Закарпатський туризм: Коли кількість не переходить у якість

При всій любові закарпатців до деякого відокремлення від інших українців (згадайте, бодай, що у нас завжди їхали на заробітки "на Україну", а не на Черкащину, чи, там, Житомирщину), інколи вони демонструють, що є чистими українцями, подекуди навіть більшими, аніж мешканці інших регіонів країни (боюся, за це твердження на мене чекає злива коментарів від "професійних русинів", які давно "оселилися" на цьому сайті). Відоме українське прислів'я "Моя хата з краю" більше про нас - закарпатців. Прикладів цьому можна навести чимало, але я хотів зупинитися на туризмі.

Закарпатський туризм: Коли кількість не переходить у якість

Я не готовий однозначно сказати, добрий індивідуалізм в сфері туризму, чи ні. По-перше, в кожного свій смак. По-друге, можна назвати багато позитивних прикладів як індивідуального підходу до туризму, так і великого — корпоративного. Просто ділюся думками.

У нашій області кілька сотень фестивалів. Це є предметом гордості для людей, що займаються туризмом, мовляв, он скільки всього ми можемо запропонувати гостям! На практиці ж... Абсолютна більшість цих фестивалів є відверто нудними. Кожне село вважає ледь не за свій обов'язок знайти свою “фішку” і винести її на загал. Та на практиці виходить, що як ресурсів, так і фантазії організаторам бракує — свята виходять бляклими, одноманітними, аматорськими. Причому, хвороба однакова як у дебютантів, так і в багаторічних фестивалів, організатори яких вже б, здавалося, мали би бути досвідченими й уникати стандартних недоліків.

Про що говорити, якщо навіть про туалети подбати в більшості випадків організатори не здогадуються. Як результат — гості або постійно стоять в довжелезних чергах до єдиної дерев'яної кабінки, або щедро поливають кожне деревце навкруги (про пиво ж подбати організатори ніколи не забувають!). У відповідь на претензії часто доводиться чути: а це свято для нас, тутешніх жителів. Питань немає! От тільки, для чого тоді рекламувати себе й запрошувати гостей з інших міст та областей?

Наші фестивалі в своїй масі — це такий собі “клуб для своїх”. Свого часу я з друзями побував на відомій “Гуцульській бринзі” в Рахові. Свідомо не махав журналістським посвідченням, а просто підходив до наметів учасників фестивалю й просив, щоб мені (за гроші) дали скуштувати тієї чи іншої місцевої страви. У відповідь чув: ідіть звідси, ми тут гостей з адміністрації чекаємо. На фестивалі бринзи єдиною стравою, яку можна було купити й поїсти, виявилися шашлики. Перепрошую, але хіба хтось буде їхати за кількасот кілометрів, щоб поїсти смаженого на шампурі м'яса? Цю страву й без того пропонують на кожному кроці. Невже хтось приїде до Закарпаття, аби купити сувеніри “made in Chіna”? А саме такі дурнички часто пропонують продавці на закарпатських фестивалях.  Ще більше тішать ті організатори, які запрошують на свої свята попсовиків другого класу (на перший не вистачає грошей). Чому хтось взагалі вирішив, що відвідувачам сільського свята повинна бути цікава чергова співачка з піснями, в яких римується “любов-кров”?

Отже питання: чи не краще було б замість сотні фестивалів провести всього один, об'єднавши свої зусилля? Але такий, щоб гості, які його відвідали, повернулися додому з купою вражень і рекомендували всім поїхати на нього наступного року? Та ні, це не наш варіант. Кожне село наполягатиме на тому, що фестиваль має проходити на його території і обурювалося б, мовляв чого це ми свої ресурси маємо витрачати на проведення фесту “у них”?

Ще один негативний приклад закарпатського індивідуалізму — в зимовому туризмі. Нещодавно на одному з закарпатських зимових курортів почув чудне запитання від одеської гості краю: “А вам тут подобається, чи ви з Закарпаття?” Ми так звикли чути приємне прізвисько Закарпаття “маленька Швейцарія”, що геть забули, що йому треба хоча б трохи відповідати. Насправді, яка там Швейцарія — ми поступаємося в розвитку гірськолижної інфраструктури сусіднім областям, не те щоб альпійським країнам.
 
Власники гірськолижних витягів, садиб та готельчиків не хочуть розуміти, що туристична сфера не стоїть на місці. Те, що було прийнятним 10 років тому, нині людей не зацікавить. Вони радувалися, що економічна криза перекрила багатьом любителям гір дорогу до Євросоюзу, але хіба це правильний підхід до приваблення туристів? Натомість, не забувають щороку піднімати ціни на катання, проживання та харчування. Я не розумію, чому повинен платити більше, якщо умови для проведення дозвілля залишилися тими ж, які були й 5 чи 10 років тому? З почуття патріотизму до рідних Карпатських гір? Вибачте, але за межами області вони теж Карпатські. Не вистачає грошей на придбання ретраків, щоб втрамбувати остогидлі горби та встановити снігові гармати? То потрібно об'єднатися, скинутися й створити щось одне, але конкурентноспроможне.
 
А інакше рано чи пізно туристи на Закарпаття припинять приїжджати — вони знайдуть собі щось краще за ті ж гроші. Це звичайний ринок. І приклад Криму мав би насторожити й наших бізнесменів туристичної сфери. Совковий рівень послуг та неадекватні ціни на всі послуги, призвели до того, що любителі морського відпочинку ловлять гарячі путівки до Туреччини чи Єгипту й везуть гроші туди. Нехай я виглядаю песимістом, але, боюся, таке чекає й на нас.

Але цілком припускаю, що я неправий (зрештою, не спеціаліст, а всього лише клієнт). І нинішній шлях закарпатського туризму цілком вірний. Доведіть мені.

08 березня 2010р.

Теги: туризм, фестиваль, курорт, гірськолижний витяг

Коментарі

Евеліна 2010-03-18 / 19:16:00
Одного літа я поїздила по багатьох фестивалях. Все однакове. Абсолютно за одним шаблоном. Так поїхати на 5 фестивалів і стає нудно.



2 рази їздила на фестиваль кави до Львова. Це було справжнє свято!




Закарпатських фестів багато і тут підтверджуються слова Лівака, коли кількість не переходить у якість.

Ужгородка 2010-03-11 / 22:46:00
согласна с автором. и вообще, даже если не говорить про фестивали в селах, давайте рассмотрим Ужгород: эти "праздники", которые с завидной регулярностью организовывают местные весельчаки разве можно назвать качественными? К сожалению никак нет. Да, если б не эти гулянья, в Ужгороде совсем бы ничего не происходило, согласна. Но вопрос в том, что лучше: ничего или абы-как?



И беда наверно не в людях, которые организовывают эти фестивали, а в жителях Ужгорода, которые принимают этот "продукт". Ведь если бы ужгородцы ценили свое время и деньги, они б однозначно отказались от посещения этих пивно-шашлычных однообразных праздников( будь то фестиваль блинов или вина ). А организаторы, наблюдая отсутствие спроса, вынуждены б были что-то менять. и вот тогда количество перешло бы в качество. на фестивале пива появились бы туалеты, а на фестивали блинов - блины, а не фашлыки и т.д.

Юрій Лівак 2010-03-11 / 11:08:00
Малинка, спасибі за добрі слова

Юрій Лівак 2010-03-11 / 11:07:00
Мимо проходив, залучення влади це й добре, бо гроші, і погано - за свої гроші чиновники захочуть самі впливати на хід, наповнення фестивалів. А вони далеко не завжди професіонали. Якби давали гроші і не втручалися в процес - було б добре. Але навряд чи це можливо. Та ж сама "Бринза". Учасники не звертають уваги на гостей, бо ж зараз прийдуть шишки з ОДА.

Щодо конкуренції - 100%!! Вони нас витіснять. Гляньте лише на фестивалі, що проводяться на Львівщині. Та навіть провальний торішній "Свірж" в не знаю скільки десятків разів крутіший за всі наші фестивалі, які нібито пройшли успішно.

А Франківський "Буковель"? Та не є він за природними даними аж такий унікальний. Але грамотний підхід до роботи призвів до того, що сусідній Драгобрат - колись родзхинка всього гірськолижного відпочинку України - нині плачеться на малу кількість клієнтів.




Мимо проходив 2010-03-10 / 23:10:00
Критика справедлива і корисна..

Однак - трохи однобокий підхід і це в певній мірі нівелює працю ентузіастів, які навіть з такими куцими можливостями ініціюють і навіть ПРОВОДЯТЬ ;) ці самі доморощені "сотні" фестивалів.

Кількість в якість перейде обов`язково, діалектика помилятися не може, питання в тому, що цей процес треба пришвидшити, тоді й буде ефект, який задовільнить більшість. Долучитись повинна (не формально) місцева влада, починаючи з найменшого рівня, а також професійні чи громадські об`єднання, яких є сила- силенна, але чомусь діяльність більшості з них спрямована на піар самих себе чи своїх очільників- донорів.

Ще один момент - конкуренція в ЗУ регіоні потужна, не зробимо ми, зробить Львів, Франківськ, Коломия, інші.

Малинка 2010-03-10 / 21:15:00
Юріє, матеріал викликав у мене шквал емоцій. і не тільки тому, що згодна підписатися під кожним Вашим словом, а й вважаю цей матеріал кращим з усіх, які нині є в цих блогах. жодної патетики, пафосу, самомилування і претензій на "оригінальність" думок на звичні речі. адже в деяких "статтях" тут все це присутнє. як мешканка Закарпаття, знаю про ціни наших "курортів", бувала і на наших "фестивалях". Авторе, Ви даєте цілкам реальні прогнози, шкода звісно... Дозвольте ще раз висловити своє захоплення Вашим журналістським хистом!

местный 2010-03-09 / 06:49:00
увы, согласен :(

Денис 2010-03-08 / 19:11:00
Погоджуюся. Нещодавно мій друг витягнув мене на базу в Лумшори. Поїхав, поселився там на базі. Отже, що пропонують за ті 90 грн з а ніч: кімнату з трьома койками (при чому платиш тільки за одну, а на інші можуть ще когось поселити), поламаний душ, потріскана плитка, сміття, яке не виносили може ще з літа, відсутність сніданку.... А найгірше не це, а саме той факт, що САМЕ ТАК на Закарпатті всюди....а гроші ж чималі....