З підручників історії для 5 класу щезло поняття «Українська держава» і видатні постаті

З нової програми для 5-го класу, за якою навчатимуть п’ятикласників уже з 1 вересня, зникли імена видатних історичних постатей та поняття "Українська держава". Про це пише кандидат педагогічних наук, доцент кафедри історії України Запорізького національного університету Сергій Терно.

З підручників історії для 5 класу щезло поняття «Українська держава» і видатні постаті

"В програмі для п'ятого класу не зазначено жодної персоналії в жодній із частин. Перше знайомство з історією України в школі постає без історичних постатей, що взагалі є нонсенсом", – наголошує Сергій Терно.

Він також зазначає, що нова програма з історії для 5-го класу дуже ущільнена.

"Замість п’ятьох тем  – лише три розділи. Кількість годин залишилася без змін (35), але здійснено суттєвий перерозподіл часу на висвітлення славетних та знакових сторінок історії України.

Картина видається більш ніж жахливою: замість 27 годин на вивчення доленосних подій української історії за старою програмою п'ятикласникам відтепер доведеться опановувати їх лише протягом 12 годин", – пише Сергій Терно.

Крім того, змінено й формулювання в програмі для 5-го класу: замість "Київської держави" – "київські князі"; замість "Козацької республіки та Української козацької держави"  – "Українське козацтво у битвах і походах"; замість "Відродження Української держави в 1917-1920 рр." – "Українці в революції 1917-1920 рр." тощо.

"Отже, зникає поняття "Українська держава", натомість постають окремі знеособлені фігури князів, козаків тощо. Не менш значущим для розгляду є подання подій 1917-1920 рр. Зверніть увагу, як зміщено акценти у представленні змісту навчання – це не Українська революція, це не відродження Української держави, а просто-на-просто українці в революції", – наголошує науковець.

Сергій Терно також вважає, що автори нової шкільної програми з історії України "навіюють нам думку, що не було ніякої української держави, не було видатних українців, які обстоювали ідею української державності".

"Речі можна називати по-різному, однак така заміна імен має на меті применшення значення української історії, прищеплення почуття меншовартості", – наголошує науковець.

Автор стверджує, що з навчальної програми для учнів 5-го класу з історії України, яка затверджена у 2012 році, та за якою навчатимуть учнів п’ятих класів, зникли Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко, Михайло Грушевський, Іван Франко, Леся Українка та багато інших творців української нації.

Натомість Міністерство освіти й науки, молоді та спорту повідомляє, що  на 1 лютого 2013 року підручники для 5-го класу ще перебували у рукописах.

Окрім того, в Міністерстві освіти зазначають: "Вчителі історії на сьогодні не поставлені в жорсткі регламентуючі рамки стосовно викладу тих чи інших історичних подій та ролі політичних осіб в історії України. Так, вчитель може за власним розсудом збільшувати або зменшувати кількість годин на вивчення тієї чи іншої теми…".

У січні 2013 року Міністерство освіти вилучило з переліку осіб, про яких необхідно знати для того, щоб скласти цьогорічне ЗНО з історії України, імена Бандери та Шухевича. Натомість до переліку історичних персоналій додано першого секретаря ЦК Компартії більшовиків Георгія П’ятакова та відомого більшовика Миколу Щорса.

Нагадаємо, у серпні у Львові презентували посібник «Історія України. Матеріали для учнів 10-11 класів», серед авторів якого – депутати Львівської міської ради від ВО «Свобода» Юрій Михальчишин і Богдан Галайко. Також презентували посібник з історії для учнів 5 класів, який вже замовляють у регіонах - Полтавській, Закарпатській, Івано-Франківській та Тернопільській областях.

Водночас у Міністерстві освіти і науки України заборонили використовувати львівські підручники з історії, оскільки вони не погоджені з МОН.

Додамо, на початку 2011 року львівські депутати передбачили 400 тис. грн в бюджеті Львова на видання посібників з історії України.

Український тиждень

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
15 лютого 2013р.

Теги: історія, держава

Коментарі

Новенький 2013-03-05 / 13:45:57
Такого гатунку навчальні підручники повинні бути забраковані і збитки виставити на оплату за власний рахунок міністру освіти і науки п. Табачнику. Хто за ????

муза 2013-02-19 / 23:01:11
Навіть не знаю- шукати паралелі між тим, що поняття "Українська держава" зникає з підручників історії України, а другою іноземною мовою у школах стає російська мова?


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи