У них „прорвало” завісу. Коли „прорветься” совість?

Роздуми над могилами невідомим січовикам Карпатської України

У них „прорвало” завісу. Коли „прорветься” совість?

Учора, 20 серпня, разом з іншими побувала на Верецькому перевалі, щоб  віддати шану (це найбільше, що я можу зробити) захисникам Карпатської України, яких  там урочисто перепоховали за християнськими традиціями. Не хочу вдаватися в пафосні тиради. Вони зайві. Бо і причин для пафосу не має.
          
Сім маленьких ям. Сім маленьких трун під державними прапорами України з тлінними останками убієнних. Багато священиків. Війський оркестр, солдати в парадному, почесна варта. Люди в святковому, багато хто – у вишиванках. Політики з прапорами. Урядники з промовами. Все як і повинно, як і мало б бути завжди, там де справа стосується  вшанування захисників Вітчизни.
         
Але... Чомусь, незрозуміло чому, закарпатські державні мужі вирішили, що ці семеро покатованих і розстріляних захисників Карпатського краю не достойні їхньої, „державних мужів" уваги. Можливо через те, що подія була недостатньо проанонсована, а може тому, що „не велено" зверху (як-не-як, а вертикаль влади!). Не було і місцевих урядників з Волівця. Можливо, з тієї ж причини, а може тому, що байдуже, або просто „сіно не складене", не багато було й людей із сусідніх сіл, батьки і діди яких пам'ятали криваві події на Верецькому перевалі і донесли їх до нас, щоб ми засвоїли цей гіркий урок історії. Було дуже мало представників  інтелігенції краю, котрі „страшно" люблять, пишаються історією свого краю, досліджують її. Мабуть були зайняті переведенням паперу, пишучи  чергове „прошеніє" президенту і київським урядникам. Бог їм усім суддя.
        
А от, що прикро вразило, то це те, що поки проходили жалобна церемонія і похорон,
безперервною вервицею біля нас проходили угорські туристи, яких звезли на „якесь" свято. Не знаю, що розказували екскурсоводи групам угорських діточок, котрі проходили повз встановлені труни з останками січовиків, але дорослі, сивочолі туристи, які, можливо, приїхали на місця "бойової слави", робили вигляд, ніби  не помічають цих трун. Усі дітки в одинакових маєчках, на яких написано „ Пан'європейський пікнік 20-річчя".Чому угорці вирішили, що святкувати 20-річчя відкриття угорсько-австрійського кордону, що стало символом прориву „залізної завіси", потрібно саме на Верецькому перевалі та ще й 20 серпня, якщо саме свято відзначають в Угорщині 17 серпня? Та і де той кордон з Австрією, а де Верецький перевал, „прорив" на який ми мали нагоду споглядати? Видно організатори таких турів дуже хочуть, щоб і нам, і їм було „приємно". Але і їм Бог суддя. Час усе розставить на свої місця. Все і всіх. І вже розставляє. І стосовно віднайдення угорцями „другої батьківщини" (Де починається Закарпаття http://www.ut.net.ua/History/6583) і стосовно того, яка роль Угорщини і Польщі у  історичних подія 1938-39 років (http://youtu.be/YbqNjaPzMuA http://youtu.be/uQX_4bd1Eiw, http://youtu.be/KsX5yOLUkTE ).

21 серпня 2011р.

Теги: січовик, Верецький, Карпатська Україна

Коментарі

Юрій Крилівець 2011-09-11 / 11:54:00
Цікавий, потрібний та болючий матеріал. Та вважаю що аннонсування подібних і інших акцій на просто не достатнє, а жахливе. Нажаль це проблема що потребує негайного вірішення

Ember Zoltán 2011-08-30 / 19:09:00
Только что вернулся с Верецкого перевала.
Очень коротко докладываю:

1. вокруг памятника, которого открыли на подкарпатской стороне тогда, когда венгерский памятный знак, возле которого свободовцы с большим удовлетворением митингуют "царствует" бурян!
2. территория, где провели так званное "перезахоронение", территория Львовской области.
3. границей является, оказывается, как раз та дорога, которая ведет к венгерскому памятному знаку.
4. 15 метров от могил – правда на подкарпатской стороне! – подброшена (эксгуматорами?!) всякая развалюха: кирпичи, куски бетонов, другой муссор, видимо от автобусной остановки и памятника с трембитой, которые там стояли, и на чьи места закопали останки семерых людей (сичовиков, гонведов, польских солдат, красноармейцев, партизан, беженцев, бандитов – вариантов много)
5. на венгерском памятнике красивеет тризуб, который прикрепили четырмя винтами, к тризубу привязаны ленточка с венгерскими триколорами, и отедельно венок с венгерскими триколорами.

Погода была прекрасная!

О. Глядач 2011-08-28 / 11:32:00
АНОНІМНИМ ЗОЛТАНАМ
Скільки коментарів, скільки списів зламано!
Все гранично ясно.
По перше. Румуни, словаки, чехи чи українці САМІ будуть вирішувати - коли і де хоронити своїх героїв, полеглих за свободу і незалежність СВОЄЇ держави.
По друге. Святкувати чи то Іштвана, чи то Урбана, чи будь яке національне свято можна де завгодно - хоч на могилі святого, хоч на полюсі, хоч на вершині Монблану, хоч на Верецькому перевалі. Але в СУСІДНІЙ державі поводьтеся по-сусідськи: будьте як вдома, та не забувайте, що в гостях. Поважайте господарів.
По третє. Говорити про 1000-літню приналежність Закарпаття Угорщині - по меншій мірі смішно. Угорщина за 1000 років сама НАЛЕЖАЛА і Османам і Габсбургам. За такою логікою данці мали б претендувати на всю Скандинавію, турки на Болгарію, полякам нічого робити в Гданську а росіянам в Кенігсбергу (Калінінграді), де могила великого німця Канта. Це не європейські погляди. Так можна руйнувати а не будувати спільну Європу.
Той же Кант сказав: "Дві речі наповнюють душу... подивом та благоговінням - зоряне небо наді мною та МОРАЛЬНИЙ ЗАКОН в мені" . Автор замітки пише про СОВІСТЬ - вищий МОРАЛЬНО-психологічний регулятор поведінки. Якщо МОРАЛЬ не домінує - не дописуйте до цієї замітки.
І нарешті. Постімперський синдром як і будь-яка психологічна травма виліковний. Найкращий лікар - час. Якщо ж дуже свербить і невмоготу - бийте головою в прикордонний стовп.
Вітаю всіх з Днем Незалежності України. СЛАВА УКРАЇНІ !

2011-08-26 / 19:06:00
2 Орися, 26.08.2011 18:56

" Мені гидко від людей як ходять на подібні заходи тільки попіаритися ...... Це не патріоти, держави ні державники, це нещасні холуї"

- в ці рясні серпневі дні вітаємо вас із 20 річчям розпаду СРСР !

Орися 2011-08-26 / 18:56:00
Я не хожу на похорони або на могили тих хто помер за Україну з партійних міркувань, або тому що мені це хтось наказав, не ділю державу на свої і чужі території. Мені гидко від людей як ходять на подібні заходи тільки попіаритися і не ходять туди бо партія не веліла, або тому. що не та обладміністрація організоває. Це не патріоти, держави ні державники, це нещасні холуї

сорри 2011-08-26 / 18:45:00
З якої це радості цей захід - мєропріятіє "Свободи". Розкопки і перепоховання проводила Львівська обласна рада. На заході були різні люди - навіть по прапорах видно, крім "Свободи", ще й Рух, і націоналістів (червоно-чорний прапор) і якісь громадські організації.

Що, якщо якийсь захід проводить голова Закарпатської ОДА Ледида, то це автоматично захід Партії регіонів, а якщо голова ради Іван Балога - то це акція Єдиного Центру? Дурня повна.

Просипайтеся і переставайте танцювати на прахові українських патріотів. Чого вас повно в коментарях до ціжєї статті? Бо ви ненавидите Україну і все українське. От і топчетеся по всьому доброму. що є в України і українців. Конкретно зараз - по українських патріотизму, героїзму і пам'яті.

Пора 2011-08-26 / 18:33:00
2Орися: Вы уже не ждёте, когда у державных мужей "проснётся совесть" и они начнут ходить на мероприятия "Свободы"? Очень хорошо.

По поводу Тягнибока: Когда Ющенко Тягнибока ксенофобом назвал, он был кандидатом в Президенты, и его мнение очень многих интересовало. Андрей Шкиль - он ещё авторитет? Потому что он тоже назвал "Свободу" "махровыми антисемитами и руссофобами". А глава КУНа Ивченко - его тоже уже все списали? Процитировать, что он про Тягнибока сказал?

Вам сказать, какая поддержка у "свободовцев" по Украине? Реальная? Или сами догадаетесь? Вы уверены, что представление о патриотизме у среднестатистического украинца и у представителя "Свобода", УНП итд совпадает? Может, пора проснутся и перестать танцевать на костях?

Владимир 2011-08-26 / 13:48:00
анонім, 25.08.2011 23:02

...ми не можемо достеменно знати, кого саме хоронили, палітра може бути широка : від т.зв. "січовиків" до банальних нелегалів-контрабандистів ) !?

Давайте, тогда углубимся дальше. В других новостях - недостоверной информации, намного больше. К примеру, задерживает милиция кого-то, а в СМИ пишут: "Задержали преступника, есть видеозапись, результаты экспертизы и т.д."

А в действительности - МЫ НЕ МОЖЕМ ЗНАТЬ, а были ли вообще эти результаты, и была ли видеозапись? Которых, может не быть вообще.

2011-08-26 / 13:32:00
анонім, 25.08.2011 21:09
анонім, 25.08.2011 14:26
анонім, 24.08.2011 19:47
Це я, 24.08.2011 02:36
2 анонім №?

Ваши аргументы, скорее проявление "паталогической и необузданной" любви к Святостефановской короне, а не от реальной оценки политических и юридически фактов.
"..яка на 14 березня 1939 року перестала існувати ?!" Это Вы так решили????
А когда Польша прекратила иснувати????
Просветите, а может и Венгрии не было???
Больше похоже на провокацию, не думаю, что здравомыслящий мадьяр бы писал такую чушь.

Орися 2011-08-26 / 00:57:00
Дивно, що когось цікавить думка Ющенка.
Здається уже давно нецікава здоровим членам суспільства.

Андрій 2011-08-26 / 00:24:00

to анонім, 25.08.2011 21:43

на форумі, але не під цим ніком.

Концлагерь Думен 2011-08-26 / 00:16:00
Пані Орися! Дуже вдячний за Ваш комментар! Гості з Галичини ніколи не хотіли признати сам факт існування концтабора, який претендує на звання Першого Українського. Стосовно посилань: у мене в сім"ї двоє побували в тому концлагері, бо не були достатньо "свідомими". Так що для мене, і для більшості автохонних жителів посилання непотрібні. Теперь щодо правового стану: наскільки я памятаю, за викладання на державній русинській мові нікого під час Чехословацькох республіки не відправили на виправні роботи. Також, якщо ми уже торкнулися Волошина, то не слід забувати його широ демократичкий підхід до виборів, як заборона всіх партій, крім своєї. І не забуваєм, як героічно втікав Волошин в 39 році, разом з любими польскими друзями в Румунію, залишивши практично безбройних гімназістів "обороняти Хуст".
Да, це правда. Волошин був настоящим українским політиком.

Але основне, на що я хотів зауважити - пишу по українськи, по перше Ви мене не порозуміли - чому Ви очікували, що на партійному мероприємстві партіі "Свобода", проспонсорованому львівською облрадою, прийдуть представники від закарпаттської влади? Невжеж Ві не в курсі, що більшість закарпатьских партій, представленних в виборчих органах ("Свободи" не має жодного мандата в Закарпатті), даже випадково не хоче мати нічого спільного з цими - цитую вельмишаноного В.Ющенко - ксенофобами?

2011-08-25 / 23:02:00
2 Владимир, 25.08.2011 22:02

"... Что украинская власть не позаботилась об этом...."

да лишіть ви у спокої ту владу! вона, що давала офіційні дозволи на провдення цих розкопок, ексгумації (доречі, результати яких до сих пір офіційно не опубліковані, і ми не можемо достеменно знати, кого саме хоронили, палітра може бути широка : від т.зв. "січовиків" до банальних нелегалів-контрабандистів ) !?
лише у формі якоїсь неофіційної інсайдерської інформації нам підкидують, що це ніби були січовики та розстріляні герої . Ні висновку судмедексперту, ні власне конкретної особи судмедексперта нічого ...

Таке собі виходить , поспіхом викопали, поспіхом поховали у провокативній формі із явною політичною метою та розтрубили на цілий світ.

привет 2011-08-25 / 22:16:00

Флуд. Коментар видалено. Адмін

привет 2011-08-25 / 22:10:00

Тролінг. Коментар видалено. Адмін

привет 2011-08-25 / 22:06:00
Пиаритесь на смертях подростков.

Владимир 2011-08-25 / 22:02:00
анонім, 25.08.2011 21:54
2 Владимир, 25.08.2011 21:42

Именно! В статье - именно об этом, и шла речь. Что украинская власть не позаботилась об этом. И дело даже не в маршруте. Я согласен, что можно было выбрать и другую дату.

А венгерских туристов, никто не винит. Даже наоборот - какие впечатления у детей останутся после визита на Закарпатье? И что они будут думать об Украине?

2011-08-25 / 21:57:00
анонім, 25.08.2011 21:32
2 ІВАН, 25.08.2011 14:45
"Як учасник події (перепоховання), можу сказати, що угорці, які приїхали на перевал, вели себе абсолютно толерапнтно, навіть із повагою

Конечно, никто не спорит. Другой вопрос, что людям настроение подпортили - тем же туристам из Венгрии. И подобных ситуаций, можно было бы просто избегать. Это и понятно - для одних, траур, для других - праздник. Поэтому, лучше, если бы не было такого пересечения.

2011-08-25 / 21:54:00
2 Владимир, 25.08.2011 21:42

у нас в горах, зокрема на Верецькому перевалі, така прекрасна дорожня інфраструктура , що обирай собі маршрут який забажаєш !? Обобливо із діточками ?!?

Та навіть для почесної варти ледь знайшли якусь асфальтну смугу (фото 3.)

А може питання передусім саме в часі , у даті провдення , чому саме 20-го серпня, не доречніше було 24-го провести ритуал поховання, замість того щоб плюндрувати угорський монумент.

І переконайте після цього (особливо подій 24-го !!) когось у тому , що це була не планомірно спрямована системна антиугорська акція !

Владимир 2011-08-25 / 21:48:00
И добавлю. Вспомнил подобную ситуацию, которая произошла в Ужгороде. В день траура по Папе Римскому, Иоанну Павлу Второму, в одном из ужгородских кафе - звучала весёлая музыка! Это при том, что был объявлен официальный траур, но тем не менее...

А кому было приятно, к примеру, если бы кого-то хоронили, и тут... Мимо кладбища, проносится весёлый свадебный кортеж! Это просто дико!