось для них зробити. Утім ми відчуваємо підтримку області й цінуємо її.

– Дякую за розмову, бажаю успіху в 2009 році і сподіваюся, що фінансова криза не завадить Виноградівщині й далі розвиватися.

Юрій Лівак, "Старий Замок "Паланок"
30 січня 2009р.

Теги:

Коментарі

Faust 2009-01-30 / 17:29:00
Вітавю пана Олега Любімова - найкращого в Закарпатті районного Голову. Горжусь Вами, пане Любімов! Гадаю, що Виноградівський район скоро стане першим не тільки в Закарпатті, але і у всій Україні, у якому буде вирішена дуже не проста проблема сміття!...Будьте файні і здорові!...

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини