Чому телереклама ліків примушує нас бігти відразу в аптеку?

Про застуди та грип нам розповідає телереклама.. Особливо частішає вона якраз в момент настання холодів. І зрозуміло, чому. Осінньо-зимовий період – час, коли ми всі застуджуємося і хворіємо. Крім того, епідеміологи вже почали лякати нас новими штамами вірусів грипу взимку. Розумний діє за принципом: попереджений інформацією, значить – озброєний. І біжить в аптеку скуповувати «Амізон», аби зустріти зиму з її інфекціями не з порожньою домашньою аптечкою. Звісно, що тут також дався взнаки і гіркий минулорічний досвід, коли під час «свинячого грипу» в аптеках не можна було купити цей та інші протигрипозні медпрепарати. До речі, тоді наш «свинячий грип» вийшов з «політичним присмаком»...Як це завжди буває в Україні!))

Але мене цікавить інше: чому реклама ліків примушує нас бігти відразу в аптеку?  Адже це не є соціальна реклама – вона переслідує зовсім інші цілі: витягувати з наших гаманців чималі грошики за ліки, причому -  імпортні.  Звідси  відразу виникають інші питання: чому таке засилля на аптечних полицях дорогих закордонних медпрепаратів? Чому провізори радять своїм покупцям купувати саме їх, а не скажімо, наш вітчизняний аналог, набагато дешевший? І, чому власне ті ж лікарі виписують рецепти дорогих закордонних лікарських засобів?

Звісно, фармацевтична індустрія – прибутковий бізнес у всі часи. Імпортна не імпортна – немає значення. Ця галузь  хоч і витрачає  на "розкрутку" своєї продукції  мільйони, але заробляє у рази більше. І ніколи не збанкрутує, бо заробляє на здоров'ї людей. Українці ж бо особливо ніколи не відзначалися міцним здоров'ям. Кого не запитаєш про нього, то всі скаржаться на його відсутність. Бо в кожного щось болить.

 "До купівлі та ковтання ліків нас змушує не якась конкретна болячка, а страх захворіти на неї",  – так кажуть психологи. Ясна річ, що цією  властивістю людської психіки впевнено користуються виробники ліків. Спершу вони лякають населення всілякими страшилками-хворобами. І відразу ж рекламують свої  медпрепарати. Судячи з їхньої реклами,  тільки ті  ліки, що вони пропонують, є панацеєю. Перелік їхніх розрекламованих пігулок, гелів, мікстур  чималий. Є  і протигрипозної дії, і якщо печінка болить, і голова, і суглоби й поперек, і навіть від простатиту. Випив і вже – здоровий, жодних проблем і з ...жінками теж. І люди вірять, бо "купуються" на рекламу. А вона на це й розрахована. Але чи насправді  в аптеці продають здоров'я? Чи виправдано ми збагачуємо кишені фармацевтичних компаній? Чи не підсаджують нас останні на ліки, як на наркотики? Адже тільки минулого року в аптеках українці залишили близько 20 мільярдів гривень!

 ...Нещодавно в одній з аптек простояла довгу чергу. У мене ж бо на руках рецепт від лікаря. Переді мною – жінка. Я вже пізніше зрозуміла, що вона зайшла в аптеку спеціально, щоб скупитися. Так ось, ця жінка каже провізору, що хоче мати  про запас кілька упаковок протизастудних медпрепаратів. Мовляв, у  зимовий період усі хворітимуть на грип, і тоді ліків може й не бути. Отож, хоче придбати тепер.  До речі, просила всі ті ліки, які рекламують по телевізору. На щастя, в асортименті всіх не виявилося, і я полегшено зітхнула: "Нарешті вже й до мене дійде черга!" Але – помилилася. Бо ця жінка і не думала йти геть!

"А що порадите від діареї?" - запитує далі у фармацевта. Та дістає  з полиці купу маленьких упаковок. Із запропонованого городянка  купила лише  три різні препарати. "А в мене в горлі першить. Що можете мені запропонувати?" – знову запитання. І  фармацевт починає рекламувати відповідні препарати.  "А в мого чоловіка ниє поясниця! Чи маєте якісь гелі?", " А наша дитина постійно кашляє! Чим її можна пролікувати?", "А щось від головного болю у вас є?", "А від зубного?", "Мені би ще якихось вітамінів та пігулок від серця: валер'янку, валідол...Дайте й пластирі від мозолів. О, я бачу, у вас тут і креми та маски косметологічні. Котра з них краща?" ...

Жінка аж занадто сильно переймалася своїм здоров'ям та здоров'ям своїх близьких. Я її розумію і підтримую. Але в аптеці вона поводилася, як на базарі. Мало того, що отримувала консультації, вона ще й торгувалася. Можливо, їй дійсно потрібні були всі ці ліки, бо в домашній аптечці завжди повинні бути медикаменти від тої чи іншої болячки. Але мені ввірвався терпець!  Найсильніше обурило те, що ця фармацевт поводилася, ніби лікар. А вона повинна була пояснити цій пані, що з її проблемами їй треба звертатися до спеціалістів у медзаклади. А вже там їй нададуть відповідну фахову допомогу, припишуть ліки, випишуть рецепти на них. І, що аптека  – це остання інстанція....

P. S.: Майже анекдотична історія вийшла в одній із ужгородських аптек. Завітала в цей заклад одна пані  і просить ліки "Курвазін". Фармацевт перепитала в неї ще раз назву і щиро так розсміялася. А ця пані сердито відповідає: "Так, так, "Курвазін". А що вам смішно? Це – ліки вітчизняного виробництва!"

29 вересня 2010р.

Теги: Маріанна Шутко. Телереклама ліків. Закарпаття онлайн. Блоги.

Коментарі

Маріанна Шутко 2010-09-30 / 10:40:00
Добре!))) Обіцяю тримати планку!

ярослав орос 2010-09-30 / 10:37:00
звернув увагу, що ви тепер в ужгороді чи не єдиний "мужчина", котрий мислить не про безкоштовні нужники та ратівські ведмедити, а розвиває думку глибше... прохання, тримайте планку...

Маріанна Шутко 2010-09-30 / 10:32:00
Пане Ярославе, вітаю! Спасибі, що відгукнулися! Про дисципліну, організованість, самознищення, саморуйнацію - в мене буде окрема тема. Вона дуже цікава для мене. До речі, маю багато спостережнь, також із власного досвіду! Але все одно, спасибі!

ярослав орос 2010-09-30 / 10:23:00
пані маріанно, ви порушили дражливу тему про промивання мізків з телеящика... дуже добре... але найбільше мене зацікавила ваша думка в коменті про дисципліну, організованість, "дбати про себе"... – "А нам це дуже важко зробити. Ми чомусь запрограмовані на самознищення, саморуйнацію". Ось про те "чомусь" ви б ширше написали...

Маріанна Шутко 2010-09-30 / 10:20:00
Пане Мирославе, спасибі за лінк. Якраз читаю статтю про сучасний геноцид української нації....

Мирослав 2010-09-30 / 10:13:00
"Ми чомусь запрограмовані на самознищення, саморуйнацію" - важливо знати хто програміст, навіщо і як з цим боротися... І аптеки - це лише ланка ланцюга...

http://voroxobnyk.org.ua/lan/stratehija-osjahnennja-svobody

Маріанна Шутко 2010-09-30 / 09:43:00
Так!)) Працює... Але в людини завжди є альтернатива, вибір. Наприклад, займатися спортом, загартовуватися, відмовитися від шкідливих звичок, споживати якісну їжу, а не синтетичну та консервовану, пити живу воду, а не ту, що тече в наших трубах - хлоровану, а відтак і прокип’ячену, яка не несе жодної "живої" інформації.... Але щодо останніх двох "компонентів" правильного життя - їжі і води, то в сільській місцевості з ними проблем якби жодних, а ось в містах ще треба пошукати в супермаркеті якісну їжу, та й на базарі - також. Я вже мовчу про живу джерельну воду. Відмова від шкідливих звичок, спиртних напоїв, спорт вимагає від нас бути дисциплінованими, організованими, дбати про себе. А нам це дуже важко зробити. Ми чомусь запрограмовані на самознищення, саморуйнацію .

Мирослав 2010-09-30 / 08:21:00
Індустрія промивання мізків працює майже без збоїв...

Андрей 2010-09-29 / 16:52:00
2 Маріанна Шутко:
Не зустрілося вам таких значить. Мене, коли хотів купити шось "серйозніше" за "цитрамон" на свій розсуд , фармацевт перепитувала про симптоми і радила звернутися до поліклініки. Різні люди бувають - по обидві сторони прилавку. Порадить фармацевт такій "хворій" до лікаря піти, а вона почне скандалити із згадуванням клятви Гіппократа і "це ви маєте знати шо мені треба, ви на дохтора вчилися" і т.д. :)

Маріанна Шутко 2010-09-29 / 16:27:00
Андрію, спасибі за відгук!
Але я ніколи не чула, аби хтось із фармацевтів радив звертатися до лікарів. Запровадили продаж ліків по рецепту (немаю інформації чи стосовно всіх), але ніколи провізори ці рецепти не вимагають. Зі свого досвіду маю одну історію, коли зайшла в аптеку з рецептом від лікаря, а та фармацевт мені відразу запропонувала інший медпрепарат - імпортний, мовляв, він хоч і дорожчий, але ефективніший. Хоча в рецепті в мене були написані теж імпортні ліки. Їм це вигідно! А ще в аптеці трамадол продають. Звісно, я не знаю, в якій саме, але про це говорять самі наркологи наші. ))

Андрей 2010-09-29 / 16:21:00
2 Маріанна Шутко:
поради нехай залишиться на професійній совісті того фармацевта, хоча порадити теж можна по різному, погодьтеся. Та й ментальність у наших прихожан церкви "Чаші Гігеї та змії" така вже, що сходити в дільничу поліклініку на прийом часу нема, а на інший кінець міста в аптеку і там "діставати" продавця-фармацевта - є, та ще й образяться на пораду звернутися до дільничого лікаря :)