Вчитися треба

Чи не здається вам, що, сприймаючи як аксіому припущення, що у вузах "хабарі беруть всі", багато хто зі студентів просто полегшує собі життя?

Вчитися треба

Мовляв, навіщо ходити на пари, вчитися, відвідувати бібліотеки, читати книжки, писати конспекти, словом, займатися всім тим, чим, по ідеї, мають займатися студенти, якщо викладачі-негідники (це я так м'яко — студенти, як правило, мають для викладачів міцніші словечка) все одно вимагатимуть хабара в доларах. І будь ти хоч новим Енштейном, “препод”, злий за недотримання якоїсь суми, тебе завалить.

... Колись (11 років минуло) мій класний керівник вбивав мені й однокласникам в голови: люди, не ведіться ви на ці розповіді про те, що до вузу неможливо вступити без хабара! Як правило, говорять це (вішають локшину на вуха вам і вашим батькам) аферисти, які навіть не спробують за вас з кимось домовлятися. Вступиш до універу — вони залишать собі “гонорар”. Не вступиш — ну скажуть, що не вдалося й повернуть гроші. Звісно ж ми класному не повірили,  і лише з часом виявилося, що хай не на сто відсотків, але він був правий.

Розкажу про себе. Я не був хорошим студентом. Ні. З початку третього курсу я пішов працювати в газету “Фест” і з цього часу пари почав відвідувати значно рідше, через що мав, звісно, деякі проблеми з викладачами. Бувало й по кілька перездач. Я таки навіть примудрився вилетіти з університету (закінчив його роком пізніше). Платив — зізнаюся — й хабарі. За 5 років мій “хабарний фонд” склав 20 доларів — 50% за один іспит, стільки ж за один залік, причому в перші два роки навчання. Все!

Мій курс просто не вмів давати викладачам грошей. Нам було соромно це робити. Ми не говорили про це один з одним. Натомість, просили від старанних однокурсників конспекти, копіювали їх і, як не дивно, готувалися до іспитів. Ні разу жоден викладач (принаймні, мені про це невідомо) нікому з нас не заявляв: не заплатиш, не складеш!

Нині ж я чую, що платили тому, другому, третьому і диву даюся. Як так? Ми ж у них здавали без проблем! “Та ти шо! - дивуються у відповідь. - Такого бути не може!” Студенти не хочуть вчитися, тому що їм простіше приїхати додому і сказати мамі та татові, мовляв, ти знаєш, у нас там такий звір іспит прийматиме! Без сотні-другої баксів навіть трійку не поставить.

Я розумію викладачів, які беруть. Це неправильно, звичайно, давати дипломи людям, які нічого не навчилися. Однак, я не засуджую їх, тому що просто не знаю, як би повівся на їхньому місці — як-не-як, проти спокуси грошима здатен встояти далеко не кожен.

Справа в іншому: викладачі — не цинічні тварини, які завалять старанного студента. Швидше навпаки, будуть йому співпереживати, підтримуватимуть його. І завжди при зустрічі поцікавляться, як справи.

Ну а студенти, які проходять університет завдяки батьківським грошам, просто не усвідомлюють, що шкодять насамперед собі самим. Роботу ж (нормальну) за просте володіння дипломом не дають. От і сидять вони вдома та розповідають, які ж ті вузи корумповані — жодного заліку без грошей на складеш!

P.S. Передбачаючи можливі зауваження про викладачів-хабарників з вашого власного досвіду, зауважу — звичайно ж в сім'ї не без виродка. Є вони і  у великій спільноті викладачів. От тільки не потрібно свої проблеми перекидати з хворої голови на здорову.

17 березня 2010р.

Теги: хабар, вуз, викладач, студент

Коментарі

Урзус 2010-03-19 / 13:50:00
Я сам був у шкурі викладача один час. Погоджуюсь із тим, що "Народ ТУПО НЕ ХОЧЕ нічого знати."


Це правда, хочуть вчитись відсотків 10 від сили. Я не те щоб натякав на хабарі - мені їх самі студенти в заліковки сували, аби лиш не здавати іспитів та заліків, хоч приймав я дуже поблажливо. Але рівень деяких "студіозусів" був такий низький, що вони кількох слів не могли зв"язати.

Можна багато говорити про кризу в освіті (як частину кризи в суспільстві). А щодо конкретних висновків, які я зробив з кількарічного досвіду тої роботи - слід вимагати суттєво, в рази скоротити кількість вишів, заборонити їх "почкованіє" філіями, і не визнавати заочну освіту за базову. Базова вища освіта має бути стаціонарною, друга та подальші можуть бути й заочними. І НЕ ТРЕБА НАМ 100% НАСЕЛЕННЯ З ВИЩОЮ ОСВІТОЮ! Бо це профанація, а пряміше - брехня.

2010-03-18 / 18:11:00
314, до речі, так. З таким я не стикався, але сам думав, що в декого це просто метод витягнути гроші на гульки

314 2010-03-18 / 18:03:00
Я стикався ще з одним явищем - коли студенти брали у батьків гроші на "сесію - препадам", а самі їх пропивали у ганделиках

Юрій Лівак 2010-03-18 / 15:01:00
Сашко, я знаю. Але я регулярно чую страшні історії про преподів-хабарників. Мовляв, от так просто перед старостою той-то поставив завдання зібрати йому по 50 чи 100 доларів і весь курс скидується. А інакше, типу, ніяк. І я ж знаю, що брехня це - нерадивий студент бреше батькам, а ті в свою чергу розповсюджують ці страшилки серед інших

Студентка 2010-03-18 / 13:43:00
І ще одне. Є викладачі, які принципово ні копійки не беруть (хоча, хтозна...). Зате вони зі студента душу витрясуть. Не сподобався викладачеві і все. У таких випадках, а тим паче, вже на 4, 5 курсах, коли працюєш, легше буде всім жити, якщо заплатити.

Студентка 2010-03-18 / 13:41:00
Як на мене, нема такого поняття, що без бабла іспит не здаси.

Такі викладачі хоч і самі негідники, але насправді вони страшеннно не поважають тих студентів, у яких взяли. Натомість, якщо студент добре знає предмет, повірте, навіть у хабарника він здасть без грошей. І при цьому між студентом і викладачем залишається взаємоповага.



Я переконана, що багато студентів і справді полегшують собі життя. Не вчаться і башляють. Хоча, інколи це справді простіше - задля власного здоров'я.

Ол.Попович 2010-03-18 / 12:54:00
Юр... В універі я не платив ніколи...

А ДАІ. У перший день курсів називається негласно сума, за яку у цьому сезоні видають права. Люди розслабляються і збирають гроші. Білетів 98. По 20 питань кожен. Здається, вивчити неможливо.

Я задався ціллю і вивчив. Не платив ні копійки. Склав екзамен без

ЖОДНОЇ помилки. з 20 питань -- 20 вірних відповідей. Мені після 18-го сказали "можете йти". Але я дклацав з принципу. Правда, на водінні забув знятися з ручника. Мені це простили.

З нашої групи не платили троє. На нас дивилися як на ізгоїв.

з жалем. До певного часу.

За півтора року за кермом -- жодного ДТП. І один всього штраф за перевищення. Ну, захопився буває...


Народ ТУПО НЕ ХОЧЕ нічого знати. Ми деградуємо.

До речі, те саме школі робиться. Діти тупо забили.

Галь 2010-03-18 / 12:41:00
Взагалі в житті нікому не давала хабарів та і не збираюся. В мене, слава Богу, своя голова на плечах.

Fazekash 2010-03-18 / 09:32:00
Повністю згоден) Пам"ятаю розповідь одного колеги про те, чи бере хабарі один викладач. Колега каже, а ось уяви: приходить до тебе якийсь "горянин", плаче - в мене часу не було вчити, нич не знаву, візьміть, будьте добрі, мене дома сваритимуть...і плаче. Я б краще гроші взяв, чесне слово, і поставив би оцінку ніж слухати це все.

Сам пам"ятаю, як дехто в універі казав - не поставить без грошей, навіть не вчи... А я вчив. І мені поставили нормально, без хабарів...

ужгородка 2010-03-17 / 22:26:00
а де ти вчився? який факультет?