Начальник управління НБУ в Закарпатській області Валерій Коляско: "Приводів для паніки немає"

Бувало й гірше, не треба панікувати. У цьому переконує Валерій Коляско, запевняючи, що Нацбанк тримає під контролем ситуацію на банківському ринку

Начальник управління НБУ в Закарпатській області Валерій Коляско: "Приводів для паніки немає"

Гривня повертається на втрачені позиції. Після кількох чорних днів фінансових потрясінь у всьому світі, політики втрутилися в економіку і врятували її. Керівники десятків країн впорснули сотні мільярдів євро і доларів у власні банківські системи, аби фінансові установи не луснули і не спричинили цим ще більшої кризи — соціальної. Україну також б’є фінансова пропасниця. Почалася вона з рейдерської атаки на один із найбільших банків — «Промінвестбанк», а після того, як він захитався, почалася паніка. В понеділок, щоправда, ситуацію під контроль узяв Нацбанк, аби чого не вийшло лихого. Одразу ж після цього ми зустрілися з начальником управління Національного банку України в Закарпатській області Валерієм Коляском і поговорили про те, що маємо нині і чого чекати завтра.

— Ситуація вже почала стабілізуватися — одразу каже Валерій Андрійович — Нацбанк ввів обмеження 5% маржі на операціях з валютою, і нині ми вже маємо нормальні курси. Хоча я би хотів нагадати, що осінні місяці завжди показові стосовно коливань курсів, це не в перший раз така ситуація. Якщо пригадаєте, у 2004 році вона була ще складніша, коли проходили президентські вибори. Тоді було набагато гірше, але Національний банк утримав її в нормі.

 — Люди навряд чи так легко заспокояться, коли проблеми не тільки у нас, а й у всьому світі… 

 — Я хотів би просити ваших читачів не панікувати. У паніці наші люди втратили не один раз, і в 2004-му, і в1998, коли була криза. Паніка — не партнер ні банків, ні їх клієнтів. Нині люди знімають гривневі вклади, втрачаючи на касовому обслуговуванні, купують валюту, втрачаючи на курсах. Якщо не вкладають у валютні депозити, то біжать купувати техніку, як наслідок через ажіотаж вона швидко росте в ціні…

Згоден, все воно пов’язано, все укупі. Звичайно, нагнітає ситуацію і криза у світі. Але з понеділка в Європі пішла стабілізація, хвилі вляглися. Так буде і в нас, бо, ще раз повторюю, Нацбанк має достатньо важелів, аби врегулювати всі ці питання. А коли люди панікують, починається криза банківської системи, що відтак неодмінно позначається на економіці країни загалом.

 — Однак усе-таки багато хто встиг заробити на цій хитавиці…

 — Так, було таке, що банк купував долар по 5.05, а продавав по 6.10 грн, тобто працював тільки на купівлю валюти. Але Нацбанк протверезив комерційні банки. І тепер таких спекуляцій не буде.  

Хотів би ще сказати про інше. У пресі багато говорилося, що Нацбанк через проблеми Промінвестбанку виділив 20-м банкам стабілізаційні кредити. Але ніхто чомусь не каже, що такі кредити видаються щодня. Має банк проблеми з поточною ліквідністю, то йде в Нацбанк і під заставу цінних паперів чи іншого майна бере стабілізаційний кредит. І питання закривається. Але підняли хвилю, створили ажіотаж, що в інших банках теж проблеми, і люди кинулися знімати гроші. 

 — Народ також можна зрозуміти, він навчений гірким досвідом.

 — Розумію. Звісно, у страху очі великі, але треба реально оцінювати обстановку і поцікавитися, а як воно у звичайному режимі відбувається, кредитує чи не кредитує Нацбанк комерційні банки.

Зрозумійте, будь-який банк можна розхитати такими діями, які вчинили щодо «Промінвестбанку», і поховати його за кілька тижнів, коли паніка. Але йому призначено тимчасового адміністратора, видано 5 мільярдів стабілізаційного кредиту. Нацбанк прагне його зберегти. Адже це великий системний дорогий банк.

 — Чи заспокоїть ситуацію заборона на дострокове зняття депозитів? І чи багато зняли закарпатці, адже загалом по державі люди забрали з банків понад 6 мільярдів гривень?

 — Це правильне рішення. Такі заходи вживалися і в 2004 році, і цей хід виправданий і адекватний. Мораторій введено на 6 місяців, аби не виникало розривів і дисбалансу. У нашій області забирали депозити переважно з «Промінвестбанку», в інших установах не спостерігалося масових відмов. Люди знімали гроші, але не повально.

 — Дехто радить зберігати заощадження у двох-трьох великих банках, мовляв, усі вони не луснуть… Що скажете ви? І якій усе-таки валюті довіряти?

 — Це все — як азартна гра, але треба страхуватися. Хто має багато грошей, той так чи інакше з досвідом зрозуміє, що треба тримати їх в різних банках. А щодо валюти, то я завжди говорив — краще зберігати гроші в національній і тоді не буде проблем. Але і з доларом не раджу панікувати. Однаково він вернеться туди, де був. У світі стільки доларів, що, якщо їх усі зібрати, то можна купити три Америки — сміється. — Це жарт, але ви ж знаєте, що в кожному з них є доля правди.

 — Чи не погіршить ситуацію політична криза в Україні?

 — Вона, звісно, важлива, політика впливає на економічні процеси. Але я вважаю, що якщо це все й позначиться на банках і гривні, то тимчасово. Наприклад, про хитання курсів валют Нацбанк попереджав, але, як ми й казали, все стало на свої місця. До речі, минулої п’ятниці в нас була селекторна нарада. Можу вам сказати, що на ранок п’ятниці залишок ліквідності в банківській системі України становив 8 мільярдів гривень. Це абсолютно нормальний стан для держави. Тому, наголошую, приводів для паніки немає.

"Старий Замок - Паланок"
16 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини