Русифікація через церкву. Біблія чужою мовою

Днями в Ужгороді відбувся урочистий вечір, присвячений 500-річчю Реформації. У 1517 році католицький монах Мартін Лютер прибив до дверей собору у Вітенберзі свої знамениті тези. З того часу Європа пройшла через Реформацію, Контрреформацію, страшні релігійні війни і врешті визнала право на свободу віросповідання. Нині із двох з половиною мільярдів християн у світі католиків близько 60%, реформатів – 28%, православних – 12%. Цікаво, що на Закарпатті їм усім знайшлося місце.

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет під час Всеукраїнського форуму «Захистимо мову – збережемо Україну», Київ, 25 вересня 2012 року
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет під час Всеукраїнського форуму «Захистимо мову – збережемо Україну», Київ, 25 вересня 2012 року

На урочистому вечорі з чудовим гаслом «Від реформації Церкви до оновлення країни» виступили представники майже всіх реформатських течій Закарпаття – угорські реформати, що є послідовниками вчення Кальвіна, баптисти, п’ятидесятники, євангелісти, адвентисти тощо. Всі вони зазначали, що один із головних здобутків Реформації – можливість читати Біблію рідною мовою.

Адже до Лютера Святе письмо було латиною і практично недоступне для майже всуціль неграмотного народу. Мартін Лютер почав діяльність із перекладу Біблії німецькою мовою. Переклад Біблії призвів і до богослужінь рідною мовою, що дало величезний поштовх для розвитку національних культур, мови, літератури, освіти. Зрештою, це змусило змінитися й католицький світ, який у ХХ столітті теж перейшов у церковних відправах на національні мови.
 

Новітні християнські течії
досі залишаються русифікаторами

На жаль, через півтисячі років після слушного гасла Лютера, що з народом треба говорити його мовою, Закарпаття і досі залишається осередком архаїчності і відсталості. Навіть серед тих же реформатських течій, для яких Біблія є настільною книгою. Якщо угорці в католицьких та реформатських храмах моляться угорською, то чимало українських реформатів навіть у гірських селах читають Біблію… російською. Тобто, через чверть століття після розпаду Радянського Союзу, який творив єдиний совєтський народ із російською мовою спілкування, новітні християнські течії досі залишаються русифікаторами вже молодших поколінь. І це в краї, де російську практично не почуєш на селі чи в райцентрах. Хіба що з уст приїжджих. Закарпатцям не характерне мовне і національне роздвоєння. 98% визнають рідною мовою – мову своєї національності.

Політична карикатура Олексія Кустовського

Політична карикатура Олексія Кустовського

Якщо Віктор Хрипта, єпископ церков віри Євангельської п’ятидесятників запевняє, що поступово здійснюється перехід на українське богослужіння і більшість громад уже моляться нею, то Василь Райчинець, старший єпископ Союзу вільних церков християн євангельської віри, не бачить нічого дивного, що його брати і сестри моляться російською. Бо й сам він на обласному телебаченні дає інтерв’ю російською мовою, яка не є рідною для абсолютної більшості закарпатців. Видно, 500 років реформації було замало, щоб зрозуміти заповіт Лютера. Або ж російську він вважає зрозумілішою за українську, якою закарпатці здобувають освіту, спілкуються нею на різних рівнях.


Ми й далі молимося або мертвою мовою, або чужою

Нема місця для рідної мови і в громадах Української православної церкви (Московського патріархату). Це найчисленніша релігійна конфесія на Закарпатті, що має близько 570 культових споруд (40% від усієї кількості). Богослужіння і читання Біблії тут ведеться церковнослов’янською мовою, яка вже тисячу років є мертвою, книжною, нею ніхто не говорить. Друга за кількістю храмів (336) Мукачівська греко-католицька єпархія не входить до складу Української греко-католицької церкви і напряму підпорядковується Ватикану. Богослужіння тут ведеться чотирма мовами – церковнослов’янською, українською, угорською та румунською. Переважна більшість громад моляться церковнослов’янською, хоча проповіді та читання Біблії відбувається українською. Українською моляться греко-католики у 80 храмах, переважно на Верховині. Також українською проводять богослужіння Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква, та разом вони мають трохи більше від десяти храмів.

Таким чином жива, народна мова, якою християни мали би звертатися до Бога, в одному з найрелігійніших регіонів України є майже вилучена з активного обігу в Божому домі. Думками Мартіна Лютера чудово скористалися на Закарпатті угорці, словаки, румуни, німці, але не ми. Ми й далі молимося або мертвою мовою або чужою.

Чому?

Олександр Гаврош, Радіо Свобода

16 січня 2017р.

Теги: реформація, біблія, церква

Коментарі

100ronnij 2017-02-26 / 23:42:28
То є велика проблема !!!

Utel 2017-02-14 / 20:32:26
Jakshcso Zakarpatia ce ukrajinska zemlia, to csomu ci ukrajinci ne cocsut chodyty do ukrajinskoji cerkvy Kijivskoho patriarchatu?

Місцевий до Теж Місцевого 2017-01-31 / 19:09:16
Церковно-слов'янська мова не є російською. Автор (редактор) новини чи статті подає однозначний заголовок про русифікацію через церкву. Традиційні церкви Закарпаття не послуговуються російською мовою. Щодо переходу на українську - поки-що у дуже багатьох приходах використовується не вона, тобто далеко не всі перейшли на неї. І ті, хто мають Бога у серці, добре розуміють зміст молитов церковно-слов'янською :)

Теж місцевий 2017-01-30 / 12:45:11
Можна молитися мертвою, малозрозумілою мовою. Але тоді -- це лиш обряд і більше нічого. А слово Боже має бути зрозуміле до найменших нюансів. Тоді воно проникає у серце. Саме через це усі давно відмовилися від обрядових мов і перейшли на національні у богослужіннях. Бо головне зміст, а не форма

Місцевий 2017-01-28 / 19:12:44
Не бачу нічого поганого у використанні церквою церковно-слов'янської мови.
Сам беру участь у богослужіннях.
Вільно володію українською мовою, у мовному питанні в державі - прихильник останніх законопроектів про українську мову та всіляке сприяння її розвитку.
Щодо церковного життя - українська мова в богослужіннях на Закарпатті звучить штучно.

грекокатолик 2017-01-24 / 21:34:52


Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін


..... 2017-01-21 / 20:35:11
Всім брехливим фантазерам , репортаж
"У Виноградові хрещалися моржі" на одному з закарпатських сайтів .Подивіться і відкрийте вуха , на якій мові веде молебен священник .
На такій мові і ведеться служба в греко - католицькому храмі .
І не видумуйте більше дурниць .

vasyl'ko 2017-01-18 / 19:33:41
Немаєте свідомі контра аргументи, так прибігли йсте к тоталітарно-азіатським методам ярликової аргументації.

vasil' 2017-01-18 / 06:30:42


Давно не було. З цією псевдонауковою дурнею і рекламою політрусинства - на інші ресурси. тут територія України. Коментар видалено. Адмін


патріот 2017-01-17 / 20:34:07


"Намолена мова" - це новий термін для лохів? Латина була в тисячі разів намоленішою, але весь цивілізований світ перейшов на національні мови, і навіть католицька церква, яка найдовше цьому пручалася, не виняток. Нині за церковнослов'янщину, якою насправді НЕспасаються тисячі закарпатців, бо її не розуміють, тримається лише агентура Москви, Будапешта і Братислави в Мукачівській і Хустській єпархіях РПЦ і МГКЄ.

Дурницю про принесення конкретно на Закарпаття церковнослов'янської мови не коментую, вона вже сотні разів заперечена істориками.


ВОЛОДИМИР 2017-01-17 / 20:24:04
Церковно- Словянська мова є особлива. Вона є намоленою і вимоленою. На цій мові спасалися і спасаються тисячі Закарпатців. До нас цю мову принесли свв.Кирило і Мефодій в 878 році. Так звана народна мова є лише розмовною- буденною мовою, но нівякому разі неможе бути богослужюовою. Так даже було під час земного життя Іісуса Христа. Була мова євреєська і моваа богослужбова.А Реформатори хай моляться так, як їм жочеться.

патріот 2017-01-17 / 20:23:59
Учаснику

Це не я твердолобий, а ти.

Для чого, питається, сперечатися, якщо не спеціаліст?

З приводу сучасного стану справ у Мукачівській греко-католицькій єпархії трохи иможеш просвітитися тут - http://zakarpattya.net.ua/Gromada/Autors/122/Page/1

патріотові 2017-01-17 / 19:37:29
Учасник не у сосну вдарився, а сосна впала на нього. А саме на його голову.

Учасник 2017-01-17 / 16:28:09
Послухай сюди , твердолобий чоловіче ,
я не спеціаліст по веденню служби, сама служба ведеться на українській мові , і так ,це правда, для тебе особисто , деякі релігійні тексти читаються на церковно-словянській мові, ну напевно це дань традиціям ,я не спеціаліст не знаю .
Я тут взагалі не бачу тему для дискусій .
Ще раз повторюю , я є прихожанин греко-католицького храму ,і там служба двома мовами , спочатку українською ,потім мадярською .
Я не думаю ,що це якесь виключення ,для одного храму .Все дискусію -закінчую.

патріот 2017-01-17 / 16:16:09
Учаснику
Ти другий раз об сосну вдарився?
До чого тут "жива народна мова", коли йдеться про мертву церковнослов'янську (старослов'янську)?

Учасник 2017-01-17 / 15:55:17
При чому тут ,щось намагався створити , чи не намагався створити ????
Мукачівська єпархія і так х окремою гілкою греко-католицької церкви , з Шашіком чи без нього...
Всі інтервю які я чув від Шашіка були на державній мові .Можете загуглити.
А щодо Ужгородського храму , то майже той випадок ,коли жива народна мова, збереглася в одному з найрелігійніших регіонів України . Тут якраз все добре .

патріот 2017-01-17 / 15:30:30
Учасник, ти в сосну вдарився? Зайди в ужгородський Кафедральний собор і почуєш, на якій ведеться ОСНОВНА Служба Божа.
Шашіка ледь зупинили в процесі творення окремої Русинської церкви, а українська мова в той процес якось зовсім не вписується.

Учасник 2017-01-17 / 14:59:29
Мигалю ти хоть зрозумів шо написав ???
Я тобі "про петра" ,а ти мені "про івана".Я про то ,що в греко-католицьких храмах служба на українській мові , а ти " там ни моляться на українській тому що ...
таких храмів ,ні в мук.районі ні в свалявському не має ". Логіка в тебе ,просто " дубо-бетонна".

Учасник 2017-01-17 / 14:45:21
Я є греко-католиком і хожу лиш у греко-католицьку церкву .
Лиш коли був в Києві ходив у Михайлівський собор .
Дурницю пишеш ти ....
В Мукачові є греко-католицький храм .
За Сваляву ни знаю ...

Мигаль Учасникови 2017-01-17 / 14:34:55
Ты неборе майже нигда ни быв у греко-католицькув церкви на Служби, иншак ни писавбись таку дурницйу, ош там молятьсйа на украйинськув. У Мукачивському а Свалйавському районах такых храмив нийе. Точно!

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини