Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва

Користуючись своїм ексклюзивним статусом єдиної сполучної ланки між Кремлем і Банковою, Віктор Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди

Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва

Ця людина, незважаючи на заборону прямого авіасполучення між Україною і Росією, регулярно літає в Москву і назад. При цьому, за інформацією близьких до нього депутатів, він вхожий як до Петра Порошенка, так і до Володимира Путіна. Причому з останнім його об’єднують родинні узи.

А ще цей українець курує обміном полоненими на Донбасі, намагається будувати власну політичну кар’єру, пов’язаний з декількома депутатами Верховної ради, веде закритий спосіб життя і переписав весь бізнес на дружину. Він відчуває себе на батьківщині чудово — і навіть прикупив собі розкішну яхту. Хоча багато парламентаріїв прямо називають його діяльність "підривом української державності", а американський Білий дім ввів проти нього персональні санкції.

Але Віктору Медведчуку не звикати до відкрито негативного ставлення до себе з боку вітчизняних політиків і активістів, а також іноземців — адже він довгі роки був однією з найбільш суперечливих фігур на владному олімпі.

Сірий кардинал президента Леоніда Кучми, ворог Віктора Ющенка і цілого ряду інших топових партдіячів, а також кум Путіна, за останні 15 років Медведчук то йшов в небуття, то повертався зміцнілим. Зараз Медведчук переживає черговий ренесанс — набирає політичну і фінансову вагу, осідлавши позицію ексклюзивної сполучної ланки між Кремлем і Банковою.

Як йому все це вдається?

Посередник №1

Нинішній етап життя Медведчука почався восени 2014 року, коли президент Петро Порошенко доручив включити його в ланцюжок посередників з обміну полоненими в зоні АТО. Таке завдання глава держави поставив перед Валентином Наливайченком, на той момент — шефом Служби безпеки України (СБУ). В результаті на світ з’явився наказ — призначити Медведчука спеціальним представником України з питань гуманітарного характеру в рамках тристоронньої контактної групи. Цей документ глава СБУ потім особисто завіз гаранту.

Після чого, як розповідає НВ сам Наливайченко, президент вперше послав "спецпредставника" до СБУ.

Зустріч виявилася короткою: гість підтвердив, що Порошенко попросив його посприяти звільненню полонених, а також допомогти з тим, щоб російська сторона не заважала, а по можливості допомагала виходу українців на волю.

З цього моменту процес обміну за участю Медведчука просувався досить активно: так, за один лише день 26 грудня 2014-го звільнили 146 українців. Та ж Надія Савченко, депутат ВР, вийшла на волю, за словами Наливайченка, завдяки участі в переговорах Медведчука.

Але з осені 2015-го все застопорилося. "Раніше обмін відбувався за принципом "люди на людей ", а зараз його ідея [яка просувається іншою стороною] — "люди на політичні поступки". І обмін припинився", — констатує Сергій Висоцький, народний депутат фракції Народного фронту (НФ).

Те, що спочатку Медведчук був ефективний у справі обмінів, не дивує вітчизняних політиків і експертів: з росіянами і особисто з Путіним у колишнього глави Адміністрації Кучми чудові стосунки. І не тільки тому, що російський президент хрестив його доньку.

Ілля Пономарьов, колишній депутат Держдуми РФ, пояснює: "У Володимира Володимировича [Путіна] просто маніакальне уявлення про те, що всі питання в Україні можна вирішувати тільки з однією людиною. І це Медведчук ". Мовляв, своєму куму господар Кремля довіряє, і зародилася ця довіра задовго до хрещення.

Медведчук дійсно дещо "вирішував" в Україні. Наприклад, контактував з екс-президентом Віктором Януковичем у найкритичніший для останнього момент —  під час Євромайдану.

Як розповіло НВ джерело в силових структурах, Генпрокуратура в рамках справи, порушеної проти Януковича, встановила: вранці 20 лютого 2014 року тому двічі дзвонили з російського номера на телефон, по якому президент-втікач говорив лише з найближчим оточенням. Це сталося в день, коли на вулиці Інститутській озброєні бійці спецпідрозділів розстріляли багатьох учасників революції. Про що Янукович говорив зі співрозмовником по телефону — невідомо. Однак пізніше слідчі ГПУ дізналися: телефонував саме Медведчук.

Ще 18 лютого 2014-го, коли в столиці почалися запеклі зіткнення, Медведчук терміново виїхав з Києва в свою резиденцію на Закарпатті. А потім полетів до Криму, звідки він і телефонував Януковичу. Встигнувши після цього з’їздити ще й до Росії, увечері 26 лютого кум Путіна разом з родиною полетів з Криму до Швейцарії. На наступний день на півострові з’явилися "ввічливі люди".

А незабаром Білий дім запровадив персональні санкції проти Медведчука за те, що він представляє "загрозу миру, безпеці, стабільності, суверенності або територіальній цілісності України".

Всього за період з листопада 2013 року по лютий 2014 року Янукович і Медведчук спілкувалися телефоном 54 рази.

Зараз перший із цих таємних співрозмовників міцно осів в російському Ростові. А от другий продовжує служити ексклюзивним контактером для Кремля. "Він — єдиний місток між Києвом і Москвою", — розповідає народний депутат Вадим Рабинович, який регулярно спілкується з Медведчуком. За його інформацією, за останні кілька років, незважаючи на заборону прямих авіасполучень між Україною і РФ, Медведчук 84 рази літав з Києва до Москви. І відбувалося це, мовляв, з дозволу Банкової. "Він приїжджає в Москву — і відразу їде до Путіна. Він приїжджає до Києва — і їде до Порошенка. Значить, це вигідно обом сторонам, — вважає Рабинович.— Таємна дипломатія завжди існувала і приносила результат".

 

Операція Реінкарнація

Унікальна роль Медведчука в українсько-російських відносинах дратує навіть оточення Путіна. Наприклад, Владислава Суркова, помічника президента РФ. "Сурков послідовно ненавидить усіх, хто може через його голову звертатися до першої особи", — пояснює Пономарьов.

Однак Медведчук на подібне не звертає уваги. Свої відносини з кремлівським властителем і особливий статус при українському президенті він негайно взявся "монетизувати" в сфері політики і бізнесу.

Тієї ж осені 2014-го, напередодні парламентських виборів, Медведчук спробував потрапити в список Опоблоку (ОБ), який складається з екс-регіоналів. І завести туди ж людей зі свого руху Український вибір-право народу (УВПН). Цю інформацію, озвучену НВ декількома представниками ОБ, підтвердив Юрій Загородній, голова медведчуківської партії СДПУ (о) і заступник голови руху УВПН.

Однак напередодні вирішального передвиборного з’їзду ОБ Медведчук повідомив Загородньому, що виходить з переговорного процесу з колишніми регіоналами. "Хтось із керівників ОБ сказав, що їм з американського посольства дали зрозуміти: якщо Медведчук буде в списку, під санкції можуть потрапити й інші лідери ОБ", — розповідає Загородній, сидячи в офісі Українського вибору в центрі Києва.

Джерело НВ в Оппоблоці зазначило: виключити Медведчука з виборчого списку їм настійно порекомендували не дипломати США, а американський політтехнолог Пол Манафорт. Той активно співпрацював як з Януковичем, так і з екс-регіоналами, а також з нинішнім господарем Білого дому Дональдом Трампом.

Проте в складі ОБ в парламент потрапили вельми близькі до кума російського президента люди — Нестор Шуфрич, Ігор Шурма, Василь Німченко і Тарас Козак. Двоє перших — давні члени СДПУ (о), третій перебуває в УВПН. Причому сам Шуфрич заявив НВ, що є ще і діловим партнером Медведчука в якомусь бізнесі, "пов’язаному зі сферою виробництва". А от Козак, колишній заступник голови Держмитниці, з 2013 року орендує будинок в 609 кв. м у фірми Спорт-тур. Її кінцевим власником є Оксана Марченко, не тільки відома телеведуча, але також мати путінської хрещениці і дружина Медведчука.

Крім того, брати Медведчука і Козака Сергій і Богдан — співвласники в цілому ряді підприємств.

Зараз з Медведчуком зблизився і Рабинович. Причому останній — партнер на перспективу: його партія За життя поки має непогані шанси потрапити до наступного скликання Ради.

Крім того, в 2015-му соратники Медведчука намагалися вибудувати мережу громадських об’єднань на регіональних рівнях. Про це пам’ятає Андрій Левус, представник фракції НФ в парламенті і екс-заступник голови СБУ. Мовляв, тоді по всій Україні проходили форуми, на яких формувалися народні громади, які виступають за спецстатус регіонів. З цього приводу Левус навіть звернувся в правоохоронні органи. У прес-службі СБУ повідомили НВ, що зараз за даними епізодами вони ведуть досудове розслідування.

Конвертація "особливого статусу" в бізнесі у Медведчука йде помітно успішніше. У цьому впевнений Левус: прізвище путінського кума все частіше спливає в різних енергетичних скандалах — від поставок дизеля до зрідженого газу. "Відбувається трансформація певних процесів на ринку нафти і газу — це правда", — розповідає депутат, якого Медведчук запідозрив у підготовці замаху на себе.

Подробиці "певних процесів" НВ розслідував в кінці серпня цього року, коли ціни на газ для автомобілів в Україні різко підскочили вгору. Виявилося, що через дії СБУ зріджений газ у Роснефти, чий ресурс становить близько 40% українського ринку, отримала право купувати лише одна компанія — Протон Енерджі, що належить ізраїльському громадянинові Нісану Мойсеєву. Та в свою чергу реалізує паливо своїм українським трейдерам — фірмам Глуск і Креатив Трейдинг. Причому відразу декілька учасників ринку, а також народний депутат Сергій Лещенко, розповіли НВ: компанії Моїсеєва пов’язані з Медведчуком.

Більш того, ізраїльський бізнесмен також отримав "підтримку" і з боку РФ: Федеральна служба з технічного та експортного контролю тільки Роснефти дозволила продавати скраплений газ Україні. При цьому російський гігант може мати справу виключно з Протон Енерджі. Представники Федеральної служби пояснили своє рішення так: вони, мовляв, не хочуть, щоб їхній рідкий газ використовувався для військових цілей.

Газ — продукт дуже вітряний: свій зв’язок з ним Медведчук заперечує. Він і в загальному намагається дистанціюватися від ділових питань, навіть весь його легальний бізнес записаний на дружину. У власності останньої перебуває з десяток фірм — від інвестиційних до аграрних.

І справи у сім’ї, схоже, йдуть непогано: ще в 2015-му Лещенко оприлюднив інформацію про те, що Медведчук купив нову яхту Royal Romance довжиною 92,5 м за €180 млн. І хоча судно ходить під прапором Кайманових островів, депутат не сумнівається : воно належить екс-голові Адміністрації Кучми.

При цьому на своє звернення до Державної фіскальної служби з приводу сплати Медведчуком податків Лещенко відповіді так і не отримав. Зате сам путінський кум нещодавно подав на депутата відразу п’ять судових позовів.

Побічно приналежність цього судна Медведчуку підтвердив і Шуфрич. НВ попросив депутата Опоблоку прокоментувати інформацію про те, що він нібито придбав у екс-глави Адміністрації Кучми його старе вітрильне судно. "Яхту, яка у нього була до Royal Romance, я не купував", — відповів Шуфрич.

"Медведчук, імовірно, — один з найбагатших людей України, — впевнений депутат Висоцький.— Але всі його дії спрямовані на підрив української державності".

Отримати від самого Медведчука коментар з цього приводу, а також за іншими звинуваченнями на його адресу, НВ не вдалося. На відповідний запит редакції в прес-службі політика повідомили: він не збирається витрачати час на коментарі для цієї статті.

На захист свого політичного лідера спробував встати Загородній, який не вважає свого багаторічного патрона "агентом Кремля". "Краще назвіть агентів Вашингтона, які перебувають в Кабінеті міністрів, Верховній Раді, на Банковій [в АП] на другому і четвертому поверхах", — емоційно заявив той. Всі вони, мовляв, "на колінах вимолюють допомогу Вашингтона і допомогу Європи, не замислюючись, що буде з країною".

При цьому Загородній впевнений: позиції Медведчука в Україні в найближчі роки будуть лише посилюватися. Президенту Порошенко, на його думку, заради обрання на другий термін потрібен прогрес у вирішенні конфлікту на сході України. "Я глибоко переконаний, що нинішній президент України без Медведчука це питання не вирішить", — пояснює глава СДПУ (о).

"Він [Медведчук], як знеболююче, впливає на певні процеси, але в годину ікс точно не згадає добра від України", — попереджає з цього приводу Левус.

Христина Бердинських, "Новое время"

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
27 жовтня 2017р.

Теги: Медведчук

Коментарі

Микола 2017-12-15 / 20:31:10


У такому дусі можете спілкуватися на сепаратистських ресурсах. Тут - територія України. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2017-11-02 / 07:10:20
Ще трохи і буде свято миКУКУлайських подарунків під йолку.

Микола 2017-10-31 / 17:00:09
жидомасонські ігри

Микола 2017-10-31 / 16:58:54
ці чвари - це все цирк для показухи. і Ахметов нормально себе почуває, і Азот Фірташа будуть відновлювати, і Ліпецька фабрика Рошен не закрита а законсервована. це ж у холопів чуби тріщать

Вуву 2017-10-28 / 15:52:12
А чого сина шуфлика відпустили ... "На якісь поруки" ... І вже все тихо наче нічого і не було.

Мірко щербей з Жденієва 2017-10-28 / 08:02:00
Ун мій цимбора і гевун буде презиком вшиткої украіни

Вуву 2017-10-28 / 07:21:44
Для чого потрошенкові другий термін ... І вже за цей один ... випотрошив все що тільки лишилось .

Вуву 2017-10-28 / 07:18:20
Джон волкер наче призабув про цього ... "мужика-тінь" ... А може тому і точиться війна вже три роки що пЭтя веде таємні переговори через цього "слизняка"


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
/ 2Про вибух гранати, повноваження президента і революції
» Всі записи