Щодо встановлення осіб руйнівників Боржави подано депутатське звернення (ДОКУМЕНТИ)

Перлина Карпат знову під загрозою: "невідомі" понищили полонину спорудженням дороги. За інформацією громадськості, дозволи та погодження на такі роботи відсутні, а дозвіл на будівництво ВЕС скасовано ще раніше судом. Подія набирає суспільного обурення та всеукраїнського резонансу , а обласна влада тим часом "відмовчується".

Щодо встановлення осіб руйнівників Боржави подано депутатське звернення (ДОКУМЕНТИ)

Як повідомляла редакція Закарпаття онлайн раніше, в жовтні 2023 року невідомі особи із застосуванням важкої техніки розпочали роботи із прокладання дороги на гребені Полонини Боржава, чим вже знищили частину трав'яного та грунтового покриву.

Сьогодні на своїй сторінці у Фейсбук Всеукраїнський громадський рух "Врятуй Боржаву" повідомив, що для встановлення осіб руйнівників Боржави подано депутатське звернення депутатом Закарпатської облради Іваном Дураном. Останній один із небагатьох чиновників, який послідовно та публічно відстоює збереження цієї перлини українських Карпат від зазіхань горе-забудовників.

"Зазначені "вбивчі" роботи проводились на ділянці хребта між горами Плай та Великий Верх на висоті понад 1300 м на відстані 1,5 км від найближчої лісосмуги, що, найвірогідніше, виключає причетність місцевого лісгоспу.

Це, в свою чергу, вже призвело до початку поверхневих ерозійних процесів. За інформацією представників нашої спільноти та громадськості, такі роботи проводилися без жодних дозволів, адже дозвіл на будівництво ВЕС скасовано судом.

Не зважаючи на суспільний резонанс, на вже понад 300 підписів під зверненням до центральної влади, досі ніхто ні з посадових осіб влади Закарпаття, ні з компетентних органів не прокоментували дані роботи. Більшого того, нещодавно обраний голова Закарпатської обласної ради від провладної партії "Слуга Народу" Романа Сарая на звернення нашого представника, адвоката Наталки Майстренко вирішив "відмовчатись".

Зважаючи на екологічну небезпеку, яку можуть спричинити будівельні роботи на цій чутливій території, напередодні сесії Закарпатської облради, депутат Іван Дуран звернувся до керівництва Закарпатської обласної прокуратури, Державної екологічної інспекції у Закарпатській області організувати перевірку зазначеної інформації та встановити осіб руйнівників Боржави.

Зокрема Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОВА має надати інформацію на якій стадії створення об'єкту природньо-заповідного фонду місцевого значення Регіональний ландшафтний парк "Полонина Боржава", ініційованого облдержадміністрацією ще в липні 2019 року, та шляхи вирішення даного питання по суті.

Окрім того, депутат облради нагадав правоохоронним органам про міжнародні зобов'язання у природоохоронній сфері та рекомендації Бюро Бернської конвенції, оскільки дана територія є об'єктом Смарагдової мережі, а також про застерження від державного профільного відомства – Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса. Останнє в своєму листі в липні 2019 року на адресу Закарпатської ОДА, чітко зазначило, що будь-яка будівельна діяльність на цих територіях буде мати негативний вплив на стан грунтів та підстилаючої поверхні і як наслідок – посилення ерозійних процесів та погіршення умов проходження паводків."

Як зауважили в спільноті захисників Боржави, вони разом із правозахисною організацією МБО «Екологія-Право-Людина, представниками кількох відомих екологічних організацій України, науковцями, громадськістю, туристами, екскурсоводами та усіма, кому небайдужа тема збереження полонини Боржави, сподіваються на адекватну реакцію правоохоронних та контролюючих органів Закарпаття.

 

 
 
17 листопада 2023р.

Теги: Боржава, звернення, Дуран

Коментарі

Таки до Сергія Володимировича, знавця від енергетики 2023-12-11 / 11:49:55
Вибачте, але ви, як на мене, жорстоко таки шуткуєте. Нах ваша енергетика таким собі коштом знищення водоформуючого ресурсу, що живить частину регіону?!
Ви звіт з ОВД, що на 1792 аркушах, гляньте. І не забудьте поцікавитись про проєктні рішення, це вам не передгір'я Карпат, що в Старому Самборі. До вашого відома, - під кожним фундаметом із ВЕУ на ПолонИні 16 буро-набивних паль глибиною від 16-24 м. Це така ціна за 1 кВт, на якому зароблять всі, крім держави та населення. Знову таки, нічого того інвестора в Україні не цікавить, лише рентабельність 1 -2 роки. Та пішов він з такою ціною для нас, українців, звідси на... (хотілось сказати прямо), шукати інших дурнів по світу!

до Сергій Володимирович 2023-11-20 / 10:24:55
до Сергій Володимирович Де це ЗахівдноУкраїнська .?
Майже у Львівські області ?

знак питання 2023-11-17 / 23:50:02


А мені ви можете відповісти?

Бо у вас на тому, що я запитую, весь перший коментар вибудуваний.

Бо, я так розуиію, ви взагалі всі ці витрати з власної кишені затіяли, виключно щоби закарпатців від наслідків прильотів врятувати?

А ще, як нефахівець, хочу знати, який відсоток від зимового споживання Закарпатської області дадуть усі оці заплановані гроблення закарпатських Карпат?


Сергій Володимирович 2023-11-17 / 23:36:18
По-перше, "Атласи" робили вимірювання вітру в декількох точках навколо Воловця, біля ГКС "Голятин" на проммайданчику який точно не входить в ПЗФ, біля метеостанції на г.Плай та на адмін-межі Закарпатської/Львівської областей ще на початку 2018 року (деталі можете запитати в пана Жмуцького), за результатами яких вітровий потенціал на Боржаві виявився набагато кращим ніж в 2 інших локаціях і стабільнішим (тобто період простою/штилю був майже відсутній, що для них, як для інвесторів є одним з ключових показників).
По-друге, приходьте до нас на Західноукраїнську і я покажу вам "страшилки про руйнування" і якщо дозволить служба безпеки, баланс в ЗМЕМ і як щоб балансувати систему, треба ганяти 60 річні блоки ТЕЦ ніби вони є газо-поршневими. Розумники такі всі. Раніше у вас була "тема" про Бурштинський острів, та що вся електрика з ВЕСу у Воловці буде експортуватись, але тепер коли ми своїм потом (енергетики України) зробили синхронізацію з UCTE/ENTSO-E то ви перестали форсувати цю тему (інтереси ДТЕКу?!). Казки про гарантованого покупця можете комусь іншому розповідати, з таким станом на ринку ,як зараз, Атласи будуть укладати контакти на відкритому енерго-ринку напряму з споживачами (де ціна може бути навіть більшою ніж в "Гарантованого покупця!). Прочитайте про реформу енерго-ринку яка відбулась, і за якими умовами ці ВЕС будуть не фізично видавати електроенергію в мережу, а юридичний процес продажу електроенергії.

знак питання 2023-11-17 / 23:18:08
Сергій Володимирович, то ви збираєтеся встановити цю ВЕС ще до перших прильотів?
Бо інакше до чого цей "аргумент"?

Сергій Володимирович 2023-11-17 / 23:03:01
Екологи та активісти дограються, що і цей інвестор відмовиться від реалізації цього надзвичайно важливого проєкту для нашої країни в цілому, і для Закарпаття зокрема. Я працюю в енергосфері майже 40 років тому я знаю про що йде мова. Шановні відкрийте карту енергосистеми та подивіться які основні генеруючі потужності є на Закарпатті (спойлер: окрім Теребле-Ріцької ГЕС та СЕС "Соляріс" немає жодної серйозної, всі міні-ГЕС та СЕС не беремо до уваги, бо вони не є системоутворюючими). Також враховуючи ракетні атаки на нашу генеруючу потужність (на Бурштинську ТЕС від якої значною мірою і живиться Закарпаття цих прильотів також було декілька!) та розподільчу мережу, реалізація ВЕСу на Боржаві значно додала б системі стабільності. І знову ж таки, в Закарпатській області реалізація цих проєктів має тільки сенс де є відповідний цілодобовий вітровий потенціал, і є можливість приєднання до високовольтної мережі (тобто знову ж таки, тільки Воловець, або Мукачево де є підстанції класом 220кВ і вище) бо в інших місцях потрібно бути прокладати нові ЛЕП, де екологи знову будуть кричати про "непоправну" шкоду.
Дуже шкода що певні групи осіб можуть запороти проєкт такого масштабу. Сподіваюсь, що суд винесе справедливе рішення і врахує в першу чергу інтереси більшості і держави. В мене все.

До всезнайка Сергія Володимировича 2023-11-17 / 23:00:28
Думаю, шановний, не варто екологів та захисників збереження Полонини Боржава як природного об'єкту Східних Карпат брати в лапки. А от "знавців від енергетики" - варто.
Раз такий знавець потрапив у цю дискусію, та ще й настійливо так постить свою позицію, то вважаю за потрібне спитати - а чому ж тоті інвестори дійсно у Воловці, нижче на 1000 м від г. Стій, не взялися реалізовувати свій проєкт? Адже ці самі екологи і захисники їм пропонували обрати територіальну альтернативу, нижче земель ПЗФ (вибачте за тавтологію) та полонинні ділянки? Це по-перше.
По-друге, розповідати казки про енергетичну автономність регіону і лякати страшилками про руйнування і нестійкіст загальної енергосистеми - чиста маніпуляція, розрахована на селян, які не знають, що таке Гарантований покупець і які обов'язки покладає договір з ним на цих самих інвесторів. Про відсоток окупності сесих прожектів ми змовчуємо (тобто тримаємо в умі). А от про від'ємне сальдо для фінансової системи країни, яка у війні та ще й коштом громадян дотує цих самих інвесторів, поговорити б варто. Саме цим мав б зайнятися структурний підрозділ з економіки та розвитку місцевої ОДА. Якби там були таки справжні економісти...ну, і політична воля та здатність чути голос громадян, які їх привели в будівлю на площі Народній. А запит громади (суспільний), як бачите, є

Сергій Володимирович 2023-11-17 / 22:36:04


Апелювання до адміністрації сайту і хамство щодо опонентів. Можете повторити те саме, але без цього. Коментар видалено. Адмін


Сергій Володимирович 2023-11-17 / 22:26:39


Хамство. Можете повторити те саме, але без нього. Коментар видалено. Адмін


Наталка Майстренко 2023-11-17 / 21:03:36
Дякую Івану Дурану за позицію. Очікую реакції органів держави, до яких скеровано звернення депутата

НОВИНИ: Соціо

00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 1
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 2
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 11
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
» Всі новини