"Угорський район": тлумачення про поняття

Аналіз заяв керівництва Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ) про готовність негайної реалізації положень Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" свідчить про існування низки факторів, що ставлять під сумнів "добровільність" консолідації громад та місцевий вимір ініціативи.

"Угорський район": тлумачення про поняття

13 грудня функціонери ТУКЗ впевнено заявили, що до об’єднання в "угорський район" вже готові 114 населених пунктів області. Місцеві ЗМІ, замість тверезої оцінки цієї новини, жваво підхопили заяву. Аякже, об’єднання, європейський досвід, децентралізація… А варто було б трохи задуматися.

По-перше:

Чому ініціатори, які так впевнено заявляють про об’єднання, не довели до громадськості повного переліку цих населених пунктів? Випадково, аби зекономити наш час? Або свідомо, щоб не давати харч для роздумів?

Відповімо – причина замовчування цих даних, скоріш за все, полягає у небажанні ініціаторів процесу об’єднання окреслювати межі територій, котрі вони чомусь вважають угорськими або заселеними виключно угорцями. І цей факт замовчується недаремно. Адже реалізація наміру добровільного об’єднання такої кількості громад створить "адміністративно-територіального монстра", рознесеного за територією й населеного представниками більш ніж 50-ти національностей, котрі чомусь будуть вимушені проживати в "УГОРСЬКОМУ" районі.

Розглянемо детальніше. Згідно з офіційними даними, загальна чисельність угорців Закарпаття становить понад 151 тисячу осіб (12,1% населення краю). З огляду на те, що це дані перепису населення 2001 року, а область традиційно вирізнялася з-поміж регіонів України природним приростом населення, вважатимемо, що чисельність угорців дещо зросла. Однак у відсотковому відношенні показник 2001 року, швидше всього, не перевищила. Звідси резонне запитання – чи варто створювати ОКРЕМИЙ район для 12% мешканців області, котрі, тим більше, розсіяні всією територією краю?

Повертаючись до 114-ти населених пунктів, що готові терміново об’єднатися й надати місту Берегово функції провідного районного центру.

Як відомо, найбільше представників угорської національності проживають у прикордонних Берегівському й Виноградівському районах. Народна ономастика так їх і охрестила – "угорські райони". Дещо менша кількість угорців живуть в Ужгородському й Мукачівському районах.

Звернемося до офіційних даних. Згідно з ними в Берегівському (або центральному угорському) районі проживають 41,1 тисячі угорців, що становить 76,2 % усього населення. У Виноградівському районі проживають 30,8 тисячі угорців, або 26,2% населення. Цікаво, що в цьому "угорському" районі угорців навіть менше третини. Продовжимо. В Мукачівському районі чисельність угорців становить 12,8 тисячі осіб, або 12,7%. Дещо інша ситуація в Ужгородському районі, де кількість угорців становить 24,8 тисяч осіб, або 33,4% населення. Це навіть більше, ніж в "угорському" Виноградівському районі.

Далі більше. Згідно з тією ж офіційною статистикою, в Берегівському районі налічуються лише 43 населені пункти різного типу. У Виноградівському районі їх дещо більше – 50. Однак навіть загальна сума далеко не дотягує до омріяних ТУКЗ 114-ти.

Напрошується висновок – товариство угорської культури Закарпаття має досить добрий апетит, адже, скоріш за все, хоче включити в "угорський район із центром у м.Берегово" населені пункти з інших районів області.

Якщо ми припустимо, що таке об’єднання громад відбуватиметься згідно із Законом, то в новий "угорський район" мають увійти населені пункти прилеглих районів – а саме Мукачівського й Ужгородського, де, як ми знаємо, кількість угорського населення дійсно висока.

Питання – що ж матимуть жителі населених пунктів Ужгородського й Мукачівського районів від такого об’єднання? Відповідь проста – зайві витрати.

Адже, згідно з Законом, у разі створення об’єднання громад, повноваження всіх органів місцевого самоврядування (сільських, селищних рад тощо) припиняються. А їхні функції переходять виконавчому комітету територіального об’єднання. У нашому випадку, нагадаємо, він базуватиметься у м.Берегово. Тобто з найменших організаційних питань, за кожною довідкою, мешканці депресивних Ужгородського! й Мукачівського! районів, замість того, аби піти в найближчу сільську раду, будуть змушені їздити… в потужний адміністративний центр – місто Берегово.

Цікаво, а чи пояснило ТУКЗ, яке так оптимістично заявило про готовність об’єднання 114 населених пунктів, мешканцям цих сіл і селищ усі "переваги" такого об’єднання? І чи готове компенсувати витрати на дорогу? І чи уявляє воно собі, який апарат доведеться утримувати у виконкомі м.Берегово, аби забезпечити усі потреби населення об’єднаної територіальної громади? І чи розуміє воно всі наслідки створення такого рознесеного в просторі "територіального монстра"? Напевно, що розуміє. Але чомусь замовчує фактичні наслідки такого об’єднання.

А чи не ігнорує ТУКЗ один з основних принципів добровільного об’єднання – економічну обґрунтованість, що прямо вказана в Законі?

По-друге:

А що ж за назву пропонує ТУКЗ для добровільного об’єднання територіальних громад? Як там заявляв пан Брензович? "УГОРСЬКИЙ РАЙОН"? Тут виникають резонні питання.

Головне з них – доречність створення в багатонаціональній державі Україна, в поліетнічному Закарпатті, де, як ми знаємо, проживають представники близько 100 національностей, району, орієнтованого виключно на один етнос і названого на його честь.

Варто зазначити, що прецеденти створення адміністративно-територіальних одиниць для конкретних національних меншин та надання їм назв, що відповідають найменуванням певних національностей, у світовій практиці дійсно існують. Однак чи існують в якійсь країні такі одиниці, створені для етносів, котрі становлять лише трохи більше 10 відсотків загальної чисельності населення (в нашому випадку – 12,1%) всього регіону?

А чи не прослідковується тут великодержавний угорський шовінізм, так відомий в Європейському Союзі? Спочатку угорський район, згодом – район для угорців? А як бути з українцями, росіянами, ромами, представниками інших національностей, котрі проживають в населених пунктах, що готові об’єднатися? Чи їх авансом "запишуть" в угорці?

По-третє:

Хто ж очолить "угорський район"?

Керівництво ТУКЗ і це нам пояснило – партія КМКС. Чому? Ну, адже представники цієї "сили" виграли вибори до місцевих органів влади цього року. Вони мають 8 мандатів у облраді та посаду першого заступника голови облради, у них більшість у Берегівських районній та міській радах. По 7 депутатів мають в Ужгородській районній та Чопській міській радах, 4 – в Мукачеві, по 3 – в Мукачівській та Виноградівській районних радах, 3 – в Хустській міській раді. За підтримки КМКС обрані 11 голів сільських органів самоврядування.

Дійсно, хто ж іще може керувати "угорським районом", як не угорці, представники угорської політичної партії…Та ще й власники "золотої акції". Саме так досягнення ТУКЗ-КМКС охарактеризувала секретар КМКС, голова однойменної фракції у Берегівській міськраді пані К.Дорчі. Однак вона не уточнила – що ж таке ця акція? Куди її вкладатимуть обранці? І які дивіденди вона має принести вкладникам? Безліч питань.

 

По-четверте:

Чим же мотивують представники ТУКЗ необхідність об’єднання? Звичайно, економічним розвитком, зростанням. І що вони пропонують? Взяти за основу, за стратегічні напрямки господарського розквіту регіону, територіальної громади і Закарпаття загалом так званий план Еде Егана. Він, нібито, вже розроблений і передбачає залучення "серйозних європейських матеріальних ресурсів".

Що ж це за план і хто його автор? А ніхто інший, як керівник відділу тваринництва міністерства землеробства Австро-Угорщини. До речі, план він представив на розгляд зовсім нещодавно, у 1890 році.

Ну, з цього часу нічого ж не змінилося. Ні форма власності земель, котрі пан Еган вважав за доцільне використовувати для розвитку сільського господарства, ні їхнє цільове призначення. Та навіть технології, що використовуються в аграрному секторі й тваринництві не розвинулися. Дійсно, достойний план розвитку і розквіту. Для європейської України, східного сусіда Угорщини.

Особливо в поєднанні з обіцянками залучення "серйозних європейських матеріальних ресурсів". Цікаво, а звідки ж вони візьмуться, ці ресурси? На підставі чого вони до нас прийдуть, від кого, на яких умовах? Хто їх отримуватиме? ТУКЗ-КМКС як партія влади на Закарпатті… ой, вибачте, в "угорському районі"? А хто гарант цих інвестицій?

І ось тут саме цікаве. Те, що в новині про готовність об’єднання 114 населених пунктів подане в самому кінці одним реченням: учасників зібрання вітали низка осіб, у тому числі Генеральний консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі.

Лише мене одного здивувало: а що там робив іноземний дипломат? Та ще й такого рангу? Генеральний! консул консульства в Берегові?

Напрошується питання до нашого міністра закордонних справ, пана Клімкіна: а українські консули теж відвідують подібні зібрання в країнах, де вони акредитовані? І які їхні функції на таких заходах? Представляти нашу державу? Але для чого, це ж внутрішні, так би мовити, особисті справи представників громад, місцевого самоврядування, об’єднань громадян. Чи варті вони такої високої уваги? Ну а якщо наші консули дійсно відвідують такі заходи, виникає питання: їм що, зайнятися нічим?

Згідно з міжнародним правом, до основних функцій консулів відноситься захист прав громадян своєї держави, інтересів юридичних осіб (знову ж таки своєї держави), видача паспортів та інших документів (своєї держави) й інформування (своєї держави) про політичну, економічну та інші сфери життя країни перебування.

Яку ж із цих функцій виконував угорський дипломат на заході? І з чим, дозвольте спитати, пан Саліпскі вітав учасників зібрання?

Але є ще цікавіше питання – для чого на Закарпатті два консульства Угорщини, з яких одне генеральне, і одночасно два генеральні консули? І це при тому, що відстань між ними становить менше 60 кілометрів. А у розвинених країнах одне консульство може обслуговувати декілька країн.

Кому і які документи видають угорські консули в Закарпатті і в якій кількості? Інтереси яких (скількох) своїх співвітчизників представляють в регіоні? Про що інформують свою владу?

Знову безліч питань. Але тут відповідь є, і вона очевидна. Два консульства для Закарпатської області це занадто. Тому угорські дипломати, аби не сумувати, відвідують подібні заходи. Це у них такий спосіб проведення дозвілля.

Ну що ж. Питання задані. Сподіваюсь, керівництво ТУКЗ-КМКС знайде трохи часу і дасть відповіді хоча б на окремі з них.

18 грудня 2015р.

Теги: угорці, Берегово, КМКС

Коментарі

... 2015-12-31 / 09:05:27
Дуже приємно спостерігати Вашу схвильованість. Ні в якому разі не заспокоюйтеся. Інфаркт чи інсульт тільки підтвердить вашу щиру відданість ідеї Нодьмодьорорсаґу.

К І А 2015-12-30 / 17:58:01
Який кошмар!Всі ві,що пишете-і такі журналісти-маєте угорські паспорта,а ваші тати і мами,угорські пенсії,за що угоці проводять перевірки на домах угорців,які приписали українців для одержання угорської пенсіїї.Ви хоч розумієте-які ви гриди-переворотні?Хочеться блювати від вс і ваших писань.Да.Ференц Ракоці брав у лави своїх війск ваших дідів і батьків,думуючи,що вони будуть віддані угорській революції,а більша частина ваших попередників - зрадила революцію як і російську владу і накінець і україну.Тьфу,на вас і подумайте-чому нема нормальної української держави-бо ви продасте все.Вот все коротко про то що я знаю про вас.

патріот 2015-12-24 / 15:27:16
Istvan-у

Існування незалежної Угорщини такий же міф, як і плани щодо відновленння Нодьмодьорорсаґу... :)

Istvan 2015-12-24 / 14:37:52
В Украине унитарность такой же миф, как и многие другие пункты Конституции...

Це я 2015-12-22 / 21:04:42
Я вже раніше собі визначив, що націоналіста, або якщо так вам приємніше, патріота може зрозуміти інший патріот. А не ліберал. Ми бачимо, що зараз робить з Європою, Скандинавією в тому числи, ліво-ліберальна ідеологія.
Я не є членом КМКС, просто намагаюся бути обєктивним. Угорці не є однорідна маса. Тому заявляти, що вони голосували за Януковича, не лише некоректно, але й абсолютно не відповідає дійсності.
Як ви помітили, під час тих виборів домінантною була партія УМДС. Добавлю, домінантною є та партія, партнер якої перебуває при владі в Угорщині. Тоді правили там ліво-ліберали 8 років.
Саму партію УМДС створили на противагу КМКС.
Стосунки цих партій в Україні були схожими до угорських.
Якщо УМДС був васалом завжди олігархічних, бандитських, проросійських партій, то КМКС або не примикав до жодної з українських партій, або шукав звязки з проєвропейськими. Так домовилися перед виборами про підтримку Ющенка. Той як став президентом, забув про дані обіцянки. Зокрема, про Притисянський угорський район.
На наступних президентських виборах, де виграв Янукович, керівницьтво КМКС заявило, що не призиває до голосування за когось одного з кандидатів. Це не можна вважати підтримкою Януковича. А Бушка не могли підтримувати на парламентських виборах а також регіоналів, бо через Брензовича повинні були підтримувати порошенківців.
Я теж вважав, що в обласній раді потрібно створювати коаліцію з ЄЦ, як з силою меншого зла, з локалпатріотичною партією. Угорська фракція на це пішла. Не вийшло, бо не хватило голосів.
З одного боку склалася патова сітуація, ЄЦ не зміг показати, звідки візьме голосів, яких йому не вистачає. З Іншого боку, Брензовича взяли за яйця, як голову КМКС, адже він попав до парламенту по спискам ПП. Москаль побіг до Будапешта, кажуть, та зміг там щось пообіцяти.
До коаліції запрошував не Блюк від екс-регіоналів, а Москаль від Порошенка. Людина президента, який хоч і дивним чином,але всеж веде країну до Європи.

патріот 2015-12-22 / 19:32:48


...ДПУУ...


патріот 2015-12-22 / 19:29:53
Приємно, нарешті, спілкуватися шляхом визнання певних об'єктивних факторів, а не надуманих речей, якими, як правило, оперують у розмовах з українцями наші угорці. Бо нічого, крім несприйняття, така брехня не дає. А від визнання, наприклад, того факту, що угорці - ревізіоністи і мислять категоріями любові до Угорщини і бажання повернутися в лоно єдиної Угорської держави небо не падає на землю, а я не стаю ненавидіти угорців. Бо, як патріот України, я швидше зрозумію широго патріота Угорщини (вузьколобі йоббіки - не в рахунок), ніж одноплемінника, який не любить Батьківщину і якому байдуже, під якою владою жити, аби бути біля корита.

Констатувавши природній потяг угорців Закарпаття до Угорщини, рухаємося далі. І спробуймо проаналізувати їх ставлення до України. І якраз тут отримуємо перші проблеми. І не лише з кута зору патріота-українця, а й, як я собі уявляю, з точки зору мислячого закарпатського угорця.

Насамперед, є чітке розуміння того, що повернути етнічні угорські землі в формат єдиної угорської держави наразі навряд чи вдасться. А тому, принаймні у часових рамках життя нинішніх угорців (зокрема, наприклад, ваших) їм має бути не все одно, що відбувається в Україні і в якому напрямку вона рухається. Це стосується як банального приватного матеріального благополуччя, так і загалом забезпечення гідного рівня життя в ширшому розумінні - якісної інфрастуктури, відсутності корупції і т.д.

А ще, що суттєво, - перспективи зняття державних кордонів між розрізненими частинами угорської нації. Як найбільш реального варіанту зближення закарпатських угорців з материнським національним тілом.

Тобто, закарпатські угорці би мали бути в першу чергу зацікавленими в проєвропейському розвитку України. Чи не так?

ПО ФАКТУ ж ми завжди мали з їх боку протилежні до окреслених мною дії. І закарпатські угорці, як би ви це не заперечували, в основі своїй завжди підтримували антиєвропейські за суттю сили. Як би ви не заперечували тотальну підтримку закарпатськими угорцями Януковича ( ми ж говоримо не про вас особисто і коло ваших знайомих) - це був факт. І не важливо, що ви просто забули, що домінантною тоді в середовищі закарпатських угорців була ДППУ (UMDSZ). І її представники прямо були в Партії регіонів. А угорські партії на виборах підтримували передусім "регіоналів" (Івана Бушка і т.д.), а не українських (проєвропейських) патріотів, чи напівпатріотів і напівєвропейців типу Балог.

І теперішня підтримка бандитів Блюка і "Відродження" - це те саме наступання на граблі, хоча в дещо менших масштабах. Масштабах менших, але з так само проблемними наслідками. Бо йдеться про відкат в курсі на європейське майбутнє.

Я можу пояснити причину таких дій закарпатських угорців (пояснити, але не виправдати). Але за однієї простої умови. Що виспробуєте осмислити те, що я констатував, і визнати, що, констатуючи таку, ПО ФАКТУ, антиєвропейськість дій закарпатських угорців у недалекому минулому і сьогоденні - також, я сказав правду... :)

Це я 2015-12-22 / 18:16:55
до патріот
Перша частина вашого останнього коменту вірна. Але не потрібно забувати, що після другої світової тричі Закарпаття була запропована Угорщині. Ми їй не були потрібні. Лишній тягар на шию. Дешевше обійдеться, якщо допомогу посилають час від часу.
Щодо голосування ви не праві, бо вже тоді від КМКС говорили, ви всім було зрозуміло, що нам це нічого не дає, закон був зроблений під руських. А ті що голосували, були сторонниками УМДС, фарм-партії СДПУ(о), регіоналів.
Інформацію про те що угорці голосували за ЄЦ на першому голосуванні, я взяв тут, на зак.уа
І те, що тоді не голосував разом зі своєю коалицією голова УМДС, якого згадували тут же у звязку з замором сірої породи корів.

точка зору 2015-12-22 / 13:34:51
Та мадярська коза Дорчі із Ко дограється із своїми ліворадикальними сепаратистськими йовбіковськими настроями

патріот 2015-12-22 / 01:04:59
Ну от бачите, Це я, після довгих вивертів ми, нарешті, окреслили відправні точки угорської ситуації на Закарпатті: місцеві угорці - ревізіоністи, питання перегляду кордонів вони (а за їх спиною Угорщина) не закривають, і не просто вичікують слушного часу, а готуються до нього, відгороджуючи ментальність від українського впливу. Безумовно, за максимальної підтримки держави Угорщина.

Що ж до, начебто, неголосування угорців за Януковича, то тут ви продовжуєте лукавити: підніміть навіть на цьому сайті інформацію того часу і згадайте, як всі угорські політики Закарпаття казали, що угорці голосуватимуть за Януковича, бо він прийняв Закон про мови. Пригадуєте? Тепер зрозуміло, для чого той закон приймався і що він нічого не дав самим угорцям, а запускався Кремлем на розвал України. Але ж факт є фактом - угорці за Януковича голосували і масово. Точніше, організовано.

Так само лукавите і щодо ролі угорців в формуванні нинішньої коаліції в облраді за участі бандитів Ланя. Ми всі знаємо, чиїх голосів - "одного чи двох" - не вистачило при першому голосуванні. Так, Москаль наобіцяв. І ми бачили: і торги по заступнику, і очільників освітянської і туристичної комісій і т.д. А дечого не бачили і не чули, але здогадуємося з контекстів - наприклад щодо угорського округу. Балога мене не цікавить. І те, що угорці, яких він підтримував і яких не зраджував (згадаймо, наприклад, завдяки кому опинився в парламенті той же Брензович) зрештою зрадили його - це питання його і угорців. Але Балога точно менше зло, ніж те, яке ви підняли - Блюка і Ко. На вашому місці я б не був певен, що те зло, яке ви випустили (наркотики, зброя і т.д.) не досягне, в підсумку, наприклад і вашу сім'ю, рідних, друзів тощо.

Це я 2015-12-21 / 21:35:13
І звідки впевненість, що угорці голосували за Януковича?
Я жодного разу не голосував, і КМКС, на скільки я знаю, теж не закликав голосувати за нього, за СДПУ(о) або за регіоналів. То інші голосували, напівлегальні бізнесмени, яким нас..ти на угорців, лиш би їхній бізнес не зїли корумповані службовці. Вони вили разом з регіональними вовками, обожнювали безграмотного президента.
І КМКС перше підтримав ЄЦ приголосуванні в облраді. Правда, не хватило одного чи двох голосів.
Тоді Москаль забігався, наобіцяв всякого закарпатським та будапештським угорцям. А зараз читаю, він вже віжмовляється від своїх слів.
А Балога теж все зробив до виборів, щоб голоси угорських виборців попалися йому. Подейкують, одна людина, яка йшла на голову села від ЄЦ, бідкається, що на вибори витратив 100 тисяч. Гроші на вітер, бо не виграв. Балога говорив вже стосовно мадяярів і за, і проти. Його нам не потрібно представляти.

Це я 2015-12-21 / 21:13:18
Скажу вам, патріот, ви праві.
Угорці Закарпаття ніколи не відмовляться від ідеї повернення до Угорщини. Не угорці придумали: "ніколи не кажи ніколи".
Але, впевнений, за це воювати ніхто з нас з українцями не буде.
Якщо таке станеться, це можна буде завдячувати виключно недолугим діям уряду, парламенту. Бо не лише угорцям, українцям теж набридло вже дивитися на посилення деспотизму в цій країні. З тою лише різницею, що українці мусять миритися з ситуацією, і дивляться на владу, до якої би партії не належала, як батько дивиться на свого придуркуватого сина: "ой, дурний, через нього одні проблеми, але що поробиш - всеж таки мій".

крапка 2015-12-21 / 20:46:28
http://zakarpattya.net.ua/News/149422-Moskal-vyznav-shcho-utvorennia-okremoho-uhorskoho-raionu-na-Zakarpatti-ne-maie-konstytutsiinoho-pidhruntia-VIDEO

патріот 2015-12-21 / 16:23:03
"Я розумію, Ви просто хочете, щоб угорці в Україні повністю асимілювались, говорили і думали тільки українською мовою." (с)

Все, що можу сказати у відповідь, це - "Повна дурниця!"

Я дуже хочу, щоби угорці Закарпаття зберігали свою угорську ідентичність, без якої не мислю собі самобутності Закарпаття. Але я проти того, що відбувається: коли цілеспрямовано, за підтримки влади Угорщини, угорців Закарпаття свідомо відгороджують ментально від Києва і переорієнтовують на Будапешт з прицілом на майбутню можливість переділу кордонів у випадку, про який угорці потай мріють синхронно з Путіним - коли Україна розвалиться.

На це зорієнтовано все - освіта в дусі угорської історії в угорських закладах Закарпаття, туристична сфера, яку тепер також віддали угорцям і т.д. Все це робиться, користуючись слабкістю і непатріотичністю нинішніх можновладців в Ужгороді і Києві. І на місці угорців я робив би так само. Але я українець і мислю з точки зору інтересів України. І саме з цієї точки зору такі дії угорської влади і її сателітів на Закарпатті (включно з орієнтацією на створення політичної автономії угорців) є шкідливими. І навіть працюють на ворогів України в Кремлі.

Tibor 2015-12-21 / 16:09:12
Патріоту
Я розумію що Вимаєте на увазі, але... У Вас своє бачення, позиція, яку потрібно поважати, та враховувати. Є шнші думки, позиції (протилежні від Вашої) які теж потрібно враховувати та поважати. Ще раз кажу, я не бачу нічого поганого, що в свій час угорці масово голосували за Януковича. Я не є прибічником БПП, або інших укранських партій. Хто є бандитом то вирішує суд. Всі мають скелети в своїх шафах. І не думаю, що угорці відкинули Закарпаття назад. Ми просто не хочемо, щоб нас використовували як засіб боротьби з владою. Ну якщо угорці (керівники) щось "виторгували" у БПП, в цьому не бачу нічого поганого, це ж політика. Стосовно ревізіонізму, категорично не згоден! Я розумію, Ви просто хочете, щоб угорці в Україні повністю асимілювались, говорили і думали тільки українською мовою. Якщо Ви вважаєте що збереження своїх звичаїв, мови, культури то є ревізіонізм, тоді я погоджуюсь, що угорці ревізіоністи. Ще раз повторюю, Орбан, угорці як в Угорщині так і в Україні за повний статус кво. Ніяких змін кордонів, приєднань територій! Ідея Орбана, щоб 15 мільйонів угорців обєдналися без всяких змін кордонів. На жаль в Україні багато помішані на унітарності, і сплять і бачуть, що всі будуть чистими українцями, розмовляти тільки українською, ходити в одну церкву, голосувати за одну партію.Тому для таких людей угорці будуть завжди заважати і будуть непотрібними елементами суспільства.

патріот 2015-12-21 / 15:25:11
Tibor, так, за Януковича голосувала і частина українців. Але лише частина, і в масі своїй - виборці Сходу, що зрозуміло. Тоді як угорці, які на словах сповідують західні цінності, для України вибирали азійський вектор руху. І це був не випадковий, а масовий, організований і керований їх політичними лідерами вибір. І саме тому, ще раз повторюся, це треба сприймати як ніж в спину європейським прагненням українців.

Зараз те саме: на Закарпатті всі чудово знають, що "владний чинник" БПП здобув владу завдяки масованому підкупу, що його Москаль дозволив своїм союзникам з "Відродження", які є екс-регіоналами і звичайними бандитами. Це вже само по собі було кроком назад. Але остаточно знову ніж в спину всадили угорці, які увійшли в коаліцію з цими бандитами, відкинувши, тим самим, Закарпаття в його розвитку на десятиліття назад.

Ми розуміємо, чому угорці це робили. Бо Москаль, аби втриматися при владі, пообіцяв їм здати все, що лише можна і, головне, що не можна. Саме тому, користуючись цією ситуацією, угорці зараз знову порушили і деструктивну за своєю суттю тему по суті політичної автономії. Це знову ослаблює український і європейський вектор руху України. Але особисто я вже давно нічому не дивуюся бо знаю, що керовані з Будапешта лідери закарпатських угорців говорять одне ( про європейськість і т.д.), а на ділі роблять протилежне - працюючи виключно на деструктивну ідею угорського ревізіонізму.

Tibor 2015-12-21 / 14:57:28
Патріоту

За Януковича голосували не тільки угорці, але й багато українців. Але я думаю, що не потрібно журити цих людей, тому що то був їх вибір, і на той час може й правильний вибір. Треба виходити з контексту. Стосовно коаліції в облраді, то ви забули про те, що основний чинник це провладний БПП, який захотів такий формат більшості. Угорці ніколи не йшли проти ні однієї української влади! Я вважаю, що така стратегія правильна і ми угорці не повинні брати участь в українських, політичних, військових перепалках. Я за угорський нейтралітет на всіх рівнях.

Учасник 2015-12-21 / 14:11:29
."і якби не війна...Україна вже давно би їх скинула...
Так і є...підтримую на 100℅ процентів ! А шо ,нормальна така собі дискусія вийшла.

Микола 2015-12-21 / 14:00:35


Флуд. Коментуйте по темі і не матюкайтеся. Видалено два коментарі. Автору попередження. Адмін


патріот 2015-12-21 / 13:49:16
Ті, кого "ми привели до влади", насправді прийшли до влади самі, бо мали монополію на сцену на Майдані. І всі ми чудово розуміємо, що вони - перехідний період України, чи, навіть, її минуле, як і Янукович. І якби не війна, розв'язана Путіним, Україна вже давно би їх скинула.

До речі, якщо пам'ятаєте, Майдан не прийняв ні Порошенка, ні Яценюка (Кулявлоба), ні Турчинова, ні Кличка. Просто, вони порозпихували ліктями всіх потенційних лідерів Майдану і втрималися на сцені, власниками якої були.

У порівнянні з Януковичем у них є два очевидні плюси - вони європейсько і українсько орієнтовані ( і це наш шанс) і не такі бандитуваті. Але так само злодії.

Завершимо війну на Сході, розберемося й зними, не журіться...

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини