Закарпатські джерела міліють, а мінеральна вода за останні десять років змінила смак

Деякі закарпатські мінеральні джерела можуть зміліти. Проблеми почали виникати після того, як на одному родовищі стали з’являтися до 10 власників, а навколишню територію почали забудовувати житловими будинками.

Біля бювету із мінеральною водою в селі Поляна Свалявського району завжди повно людей
Біля бювету із мінеральною водою в селі Поляна Свалявського району завжди повно людей

На Закарпатті діють 17 родовищ мінеральних вод. Тут зосереджено близько 66% родовищ вуглекислих мінвод України. Є майже всі типи мінвод, які тільки існують у природі. Сьогодні мінералка витікає із 360 різних за хімічним складом і температурою мінеральних джерел, загальний вихід яких — 10 тис. куб. м на добу.

Біди почалися ще в 90-х роках, коли після розпаду Радянського Союзу родовища мінеральних вод розділили між приватниками.

— Більшість їх використовуються нераціонально, — скаржиться Віра Туряниця, 52 роки, із територіального управління Держгірпромнагляду. — Через складні економічні умови підприємці недбало ставилися до використання надр. Раніше одне відкрите родовище експлуатував один користувач, який ніс за нього відповідальність і регулярно проводив дослідження. Сьогодні на одне родовище видається по три-чотири, а то й більше ліцензій. Наприклад, на родовище, що містить десять свердловин, може бути видано стільки ж ліцензій. Воно отримує десятьох господарів, кожен з яких веде лише йому вигідну політику користувача.

Голубинське родовище мінвод у Свалявському районі експлуатують чотири різні за формою власності користувачі: відкрите акціонерне товариство ”Свалявські мінеральні води”, закрите — ”Кришталеве джерело”, дочірнє — ”Санаторій ”Квітка полонини” й товариство з обмеженою відповідальністю ”Маргіт”.

— На цьому родовищі навіть не визначено генерального користувача, — каже Віра Туряниця.

Ще одною проблемою мінеральних джерел стала хаотична забудова в межах їхніх санітарних зон.

— Це стосується того ж Голубинського родовища, — веде далі жінка. — Там з’явилося п’ять забудов, не пов’язаних із видобуванням мінеральної води. Житлові будинки, бази відпочинку. Матеріали по чотирьох будівництвах уже не раз направлялися в органи виконавчої влади, прокуратуру. Їх навіть передали до суду, але справа не зрушилася із місця.

— Та найбільшою проблемою Голубинського є не стільки хаотична забудова, як відсутність каналізації в новобудовах, — скаржиться головний інженер товариства ”Маргіт” Тиберій Куля, 49 років. — Тому нечистоти всмоктуються в ґрунт. І не виключено, що в подальшому це не впливатиме на якість мінеральної води.

Щось подібне відбувається на Хустщині. У селі Шаян, де зосереджені мінеральні джерела, на межі 1-ї зони суворого режиму свердловини N4-к також ведеться будівництво приватного будинку без погодження із відповідними державними органами.

— А в товаристві ”Гірська Тиса” взагалі не мають спеціального дозволу на користування надрами Гірсько-Тисянського родовища мінеральних вод, — каже Туряниця. — Родовище використовують без належного гідро-режимного контролю. А це може призвести до його втрати.

Жителі курортних селищ скаржаться, що мінеральна вода за останні десять років змінила свій смак.

— Набираю воду із бювета останні 20 років, — розповідає Василь Кобулей, 55 років, із села Поляна Свалявського району. — П’ять років тому мінералка мала ліпший смак. Набрав трилітрову банку вранці й до чотирьох-п’ять днів вона не мінялася, була сильногазована. Тепер із ранку до вечора простоїть — і перетворюється на прісну. Немає тої газованості, — скаржиться. — А все тому, що багато викачують з-під землі — вода не встигає відновлювати свій хімічний склад. Буває, на вихідних завод мінвод не працює, й вода аж оживає — настільки мінералізована.

У Держгірпромнагляді кажуть, що вирішити проблему можна, тільки прийнявши закон про мінерально-лікувальні ресурси.

— Такий закон визначив би всі особливості мінерально-лікувального комплексу, — каже Туряниця. — Ставити однакові вимоги як до підприємств гірничорудної, нафтогазової та вугільної промисловості, так і до мінерально-лікувального комплексу — не можна. У останнього має бути особливий статус.

Родовища не можна виснажувати

— Місце зародження мінеральної води залежить від опадів, сухої погоди та режиму відбору води, — каже науковець із Ужгорода, професор медичних наук Михайло Торохтін, 82 роки. — Якщо з нетрів викачувати більше води, ніж це дозволено за нормою, то мінералка безумовно зміниться. Насамперед змінюється її хімічний склад та смакові властивості.
До 1994 року, доки я проводив дослідження в складі науково-практичного об’єднання ”Реабілітація”, не було помічено жодних змін у закарпатських мінеральних водах. Із середини 1990-х, відколи її більше викачують, певною мірою змінився склад. Це показують дослідження. Якщо родовища будуть нерозумно використовувати, це загрожує зміною температури води, її складу, смакових властивостей, кількості.

Сніжана Русин, "Газета по-українськи"
21 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини