Ректор УжНУ у відкритому листі розповів колишньому проректору про афери Ващука з орендою приміщень

Коментар ректора УжНУ Володимира Смоланки щодо закидів колишнього проректора Р.Офіцинського

Володимир Смоланка
Володимир Смоланка

ВІДПОВІДЬ ЛАКЕЮ

Не можу мовчати, прочитавши запис у блозі Романа Офіцинського, в якому він назвав мене й моїх колег вандалами. Особливо вражає агресивний стиль дописувача. Що ж, доведеться пояснити ще раз  професору логіку наших дій щодо перенесення частини адміністративних підрозділів у приміщення ректорату.

Почну з того, що в березні цього року, ознайомлюючись з численними проблемами УжНУ та зустрічаючись із колективом університету, звернув увагу на декілька проблем. Одна з них - це необгрунтована оренда університетом приміщень у місті, в тому числі, наприклад, у центрі на площі Корятовича. На частині цих площ розміщалися різні відділи нашого університету, що не мали прямого стосунку до навчального процесу, як-от відділ аспірантури та інші. Водночас частина інших приміщень, наприклад у "старому ректораті", не була зайнятою. У бюджеті УжНУ було передбачено близько 2 МЛН. ГРИВЕНЬ на оплату орендованих університетом приміщень. За ці кошти  можна було б забезпечити велику кількість викладачів, науковців персональними комп'ютерами, кожен факультет комплектами апаратури для мультимедійної презентації лекцій та інших навчальних матеріалів. Куди ж "перетікали" кошти за оренду, для всіх було секретом Полішинеля.

Новим керівництвом вузу на засіданні ректорату було прийнято рішення про негайне зменшення, а згодом, після завершення навчального року і повну відмову від оренди приміщень. Частина цієї проблеми була вирішена  у короткий термін шляхом переведення деяких підрозділів у "старий ректорат", що дозволило припинити договір оренди на суму близько 600 тисяч гривень. З іншою частиною оренди було складніше (це стосується насамперед приміщення колишнього ЗакДУ на Заньковецькій, 89), адже там розташовані навчальні  та інші підрозділи університету. Але до жовтня цього року вирішено припинити оренду приміщень, для чого доведеться зробити ще декілька перенесень, передусім адміністративних підрозділів.

Друге - під час спілкування з колективами різних підрозділів УжНУ не раз доводилося чути запитання: "За що нас так не поважало попереднє керівництво вишу, що для отримання простої довідки, наприклад, про доходи, треба їхати в три різні приміщення в різних кінцях міста?" І дійсно, відділи кадрів, бухгалтерії та канцелярія університету розташовані у трьох різних районах міста: на вул. Заньковецької, площі Корятовича та площі Народній. Зазначу, що перед колективом Ужгородського національного університету обіцяв  виправити це становище, розмістивши всі зазначені відділи в одному приміщенні.

Логічно, що для концентрації цих адміністративних служб, а також з метою відмови від оренди приміщень, вирішено перенести їх у корпус нового ректорату. З цією метою тут запланувано ремонт на першому поверсі для розміщення відділу кадрів та планово-фінансового  відділів університету. Слід відзначити, що ці приміщення не використовувалися для проведення занять. Ба навіть, два роки поспіль студенти історичного факультету займалися в другу зміну в аудиторіях різних факультетів у корпусі на "БАМі". Причиною було те, що опалення на історичному факультеті вже дві зими було відсутнє, хоча ліва частина корпусу – ректорат - обігрівався. Так що аудиторії факультету тільки  тепер треба буде фактично починати освоювати. При обговоренні та пошуках правильних рішень щодо використання приміщень  був присутній декан історичного факультету Володимир Іванович Фенич; жодних заперечень у нього не виникало. До речі, дотепер за факультетом числилося 12 аудиторій. Питання: яка кількість аудиторій є достатньою для п'яти курсів, на кожному з яких є дві групи? І що краще: щоб історики мали надміру аудиторій, а весь університет їздив за довідками в різні кінці міста, чи, все ж таки, розумно оптимізувати їх кількість на історичному факультеті й у вивільнені приміщення перенести відділ кадрів, планово-фінансовий відділ, бухгалтерію, тощо. Нехай працівники і студенти нашого університету самі зроблять висновок про доцільність наших планів і дій.

Це по суті питання. А зараз ще трохи про інше.  

По-перше, пане Офіцінський, дуже радий, що Ви нарешті "вийшли з тіні". А то після Ваших чисельних анонімних опусів, поливання брудом своєї ж alma mater на сторінках різних сайтів уже й не знав, як Вас називати ( Роман Офіцинський, Михайло Молнар, Сергій Король, а може ...Інна Белей?). Для таких, як Ви, характерний стиль: сидячи в "кущах", організовувати "таємничі" розсилки на сайти з надією, що хтось брехню опублікує. До речі, всім чітко зрозуміло, чому САМЕ ВИ виступаєте проти перенесення підрозділів та, головне, припинення оренди приміщень університетом.

По-друге,  Вас ніколи не цікавив університет, Ви любили і далі любите СЕБЕ в ньому. Пам'ятаю, ще в газетці СДПУ(о), в якій Ви "СЛУЖИЛИ" редактором, на першій сторінці наводили поряд з  думками великих мислителів та діячів минулого великими літерами і свої убогі слогани (Черчіль, Кант і ...Офіцинський). Уже тоді подумав: "А цей піде далеко...". Не помилився.

Кажете, два роки СЛУЖИЛИ проректором у нашому університеті? Але слова Чацкого "Служить бы рад, ПРИСЛУЖИВАТЬСЯ тошно" точно не про Вас. На жаль, Ваше дворічне ПРИСЛУГОВУВАННЯ на посаді проректора запам'яталося скандалом із звинуваченням в отриманні хабара у 43 тисячі гривні за продовження оренди (який досвід!) приміщень, коригуванням історії університету (додаванням 330 років на гербі вишу), оприлюдненням інших неправдивих даних на нашому офіційному сайті (наприклад, перебільшення кількості студентів), що викликало подив і сарказм навіть в ректорів відомих іноземних освітніх закладів ("звичайно, наш університет не такий старий, як ваш...", "ого, у вас більше 20 тисяч студентів?" і т. д.).  Запам'ятайте - не можна творити, вислуговуючись та постійно обманюючи. У такий спосіб можна лише руйнувати. Тому слова про вандалів переадресовую назад вам.

І насамкінець. Пане Офіцінський, у Вас є прекрасна можливість пережити й шостого ректора. Але головне, чим Ви запам'ятаєтеся? Творінням чи постійними відрижками накопиченої злоби? Рекомендую як лікар -- творінням. Накопичення злоби може призвести до самоперетравлення. Перенаправте свою енергію на щось конструктивне. Довше і, головне, щасливіше будете жити.

P.S. До речі, не треба підбігати з ніби-то обговореням проблем до мене на вулиці, коли я сідаю в машину, поїдаючи яблуко (за браком часу не встигаю обідати). Проблеми обговорюються в приміщенні, а не "на ходу". Взагалі, волію обговорювати їх з колективом факультету і Вашим деканом. Якщо ж у Вас є конструктивні пропозиції, приходьте в ректорат. Для Вас - тільки у офіційний день прийому відвідувачів - щовівторка з 15:00 до 18:00. Приймаю всіх.

Володимир Смоланка

25 серпня 2014р.

Теги: оренда, Смоланка, Офіцинський, ВАщук

Коментарі

!!!!!! 2014-09-17 / 23:02:46

Ви дещо наївні. КРУ вже перевіряла УжНУ навесні. Невже Ви думаєте, що вони справді хотіли знайти порушення в господарській та фінансовій діяльності? Насправді вони прийшли на замовдення ващука, зняли з нього капусту і написали рівно те, що він замовив і за що заплатив. Для самих кру-шників їх робота - це їх бізнес. Вони своєю перевіркою його обілювали. І тепер це нещастя знову починає піднімати голову. Уже хоче вийти на дюди - хоче на дебати з ректором.
Ващук, прийди спочатку поговорити з проректорами, кажуть, що вони давно хочуть на тобі розім'ятися.

Шоні 2014-09-17 / 22:59:25
А як так сталося, що Ващуково правління так ніхто і "неоцінив" з контролюючих органів ...думаю, що порушень було немало! Хто буде відповідати за його "подвиги"?

Ната 2014-09-17 / 21:27:28
Якщо почати люстрацію, то треба всіх викладачів вигнати і закрити університет на амбарний замок. Я думаю, відмажуться такі "комформісти" як Палінчак і Ко. Хабарів за стільки років при владі добре набрався.

IN RE 2014-09-17 / 09:59:53
Накінець ВР прийняла Закон про люстрацію! Вперед, пане Смоланко!!!

иштван 2014-09-11 / 22:59:03
а про лендєлку вже всі читали. .

Студент Пряшівського Університету 2014-09-02 / 21:50:03
Так в Пряшові є такий професор який ще жодної лекції не прочитав для студентів.Переста два слова не звяже по словацький а його тут держать як гаранта.Відкрийте очі ректору Пряшівського Універзитету кого він взяв і хто в них гарант

Михайло 2014-09-02 / 21:37:48
Але ще скільки за Вашою спиною залишається таких генералів.У вас залишились проректори які в часи Русина розміщали озброєних людей на історичному факультеті...

берест 2014-09-01 / 10:55:07
Без звільнення з керівних посад таких моральних інвалідів як Фенич,Офіцинський,Рошко,Остапець тощо університет постійно буде страждати від численних воєн. Люстрацію треба провести до того моменти,коли із Східного фронту появлються наші герої-січовики.Тоді непереливки буде усім - і названим мною виродкам,і тим,хто повторює досвід Ющенка.

Шон 2014-08-30 / 22:59:19
Панове, не забудемо ще одного "героя" - п.Палінчака,який теж є "пристосуванцем" та "жуком-навозником" при кожному ректору. Він теж добре вилизав зад Ващуку. Гнати брехливу гниду в товсту його шию.

Леново 2014-08-28 / 19:45:43
Рошко Мих Мих - один із тих, хто мав би попасти під люстрацію

LLL 2014-08-28 / 15:53:02
Браво, СМОЛАНКА! Поставив на місце замішаного в хабарі прохвессора!

Студент 2014-08-27 / 20:43:44
Смоланці респект!!!!!

Олексій 2014-08-27 / 18:48:48
Шановний п.Смоланка ми вас підтримуємо!!!

Читач 2014-08-27 / 14:50:07
Пане Смоланка! Треба було робити люстрацію в УжНУ! Таких "офіцинських" серед Ваших підлеглих ще повно - це моральні уроди та хабарники! Почніть з перегляду їх партійних квитків! Як такі "офіцинські" можуть працювати викладачами? Прошу Вас діяти, а не чекати їх "мудрих" дописів. І дайте відповідь ще тому мудаку-Ващуку на його статейку!Підлабузників Ващука усі знають - дійте, чистіть кадри. Згадайте вибори Ващука і тих хто йому плескав та допомагав! Був би він (Ващук) нормальною людино - тоді слів нема і претензій до тих помісників. Але занаємо і того ділка і тих помічників - офіцинських, лемаків, ніколайчуків, палінчаків!!! Усіх геть поганою мітлою!!!

рем 2014-08-27 / 13:58:34
Прочитавши все це - висновок: рекомендую молоді їхати на навчання в Європу.

Закарпатець 2014-08-26 / 21:50:53
Ба ци любит ректор гроші ко вповіст.

шепа 2014-08-26 / 21:21:56
Лікар поклав діагноз вірний. Різати треба. Надо Рома, надо...

Довбуш 2014-08-26 / 18:43:58
Порада для пана ректора В.Смоланки:
Поставити завдання перед Медіацентром УжНУ в найкоротший термін зібрати всю достовірну інформацію про "діяння" великого комбінатора Ващука, зробити переклад на словацьку мову і офіційно, через Міністерство освіти та науки України,Посольство Словацької республіки, передати у відповідне міністерство Словаччини (Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Stromová 1. 813 30 Bratislava). Хай там відкриють очі на цього псевдопрофесора, що пригрівся у Скалиці, і що їх самих може очікувати у близькому майбутньому...
Це ж саме стосується і його дружка Перести, котрий буцім є ПРОФФЕСОРОМ у Пряшеві.

ось так 2014-08-26 / 17:51:36
Ну і, по Ващуку мають бути порушені кримінальні справи. Інгакше він реанімується і навіть на голому місці порушить кримінальні справи проти Смоланки. Треба знати цю особу, щоби не мати ілюзій...

ось так 2014-08-26 / 17:49:51
Пацифізм? Та при Смоланці дотепер треться обслуга Ващука - Шандор, Тарканій і ін. Видно, йому треба пройти таку саму дорогу, як Ющенкові, щоби щось зрозуміти. Щадей вже тоже проходить. І, може, після відставки зрозуміє, що те, що він вітався за руку з регіоналами, харчувався в Апріорі і т.д не гарантувало йому стабільності. А навпаки. Ставку треба робити на тих, хто тебе підтримував, а не тих, хто боровся проти. Але в кожного своя дорога...

НОВИНИ: Кримінал

21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
11:22
/ 1
На Закарпатті передали до суду справу ОЗУ, що ввозило з-за кордону наркотики та торгувало ними в області
10:59
У Вонігові на Тячівщині житель Буштина під час пиятики штрикнув ножем у живіт приятеля по чарці
11:02
/ 4
В Ужгороді на площі Петефі "п'яний" Seat розтрощив 3 припарковані авто
11:02
Жителя Великої Паладі Пийтерфолвівської громади затримали біля угорського кордону з пакунками наркотика
22:44
/ 2
У Мукачеві в лікарні померла жінка, яку жорстоко, зі знущаннями, побив колишній чоловік
22:39
/ 2
У Мукачеві на "зебрі" таксі збило літню жінку
22:12
/ 2
В Ужгороді директор ТОВ підробив документи, щоби привласнити орендований комунальний об'єкт вартістю вартістю понад 1 млн грн
» Всі новини