CNN: Трампа, Путіна й Орбана об’єднує зневага до України, і це лякає

В поточному сезоні гучних політичних скандалів всі дороги, схоже, ведуть в Київ.

CNN: Трампа, Путіна й Орбана об’єднує зневага до України, і це лякає

 Коли російський президент Володимир Путін відвідав нещодавно Будапешт, угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан мав для нього подарунок. За лічені години до їхньої спільної прес-конференції Угорщина наклала вето на спільну декларацію послів НАТО щодо України. Про це пише CNN, додаючи, що угорське вето створило нову перешкоду для українських зусиль з побудови тісніших відносин з альянсом.

Офіційно Будапешт говорить, що зробив це заради захисту прав угорської меншини в Україні. «Термін «вето» дуже жорсткий», - сказав прессекретар угорського уряду Золтан Ковач. «Краще було б сказати, що ми запропонували подальший розгляд. Дебати стосувалися ситуації в Україні, де етнічна угорська меншина страждає від юридичної дискримінації», - додав він.

Ярий націоналіст Віктор Орбан часто скаржився на статус угорців на Західній Україні. Він також розвинув тісні відносини з Путіним. А його уряд часто створює проблеми для українських ініціатив зі зближення із Заходом на догоду Росії.

П’ять років тому Орбан заявив, що етнічним угорцям у Закарпатті потрібно надати подвійне громадянство й автономію. «Україна не буде ні стабільною, ні демократичною, якщо вона не дасть меншинам включно з угорцями те, що їм належить», - сказав Орбан. Його кампанія дійшла до створення спеціального міністерства з підтримки етнічних угорців на Закарпатті.

Стоячи поруч з Путіним в лютому 2017 року, Орбан говорив, що «нинішні обговорення щодо мови навчання в Україні зовсім не вигідні угорській меншині». Згідно з українським законодавством, навчання у школі з шостого класу повинне проходити виключно українською мовою. Такі заяви прем’єра Угорщини – це музика для вух Путіна. Російський президент виправдовував свою підтримку бойовиків на Сході України, проводячи паралелі з Угорщиною. Він говорив, що його рішення дозволити мешканцям Донецької й Луганської області отримувати російські паспорти подібне до бажання Будапешта видавати угорські паспорти за кордоном.

Закон про мову в Україні також став виправданням для Росії в її підтримці бойовиків на українському Донбасі. Угорські скарги навіть змусили спеціального представника США Курта Волкера в травні відвідати Будапешт. Місцеві ЗМІ цитували його слова про те, що існують два розумні принципи: національні меншини мають право говорити своєю мовою, але всі громадяни країни повинні бути здатними користуватися офіційною національною мовою. Волкер закликав Будапешт і Київ до діалогу. У вересні він пішов у відставку через публікацію скарги інформатора щодо телефонної розмови президентів США й України, під час якої американський лідер Дональд Трамп просив українського колегу почати розслідування проти Джо Байдена і його сина.

Видання зауважує, що Трамп часто демонстрував зневагу до європейських лідерів. Але Віктор Орбан став помітним виключенням. Колишній стратег американського президента Стів Беннон під час конференції у Будапешті в травні 2018 року називав угорського прем’єра «Трампом, який з’явився до самого Трампа». Угорський прем’єр відкрито підтримував кампанію кандидата-республіканця у 2016 році. А президент США «скупав» Орбана в похвалі під час цьогорічної зустрічі в Білому домі, вітаючи жорстку політику угорця щодо імміграції й називаючи його країну «дуже хорошим членом НАТО». «Його поважають по всій Європі. Можливо як і я, він трохи суперечливий, але це нормально. Він жорсткий, але правильно діє у сфері імміграції», - говорив Трамп.

Минулого місяця Washington Post писало, що Путін й Орбан обоє переконували Трампа прийняти негативні погляди на Україну. Чи довго угорський прем’єр обговорював з американським президентом українську тему, лишається невідомим. Зрештою, їхня зустріч тривала лише годину. Але одне відомо точно: лідери США, Угорщини й Росії негативно ставляться до України, хоч і з різних причин.

Багато зовнішньополітичних аналітиків також били на сполох через теплі відносини Трампа з Орбаном з огляду на тісні відносини угорця з Путіним. Зокрема, їх тривожить той факт, що Росія перенесла штаб-квартиру свого «Міжнародного інвестиційного банку» в Будапешт.

Джерела в західній розвідці повідомили CNN, що столиця Угорщини стала вузлом для російського шпіонажу в Східній Європі. Будапешт також відмовив США в екстрадиції двох росіян, яких розшукують за контрабанду зброї. Держдепартамент відреагував заявою, що таке рішення «підіймає питання про прихильність Угорщини до співпраці в правоохоронній сфері». Але нічого з цього, здається, не вплинуло на відносини між Орбаном і Трампом. За місяць до зустрічі з президентом США в Білому домі Орбан дав велике інтерв’ю для The Atlantic, в якому визнав географічну важливість України. «Ми повинні підтримувати Україну, оскільки вона головний бастіон між нами й Росією. Але водночас ми не повинні провокувати Путіна. І саме тому я виступаю проти санкцій ЄС проти нього», - сказав Орбан.

CNN коментує, що принаймні в поточному сезоні скандалів всі дороги, здається, ведуть в Україну.

07 листопада 2019р.

Теги: Орбан, Угорщина, Трамп, Путін

Коментарі

jurius 2019-12-18 / 00:25:05
Бідні Генцюри, ніяк не можуть звикнути, що Україна стає суб'єктом міжнародних відносин і з її інтересами треба буде рахуватися і сусідній дрібній країні з завеликими амбіціями.

Петро Ференцович Генцюр 2019-11-26 / 19:32:24
Адмін 2019-11-07 / 20:06:14
Просимо вибачення, додали в текст статті лінк на оригінал статті на CNN. Как говорил товарищ Сталин - у каждой проблемы есть имя и фамилия.

Петро Ференцович Генцюр 2019-11-26 / 19:28:22
Бедная Украина: и все ее танцуют, и щастя в житi нема!..

Петро Ференцович Генцюр 2019-11-26 / 19:25:51
Magyar-Hun. Уром! А что Украина уже объявила войну России? И когда, если не сложно?

Magyar-Hun 2019-11-15 / 20:04:53
З Путіним вже воюємо. Треба обявити війну і Трампу, і Орбану.

Тарас 2019-11-10 / 15:04:20
Можна подумати що Трамп и Орбан з Путіним не мають инших справ ніж маятися з Україною,і взагалі з якого приводу вони мають поважати Україну? Україна найбідніша країна європи з ввп як у бідних країн Африки та тотальною корупцією.Поважати нема за що

Юрий 2019-11-08 / 00:24:32
Автор статьи уже в начале статьи пишет неправду сылаясь на CNN .
Украинские газеты уже раньше сообщали , что Венгрия сняла вето , когда в последнюю минуту в декларацию было включено напоминание о том,что Украина должна выполнить свои обязанности взятые на себя международных договоров и документов относительно венгров живущих в Украине .

Адмін 2019-11-07 / 20:06:14
Просимо вибачення, додали в текст статті лінк на оригінал статті на CNN

Справедливість 2019-11-07 / 19:54:22
Всі ублюдки ненажерливі. А наш ще й країну продає.

Вуву 2019-11-07 / 19:47:39
Хто автор статті невідомо.
Але ті названі політики вони не вірять один одному.
Вони не тримають даного слова.
... Даних обіцянок.
Все що вони роблять це посміхаються і брешуть.
Брешуть і посміхаються.
І ні один з них будучи міліонером чи мільярдером про свій народ не думає.
Навіть на таких зустрічах в них в голові одне ... як обдурити і об€б@ти.
І всякий хто так робить гадає що він найкрутіший політик.
Навіть баба меркель вже збилась з толку.
То вона за санкційі проти російі.
Але вона за газапровід "ПП2"
Наш зЄля.
За санкційі проти російі а торгівля вугіллям з донбасу триває далі.
І тд і тп.

Byby 2019-11-07 / 19:37:14
Не треба красти.
То і скандалів не буде.
Але наші єврейі що при владі живуть одним "ГЕНЕТИЧНИМ ЗАКОНОМ"

... "ЯКЩО СЬОГОДНІ НЕ ВКРАДУ Я ... ЗАВТРА ВКРАДЕ ІНШИЙ"
От і маєм .
А потім те що накрали перекладають як борги на народ.
Тому і пенсійі не людські і зарплата (мінімалка) в 3.700.
Як приклад можна почати від бабака.
(І так по всіх райцентрах)
Далі мера Ужгорода
"Носатого конюха".
Потім вище кличко ... кернес ...
І решта ....
І крадуть то єврейі а винні украйінці тбт. Громадяни Украйіни.
Бо графа національність в паспорті відсутня.
Отже Украйіна є а украйінців ВЖЕ
НЕМА.
А на останок ...
Ой вони нас не люблять.

Та НІ. Це наші єврейі не люблять ні цю зЄмлю ні цю крайіну в яеій вони самі хочуть жити .
Гарно хочуть жити .
Жирно хочуть жити .
Заможно.
І Далі красти.

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини