Хочете субсидію? Випишіть з квартири непрацюючих дітей

Чому комусь субсидія складає 4 грн., а комусь – 500? В Управлінні праці та соціального захисту ОДА нам пояснили: «Як на дереві нема двох однакових листочків, так немає двох однакових субсидій. В одному випадку бабця проживає сама і має таку субсидію. В другому – бабка має внука, в третьому – приватизований город».

Хочете субсидію? Випишіть з квартири непрацюючих дітей
ПІДСТАВА ДЛЯ СУБСИДІЙ
 
По всіх телеканалах запевняють: переживати через подорожчання газу для населення нема чого. Всі, хто потребує допомоги, отримають урядові субсидії на весь опалювальний сезон. Для цього ще в липні прийняли постанову "Про посилення соці­ального захисту населення під час оплати житлово-комунальних послуг". Все начебто зрозуміло: допомога передбачається для тих, хто цього потребує. А для людей з високими статками субсидія не передбачається, кажуть в Управлінні. Та наскільки простий цей "Спрощений порядок отримання субсидій"? І хто ж ті щасливчики, що отримають допомогу? Про це нам лю­б'язно погодився розповісти начальник відділу по наданню субсидій Управління пра­ці та соціального захисту населення Іван Колодій.
 
 "Якщо ви вирішили звернутися за державною допомогою, мені обов'язково потрібно знати ваш склад сім'ї, хто там прописаний. А якщо це члени сім'ї дорослого віку (більше 18 років), то вони мають обов'язково бути праце­влаштовані або навчатися на денній формі навчання, або ж бути зареєстровані в центрі зайнятості як такі, що шукають роботу,   не менше, як за три місяці перед зверненням до Управління, – розповідає Іван Степанович. – Субсидії призначаються на ті види комунальних послуг, на які людина може пред'явити квитанцію, тобто на той вид послуг, якою людина безпосередньо користується. Обов'язкову частку платежу споживач має сплатити сам".
 
Нагадаємо, що за спрощеною системою субсидію призначають, якщо сума податку до сплати перевищує 10% доходу пенсіонерів (у випадку, якщо вони живуть самі), або 15% середньомісячного сукупного доходу сім'ї. Тільки решту візьме на себе держава.
 
"Допомога у зв'яз­ку з опалюва­льним сезоном може призначатись на жит­лово-комунальні послуги чи на скраплений газ (балони). Субсидія надається на 21 м2 площі на прописану особу і плюс 10,5 м2 – на сім'ю. Для тих, хто проживає в однокімнатній будівлі – на всю загальну площу. Тобто, якщо в квартирі проживають чоловік, жінка і дитина, то максимальна площа, за яку за­платить держава, складе 21х3+10,5 = 73,5 м2. Якщо ж житлова площа більша, то цю різницю родина сплатить сама".
  
Ситуація, коли родина збудувала дачу чи будинок, в якій залишилась проживати одна людина, бо, скажімо, всі повмирали – для держави не є аргументом, бо не вписується в норми.
 
Розглянемо найбільш популярні ситуації звернення до Управління праці та соціального захисту населення з питань надання субсидій.
 
Сім'я пенсіонерів або непрацездатних
 
Сюди входять сім'ї: пенсіонер + пенсіонер, непрацездатний + непрацездатний і будь-які комбінації цих складників.
 
За словами начальника Головного управління праці та соціального захисту населення Закарпатської ОДА Віктора МацОли, для пенсіонерів процедура отримання субсидії зведена до мінімуму – потрібно тілько заповнити заяву спрощеної стандартної форми та декларацію про фінансово-майновий стан, що родина вже отримала листом через Пенсійний фонд. Підтверджувати розмір доходів пенсіонерам не доведеться – орган праці і соціального захисту за місцем проживання автоматизовано отримає всю необхідну йому інформацію.
 
Пенсіонери + працездатна особа
 
Отож, якщо пенсіонери чи непраце­здатні живуть самі по собі, в основному проблем з отриманням субсидії нема. Труднощі починаються, якщо разом з ними на квадратних метрах прописаний ще хтось. Припустимо, разом з пенсіонерами на цій площі прописані ще їхні працездатні діти чи родичі. Тоді, щоб вирахувати розмір передбаченої субсидії, до сукупного доходу цих пенсіонерів доведеться додати ще довідку про доходи цих працездатних осіб. І тут вже виникають варіанти:
 
Варіант А
 
Громадяни офіційно працевлаштовані на території України.
До заяви і декларації прикріплюється також довідка про доходи з місця роботи всіх прописаних у квартирі працездатних громадян. "Бо якщо хтось не працює без поважної причини, не зареєстрований в центрі зайнятості, не вчиться на стаціонарі – субсидії, звісно, не буде", – каже Іван Колодій.
 
Варіант Б
 
Діти заробляють за межами України. "Закарпатська область є досить специ­фічною хоча б у тому плані, що межує з чотирма державами, – пояснює ситуацію Іван Колодій. – Наші люди, які офіційно не зайняті, частенько їздять на заробітки за кордон чи в інші області – Харківську, Кіровоградську. Отож для отримання різних видів допомоги їм доведеться показати свої надходження, пред'явивши довідку про доходи з місця заробітків.
 
Візьмемо ідеальну ситуацію, коли ці доходи не є тіньовими. Вони декларуються, привезені в доларах чи євро. В цьому випадку валюта приводиться до гривні по курсу долара на день, коли сім'я пише заяву на призначення допомоги, щоб визначити сукупний дохід сім'ї.
 
Відповідно, залежно від розмірів статків ні субсидії, ні допомоги їм може не вийти".
 
Варіант В
 
Прописані в квартирі члени сім'ї безробітні або офіційно ніде не працюють. Про державну допомогу можете і не мріяти, крім випадків, якщо такі особи більш ніж 3 мі­сяці до дня подачі заяви про призначення субсидії зареєстровані в центрі зайнятості як такі, що шукають роботу, служать в армії чи навчаються на стаціонарі (і то до віку 23 років). Однак і тут є свої нюанси. До прикладу, субсидії родині не нададуть, якщо на квадратних метрах зареєстрований студент, який навчається у вузі на контрактній основі і плата за навчання якого перевищує 8610 грн. за рік (10 прожиткових міні­мумів), адже підпадає під інший пункт винятків "Спрощеної системи" – здійснення дорогої покупки за останні 12 місяців.
 
"Однак може бути і така ситуація, коли живе одна стара жіночка-пенсіонерка. Має сина недолугого, п'яницю, який пропиває гроші, не допомагає мамі. Він не влаштований на роботу, не вчиться, пропиває кошти. А матері треба платити комунальні послуги. Її можна пожаліти. Саме для подібних випадків при райдержадміністраціях і міськвиконкомах створено комісії, які у виняткових випадках можуть призначати субсидії. Але все це дуже індивідуально", – розповідає начальник відділу по наданню субсидій.
 
Сім'я працевлаштованих громадян
 
Згідно зі спрощеною системою, сім'я має право на державну допомогу, якщо витрати на їх житлово-комунальні послуги перевищують 15% сукупного доходу. Враховуватись буде заробітна плата, стипендії дітей і навіть доходи від розміщення депозитів. "Наявність земельної ділянки також приймається до уваги при вирахуванні сукупних доходів громадян, – розповідає Іван Степанович. – Тут матиме значення призначення ділянки, її площа. При цьому разом з документами подається виписка з кадастрової книги в сільській, селищній раді за місцем проживання з печаткою та відповідними підписами. Не проблемою для отримання субсидії є 6 соток землі. Маєте більше – це може стати на заваді при отриманні субсидії.
 
Дякуємо – вам відмовлено
 
Все ще вважаєте, що маєте шанс отримати субсидію? То заповнюйте необхідні документи. В спрощеній декларації вас попросять розповісти про менше, але – по суті, щоб виявити, чи раптом не потрапляєте ви під виключення при призначенні допомоги:
 
l Особи, що зареєстровані в житловому приміщенні. Особи та члени їхніх сімей, що проживають окремо.
 
Не надається субсидія, якщо в родини є 2 і більше житлові приміщення, зага­льна площа яких "не влазить" в установлені норми. Більше того, не передбачено субсидії навіть тим, хто здає по договору оренди хоча б одну кімнату свого житлового приміщення.
 
l Кількість тран­спортних засобів, якими володіє сім'я.
 
Відтепер в субсидії буде від­мовлено, якщо родина володіє більш ніж 1 авто. Марка, об'єм двигуна чи навіть рік випуску при цьому враховуватись не буде.
 
l Відомості про земельні ділянки, що перебувають у власності чи володінні.
 
В отриманні субсидії можуть бути проблеми, якщо пенсіонер володіє земельною ділянкою більше 60 соток. Вважається, що заробити на своє утримання в такому випадку він може сам.
 
l Відомості про витрати на придбання товарів довгострокового вжитку, майна за 12 місяців до звернення за субсидією.
 
Про субсидію можна забути, якщо впродоаж останніх 12 місяців перед зверненням за урядовою допомогою родиною було придбано товарів довгострокового користування, нерухомості, послуг на суму, що перевищує десятикратну величину прожиткових мінімумів, тобто – 8610 грн., адже прожитковий мінімум цього року з жовтня місяця буде складати 861 грн.
 
А в заяві про призначення житлової субсидії встановленого зразка ви своїм підписом даєте згоду на "збір інформації про сім'ю, доходи, власність та майно" вас та членів вашої родини. І, як запевнили нас в Управлінні, правдивість наданої вами інформації, не сумнівайтесь, перевірятимуть.
 
До теми. Пересічні ужгородці настільки вимучені попереднім досвідом "виходжування" за субсидіями, що немалий процент з них навіть за спрощеною системою звертатись за допомогою не поспішають. Наша добра знайома, пенсіонерка Світлана Іванівна, згадуючи досвід отримання субсидії, здригається: "Краще я з голоду помру, ніж знову по коридорах і чергах ходитиму за тими копійками", підтверджуючи таким чином слова лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, яка назвала заяви урядовців про спрощення процедури отримання житлових субсидій профанацією: "Напиши списочок, і більше того, не просто напиши списочок, а ще на кожне слово збери довідку. Ми порахували, що 72 довідки треба зібрати бабусі, щоб отримати житлову субсидію. Скажіть, у нашій державі є хоч одна людина, яка оформить цю субсидію? Я б хотіла, щоб за це судили, і це буде правильно", – зазначила пані Тимошенко.
 
Треба сказати, що, завітавши у відділ соці­альної допомоги, особисто я була приємно здивована. Як і обіцяли урядовці – черг дійсно нема. Невже спрацьовує спрощений порядок?
 
"Нічого подібного, – відповідає заступник начальника відділу соціальної допомоги Міла Юріївна Дикун. – Опалення нема – от і черг нема. Тепло почнеться з 1 листопада – тоді і черги почнуться. А поки що заяви приходять пачками. Вже їх близько1600. А обробили мізер – 50 – 100, в основному ті, які люди самі прийшли і заповнювали документи тут. Чому? Так, правила оформлення документів для людей спрощені. Але заповнюють вони папери неправильно. Люди не до кінця зрозуміли суть спрощеної системи отримання субсидій. Вони отримали листи з Пенсійного фонду на своє ім'я і думають, що субсидія нарахується їм автоматично.
 
От приходять до мене з претензією, що лист прийшов на ім'я пенсіонерки, от і субсидію на неї оформляйте. А те, що з нею проживають чи сини, чи, може, хтось непрацюючий – цього вона не вказує. "Заяву ж вислали на мене. Ось і конверт з моїм іменем". А нам важливі сукупні доходи сім'ї. Тому, поки ми не маємо довідки із ЖРЕРу про дійсний склад сім'ї – нічого оформляти не можемо.
 
На додаток, у цьому році ми мусимо самостійно надавати запити в усі необхідні структури. Далі чекаємо довідки від них. А тут важлива не так адреса чи ім'я громадянина, як особовий рахунок. Петров квартиру продав, Іванов купив, а особовий рахунок залишається той самий на той же номер квартири. А люди понаписують неправильні особові рахунки. То закороткі, то – взагалі не ті. Плюс почерки не розібрати. В обіцяні 10 днів відповісти на запити не встигаємо ніяк. Найпроблемніше – обробляти заяви з власних будинків. Вони по ЖРЕРу не проходять.
 
Сьогодні заяву хтось надсилає, а буває і таке, що вже на наступний день заявник, до прикладу, помирає. Члени його сім'ї зазвичай не поспішають повідомляти нас про таке, хоча повинні. А ми в цей час збираємо документи. Маємо висилати гроші...
 
Отож в нас тепер проблема – треба зв'язуватись з міліцією, паспортним столом, Службою зайнятості, ЖРЕРами. Наразі нема ще напрацьованого механізму, щоб я давала запит – і одразу паспортний стіл надсилав відповідь".

 

Аліса КВИЧ
23 вересня 2010р.

Теги: субсидія. соціальний

Коментарі

Ігор 2015-12-10 / 17:22:23
Ми проживаємо в квартирі розмірами 47,3м2. В сімї троє людей, офіційно працевлаштована лише одна людина. На першу не працевлаштовану особу оформлена квартира, друга не працевлаштована особа навчається на контрактній осноі. Чи маємо ми право на субсидію? Якщо так, то яким саме способом ми можимо її отримати, і чи потрібно буде виплатити податок з мініального доходу, який буде встановлений в майбутньому на не працевлаштовану особу?

cgy 2014-04-27 / 21:27:36
Треба ввести поняття "вимушено непрацюючої особи". Наприклад, державна установа шляхом фіктивної ліквідації змінила код ЄДРПОУ, звільнивши у зв"язку з цим деяких працівників та прийнявши на їх посади інших працівників.
Пропоную звільненим з роботи у результаті таких псевдоліквідацій та непрацевлаштованим присвоїти статус "вимушено непрацюючої особи", а також вважати таких осіб постраждалими від дій держави.


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи