Як Путін перетворює материк Європа в архіпелаг ворожих островів

Топом останніх днів став скандал, актуалізований міністром закордонних справ Польщі Вітольдом Ващиковським під час його раптового візиту до Львова та опісля, коли він неначе б то ні з того, ні з сього дуже різко не лише висловився щодо самих польсько-українських стосунків, але й зрежисерував дуже спектакулярний пірует на порозі музею -меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонського" у Львові – відмовившись його відвідати, як заповідав, бо на запитання – чи Польща дійсно окупувала Західну Україну, чи ні, директор музею Руслан Забілий відповів, що так – окупувала. Просто якийсь провінційний театр.

Як Путін перетворює материк Європа в архіпелаг ворожих островів

Не знаю, як для кого, а для мене зрежисерованість цієї мізансцени є очевидною. І справді дуже провінційною. Не буду довго розводитися, що вона пов'язана з особистою політичною кар'єрою пана міністра, бо актуальний уряд РП може бути розпущений, і тому треба шукати інших політичних ролей, а роль патріота сьогодні у Польщі найбільш конвертабельна. Переконаний, що пан міністр, як людина розумна, не зовсім вірить в те, що сам проголошує. Але в політиці, як у політиці...

Це щодо біжучого моменту. Але є ще й передісторія цього скандалу. А вона, опустивши довжелезну преамбулу, зводиться до двох знакових моментів. Спочатку провінційні польські патріоти зруйнували могилу на цвинтарі – повторюю – на цвинтарі у селі Грушовичах, Підкарпатського воєводства. За бездіяльності офіційних влад. При тому, що всім було ясно, що справа далеко не рівня повітових компетенцій. Відповіддю стала заборона проведення будь-яких ексгумацій польських військових і цивільних поховань на території України.

Після того сани понесло додолу.

7 листопада. Спочатку заяви Ващиковського. Потім погрози чи реальне оголошення ініціатора заборони ексгумацій Володимира Вятровича персоною нон-ґрата. Нещодавно прийшла така ж новина і щодо Святослава Шеремети. Вони стають зірками української політики. Не Петро Порошенко чи Павло Клімкін!:)

7 листопада. Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський не рекомендує президенту Анджею Дуді здійснювати візит до України.

8 листопада. До Києва нарешті дійшло, що щось не так. І нарешті президент України Петро Порошенко ініціює проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України та Польщі.

9 листопада. Тим не менше сани летять далі. Польський Сейм ухвалює законопроект провладної партії "Право і справедливість" (PiS) про створення "Інституту солідарності та мужності", метою якої є "протидія неправдивій інформації про наслідки історичної політики".

10 листопада. Заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький заявляє, що рішення, які сьогодні приймає Україна, ставлять під сумнів стратегічне партнерство між країнами.

Звісно, всю цю ескалацію вербального погіршення польсько-українських стосунків, а насправді стосунків між певним чином банкрутуючих, в сенсі облаштування цих самих стосунків, польської і української політичних еліт, до знакової для поляків дати 11 листопада – дня проголошення Незалежності Польщі, майбутніх місцевих виборів у Польщі, кар'єрних клопотів міністра Ващиковського, недолугості українських партнерів, нехтування українською стороною важливістю стосунків із Польщею. Багато і розлого можу про це писати та говорити. Але це минуще. Переживемо і цю бурю в склянці.

Ми маємо відповісти на просте запитання – чи з огляду на те, що сталося 70 чи 80, а то й 100 років тому ми готові перекреслити своє майбутнє, чи ні. Якщо так – то так. Якщо ні – то ні. Можливо я загострюю. Однак така ситуація. Отож, або руйнуємо майбутнє України та Польщі, або ні. Бо, якщо розірвемо стосунки, навіть на рівні емоційному, а до того йдеться, то нам не вистояти поодинці.

Тому як на мене, то ще маємо шанс зупинити парад провінційних декларацій своїх патріотизмів і не продовжувати цей театр абсурду.

Ну і не даваймо провокаторам з обох сторін нагнітати напруженість і доводити ситуацію до точки неповернення.

Будьмо пильними.

Однак у цьому тексті я хотів би звернути увагу на речі посутніші.

Те, що корисні ідіоти з обох боків не даватимуть нам жити – зрозуміло. Те, що вони по максимуму визискуватимуть патріотичний ресурс, і з огляду на польський/український "патріотизм" у своєму пароксизмі аж дрижать в передчутті знищення/спалення шансів України/Польщі до розбудови їхньої справжньої Незалежності – для мене зрозуміло. Не відають, що чинять.

Я про інше. Я хотів би звернути увагу притомної публіки як блискуче з допомогою корисних ідіотів та мовчазної публіки Путін здійснює операцію перетворення материка Європа у архіпелаг ізольованих, вороже налаштованих один щодо одного островів.

Для Путіна в Європі головним завданням є протидія європейській консолідації у будь-яких її проявах. Головним об'єктом його контрдій, звісно, є ЄС. Тому він всіма можливими силами протидіє консолідації ЄС. А для того він зіштовхує інтереси її членів. Зіштовхує у різний спосіб. І перлиною його успіху є, звісно, вихід Великої Британії з ЄС. Чи він був головним гравцем у цьому фіаско європейського проекту? Звісно, що ні. Він тільки стимулював корисних ідіотів. Лагідно, непомітно, потрафляючи їх британському патріотизму та інтересам. Одним слово – як котик.

Для Путіна важливо роз'єднати країни ЄС, вбити між них клина. Технологія роз'єднання може бути різною. Однак майже завжди вона базується на місцевому патріотизмі/націоналізмі. І коли країна впадає у національний егоїзм (патріотизм/націоналізм) її м'яко і ненав'язливо ізолюють. Країна стає країною-парією.

Можемо розглянути кілька спектакулярних прикладів:

Велика Британія. Брексіт вивів одного з найбільш перспективних противаг німецькій домінації ФРН у європейському проекті з самого проекту. За обставин певної політико-економічної диспропорції франко-німецького ядра ЄС на користь Німеччини це перетворило цей проект в значній мірі у проект німецький. Звісно, що тут багато спрощення – але для такої короткої статті це необхідно. Вихід Великої Британії з ЄС не лише остудив дипломатичні стосунки ВБ з країнами ЄС, але й призвів до певної дипломатичної, і не лише, ізоляції Великої Британії. Вона не лише вийшла з проекту ЄС, але й ізолювалася від нього. Чи її ізолювали. Хто отримав бонус з цієї сумної історії? Самі знаєте... Так Велика Британія підтвердила свій статус острова, довкола якого холодні води Німецького та Ірландського моря.

 

Угорщина. Путін зробив все, щоб підтримати націоналістичні тренди в Угорщині. Це співпало з кар'єрними планами угорського президента Віктора Орбана. Однак націоналістичний шабаш для внутрішнього користування (вибори) вирвався за кордони Угорщини. Угорщина традиційно була в латентному конфлікті з Румунією та Словаччиною, де дійсно є величезні угорські автохтонні меншини. Для стосунків цих країн це, так би мовити, рутина. Але Угорщина в націоналістичному угарі накинулася і на Україну. А ще претензії на Воєводину – а це напруженість з Сербією. А ще питання Бурґерлянду – а це вже Австрія. А ще скандали з сирійські втікачами та реакція на це Німеччини і т.д. І таким чином Угорщина опинилася в кільці, скажімо так, стриманих щодо неї країн. Єдиний друзяка Владімір Владіміровіч... Так Угорщина перетворилася на острів, оточений зусібіч не надто прихильними до неї країнами...

Польща. Найбільш самовбивчим кроком для Польщі завжди було погіршення стосунків з головним економічним партнером Польщі – Німеччиною. Польща, як це не прикро комусь чути, повністю залежить від цієї співпраці. Тим не менше останніми роками польська влада вдається до кроків, які із здивуванням сприймаються у Берліні. Ба, більше – у Польщі набирає популярності відношення до європейського проекту як до чужого, німецького. За останні роки різко погіршилися стосунки Польщі та Литви – у Литві є значна польська меншина, якою ефективно маніпулює не стільки Варшава, скільки Москва. З Білоруссю Польща побила горшки давно – тут теж актуальним є питання значної польської меншини. Ну і наша Україна – тут проблем з меншиною немає. А тому починаємо ексгумувати трупи і політизувати історію. Ну і оголошувати один одного персонами нон-ґрата. Хоча Владімір Владіміровіч, звісно, теперішній владі Польщі не друзяка, проте... Так Польща перетворюється на острів, оточений зусібіч не надто прихильними і навіть ворожими до неї країнами.

Україна. Звісно, ми не є країною ЄС. Але нас цікавить саме Україна. Вона сьогодні є дуууже важливим елементом побудови європейського проекту. Отож на сході ми маємо Росію – з нею все зрозуміло. На півночі – Білорусь – приморозок. Молдова – напівприморозок – президент вірний путіноїд, решта політикуму мало зрозуміла. Румунія шарпнулася, як і Угорщина в питанні Закону про освіту, однак так виглядає, що хтось дав команду "стояти" – отож маємо невизначеність, що вже добре. Угорщина в стані антиукраїнської істерії. Ба, більше – блокує наші ініціативи в аспекті європейської інтеграції. Словаччина – приморозок. Ну і Польща – сьогодні головне завдання Путіна не допустити жодного українсько-польського союзу. А для цього все годиться – і Волинь 1943, і Акція Вісла 1947, і УПА, і АК, і Бандера, і Дмовський, і мільйон українців-ґастарбайтерів у Польщі, і руйнування могил з обох сторін кордону, і взаємне нон-ґрата. А тут ще й сербське МЗС накинулося на нашого пола у Сербії – але це справа логічна, Сербія ніколи не западала на Україну. Так Україна непомітно та мягко поринає у кільце дипломатичної та політичної ізоляції. І це в ситуації війни. От нарешті і сплошився президент Порошенко... Але Путін робить своє – головне вбивати клина і не дати можливості створити у центрі Європи хоч-якусь противагу своєму реваншизму.

Можемо і далі продовжувати наводити приклади. Але, гадаю, і цього досить. Чи страшний Путін все це чинить. Аж ніяк. Це робимо ми всі у своїй недалекоглядності. Однак стратегічним отримувачем вигоди він нашої колективної глупоти є саме він – страшний професор Моріарті наших часів – ВВП.

Так, Путін блискуче втілює римську максиму – divide et impera – "Поділяй і володарюй". Але ми самі у всій нашій дрібничковості йому допомагаємо.

От і думаймо – чи ми хочемо протистояти його агресії, чи ні? Якщо так, то чому чинимо як звичайні дурні. Чому за неістотним, минущим і дрібничковим не хочемо бачити справді істотного, стратегічного? Бо таке враження, що задля своєї глупоти, задавнених образ, дрібненьких кар'єрних інтересиків ми ладні спалити і Україну, і Польщу, і Угорщину і половину світу.

Дійсно- El sueño de la razón produce monstruos -"Сон розуму породжує чудовиська".

Тарас Возняк, Українська правда.Блоги

11 листопада 2017р.

Теги: націоналізм, Путін, Польща, Угорщина

Коментарі

Не агент Путіна 2017-11-13 / 08:58:27
До Форестера..А унас що не диктатура олігархів чи що?Незнаю чого тоді 4 мілйони Українців роблять Росії якщо все так там погано.Звісно з зрівнювати Росію с заходом не можна то відстала недодержава але читатель правий ця недодержава яка нормальну машину зробити неможе, змусила світ рахуватися з нею так само як у росіян з ментальністю вони слухаются тільки диктаторів,буде демократія буде хаос як у 90 их

форестер 2017-11-13 / 01:25:17
Путін не міг би бути президентом України по тій простій причині, що в українців інша, ніж у росіян, ментальність і вони не терплятиь диктатури. Диктатуру нам приносили лише на штиках з Росії. Але вона у нас ніколи не приживалася.

Порядку нема і в Росії. Там лише на поверхні видимість влади. І в ЗМІ. А в житті - хаос і руїна. Тому не розказуйте про порядок і путіна. Це ілюзія.

Порядок, це коли у державі діє закогн, якого дотримуються всі, а не тупа диктаторська сила.

Тому, порядок є на Заході - у Європі, США, Японії. А в путінській Росії - нема.

Не агент Путіна 2017-11-12 / 23:38:40
Згоден з читателем,можна ненавидіти Путіна але факт що якби він був б президентом України то справи в цій державі були б набагато кращі

Читатель 2017-11-12 / 20:49:03
Или же, по схожему вопросу. Дескать, Россия вмешивается в выборы Президента США. Вы что - серьезно???? Это как такое возможно? Но, допустим, возможно. Где тогда ответные меры? Где повальные аресты, где судебные процессы в США один за другим????

Кстати, РФ ведет себя отлично! Очень отсталая технологическая страна - умеет наделать шуму!

Читатель 2017-11-12 / 20:46:32
Только, вот, хотя бы у автора данной статьи, не возникало, разве, вопроса "а почему, и кто мешает Европе совершать действия в ответ на это?" Никто не мешает! Что за идиотизм, вообще? Нет бы, статья в таком стиле "как это так, Европа бездействует?" Да, пусть бездействует! )))) Так сказать, поживут по-российски. )))) При условии, если РФ Европу проглотит.

Или, к примеру. Новость. "Россия атакует смартфоны военных НАТО". А почему, НАТО не делает в ответ то же самое???

Вуву 2017-11-11 / 22:21:46
Тарас ... Які пропозиційі ?

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини