Долар в Україні зростатиме до кінця тижня

"Ми очікуємо в найближчі дні повернення долара на ті позиції, з яких він починав", - розповів голова правління банку "Європейський" Владислав Астапенко. "Я думаю, що долар повернеться до нормального рівня протягом тижня, це максимум", - погодився з ним заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Ігор Львов. Отже, зараз експерти радять не продавати американської валюти.

Долар в Україні зростатиме до кінця тижня

Банкіри цього тижня продовжують провокувати населення. Якщо ще до кінця минулого тижня в обмінниках столиці виставляли курси на рівні 4,8-4,85 грн/дол., то до вівторка їх різко опустили до 4,67-4,70 грн/дол. Цим банки ще більше розохотили панікуючих громадян, які продовжили скидати долар за заниженим курсом. Тим не менш, уже в середу в столиці курс "зеленого" повернувся на рівень 4,90-4,95 грн (купівля валюти).
Цікаво, що на різке зниження курсу почали "грати" не тільки агентські обмінні пункти, що зазвичай промишляють спекуляціями, але й самі банки, у центральних офісах яких без зайвих сентиментів виставляли ціну придбання долара по 4,67 грн у понеділок-вівторок.
Неофіційно фінансисти визнавали, що просто проспекулювали на настроях населення, яке останнім часом стало масово здавати наявну американську валюту.
Приводом стала нова хвиля чуток про можливу ревальвацію гривні - фахівці заговорили про зниження офіційного курсу Нацбанку з нинішніх 5,05 грн/дол. до 4,95 грн/дол. Це дозволено грошово-кредитною політикою на 2008 рік.
"Ситуація розвивалася за принципом снігової лавини. Що більше українці продавали доларів, то сміливіше банки зменшували курс купівлі, оскільки розуміли, що здавати долар будуть за будь-яким курсом. Зауважте, курс продажу долара не опустився нижче 5-5,03 грн/дол. За різними оцінками, обсяги продажу американської валюти за півтора тижні збільшилися відразу в 5-6 разів", - розповів керівник київського відділення одного з банків.
Фактично, громадяни, почавши ажіотаж минулого тижня, останніми днями вже самі підтримували власні панічні настрої. "Стурбоване можливими втратами, населення стало активно продавати долар, збільшивши пропозицію, а отже - ще сильніше натиснувши на курс", - пояснив ситуацію директор департаменту казначейства "БМ Банку" Тарас Кияк.
Фінансисти стверджують, що українці не обмежувалися лише продажем накопиченої американської валюти - нерідко справа доходила і до конвертації депозитів населення. Причому якщо ще на початку минулого тижня продавався долар із внесків, щодо яких минали терміни, то вже цього тижня почалося дострокове розірвання депозитних договорів. Із усіма наслідками - вкладники втрачали до 50% процентної ставки в такому разі.
Нацбанк поки заспокоював ринок лише заявами. "Ревальвація навряд чи буде ефективною в нинішній ситуації з дефіцитом платіжного балансу. Оскільки через квартал, при зміні курсової політики, ми можемо дістати ще й великі проблеми. Гойдалка нахилиться в інший бік, і де зупиниться - не відомо", - заявив директор департаменту банківського регулювання і нагляду Нацбанку Олександр Киреєв.
Утім, його слова мало вплинули на пересічних громадян, і практично ніяк не позначилися на безготівковому ринку. Після того, як вартість долара на міжбанку впала з 5,02 до 4,85 грн/дол., від регулятора чекають конкретних заходів.
"Якщо НБУ все-таки вийде на міжбанк і підтримає долар, що слабшає, тоді ситуація швидко заспокоїться і ввійде в нормальне русло, нехай і на новому рівні. І тут питання: на якому рівні вийде з інтервенцією Нацбанк - 4,80 грн/дол. або 4,95 грн/дол.? Якщо ж НБУ на ринок цього тижня знову не вийде, тоді наявний курс гривні може дійти до 4,80 грн/дол., а то й до 4,50 грн/дол.", - прогнозує начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман. НБУ поки лише вичікує, взагалі не з'являючись на безготівковому ринку.
Фахівці сьогодні виокремлюють дві основні причини здешевлення американської валюти. Перша - психологічна напруженість у рядах експортерів, що на початку року активно притримували одержану валюту, а протягом останніх днів із нечуваним ентузіазмом скидають її. Причому експерти впевнені, що ці гравці продовжать здавати долари, поки Нацбанк не словами, а справою не доведе, що не має наміру девальвувати гривню.
Друга причина зниження долара на нашому ринку - це гострий дефіцит гривні, викликаний панікою на валютному ринку. Адже, активно скуповуючи наявний долар, банки просто витратили свої гривневі запаси, і тепер, щоб поновити ресурс, вони змушені скидати свої запаси безготівкової валюти на міжбанку. Нерідко продаж банківської валюти перевищує обсяги скидання долара вітчизняними експортерами.
Утім, незважаючи на тривожну ситуацію, експерти роблять оптимістичні прогнози на майбутнє.

"Ми очікуємо, що в найближчі 2-3 дні долар продовжить повернення на ті позиції, з яких він починав", - розповів голова правління банку "Європейський" Владислав Астапенко. "Я думаю, що долар повернеться до нормального рівня протягом тижня, це максимум", - погодився з ним заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Ігор Львов. Отже, зараз експерти радять не продавати американської валюти.

Економічна правда
26 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини