Чи залишиться площа Народна нам?

Нещодавно отримав інформацію, що мер Ужгорода Сергій Ратушняк та голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида нібито домовилися втілити в життя сумновідому ідею перенесення пам'ятника Тарасові Шевченку на площі Народній із того місця, де він зараз, на місце, де колись стояв Ленін. Натомість на зеленій зоні щось побудують.

Чи залишиться площа Народна нам?

Хочеться сподіватися, що ця інформація виявиться недостовірною. Тоді можна буде сказати одне: на площі Народній все гаразд, єдине, чого там не вистачає, так це лавиць. Коли б цей недолік виправити, то обласний центр отримав би ну просто чудову зелену зону відпочинку. Поки ж що отримана інформація змусила згадати уже призабуту історію 4-річної давнини з будівництвом нового приміщення для Нацбанку. І трохи порозмірковувати. Враховуючи, що представники Партії регіонів на загальнодержавному рівні без особливих вагань віддають іншій державі свій флот, то чого тоді дивуватись, що на місцях віддадуть якийсь там шмат землі? Сумнозвісна історія із перенесенням пам’ятника і знищення однієї із небагатьох зелених зон Ужгорода пам’ятається як учора. Якби не так гірко, було б навіть смішно. Тоді, у 2006-му, Закарпатському управлінню Національного банку, невідомо чому, знадобилося нове приміщення. І от іншого варіанту, окрім як перенесення пам’ятника того, чий портрет розміщено на їх же банкнотах, банкіри не придумали. Цікаво, за які б гроші, якби таки отримали дозвіл, Нацбанк будував собі приміщення тепер, у час кризи?.. Смішно і від пропаганди, яку ужгородська влада проводила у підконтрольних ЗМІ. Дійшло до абсурду, коли одним із найголовніших мотивів знищення зеленої зони стала теза, що… так по проекту задумали ще за часів Чехо-Словаччини. От стільки років непотрібно було відновлювати загублений в архівах проект, аж раптом знадобилося. Словом, повна маячня у всій свої красі.

На щастя для ужгородців, їх мер із лише йому відомих причин перебував у постійному конфлікті з попередньою обласною адміністрацією. Відтак ужгородцям пощастило, бо завдяки саме цьому конфлікту від них не вкрали Боздоський парк, аеропорт, площу Богдана Хмельницького, ту ж площу Народну... Але чи ще довго ці місця залишаться дійсно для ужгородців та їх гостей, а не стануть будівельними майданчиками невідомо кого?.. Це звучить, звичайно, дико, але: якщо єдиним порятунком Ужгорода від нинішньої місцевої влади є конфлікт з обласною, то… На це, біс забирай, варто погодитися!

P.S. А ще хочеться окремо подякувати Кобзареві – якби не він, то справа б із знищення площі Народної для мерії вирішилась би набагато швидше. А так… Пам’ятник, це все таки не базар знести.

01 травня 2010р.

Теги: Ратушняк, Ледида, площа Народна

Коментарі

2010-08-12 / 12:36:00
спеціяльно для Мідянки, що скиглить за рустованими історичними вальками на Швабській на пасовиську перед будівлею ОДА буде встановлено великий ПІСЮАР

2010-08-12 / 12:29:00
що за курва цензурує коментарі...?
ужгородці - все одно все бачать своїми очима...

2010-06-27 / 10:28:00
...а куди вона подінеться , панове борзописці...?

Маріанна Шутко 2010-05-05 / 16:07:00
Звернула увагу на фото! Над будівлею ОДА проносяться сірі похмурі злі хмари!

ІВАН 2010-05-02 / 11:15:00
Ідеї на перенесення пам"ятника Кобзарю можуть визрівати у головах, власники котрих претенденти у "жовтий дім".

Мідянка 2010-05-02 / 09:34:00
Певно,Крупка,як і інші архітектори міжвоєнного двадцятиліття,не здогадувалися,що витворятимуть прийдешні покоління з монументами,розаріями,декоративними кущами нинішньої Народної площі.Уявіть собі,коли рушать на переміщення памятники Міцкевичу й Шевченку у Львові або змістять Оперу з русла Полтви.За Ратушняка в Ужгороді зруйнований не лише неповторний ансамбль вулиць Швабської , Капушанської з одноповерховими будиночками з рустом та ліпленнями ,нема гарантіїї , що на місці уніатської Катедри не виросте склопластиковий монстр.Що буде оглядати прискіпливий турист ? Гаражні ворота з табличкою "гоміш о кутьо" чи старовинну браму з аркою ? На Ужгороді не повинна завершуватися Європа й починатися Азія , їй достатньо Уральського хребта. На Народній площі колись стовпіла партійна трибуна,нині треба лавиць для бомжів , пияків , всього соціального дна !Де твоє обличчя , Унґваре ?


Ярослав Гулан
Публікації:
/ 1«Хтозна-онлайн». На Закарпатті збільшується кількість анонімних сайтів
Право журналіста на інформацію. Захищати чи ігнорувати?
/ 10«Комунальна» журналістика Закарпаття:
/ 4Закарпатські джинсовики – банки, магазини, політики
Інтернет-ЗМІ Закарпаття: ситуація покращується
/ 9Редакція закарпатської газети – редактора та верстальника достатньо?
Журналіст знає, корупціонер боїться
/ 6На друковане слово грошей вистачає не усім
Газетна листівка під двері. Це краще, ніж джинса
«Реклама» обласної влади на Закарпатті обійдеться у 48 тисяч на місяць
На Закарпатті слово під загрозою контролю. Але вихід є
/ 2Державні і комунальні ЗМІ – у вільне плавання. Або ж в історію
/ 1Сайту Ужгородської міської ради «допомагає» приватний веб-ресурс. Чи це етично?
/ 2Мерський фінал в Ужгороді
/ 4Набережна Незалежності у приватній власності?
/ 10За скільки продали землю у центрі Ужгорода?
/ 5Ужгородські регіонали уже поклали око на дитячу вузькоколійку?
/ 12Чи скаже мер Ужгорода, де я живу?
/ 1Хто лукавить про автономне опалення – ужгородська влада чи регіонал?
/ 5Що приховує від людей сільський голова Поляни?
/ 9Украсти від ужгородців останню аптеку? Дозволено
/ 3Навіщо «Падіюн» подарували області?
/ 23Маршрутки й далі вирішують, як їм їздити
/ 16 Сміттєві афери в Ужгороді
/ 11Ужгород – приклад тепла?
» Всі записи