Президент Ющенко пропонує п'ять принципів запобігання рецесії економіки

«Ми повинні діяти за п'ятьма простими принципами. Ці принципи - суть моєї позиції, мого плану дій, моєї доктрини», - заявив Глава держави під час загальнонаціональної антикризової наради, повідомляє прес-служба Президента України.

Президент Ющенко пропонує п'ять принципів запобігання рецесії економіки

Перший принцип: преференція національного виробника.
«Ми зараз маємо першу ситуацію, що ресурс МВФ може направлятися на рефінансування економіки», - наголосив Президент. Він запевнив, що, попри те, що цей принцип не цілком збігається з цінностями ліберальної економіки, сам належить до його твердих і послідовних прихильників. «Я буду жорстко наполягати, щоб на державну підтримку розраховував лише той, хто здійснює виробництво в Україні, має українського підрядника або використовує продукцію національного виробника», - сказав Віктор Ющенко.
Другий принцип: забезпечення вичерпної підтримки експорту і вгамування споживчого імпорту. «Держава має застосувати всі інструменти сприяння для тих, хто приносить валюту в країну. Використовувати дорогоцінні валютні резерви, аби фінансувати іноземного виробника, - це політика хибна. Ми здатні прожити без дорогих іноземних автомобілів, але нам треба врятувати національну економіку», - пояснив Президент.
Третій принцип: максимальне скорочення всіх непродуктивних витрат. «Цей принцип є зрозумілим для кожної родини. Він має бути застосований для Державного бюджету і природних монополій», - сказав Віктор Ющенко.
Четвертий принцип стосується політики і політиків. «З кризи не можна робити шоу. Я вимагаю від політиків - досить бездумної гри на публіку. Досить пристрастей, які більше пасують телевізійним серіалам. Досить незрозумілих нарад, які породжують пусті, несистемні документи, в яких назва важливіша за зміст. Досить знімати із себе відповідальність. І досить старатися догодити всім за рахунок держави», - закликав Президент. «Нам потрібне одне - реальна, осмислена, системна програма роботи. Без популізму. Давайте не думати про вибори, давайте подумаємо про Україну, про виборців», - констатував він.
П'ятий принцип: соціальна відповідальність. «Ми будемо підтримувати та індексувати соціальні стандарти на рівні не меншому, ніж вони сьогодні досягнуті. Ми не допустимо падіння реальних соціальних стандартів. Все, що буде забирати інфляція, ми будемо компенсувати», - сказав Президент, зазначивши, що це має бути принципова позиція в соціальній політиці. Окремо Президент вказав, що на тлі таких подій обов'язок роботодавців - максимально утримуватися від звільнень і, в разі гострої потреби, проводити скорочення виключно за законом. На переконання Президента, дотримання трудового законодавства має контролюватися Генеральною прокуратурою та правоохоронними органами. Він закликав запобігти критичним крокам у справі зайнятості, зокрема за допомогою нестандартних виходів. Наприклад, якщо в одному регіоні в суміжних галузях одночасно спостерігається і значна кількість вакансій, і масові звільнення, то одним з варіантів може стати не звільнення, а відрядження зацікавлених працівників на вільні робочі місця. Президент повідомив, що реалізація названих принципів повинна здійснюватися через конкретні інструменти. Вони викладені у проекті Указу, що сформований за підсумками серії ґрунтовних консультацій. Указ буде підписаний ближчим часом з урахуванням тих пропозицій, які будуть озвучені під час наради. 
Президент пропонує вжити принцип «дозволеного протекціонізму» як антикризовий економічний захід
«Це - особливий засіб, «палиця з двома кінцями», яку слід використовувати вкрай обережно», - застеріг Президент. Виступаючи на Загальнонаціональній антикризовій нараді, Глава держави нагадав, що українське законодавство передбачає цілу низку дозволених інструментів, які не використовуються. Наприклад, імпортні депозити (закон визначає, що імпортер, стосовно якого запроваджено обов'язковість імпортного депозиту, повинен тримати в банку 50% митної вартості ввезеного товару).
Антидемпінгові та спеціальні розслідування.
Президент констатував, що упродовж останніх років ці механізми не застосовувалися до наших торговельних партнерів, при тому, що маємо кратне зростання обсягів імпорту, наприклад, по автомобілям або м'ясу. «Я наполягаю, щоб Уряд негайно проаналізував стан нашої зовнішньої торгівлі і здійснив необхідні заходи для обмеження імпорту з груп товарів, ввезення яких різко збільшилося», - сказав він. «Шановні автомобілевиробники і селяни, якби ви взялися за цю тему, вже давно б діяла компенсаційна ставка на чутливі для вас товарні групи», - додав Глава держави.
Ввізне мито.
«Я підтримую намір підвищити ставки мита з найбільш гострих і чутливих позицій. Але тут вельми важливо, щоб наші дії були зрозумілі для закордонних партнерів», - сказав Віктор Ющенко. Вже сьогодні представники асоціацій виробників разом з міністерствами повинні їхати в офіси, місії, представництва МВФ та СОТ і доводити необхідність запровадження в Україні обмежувальних заходів.
Підтримка АПК
 «Росію виведе з кризи нафта. Для України головна свердловина - це аграрна галузь», - сказав Президент. Він вказав на те, що кон'юнктура світового ринку є надзвичайно сприятливою для українського аграрного виробника.
Зниження собівартості та витрат держави
«Я говоритиму адресно по цьому питанню. Шановні металурги, якщо ви не знайдете можливості знизити собівартість продукції, вам не допоможе ані НБУ, ані Стабілізаційний фонд. Те саме стосується автомобілебудівників і будівельників. Нам треба переглянути наші взаємини і правила гри. Отримання 100% рентабельності з урахуванням всіх неформальних внесків у будівництві - це помилкова і недалекоглядна тактика», - вважає Президент. Щодо державних витрат, необхідно зосередитись на питаннях бюджету і скороченні витрат природних монополій. У 2009 році повинно здійснитися безпрецедентне збільшення розміру фінансування інвестиційних проектів. Президент висловив критичну оцінку процесу підготовки державного бюджету, який, як основний економічний закон, має ключове значення для антикризової економічної політики наступного року. «Бюджет 2009 року популістичний», - оцінив Президент той проект бюджету, який напрацьований. Він закликав внести новий документ. «Через два тижні оновлений український бюджет повинен бути в парламенті. Парламент не повинен затягувати його розгляд», - закликав Президент. Глава держави переконаний, що тарифи на послуги монополій мають бути або зменшені, або заморожені. Базу для їх розрахунку потрібно обмежити заробітною платою, нарахуваннями та витратами на енергоносії. «Ми повинні говорити про принцип домовленості держави і корпорацій, монополій щодо взаємних зобов'язань», - сказав Віктор Ющенко. Він повідомив, що ознайомлений з Меморандумом про взаєморозуміння, укладений Урядом з металургами і оцінив його зміст як слабкий. Президент запропонував доопрацювати Меморандум і укласти схожі угоди з іншими галузями. Водночас Глава держави закликав використати економічну кризу як шанс для проведення структурних реформ, які тривалий час відкладалися (земельна реформа, реформа відносин власності, бюджетна, податкова реформи, реформа ЖКГ, медицини, освіти). 
2009 року Стабілізаційний фонд має становити 50 мільярдів
«Я наполягаю на тому, щоб у 2009 році у цей фонд було мобілізовано 50 млрд. грн. на антикризові заходи», - заявив Віктор Ющенко під час загальнонаціональної антикризової наради. Він пояснив, що не менше 10 млрд. з цих коштів мають бути спрямовані в економіку вже у першому кварталі наступного року. Президент також наполягає на тому, що джерелами наповнення фонду має стати приватизація і державні цінні папери. «Хочу особливо наголосити - йдеться про приватизацію, а не про новорічний розпродаж національних активів», - застеріг він. Віктор Ющенко переконаний, що парламент має повернутися до розгляду Державної програми приватизації з урахуванням усіх зауважень Президента України. Окремо Глава держави закликав Уряд сконцентруватися на розробці детальних програм розвитку галузей, що дозволять підвищити їх конкурентноздатність та зайнятість. «Перед Урядом і Національним банком я ставлю завдання до 1 грудня здійснити підготовку емісії державних цінних паперів як джерела наповнення Стабілізаційного фонду», - сказав Віктор Ющенко. Він висловив упевненість, що проведення першої емісії для наповнення Стабфонду можливо зробити вже цього року. Окремо Президент нагадав, що антикризовим пакетом вже визначено напрями використання коштів Стабфонду - відтак справа уряду розробити порядок використання цих коштів і погодити його з Верховною Радою до кінця місяця.

www.sta.gov.ua
14 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини