Україна не змінюватиме закон про освіту і жорстко "виштовхуватиме" Угорщину, коли та заступить за "червоні лінії" на Закарпатті

Про це повідомив у інтерв'ю ТСН.ua, підбиваючи зовнішньополітичні підсумки 2020 року і плани на наступний 2021 рік, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Україна не змінюватиме закон про освіту і жорстко "виштовхуватиме" Угорщину, коли та заступить за "червоні лінії" на Закарпатті

"Угорщину я ...віднесу до провалів. Але, знаєте, відносини з Угорщиною вони такі: то здобуток, то провал. Наприклад, коли Угорщина не виступила проти надання Україні статусу партнера з розширених можливостей НАТО, це, очевидно, я вважаю здобутком української дипломатії.

- Це правда, що на Будапешт натиснули Штати? 

- Дивіться, це ж усе дипломатична гра. В таких складних історіях нічого не відбувається лінійно. Це дуже складна історія зі створення обставин і умов таким чином, щоб у певної країни не залишилося альтернатив, окрім як підтримати Україну. Тому я зарахую це до здобутку. Але, з іншого боку, втручання Угорщини у внутрішні справи України під час місцевих виборів, безперечно, було провалом. Втім, ми налаштовані все-таки на те, щоб розгрібати ці авгієві стайні й виходити на позитив. Тому, сподіваюся, наступного року у підсумковому інтерв’ю Угорщина перебуватиме лише у розділі здобутків. 

- А чи могли ми цьому запобігти? Угорський гімн, за два роки до цього було незаконне роздавання угорських паспортів у консульстві в Берегові. Наші спецслужби тут де? Чи могли ми спрацювати наперед? Про твіт Петера Сіярто я не кажу, бо ми не можемо зазирнути йому в голову і сказати цього не писати. 

- Ви абсолютно правильно кажете, що не можна заглянути кожному в голову. Коли з людиною розмовляєш, все нормально, вона озвучує правильні сигнали, а потім залишається сама й починає озвучувати інші сигнали, ну, ти не можеш увірватися в залу і сказати: все, зупиняйся, не роби цього. Ми маємо розуміти, що для Угорщини ця поведінка обумовлена її глибинним переконанням, що питання угорської меншини в сусідніх країнах є життєво важливим для угорської політики. І вони готові в цьому питанні йти так далеко, як сусіди можуть їм дозволити. Але ми їм кажемо дуже просту річ: ми теж конструктивні, ми вважаємо, що угорці, які живуть в Україні, є українськими громадянами, це частина нашого суспільства, це наша земля, це наші люди і вони завжди будуть такими. Та є червона лінія. Тому все, що ви робите до червоної лінії, підтримуючи етнічних угорців, окей, це нормально. Але давайте домовимося, що щойно ви зайшли за червону лінію, маєте бути готовими, що ми одразу виштовхаємо вас назад. І зробимо це жорстко й рішуче. Саме це відбулося на прикладі місцевих виборів. Тому, можна запобігати, і було б набагато гірше, якби ми не запобігали в реальності. Та є випадки, коли все-таки удар завдається, не запобігли, тоді треба вміти треба діяти рішуче. І я думаю, що ми показали обидві моделі поведінки: і запобігання, і рішучої відповіді у разі порушення.

- Дивіться, все ж почалося тоді, як ВР ухвалила закон про освіту. Ми не збираємося його змінювати, а Угорщина не відступається. Що ж робити? 

- Все почалося набагато раніше. Все почалося в той момент, коли українська влада почала дуже мало уваги приділяти Закарпатській області. Простір не може залишатися порожнім. Якщо ти йдеш і залишаєш процеси на свій власний розвиток, хтось обов’язково зайде і візьме ці процеси під свій контроль. І це саме те, що робила системно й послідовно інструментами м’якої сили, збільшуючи свій вплив на ситуацію в Закарпатській області, угорська влада. Закон про освіту, який було ухвалено 2017 року, став будильником. Тобто, він розкрив цей нарив, показав глибину проблеми, і центральна влада почала набагато більше уваги приділяти Закарпатській області, вирівнюючи той дисбаланс впливу, який там сформувався. Тому цей процес і є таким важким. Можна домовитися щодо закону. І я, до речі, підтверджую, ми не будемо його змінювати, бо все, що там треба, ми вже змінили, виконуючи рекомендації Венеційської комісії. Питання виключно в добрій волі обох сторін — домовитися про правила гри на основі принципу взаємної поваги. І в Києві така добра воля є. 

- Чи бачите ви там руку Москви? 

- В принципі, рука Москви присутня в усьому, що відбувається в Україні. Жартую. Так, ми бачимо, що РФ сильно не хочеться, щоб Україна й Угорщина нормалізували свої відносини. 

- Тобто, з ваших слів можна зрозуміти, що Росія підігріває всі ці процеси? 

- Вона користується кожною можливістю, щоб створити додаткову напругу в українсько-угорських відносинах і не допустити перезавантаження.

31 грудня 2020р.

Теги: Угорщина

Коментарі

До сорри 2021-05-03 / 23:16:07
Нещодавно в Києві святкували створення Галичини СС. Головне слово святкували. В 21 столітті. Створення отряду СС. Відверто нацистського отряду яка відповідала за геноцид поляків. І ти ще дозволяєш собі когось нацистами називати?
УПА ніколи не боролись проти нацистів оскільки були їх союзниками. Якщо рахуєш інакше назви мені відомий бій УПА проти нацистів. В цьому бажаю тобі успіхів. Також рекомендую прочитати чому Бандеру було увязнено і саме в яких елітних умовах він відбував своє увязнення. Також дії УПА проти мирного населення поляків, євреїв і інших національностей. Найвідоміший епізод звичайно ж волинська різня.
Салаші в Угорщині вважають преступником. Він "правив" буквально пару місяців після окупації німцями країни. Також не памятаю щоб в Угорщині його хтось святкував. Ну на відміну же Києва. Там шанують СС-івців.
Відносно подій в Закарпатті рекомендую книжку "одноденна держава" Макла Вінча. Британського журналіста ж важко буде тобі підозрити в пропаганді. Але правда описана в книжці буде боляча для тебе і тобі подібних.

пенсіонер 2021-01-12 / 09:24:56
Максу. Точно сепаратист, якщо бігає по Червоній плоші у москвобаді і зазиває у Закарпаття зелених чоловічків, як великий "русин" Гецко.

Макс 2021-01-12 / 06:45:08
До пінзішти но русин у світі і на папірьови русин а у нас сепаратист

пенсіонер 2021-01-11 / 09:24:07
Для форестер.
Той дурник перепутав поняття Русин і руський х..с.
Русин звучить по людськи і по європейськи. Русинів багато по всьому світу. Русини ніколи не виступали проти України, так як ментально близькі українцям. А що таке руський здогадайтеся самі.Це ненець, чукча, чуваш, мордвин, бурят, осетин і ще зо два десятки "словянських" народностей.

злий 2021-01-10 / 18:29:20
Молодець, сорри. Калап долу!

Р.І. 2021-01-10 / 02:05:57


Я ідіот (


форестер 2021-01-08 / 23:36:49


Що за дебіл тут пише коменти під нікрм Русин?

Коментарі, на які ви посилаєтесь, видалено. Адмін


пенсіонер 2021-01-06 / 17:24:10
Адмін. скоро наступить Святий вечір.
Хіба ви не бачите, що тібор і якийсь русин зовсім з глузду зїхали у своїй антиукраїнські риторицсь Це ж хворі на голову
Вони навіть Господа не бояться у такий святий день.
Викидуйте їх коментарі підряд.

Tibor 2021-01-06 / 15:59:57


Флуд. Видалено цей і кілька інших коментарів, що не стосуються теми публікаціїю Надалі таке видалятиметься без попередження. Адмін


сорри 2021-01-06 / 15:39:48
Бандера терорист тільки у твоїй хворобливій уяві, Тібіке. Ні УПА, ні Банедера не засуджені Нюрнберзьким процесом. Бо вони були борцями з нацистським і більшовицьким режимами і боролися за звільнення своєї землі. Бандера 3 роки провів у нацистських концтаборах, де загинули його брати. Батьків бандери знищив радянський режим, сестра провела десятки років у ГУЛАГу.
Люди з добрим внутрішнім стержнем схиляють голови перед подвигом таких особистостей, і лише кінчені паскуди ретранслюють путінські штампи. Чого дивуватися, ви ж прислужники Гітлера, а тепер - Путіна...
У Нюрнбергу,Тібіке, засуджено мадярський режим Салаші, прислужників нацистів. Не хочете на цю тему поговорити?
А терористами були "рондьош ґардо", які на чужій землі жорстоко вбивали і катували людей. Члени "Карпатської Січі"були на своїй землі і захищали її від окупантів, якими були мадяри.
Щойно щераз стало видно твоє антиукраїнське нацистське паскудне нутро.

Tibor 2021-01-06 / 15:07:14
Ну що сорри, не подобаэться, що Бандера то террорист для Європи та угорців в тому числі, а так звана «карпатська україна» то фейкове, террористичне створення, як і ОРДЛО сьогодні. Січовики, то є тотальними террористами, Аль Каїдою. Можеш вилучати ці думки, але сутність бандерівська не міняється. Ви і так вже довели державу бандерічщиною до громадянської війни.

Діма 2021-01-06 / 13:38:58


Флуд і прокремлівська риторика. Коментар видалено. Адмін


до адміна, 2021-01-06 / 12:18:41


Я ідіот. Простіт ня, люди (.


До Маgуаr 2021-01-06 / 01:32:24
Дуже дякую за ваші слова....
дісно помірковано написано...
А від себе додам, що мадяре зараз програють по всіх фронтах: депутати вилетіли з парламентів України і Словаччини; вперше в Ужгородській раді не мають жодного депутата... та й в багатьох інших радах.
Із 150000 по перепису 2001 року якщо 100000 залишилось - то добре буде.....
В Угорщині з 1981 року відємне демографічне сальдо... і то при тому, що з усіх околиць до них мігранти стікаються...
Не можуть прийти до тямки після Тріанону... а тут вже треба з новою реальністю миритися....
Пропоную не добивати лежачого... І без наших новоприйнятих законів про освіту і мову в мадярів все, на жаль, плачевно....

Варош_ 2021-01-06 / 00:54:41
І де ж ти був раніше ???

Маладец ))) Так держать !!!

сорри 2021-01-05 / 22:05:32
Гарагош, ви вже хоча б якось імітуйте думання, якщо не можете думати насправді... :)
Пів Мадярщини - на заробітках в інших країнах ЄС. Села спустіли. То як вас сприймають німці, французи, інші? Як рівних собі?
Не смішіть мої папучі )
Для них ви точно такі остарбайтери, як і українці. Просто ви надуватися один перед одним навчилися ліпше )
Ще раз кажу: жили би ви впритул до Мордору, а не за спиною знекровленої України, побачили би ми реальну ціну вашому "херойству". Про Петефі вже казав)
Можу ще розповісти (зрештою, розповідав вдже тут не раз), як ваші борці з Габсбургами доживали потім чудово на пенсію у Відні, а генерал, борець з турками, перейшов потім на службу до Османської імперії. Оце і є ваша справжня ціна.
У вас і близько такого не було, як УПА в Україні. Все, на що ви спромоглися у новітній історії, то розстрілювати і вспорювати животи беззбройним січовикам, катувати жінок-українок і відправляти закарпатських євреїв на смерть у концтабори. А потім тут розказувати, хто кого створив і без чого би українців не було. (Це вже до Тібора). В Угорщині у 18-му столітті ніхто вже не говорив по-мадярськи. Вас австрійці створили. А ви їм потім як віддячили?
Дякувати за Україну ми будемо мільйонам українців, які її виборювали. А ви своє імперське рило сховайте і не вказуйте. Бо боляче буде, коли по ньому б'ють.
Дястали вже. От як із вас ваше нациківське нутро поперло. Разом з "любов'ю" до України... А ще тут вічно розказуєте, як ви Україну любите і їй допомагаєте.
Нодьмодьорорсаґ ви любите. І себе в ньому.
Хрен вам великий, а не Нодьмодьорорсаґ. Україна робитиме угорців Закарпаття своїми громадянами. І можете ви тут у відповідь монітори своєю націоналістичною слиною забризкувати, але мадярські пси гавкають, а український караван іде.
Так що вкусіть ся за х...віст )

Tibor 2021-01-05 / 20:53:00
Сорри
Якби не СРСР та росіяни не було б сьогодні українців, це факт, як не було б і України. Дякуйте росіянам, які створили УРСР, приєднали Сучасну Західну частину Україну від Польші, внаслідок пакту Ріббентропа-молотові, ну і звичайно Закарпаття, Крим, Сучасну Східну Україну дякуйте комуністам, росіянам, Хрущову. Це є доконаний, історичний факт.

Гарагош_ 2021-01-05 / 20:48:57

До сорри -

Ви пишете уважаемий сорри или цоппи как вас уже здесь окрестили : "Бо європейці однозначно сприймають Україну як частину Європи. наразі проблемну, але таки Європу. Навідміну від тих же, як уже казав, зарозумілих мадярів. Які зачухаються тоді, коли російські танки знову будуть в Будапешті. "

Вы сильно ошибаетесь дорогой сорри по поводу таких выводов. Значит вы не были в Эвропе, но и в Угорщине. Поедьте посмотрите тогда когдда карантин снимут !

Еще видповидаю Вам шановний - Європейці сприймают Украину - і украинцов ,как частину Европи, так - - в первую чергу, як дешевую робочую силу, какую додал у необмеженій кількости "БЕЗВІЗ" для України, что вам Порошенко преподнес как великое достижение.
В том числе в Угорщине працює велика кількость українцов і не только із Заходу Украини, а і із Черкаської, Полтавської Дніпрпетровської, Храківської обл. - (раньше промишлених районов Украини), якіє виїхали з вихвалюваной вами держави Україна на зароботки ....чего раніше не було ні при одной у владі, крім тих, що прийшли після 2014 року і безвіз устроїли на вигоду Європі для пидняття промишелнности Європи, а не Украины - власной державі, что есть правда и Орбан, но и все европейсике лидеры - Польши Чехии скажут спасибо Порошенку за безвиз, что поднимал економику их стран, а не Украины, поставки дешевой и хорошей робочей силы ...


А Угорщина - член Европейского союза - єто факт.
Что дальше ? Орбан виноват

кіса 2021-01-05 / 19:53:47
до закарпатця ко рине куди рине угорщина член нато та єс перестаньте уже страдати та никай оби ми не надоїли сша та єс із кредитами бо нам точно жопа

закарпатець 2021-01-05 / 18:44:52
Шановне товариство.
Коли розвалиться східна мордорська імперія, чию орду стримує Україна, щоби дикуни не ринулися знову в Європу як у сорокові роки, мадяри запхають язики в гуз....
Коли піде Орбан на ..., тоді і тема мадярськох автономії у Закарпатті, відпаде. Бо тема Великої Угорщини породжена саме цим нацистом, котрий унаслідував ідеї адмірала Хорті. Краще би займався економікою своєї країни, чи мадяри уже на мітинги у Бадапешті перестали виходити?
А то прийде час коли зауралські переселенці здорово надоїдять Європі та США своїми нацистськими ідеями, і будуть ізольовані від Евросоюзу.
Що би там не вякали всякі там тібори. Закону України "Про мову", і вирішувати це буде український законодавець і народ України, а не закарпатські манкурти та їх родичі із-за Тиси.

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини