Ужгородська МДПІ: "У Новий рік без боргів!"

Одним із стратегічних напрямків концепції розвитку державної податкової служби є скорочення та ліквідація податкового боргу шляхом поліпшення роботи з платниками податків, заохочення їх до добровільної сплати та скорочення заборгованості перед бюджетом за рахунок реалізації майна боржників, спрямування готівкових коштів в рахунок погашення податкового боргу тощо.

У теперішній час основні функції і процедури підрозділів державної податкової служби, які мають здійснювати стягнення податкового боргу, знайшли своє відображення в Законі України від 21.12.2000 року №2181-ІІІ "Про порядок погашення зобов»язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами".

Саме на основних положеннях цього Закону, зупинимось детальніше.

Що ж таке податковий борг?

Відповідно до пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону №2181-ІІІ узгоджена сума податкового зобов»язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Які дії податкового органу, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов»язання в установлені строки?

Відповідно до норм ст. 6 Закону № 2181-III податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Перша податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов»язання. Перша податкова вимога містить повідомлення про факт узгодження податкового зобов»язання та виникнення права податкової застави на активи платника податків, обов»язок погасити суму податкового боргу та можливі наслідки непогашення його у строк.

Друга податкова вимога надсилається не раніше тридцятого календарного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги у разі непогашення платником податків суми податкового боргу в установлені строки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, викладених у першій податковій вимозі, може містити повідомлення про дату та час проведення опису активів платника податків, що перебувають у податковій заставі, а також про дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Заходи щодо погашення податкового боргу за рішенням органу стягнення вживаються не раніше тридцятого календарного дня з моменту надіслання платнику податків другої податкової вимоги.

Крім того, у разі несплати узгодженої суми податкового зобов»язання активи платника передаються у податкову заставу.

В той же час з платником податків проводиться співбесіда, йому надається законом право самостійно визначити джерела погашення податкового боргу, зокрема сплати коштами, або реалізувати майно в рахунок погашення податкового боргу.

Якщо дані заходи не дали позитивного результату, податковий орган здійснює за платника податків та на користь держави заходи щодо залучення додаткових джерел погашення суми податкового боргу шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а за їх недостатності - шляхом продажу інших активів такого платника податків.

Таким чином, порушення податкового законодавства тягне за собою застосування штрафних санкцій, накладення арештів на активи боржників, застосування заходів стягнення податкового боргу (продаж майна, вилучення готівки, накладення адміністративного арешту), ініціювання зміни керівника підприємства, ініціювання процедури банкрутства тощо.

Слід зазначити, що зміни та доповнення, які були внесені протягом останніх років до податкового законодавства, надали платникам більше можливостей для самостійної сплати податків до бюджету.

Однак, на жаль, не всі платники податків усвідомлюють важливість і необхідність вчасних і повних розрахунків з державою. Альтернативи у питанні “платити чи не платити податки?” бути не може. Якщо хтось не бажає сплачувати податки, їх доводиться стягувати.

Так, за даними відділу погашення прострочених податкових зобов»язань Ужгородської МДПІ станом на 01.11.2007 року загальна сума податкового боргу становить 14429,8 тис.грн.

Значну суму податкового боргу станом на 01.11.2007 року мають наступні підприємства:

Сюртівське ССТ – 3 990 186,5 грн.;

ДП Радгосп-завод «Великолазівський» - 326 019,2 грн.;

ДП «Червона Зірка» - 313 760,43 грн.;

Агровиробничоторгова фірма «Нива Л.Т.Д.» - 215 631,69 грн.;

ДП «Агроторговий Дім «Урожай»» - 141 290,38 грн. тощо.


З початку поточного року від підприємств-боржників до Зведеного бюджету надійшло – 1896,2 тис. грн., у тому числі до Державного бюджету – 1217,3 тис. грн..

З метою погашення податкового боргу Ужгородською МДПІ за 10 місяців поточного року було направлено перших податкових вимог 1019 СПД – боржникам на загальну суму боргу 688,0 тис. грн., других податкових вимог – 170 СПД на суму 557,3 тис. грн..

У період дії податкових вимог до прийняття рішення про стягнення активів боржниками погашено податкового боргу на суму 913,1 тис. грн.

За згодою Ужгородської МДПІ ДП “Червона Зірка” самостійно реалізовано заставного майна в рахунок погашення податкового боргу на суму 21,6 тис. грн., Радгосп-завод “Великолазівський” – 40,0 тис.грн..

У рахунок погашення податкового боргу суб»єктів підприємницької діяльності за рахунок вилучення готівкових коштів з початку року надійшло – 106,9 тис.грн.

Відповідно до ст. 14 Закону України "Про порядок погашення зобов»язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.2000 року № 2181-III (із змінами і доповненнями) з метою упередження зростання податкового боргу Ужгородською МДПІ прийнято 19 рішень на розстрочення податкових зобов»язань на суму 196,6 тис. грн.. Процедура застосування розстрочення податкових зобов»язань дає можливість платникам, які його отримують вийти із скрутного фінансового становища, залишитися платоспроможними, зберегти робочі місця працюючим. Крім того, розстрочення податкових зобов»язань впливає на динаміку зменшення податкового боргу.

Ужгородською МДПІ також прийнято 2 рішення про скасування розстрочення податкових зобов»язань по ТОВ “Компроф” на суму 23,5 тис.грн., по СТ “Худлівське ССТ” на суму 1,9 тис.грн.

За рахунок стягнення податкового боргу у судовому порядку по 4 суб»єктам підприємницької діяльності за 10 місяців 2007 року надійшло 27,1 тис.грн..

Внаслідок застосування адміністративного арешту активів по 7 суб»єктам підприємницької діяльності з початку року надійшло 11,4 тис.грн.

При здійсненні вищеописаних заходів щодо погашення податкового боргу, працівники відділу погашення прострочених податкових зобов»язань Ужгородської МДПІ керувалися Законом України від 21.12.2000 року №2181-ІІІ "Про порядок погашення зобов»язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами".

Шановні платники, стягуючи податкові борги, ми маємо на меті не погіршення Вашого фінансового стану, а намагаємось спонукати Вас до своєчасного виконання обов»язку перед державою – сплатити податки вчасно та у повному обсязі і зустріти Новий 2008 рік без боргів.

З метою формування свідомого ставлення платників до свого обов»язку - сплачувати податки своєчасно та у повному обсязі, та з метою збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, Ужгородська МДПІ і надалі буде інформувати громадськість про боржників, які не бажають розраховуватися з бюджетом, оскільки суспільство має знати, хто саме стоїть на перешкоді його стабільності і благополуччю.

Адже, вчасно та у повному обсязі сплачені податки – запорука багатства держави, що приводить до зростання добробуту її громадян.

За матеріалами Ужгородської МДПІ
03 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини