12 січня в Ужгороді відбудеться суд щодо скасування незаконної передачі земель на Боржаві під ВЕС

Йдеться про незаконні накази посадовців Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області щодо передачі земель на Полонині Боржава "турецькій" фірмі під вітроелектростанції загальною площею більше 42 га та вартістю 19,5 млн грн. Незаконність таких рішень посадовців Держгеокадастру оскаржує в суді Закарпатська обласна прокуратура за участі представників Всеукраїнського громадського руху "Врятуй Боржава" ("Save Borzhava")

12 січня в Ужгороді відбудеться суд щодо скасування незаконної передачі земель на Боржаві під ВЕС

У п'ятницю, 12 січня, о 10:00, у Господарському суді Закарпатської області (м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а) під головуванням голови суду Оксани Ремецькі відбудеться чергове засідання за позовом Закарпатської обласної прокуратури до Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області, чиї незаконні дії та рішення щодо полонини Боржава оскаржуються прокуратурою.

Про це повідомила представниця Всеукраїнського громадського руху "Врятуй Боржаву" та ГО "Міжнародний інститут людини і глобалістики "Ноосфера", адвокатка Наталія Майстренко, яка бере участь у справі.

"Також стало відомо про нові обставини щодо намірів забудувати гірський хребет 34 вітряками висотою майже 200 метрів, включно з гектарами бетону під фундамент. А саме – на сьогоднішній день не існує жодних розрахунків, які б підтвердили економічну вигоду від будівництва цих гігантських вітряків для місцевих громад, Закарпаття чи держави в цілому. Натомість, є очевидною шкода, підтверджена науковцями та екологами, яка буде непоправно нанесена екосистемі найдовшої полонини Українських Карпат.


Так, 6 грудня 2023 року Департамент економічного та регіонального розвитку Закарпатської ОВА надіслав листа-відповідь на звернення депутата Закарпатської обласної ради Івана Дурана. На прохання депутата надати розрахунки планованих податкових надходжень до бюджетів різних рівнів та видатків на компенсацію «зеленого тарифу» від планової діяльності ВЕС на території Закарпаття за 5 років, департамент облдержадміністрації відповів, що не володіє такою інформацією, та не переслав звернення за належністю.  Відтак, наразі будь-які офіційні розрахунки відсутні, а твердження Воловецького селищного голови Михайла Попелича, який відкрито підтримує забудовників і якого затримували на хабарі, про економічну доцільність та вигоду такого будівництва для бюджету громади є наразі голослівними, та нічим офіційно не підтверджені", – повідомили в спільноті захисників Боржави.

Йдеться про земельні ділянки, розташовані на полонині Боржава. Прокуратурою області становлено, що упродовж грудня 2017 - липня 2018 років посадовці обласного управління Держгеокадастру змінили цільове призначення 53 земельних ділянок загальною площею більше 42 га та вартістю 19,5 млн грн. Надалі ці землі Держгеокадастром надано в оренду іноземцям для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування десятків вітряків.

Поряд з чисельними порушеннями національного законодавства, відповідним органом державної влади не було враховано той факт, що всі надані в оренду земельні ділянки розміщені у межах території Смарагдової мережі (Emerald Network), яка перебуває під охороною Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ. Збереження цих територій є прямим зобов’язанням України перед Радою Європи в рамках Бернської конвенції та Європейським Союзом в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Це і стало підставою для заявлення позову обласною прокуратурою в інтересах держави в особі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України в листопаді 2020 року. Серед вимог – визнання недійсними та скасування наказів облуправління Держгеокадастру щодо зміни цільового призначення землі та надання земельних ділянок в оренду ТОВ "АТЛАС ВОЛОВЕЦЬ ЕНЕРДЖИ", визнання недійсними договорів оренди.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, в жовтні 2023 року невідомі особи із застосуванням важкої техніки розпочали роботи на гребені полонини Боржава, в результаті чого вже знищили частину трав'яного та грунтового покриву. Опісля розголосу роботи зупинились, а причетних осіб досі не встановлено.

Українці масово почали підписувати звернення до Президента щодо припинення "вбивчих" будівельних робіт на полонині Боржава. Станом на 8 листопада 2023 року за 5 днів вже було зібрано понад 300 підписів.

Поки дана інформація про руйнацію Боржави "невідомими" набирає суспільного обурення та всеукраїнського резонансу, обласна влада відмовчується.

14 листопада 2023 року щодо встановлення осіб руйнівників Боржави подано депутатське звернення до прокуратури та екоінспекції.

17 грудня 2023 року на всеукраїнському порталі "Українська правда" вийшла грунтовна та фахова стаття наукового журналіста Дмитра Сімонова "Пастка для журавля. Як вітряки на полонині Боржава загрожують природі й людині". Тут, зокрема, описано про загрозу знищення цінного біорізноманіття, зсуви грунту, більш масштабні повені та інші катастрофічні наслідки, які чекають навколишні громади Закарпаття і гірську систему Карпат в цілому, у випадку грубого втручання руйнівним будівництвом в крихку екосистему об’єкта Смарагдової мережі Полонина Боржава.

10 січня 2024р.

Теги: Боржава, вітряки, ВЕС, полонина, земля

Коментарі

Читатель 2024-01-11 / 17:45:04
Можна припустити, що свідоме й навмисне руйнування середовища ыснування корінного народу "кришується" з великих висот.

Де би не так! 2024-01-10 / 19:13:55
Обласна влада не відмовчується, а активно сприяє забудовнику у його планах. І не тільки забудовнику ВЕСами Полонини Боржави, але й Полонини Руної, Вододільного хребта, просуває екологічно вбивчі проєкти заводу Юмашева та нардепа Єфімова на теренах Закарпаття.
Обласна влада - ворог закарпатців

НОВИНИ: Соціо

21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 6
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
» Всі новини