В Ужгороді переклали і надрукували книжку, що спонукає до протестних рухів

Минулого тижня в ужгородському видавництві «ІВА» в перекладі Віктора Мотрука вийшла друком книжка авторства француза Стефана Есселя з промовистою назвою «Обурюйтесь!». Попри те, що за межами України цей твір побачив світ уже в 40 країнах понад 4-мільйонним накладом, завдяки ужгородським перекладачеві та видавництву вона вперше потрапила до рук українського читача.

В Ужгороді переклали і надрукували книжку, що спонукає до протестних рухів

95-річний француз Стефан Ессель – легендарна особистість у своїй країні: соратник генерала Шарля де Голля, учасник Руху опору, в’язень концтабору Бухенвальд, де його ледь не повісили як англійського шпигуна, організатор кількох втеч в’язнів вже з інших німецьких концтаборів...  Після війни він став професійним дипломатом і представляв Францію в ООН. У складі робочої групи під орудою Елеонори Рузвельт (дружини президента США Теодора Рузвельта)був одним із розробників документа планетарного значення – Загальної декларації прав людини, за принципами якої живуть від 10 грудня 1948 року, дня її прийняття на ІІІ сесії Генеральної Ассамблеї ООН, усі цивілізовані суспільства світу. Від імені Франції виступав в ООН посередником у влагодженні міжетнічних конфліктів у різних регіонах світу під час деколонізації. Член французької комісії з прав людини, Стефан Ессель став відомим правозахисником, і ще й сьогодні, вже у поважному віці, без найменшого вагання вирушає у будь-який куточок планети, щоб оборонити політичних в’язнів, захистити людські права, які порушуються владою.

А ще дотепний, рухливий, завжди елегантно одягнутий дідусь, котрий зберігає  у своїй  пам’яті майже все двадцяте століття і дванадцять років двадцять першого, пише книжки глибокого змісту, які спонукають людей задуматися над порушеними у них питаннями і шукати відповідей на них. Крім «Обурюйтесь!» це ще «Заангажовуйтесь!», «Шлях надії», «Громадянин без кордонів», «Танок зі століттям» та ін. Книжки ці викликають жвавий інтерес як у французьких читачів, так і у читачів з тих країн, де їх було перекладено.

Сорок першою країною світу, де памфлет Есселя було перекладено і видано, стала Україна. «Мені як перекладачу й упоряднику книжки приємно, що вона побачила світ саме у нашому краї. Це свідчення того, що й закарпатці здатні втілювати у життя міжнародні культурні проекти з видання світових бестселерів. – каже Віктор Мотрук. – На нього мене надихнув мій приятель з м.Ніор, що у південно-західній Франції, Ерік Сюрже – чудовий знавець французької культури і великий шанувальник української. Завдяки його старанням  кілька років тому я був запрошений презентувати на батьківщині відомого французького поета ХХ ст. Жоржа-Леона Годо книгу його чудових поезій у прозі «Магнітне поле», яку я переклав і видав в Ужгороді. Ерік переконав мене, що «Обурюйтесь!» Есселя – це саме та книга, яка зараз потрібна Україні, і я погодився з ним. Одержавши від автора і видавців книжечки дозвіл на її переклад і видання в Україні, я взявся за роботу. Коли переклад було зроблено, зайнявся пошуком благодійників, які б допомогли її видати, а це стало для мене справжнім«ходінням по муках», яке, зрештою, добре знайоме усім творчим людям, які прагнуть донести до людей плоди своєї праці. Врешті-решт твір Есселя вийшов, і я тішуся, що вінпіде «у люди».

Прикметно, що сталося це напередодні знаменної для всього людства дати – 64-ої річниці від дня прийняття (10 грудня 1948 року)ІІІ сесією Генеральної Ассамблеї ООН Загальної декларації прав людини, яку творив і Ессель. Цей день усе людство відзначає як День прав людини.

У Франції «Обурюйтесь!» вийшла друком 2010 року у видавництві «Ендіжен» (у м. Монпельє, що у південній Франції). Буквально через кілька місяців її вже важко було придбати у книгарнях французьких міст, бо її перший наклад (8 тисяч примірників) миттєво розкупили. А в середині січня 2011 року кількість проданих екземплярів памфлета  перевищила вже мільйон примірників! Для порівняння роман «Карта і територія» відомого романіста Мішеля Уельбека французи придбали того року у кількості «лише» 453 тис. книжок. Права на її видання викуповують найбільші європейські видавництва, згодом із таким же клопотанням звернулися в «Ендіжен» й видавництва США, Японії, Канади, Австралії… «Обурюйтесь!» стає міжнародним бестселером.

На даний час її видали 41 мовою світу сукупним накладом понад 4 млн 300 тис примірників. Її можна побачити на полицях книгарень Нью-Йорка, Лондона, Токіо, Барселони, Буенос-Айреса, Монтевідео, Стокгольма, Варшави, Афін, Відня…На загал, з передмовами відомих політичних, державних діячів, артистів, письменників. Так, переднє слово до португальського видання належить колишньому президенту країни Маріо Соарешу, а передмову до англійського написав популярний журналіст Чарльз Глас…  Автор передмови  до українського видання – відомий український політик, польовий командир Майдану і депутат Верховної Ради VI скликання Тарас Стецьків.

Колосальний успіх твору Есселя у читачів став несподіванкою як для видавців, так і для самого автора. Ще більшою  став могутній ідеологічний вплив книжечки на протестні рухи у Франції та в багатьох європейських, азійських латиноамериканських, африканських країнах, як от рух «індігнадос» («обурених») в Іспанії, виступи соціально незахищеного населення в Італії, Греції, Португалії, Бельгії, Англії, революції за повалення авторитарних режимів у північноафриканських країнах( Марокко, Туніс, Єгипет, Алжир). Заклик Есселя «Обурюйтесь!» долинув через океани і до США, де пройшли масові маніфестації під лозунгом «Захопи Волл-стріт», а також до Австралії, Японії, Ізраїлю, інших куточків планети.

Стефан Ессель заперечує думку, висловлену окремими журналістами, що протестні рухи 2011 року у світі  ідеологічно спиралися на його твір. В інтерв’ю паризькому кореспонденту «Українського тижня» Аллі Лазарєвій  Ессель пояснив: «То стався збіг у часі. Можливо протестанти й скористалися з якихось моїх міркувань, але очевидно те, що змін домагаються вони, а не я». І додав: «Мені пощастило на своїх 30 сторінках висловити дуже прості, але важливі речі. Чудово, що вони придалися. Загалом, мені дуже приємно, що багато людей у різних країнах світу зацікавилися моєю скромною працею, шукаючи, як чинити опір подіям, що викликають їхній гнів».

Які ж питання порушує у ній автор, що його обурює? Це передусім «влада грошей, яка ніколи не була такою потужною, нахабною та егоїстичною»; це глибока прірва між багатими і бідними, що виникла внаслідок диктатури крупних фінансово-економічних груп, які поділили країни, увесь світ на зони свого політичного впливу і ринки збуту своїх товарів; це палестинсько-ізраїльський конфлікт, який ніяк не знаходить урегулювання; це існування у світі авторитарних режимів, які грубо порушують людські права і свободи, усуваючи під будь-якими приводами опозицію із політичного життя… А ще його турбує споживацьке ставлення до життя широкого загалу західних країн, передусім молоді, байдужість до культурних цінностей, вироблених попередніми поколіннями народу, яке нав’язується мас-медіа з мовчазної згоди держави та ін. Ессель настійно радить молодим: «Подивіться навколо себе, і ви знайдете багато чого, що викликає обурення. Найгірше – залишатися байдужим, заспокоюючи себе словами: Я нічим не можу зарадити, нехай кожен виплутується зі скрутного становища сам». Тим, хто у ХХІ столітті будуватиме кращий світ, він каже: «Творити – це чинити опір. Чинити опір – це творити».

Хоч Ессель не був в Україні, але він у курсі усіх наших проблем, які обурюють і молодь, і людей старшого покоління: порушення прав і свобод українців, розкрадання матеріальних ресурсів країни олігархами, нищення її духовних надбань та інші. Що ж пропонує усім обуреним світу французький правозахисник, щоб протистояти антинародній владі ? Щоб домогтися зміни свого життя на краще й збудувати у своїй країні справді демократичне, гармонійне суспільство, він застерігає від застосування насильницьких методів боротьби.

На його переконання, «майбутнє належить ненасильству, примиренню різних народів і культур. Саме цим шляхом людство повинно пройти свій наступний етап». Якщо боротися, то лише мирним способом, через мирне повстання. «Україна дала світові такий приклад під час мирної революції 2004 року, і його потрібно наслідувати».

…Бунтарський дух Есселя вже витає Україною. Його озвучила під час фестивалю сучасного мистецтва «ГогольФест», який відбувся 19 вересня в промзоні на Видубичах, молода француженка, лікар за фахом, Ліз Мйоне, котра живе з чоловіком в Україні. Вона емоційно зачитала уривок з його всесвітньовідомої книги. І пояснила, що, на її переконання,  у теперішній час кризи і труднощів в Україні цей текст Есселя вельми доречний. З нею важко не погодитись.

То чи зможе маніфест легендарного француза, що став справжньою подією політичного і культурного життя у Франції та у багатьох країнах світу, розбурхати зневірених у собі і своїй державі українців?

14 грудня 2012р.

Теги: Ессель, протест, памфлет, Франція

Коментарі

влад 2012-12-21 / 10:22:39
Ідеологія соціалізму прогресивна.Скандинавські країни вже його побудували.

Слов'янин 2012-12-18 / 23:37:43
Ессель так круто «критикує» проізраїльську політику на Ближньому Сході та Волл-стрітт, що все свідоме життя пропрацював в різноманітних міжнародних структурах, створених останніми… Це нагадує випадок, коли два депутати Верховної Ради України з «ворожих» одне до одної партій та фракцій цілувалися в засос (депутат підор Ляшко має багатьох послідовників)…
О.Д.! Пропоную на цьому завершити дискусію і не псувати Мотруку наукові здобутки.

Петро 2012-12-16 / 21:42:36
Вибачаюсь за настирливість, але, пане Баклажане, питання було чи ж Ви були у Франції і бачили це своїми очима? По відповіді здається що ні... І мабуть по-вашому десь треба знайти (якщо є) та перекласти книжку "Мовчи в тряпочку"? Чи самі напишете?

Пан Баклажан 2012-12-16 / 01:44:29
Олеже, ти правий - я не читав книги і, по суті, критикувати її не мав би права. Але - "Колосальний успіх твору Есселя у читачів став несподіванкою як для видавців, так і для самого автора. Ще більшою став могутній ідеологічний вплив книжечки на протестні рухи у Франції та в багатьох європейських, азійських латиноамериканських, африканських країнах, як от рух «індігнадос» («обурених») в Іспанії, виступи соціально незахищеного населення в Італії, Греції, Португалії, Бельгії, Англії, революції за повалення авторитарних режимів у північноафриканських країнах( Марокко, Туніс, Єгипет, Алжир). Заклик Есселя «Обурюйтесь!» долинув через океани і до США, де пройшли масові маніфестації під лозунгом «Захопи Волл-стріт», а також до Австралії, Японії, Ізраїлю, інших куточків планети."

ЖОДЕН з цих протестних рухів мені не до душі, і "Окупай Волл-стріт" також. Бо по суті це лівацькі виступи типу "Поділіться зі мною відібраним у інших!". Я дивився репортажі "окупаїв". Чого я маю співчувати панянці,яка вивчила в ВУЗі якусь лажу типу "Гендерна історія Африки" і тепер не може знайти роботи за фахом?

Ліваки нині в мейнстрімі, вони створили дивний і дикий по суті альянс з найтемнішими силами (ісламістами), то ж радіти їх успіхам не бачу сенсу. Навіть якщо до цього успіху призвела хороша книжка.

О.Д. 2012-12-15 / 22:33:59


Пане Баклажан, я теорію знаю. Більше того, у мене з вами в поглядах на цей світ більше спільного, ніж того, що розділяє. Мене цікавить тільки, звідки ви зі Слов'янином знаєте, до чого закликає автор цієї книжки, якщо ви її не читали?


Пан Баклажан 2012-12-15 / 21:03:36
Петру - чим саме ви хотіли б бачити Україну схожою на Францію?
Щоб в нас було кілька мільйонів муслімських мігрантів, безробітних в третьому поколінні, які б жили на соціалку та плювали вслід нашим жінкам?

Щоб в Україні в кожному місті були квартали, куди навіть поліція не заглядає? Де оголошують закони "шаріату"?

Чи щоб в нас були мільйони молодих людей, хворих на "лівізну головного мозку"?

Щоб в нас вводили податки в 75 % доходу, для того, аби актор типу Депардьє утримував сотню мігрантських родин? Щоб не працювати були вигідніше, аніж працювати?

Олегу Дибі: далеко не кожен протестний рух призводить до позитиву. "Арабська весна", якою так захоплювалися євро-ліваки, призвела до змивання того тонкого та крихкого шару цивілізації, що був в Лівії, Тунісі, Єгипті (а до того те ж сталося з Афганістаном та Іраном).

Петро 2012-12-15 / 17:53:28
Баклажану: а ви хоч бачили цю Францію, що так пишете? Хотілося б щоб наша, без перебільшення, зас..на Україна років через 30 (хоча б) була схожа на цю прос..ну сьогоднішню Францію. А все тому що там народ а не бидло, і негри з арабами (так, їх немало) спілкуються французькою і вважають себе французами. А в нас?...

Слов'янин 2012-12-15 / 08:51:00
Проти Волл-стрит виступала і виступає широка та занадто різношерстна громадськість - від білих американських патріотів – до покидьків панків. Стефан Ессель - краплина в цьому місиві, яка впливає на сильних світу цього, як блоха на слона. Ця установа зацікавлена в таких «опонентах». Але навіщо згадане дослідження українцям?
Різноманітним барухам та ротшильдам з Волл-стрит димова пропагандистська завіса з масою подібних мислителів лише на користь, бо їх спільнота протягом багатьох віків виробила відповідний імунітет проти інформаційних атак. Європейське, зокрема українське (слов»янське), суспільство такий імунітет втратило, завдяки християнізації та лібералізму (плюс комунізм). Біле, пухнасте, плюралістичне «демократичне» співтовариство без справжньої еліти завжди є беззахисним проти зовнішніх впливів, у т. ч. есселів. На відміну від спільноти, вінцем якої є кабалісти з Волл-стріт (там зібралися далеко не лише фінансисти та філантропи).
Останнім можуть створити небезпеку не стільки ідеологічні наскоки (зграйна ідеологія потрібна насамперед для їх противників, у т. ч. і для нас), скільки реальна фізична самодостатня сила у вигляді потужної держави, точніше, групи держав.
Тому вкрай шкідливим є роздування конфліктів в нашому суспільстві, про що я неодноразово писав, між «російськими шовіністами», «українськими націоналістами», «політичними русинами» та різноманітними конфесіями і патріархатами, а також за допомоги іноземних грантів та дослідників-бунтарів. Основні «українські» партії (ПР, БЮТ, КПУ, Свобода, Удар) ллють воду на млин глобалістів. Втім, це занадто велика тема.
З огляду на сьогоднішні реалії, наївно вважати Україну чи будь-яку іншу європейську державу пупом землі. Тим не менше, все розпочинається з першого кроку. Кабалісти колись також розпочинали майже з нуля…
А чому Мотрук вибрав зазначеного автора – Бог його знає. Мабуть тому, що нині це модно і вигідно – піарити вічних революціонерів.
І останнє. Ви, Адміне, забули згадати про манію переслідування вашого покірного слуги.

О.Д. 2012-12-14 / 23:22:02


Ну тоді нам з вами варто для початку прочитати книжку... )) Але сам факт, що в США під впливом цієї книжки "пройшли масові маніфестації під лозунгом "Захопи Волл-стріт" – це, швидше, добре, аніж погано. Чи не так? ))


Слов'янин 2012-12-14 / 23:17:28
Для "Олег 2012-12-14 / 22:38:19"
"Слов'янине, а з чого ви взяли, що піариться бунт чи революція, а не елементарний спротив тому, проти чого виступаєте й ви?"
Те, що Ви сказали, звучить занадто ефемерно. Я полюбляю більш чіткі і лаконічні формулювання.

Олег Диба 2012-12-14 / 22:38:19
Слов'янине, а з чого ви взяли, що піариться бунт чи революція, а не елементарний спротив тому, проти чого виступаєте й ви?

Слов'янин 2012-12-14 / 22:16:03
Європейські і, особливо, слов"янські народи перевиконали всі плани по революціям та бунтам. Може досить? Нехай на собі поекспериментують інші. Цікаво, чому французький філолог Мотрук піарить старого пердуна Стефана Есселя - а ще раніше масонську "буржуазно-демократичну" революцію - замість того, аби пропагувати конструктивних людей. У Франції останніх вистачає, хоч про них свідомо не пишуть. Мотрук міг би виступити проти новітньої цензури.

Олег Диба 2012-12-14 / 22:06:29


2Пан Баклажан

Дивне узагальнення... Якщо БІЛЬШІСТЬ французів просрали свою країну, то невже серед них не може бути ОДИН, який з цим принципово незгідний?


Олег 2012-12-14 / 22:03:43
Скоро Франция перетвориця на Французкі емирати!По закону шариата!

Пан Баклажан 2012-12-14 / 21:58:59
Французи просрали власну країну.
Тому всі їх поради гівна варти...

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини