Сьогоднішнє звернення Ужгородської міськради найоптимальніше, а відставка Кабміну цілком вірогідна – політолог

Сьогоднішні рішення сесії Ужгородської міської ради політолог, керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко називає «прямим наслідком посилення демократії», і вважає, що шанси на розпуск Кабміну дуже високі. Разом з тим, зауважує, що процес цей – справа не одного дня, і ще більш гальмуватимуть його переговори з приводу нових призначень на урядові посади.

Сьогоднішнє звернення Ужгородської міськради найоптимальніше, а відставка Кабміну цілком вірогідна – політолог

Як відомо, сьогодні під час позачергової сесії Ужгородської міської ради депутати ухвалили одразу кілька рішень, і кожне з них має неабияку вагу. Так, рішення щодо відкритості голосувань на сесіях і оприлюднення результатів волевиявлення депутатів політолог Віктор Пащенко називає чи не найголовнішим досягненням громади спільно зі свідомими депутатами. 

«Всі нинішні рішення – це наслідок посилення, зміцнення демократичних процесів, які відбулись на тлі останніх подій в Україні та в Ужгороді зокрема. Чи не найбільше досягнення: позитивне голосування за питання, яке "висіло" в міськраді вже не перший і рік і до цього моменту ніяк не могло вирішитись – питання про відкритість голосувань. Дуже показовим є той факт, що навіть такий кон’юнктурник як Федір Ващук під тиском студентів, разом із викладачами вишу змушені були пристати на таку пропозицію. І це дуже багатообіцяюче й багатозначне рішення, яке матиме величезний вплив на наступних виборах, на зміну місцевого самоврядування…», – розповів Закарпаття онлайн Віктор Пащенко.

Оптимальним назвав політолог й інше сьогоднішнє рішення міської ради, згідно з яким депутати звернуться до Президента із вимогою відставки уряду. За словами Віктора Пащенка, радикальна пропозиція щодо вимоги відставки Президента в разі ухвалення відповідного рішення практично неможлива до виконання і веде в глухий кут. Каже: наразі механізмів усунення глави держави від влади фактично не існує, а, ухваливши рішення із вимогою відставки Президента, міська влада як орган місцевого самоврядування дискредитувала б себе, проявивши непрофесійність. 

«Вимога імпічменту Президента на сьогодні не є конструктивною в принципі. Запускати наразі процедуру імпічменту – це потреба у розробці й ухваленні відповідного закону, запуск довготривалої процедури. А це значить – збурення виборців Януковича, які насправді ніде ж не ділись і за потреби встали б на захист Президента… Політична особиста вимога відставки – тобто, я, виборець або я, партія, вимагаємо зміни президента – вона є і повинна залишатись. Але переводити її в юридичну площину – це або порушити закон, або зрушити процедуру, яка зведе нанівець усі зусилля, кинуті на конструктивне вирішення ситуації, що наразі склалась в країні. Більше того, оформляти вимогу відставки президента в документ рішенням міської ради – означає дискредитувати цей орган самоврядування, продемонструвати непрофесійність депутатів», – зазначив Віктор Пащенко. 

Інша справа – вимога відставки уряду, яка не тільки можлива, але й у перспективі, найвірогідніше, таки відбудеться, припустив експерт. Тим більше, що всі підстави для проголошення недовіри Кабміну є, та й самому Януковичу такий крок наразі вигідний, каже Віктор Пащенко. 

«Вірогідність відставки уряду дуже висока, нехай не завтра, але в найближчій перспективі її, швидше за все, варто очікувати.  Не впевнений, що це відбудеться до нового року, але все можливо. Ймовірно, буде затримка – розпуск Кабміну це навіть третина, а не половина справи, бо ж головне в цьому випадку: кого буде призначено на посаду. І питання це однозначно буде активно обговорюватись на різних рівнях: починаючи з кулуарів Верховної Ради, завершуючи міжнародними інституціями на рівні дипломатів. Цікаво, як розгортатимуться події в разі голосування відставки у Верховній раді. Навряд голосуватимуть комуністи, але от цікаво, чим пояснюватимуть свою позицію. Показовим також голосування за відставку уряду буде в тому плані, що покаже кількість потенційних «тушок» у ПР, готових зайняти іншу сторону. Адже наразі опозиція разом із позафракційними депутатами набирають порядку 190-195 голосів, для позитивного голосування необхідно ще близько 35-40», – припустив Віктор Пащенко.

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

02 грудня 2013р.

Теги: Пащенко, політолог, рішення, міськрада,

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини