За підтримки влади «регіонал» Ващук намагається через суд повернутися до керівництва УжНУ

І в цьому випадку влада діє за принципами «ворог мого ворога – мій друг» і «мета виправдовує засоби».

За підтримки влади «регіонал» Ващук намагається через суд повернутися до керівництва УжНУ

29 вересня у Шевченківському районному суді м. Києва відбулося перше судове засідання за позовом регіонала Ф.Ващука до Міністерства науки і освіти України, в якому колишній ректор просить суд визнати незаконним його звільнення з посади ректора ДВНЗ «Ужгородський національний університет» наприкінці лютого 2014 року.

Свій позов Ф.Ващук обґрунтовує тим, що заяву на звільнення він писав, начебто, під психологічним тиском і погрозами про фізичну розправу з боку «невідомих осіб». При цьому, конкретних фактів про психологічне посягання на його особу, тим більше – про фізичні погрози щодо нього та членів його родини, немає. Бо мітинги студентів і викладачів УжНУ, їх присутність на засіданні Вченої ради, що є дозволеними у будь-якому вищому навчальному закладі, збір підписів за відставку, поширення інформації про ці події у ЗМІ, оприлюднення відкритої відозви викладачів погрозами фізичної розправи не назвеш. Ба більше, враховуючи академічну етику, навіть під час тих подій їх учасники зверталися до Ф.Ващука абсолютно ввічливо.

Утім, справжня логіка, на яку спирається  колишній  активний функціонер Партії регіонів, а до того – СДПУ (о), лежить зовсім не в цій площині. І підтвердженям цьому є сам момент завершення півторарічної паузи Ф.Ващука у подачі позову до Міністерства освіти і науки України.

Насамперед, мало хто знає, що за цей час Ф.Ващука позбавили також виконання обов’язків ректора у Центральноєвропейському університеті у місті Скаліца (Словаччина), директор якого п. Гайді Шварцова у такий спосіб позбулася партнера, котрий з притаманним йому авантюризмом реалізував через освіту проекти, спрямовані на власне збагачення. Для амбітного Ф.Ващука це неабиякий удар по його гіпертрофованому самолюбству. Який, в комплексі з незагоєною раною, набутою внаслідок позбавлення ректорства УжНУ, сам по собі вимагає сатисфакцій і компенсацій...

Утім, суттєвим є інше: Ф.Ващук подав позовну заяву до суду 25 серпня, тобто через місяць після призначення Геннадія Москаля головою Закарпатської ОДА. Чітким сигналом для колишнього ректора в його прагненні взяти університет на абордаж, стали спроби Г.Москаля створити напередодні виборів 25 жовтня «антибалогівський» фронт, спираючись на ситуативних опонентів Віктора Балоги найсумнівнішої якості – від «багатопартійного» С.Ратушняка і колишніх членів СДПУ(о) Віктора Медведчука до недавніх функціонерів Партії регіонів. І Ф.Ващук як колишній (?) член обох цих партій і морально завждиготовий стати членом чергової партії влади чітко відчув цю вигідну політичну кон’юнктуру. І взяв низький (у прямому і переносному смислах цього слова) старт у вигляді низькопробних нападок на університет через маловідвідувані, сумнівної якості інтернет-ЗМІ, власниками яких є колишні «регіонали», завершивши його згодом повністю нівельованим чинним ректором УжНУ В.Смоланкою «фінішем» у «програмовому» виступі наприкінці літа на «21 каналі», що належить екс-керівникові облорганізації Партії регіонів, а нині – очільникові «Опозиційного блоку» Олександрові Ледиді.

Розрахунок Ф.Ващука на те, що ректор УжНУ Володимир Смоланка, котрий очолює Закарпатську обласну організацію політичної партії «Єдиний Центр», сам по собі є надзвичайним подразником для першого номера партійного списку «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Г.Москаля, який досі не гребував жодними засобами в своїй запопадливості щодо виконання спущеного зверху завдання, є абсолютно логічним. А гальмування судової реформи, прецеденти з новітнього досвіду «колег-ректорів» Поплавського-Луцького-Калетника, що через продажні суди  роблять доволі вдалі спроби післямайданних «реінкарнацій», вселяють віру в успіх цієї авантюри. Яка, не відчувши спротиву Феміди, має шанс впертися хіба що в принциповість міністра освіти і науки Сергія Квіта, який послідовно дотримується позиції щодо недопустимості повернення до ректорських крісел осіб, дії яких бодай опосередковано привели до жертв на столичному Майдані, анексії Криму та війни на Донбасі.

Тому при всій абсурдності претензій Ф.Ващука, його атаку на університет слід сприймати дуже серйозно. Бо живемо в країні, правоохоронна система якої з озброєного бойовика Йовбака легко робить спершу чесного міліціонера, який просто не встиг перевдягнутися, далі – мисливця, що з карабіном у багажнику поветався з риболовлі, а потім – взагалі свідомого громадянина, який, перелякавшись стрілянини, схопився за зброю і прибіг у самісінький епіцентр бойових дій. Чому б цього разу не зробити з готового прислужитися новій владі Ф.Ващука особу, що психічно і фізично постраждала від студентів? Тим більше, що не доводиться сумніватися, що «психологічно затероризований», але готовий до чергової «реінкарнації» Ф.Ващук десь у сейфі тримає не тільки партійні квитки двох політичних сил, а  й набуті в часі ректорства в УжНУ «зелені» аргументи Федеральної резервної системи США.

Ця ситуація є однією з перших серйозних перевірок на зрілість громадського суспільства Ужгорода, Закарпаття і загалом України. І саме через її призму буде чітко видно, в якому напрямку рухається наша країна – вперед, чи, навпаки, назад. Бо колишні однопартійці Ф.Ващука по СДПУ(о) В.Медведчук і (також по Партії регіонів) Н.Шуфрич недаремно чартерним рейсом прилітали на ці вихідні на Закарпаття. І зустрічалися з представниками чинної влади.

Вони спільно працюють на свої власні реінкарнації...

На сайті УжНУ з

05 жовтня 2015р.

Теги: Федір Ващук, ректор, УжНУ, Геннадій Москаль, Віктор Медведчук

Коментарі

Укроп!! 2015-11-26 / 17:50:11
Як Калетника позбутися з ВНАУ? Такого приниження і підлого ставлення із його сумнівними дівками вже не сила терпіти! Порох, Гройсман та Квіт його визнали президентом ВНАУ, а нам всім кукіш без масла.

викладач ужну 2015-10-20 / 23:32:05
дай Боже ,чим швидше

Викладач 2015-10-14 / 19:43:28
Цілком ймовірно. У нас 99% - вата. Громадськості чесної, ідейної - 1%. Він це знає, і може скористатись.

Скотар 2015-10-11 / 11:14:25
Існує дуже непоганий сайт, створений у буремний період Революції Гідності. Називається #НЕБУТИСКОТОМ (http://skoty.info). Всі дані щодо корупції скотинци, зазначеної в цій публікації, подавайте на цей сайт. Цим сайтом зацікавилися детективи Антикорупційного бюро, і всі дані на ньому по кожній "скотині" буде перевірено.
Стосовно ващука - пряме посилання: http://skoty.info/?s=%D0%92%D0%B0%D1%89%D1%83%D0%BA

вчитель 2015-10-10 / 23:29:31
Я рада що такі як Ващуки пропадають помалу з інститутів.Забув Ващук як у студентів забирав(недоплачував)стипендію,як у гуртожитку №5 платилося подвійна оплата.Забув, я можу пригадати, бо моя дочка вчилася саме при ньому...А на Квіта бочку нетреба гнати,бо корупцію у школах і у вишах дуже важко побороти ,сама це бачу я .Єдине про що я хочу попросити міносвіти-введіть атестаці для вчителів екзаменаційно(я цього небоюся,бо навчалася радянському пристижномо педінституті,де за екзамени не платилося)І щоби директорів не назначали із блатами а вибиралися педколективами-побачите результат хто є хто.За ким народ піде.Таких як Ващуків буде забуто,шуфричів(доречі ми із ним ровесники і колеги)будуть в інстетутах виганяти ,а Медведчуків позабуто.Я проти корупцію,сама не давала гроші но і не прошу,тільки відмовляю багатьом у навчанні додатковому,нема часу на відпочинок..

НІКА 2015-10-10 / 19:59:32
ВАЩУК -- то найтрагічніша сторінка в історії УжНУ. Бодай той мудригатель нікому й не снився. Зневажав усіх і кожного. Знову голову підняв?

вила, але не Ляшкові 2015-10-06 / 22:36:37
Ващук то не наш чоловік, Смоланка - наш, демократичний ректор, такий і потрібен в УжНУ. Що ще нам викладачам та студентам потрібно? просто чесно працювати і вчитись. А Ващука і Пересту в бан, нехай тільки появляться на обрії, винесемо їх з УжНУ знову!

викладач 2015-10-06 / 16:39:27
Ващук ректором УЖНУ не буде, ніколи. Але і така ситуація в УЖНУ неможе продовжуватися.

УжНУ 2015-10-06 / 12:52:46
Так, якщо Ващука не буде, то помаленьку здолаємо.

cтудент 2015-10-06 / 12:12:39
настане скоро кінець корупції в УЖну!

Йовжі Доцент 2015-10-06 / 02:48:35
Типирка думаву Ващук федька улизав файно гудзицю чернівецькому мусору пензіяшу і думає шо буде назад на тронові в ужну сидіти з перестов юрком товстожопим?

май русин 2015-10-06 / 01:58:51
Давно за сього афера чути не было! Най би припав!..

Людина 2015-10-05 / 22:37:52
Ну який з Ващука ректор? Він рекетир-беспредєльщик з купленим дипломом доктора наук. Він не розуміє ні що таке наука, ні що таке освіта. Ващуку до Смоланки як Філіпу Кіркорову до Майкла Джексона.
Один раз його вигнали. Невже він такий ідіот, що не розуміє, що його час пройшов назавжди.

художник 2015-10-05 / 22:33:08
Коли, хтось з Вас популістів, чи просто стукачів Ващука зробите хоча би одну операцію, на яку пів світу приїжає, тоді будем говорити!!! А так пішли нахер до головного кантуженого МАЦКАЛЯ!!!

до Викладач до УжНУ 2015-10-05 / 22:02:52 2015-10-05 / 22:30:11
Тебе не цікавить "підставні дипломи та закордонні індуси, не цікавить туалет та його відсутність, не цікавить продана земля на БАМі ментам." Насправді тобі до лампочки "розвиток УжНУ: матеріальна, технічна, виховна складова".
Тебе хвилює тільки одне: У ТЕБЕ ЗАБРАЛИ КОРИТО!!!

Памятаю 2015-10-05 / 22:21:28
Не всі викладачі ЗакДУ однакові. Ми ще пам'ятаємо кабінет Ващука: "Чего пришел, б..дь", "иди на...". Імператор всєя ЗакДУ. А тепер приходиш до Смоланки чи проректорів: "Добрий день, радий Вас бачити. Розказуйте які проблеми, чим можу допомогти,..." Тільки шістка Ващука або садо-мазохіст на голову може хотіти його повернення.

СОНЯ 2015-10-05 / 22:03:10
Ця очкомерзотна мавпа за гривню ридню продасть АЛЕ ПИТАННЯ ДЕ БУЛА ГОРДИСТЬ КОЛЕКТИВУ УЖНУ КОЛИ ЦЮ МАВПУ ВИБРАЛИ

Викладач до УжНУ 2015-10-05 / 22:02:52
А чого Ви такі впевнені, що Ващука підтримують викладачі із ЗакДУ? І чого це якщо щось, то ващученя? Та члени сім'ї! Я викладач УжНУ, я вмію аналізувати, що зробив Ващук за рік і, що зробив Смоланка! Мене не цікавлять підставні дипломи та закордонні індуси, не цікавить туалет та його відсутність, не цікавить продана земля на БАМі ментам. Мене цікавить розвиток УжНУ: матеріальна, технічна, виховна складова. Наразі її нема!

УжНУ 2015-10-05 / 21:45:19
Тут вже всі фанати Ващука з ЗакДУ побували, чи ще когось чекати? Вже всі члени сім'ї Ващуків коменти писали? :)

Викладачу 2015-10-05 / 21:39:27
100%

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини