У "Соколі" вимагають від Ужгородської міськради гідного вшанування пам'яті жертв Голодомору

"У обласному центрі Закарпаття за 25 років незалежності ні одна влада не спромоглась увіковічнити пам'ять про жертв Геноциду 32-33 років. Навіть після прийняття відповідного закону Верховною Радою України у 2006 році тодішні "помаранчеві" демократи на чолі з Гаваші жодним чином не проявили намірів встановлення бодай меморіальної дошки, апелюючи, що на Закарпатті Голодомору не було. Процеси ізолювання Закарпаття від спільної історії Української Нації на шляху державотворення є неприпустимі та призводять до негативних наслідків", – вважають в Закарпатській обласній організації ВГО "Сокіл".

У "Соколі" вимагають від Ужгородської міськради гідного вшанування пам'яті жертв Голодомору

"Геноцид, організований московсько-більшовицькими окупантами, не має локальних ознак та є загальнонаціональною трагедією українців. Відповідно, "Сокіл" звернувся листом  до голови Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля з проханням увіковічнити пам'ять про жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні спорудженням меморіалу в Ужгороді. На що вже 25 жовтня ми отримали відповідь від Управління культури облдержадміністраці щодо прийняття рішення художньою радою про необхідність встановлення даного пам’ятника. Також у відповіді зазначено, що місце встановлення пам’ятного знаку жертвам та постраждалим від Голодомору 1932 – 1933 років в Україні визначить управління містобудування та архітектури Ужгородської міської ради. Ініціаторами - ЗО МГО "Сокіл" було направлено лист міському голові Ужгорода Богдану Андріїву та головному архітектору Олегові Боршовському з пропозицією розташувати меморіал у східній частині скверу, що знаходиться на площі Ш.Петефі в місті Ужгороді. Запропонована територія є вільною та забезпечить необхідний простір для масових заходів", – інформують в "Соколі".

Однак, як стверджують в організації, "питання по розташуванню пам’ятного знаку Голодомору не винесли на виконком... через лобіювання інтересів угорської меншини держслужбовцями Ужгородського міськвиконкому", а саме – начебто там заплановано встановити черговий угорський символ.

У цьому контексті "намагання зменшення значимості трагедії 32 – 33 років посадовцями" через надання місця під спорудження меморіалу жертвам Голодомору "де-небудь у закутках чи окраїнах є наругою над пам’яттю мільйонів  загиблих українців", вважають в ЗО МГО "Сокіл".  "Голодомор – це не те, де доцільні політичні протистояння", – кажуть в організації.

День пам'яті жертв голодоморів – щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. У 2016 році це 26 листопада. Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайнІзраїль готується визнати Голодомор геноцидом проти українців і в такий спосіб може стати 25 країною, яка визнає Голодомор геноцидом українського народу.

16 листопада 2016р.

Теги: голодомор, геноцид, Ізраїль, Сокіл

Коментарі

Корчинский в эфире "Шустер LIVE" 2016-11-16 / 07:09:12
Стенограма виступу Д.Корчинського:

Я, як і більшість українців, безумовно, дуже хотів би вибачитись перед єврейським народом за нашу участь у Голокості. Була вона чи не була – це навіть неважливо.
Але я хотів би сказати про деякі речі, які нам заважають це зробити, тому що наші брати євреї, наші брати європейці повинні це знати.
Перше – це дуже багато брехні, які ми чуємо на свою адресу. Ну по-перше: 70-та річниця Бабиного Яру. Але ж Бабин Яр як місце репресій почав експлуатуватися не 70 років тому, а з початку 30-х років: це було уже місце масового захоронення жертв сталінських репресій. Биківня, Бабин Яр, захоронювали там, де зараз ВДНХ, і ще були місця. Чому ми починаємо відзначати тільки від того моменту, коли почали убивати євреїв? Під час сталінських репресій теж убивали євреїв, але просто більше нас. Чому це 70-та, а не 80-та річниця? Це перше.
Друга брехня. Тут я бачу фотографії – вони мають місце в Інтернеті, мають місце в багатьох музеях єврейських в Америці, – фотографії львівського погрому. Більше частина цих фотографій – і це давно вже зрозуміло – це фотографії насправді трупів, які повитягали німці із львівських Бригідок, із тюрми. Це трупи українців, убитих більшовиками. Зараз ці фотографії трупів українців і опізнань, які роблять українці. І за допомогою німців – і німці це все демонстрували українцям: дивіться, як вас убивали більшовики перед тим, як відступати, – зараз вони фігурують як фотографії і докази свідчень львівського погрому євреїв. Безумовно, був львівський погром. Але у Львові – хто жив у Львові? У Львові було 10 відсотків українців. Поляки і євреї становили більшість населення Львова. Там українців була мізерна кількість – не вистачило б їх ні на який погром.
Наступне: 120 тисяч людей, 120 тисяч євреїв служило в Вермахті. 18 євреїв мали лицарський хрест за хоробрість, проявлену в боях, коли вони захищали Рейх. Німецька поліція в гетто, в тому числі і в варшавському гетто. Вєртухаї в Лук’янівській тюрмі з жовтими зірками охороняли українських в’язнів. Євреї вибачилися за Голокост єврейського народу, в якому вони брали участь? Чи ні? Я щось не чув, щоб вони вибачалися. Чи вибачилися євреї за участь в знищенні українців під час Голодомору, під час розкуркулювання, під час Другої світової війни?
Ми хочемо вибачитись перед євреями, але хотілося б одразу після цього почути єврейські вибачення перед українцями за знищення українців. За Кагановича, за євреїв в НКВД, за безліч тих – мільйони і мільйони українців загинули. І останнє, що я хочу сказати: перед тим, як здавати тест на європейськість – і це правильно, ми маємо його здати, – все-таки треба здати тест на українськість. Тому що всі ті люди, які готові вибачатись перед євреями, рідко готові вибачатися перед українцями. Це стосується і наших депутатів, і нашої влади, і нашого начальства, і наших друзів за кордоном. Дякую.

Зауваження П.Маги щодо виступу Д.Корчинського:
Значить, панове, в нас сьогодні було дуже красиве голосування в студії. Не знаю: може, в Інтернеті зібралися одні антисеміти або ті, хто хочуть мстити... 100 відсотків листів – а їх було коло двох тисяч – висловлюють ту думку, яку сказав Дмитро Корчинський: чому ми маємо вибачатися, а перед нами не вибачається ніхто?

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 14
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини