Володимир Смоланка: "УжНУ за рік зробив колосальний стрибок у рейтингах"

І це, за словами ректора університету, – тільки початок

Володимир Смоланка: "УжНУ за рік зробив колосальний стрибок у рейтингах"

У найбільшому вищому навчальному закладі Закарпаття – Ужгородському національному університеті – стартував новий навчальний рік. І хоча вступна кампанія ще не завершена, попередні підсумки вже підбито. Ми зустрілися з ректором університету Володимиром Смоланкою і дізнався, як пройшов цьогорічний набір студентів, якими досягненнями пишається університет і над якими завданнями керівництво вишу працює зараз. Поговорили також про політику в контексті місцевих виборів та майбутнє святкування 70-річчя УжНУ. І трохи – про скандальні звинувачення на адресу керівництва університету.

 

«УжНУ ВЖЕ КОНКУРУЄ ЗА СТУДЕНТІВ І З ЄВРОПЕЙСЬКИМИ ВИШАМИ»

 Гадаю, Володимире Івановичу, доцільно розпочати розмову запитанням про нових студентів УжНУ…

– Почну з кількісних показників. Всього на перший курс ми набрали більше 2 тисяч студентів. Причому більше тисячі – на державне навчання, і, відповідно, понад тисячу вчитимуться за кошти фізичних або юридичних осіб.

Щодо загальної кількості нових студентів, то поки не можу озвучити остаточної цифри, бо ще триває набір за 4-ма спеціальностями на магістратуру. Але цього річ будемо мати близько 2 тисяч студентів за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст» та «магістр». Загалом кількість абітурієнтів, які вступили до УжНУ в цьому році, становитиме орієнтовно 4 тисячі 150 чоловік. І це – не враховуючи іноземців.

 Їх цього року знову багато приїде в Ужгород?

– Очікуємо біля 140, можливо, 150 студентів. Ми поставили перед собою мету: набрати закордонних студентів не лише на лікувальну справу, яка, звичайно, є найбільш популярною у всьому світі серед іноземців, а й на інші спеціальності. І якщо в минулому році абітурієнти з країн Європи, Азії та Африки вступали на спеціальність «лікувальна справа», то цьогоріч ідуть вчитися ще й на стоматологів, і на міжнародних економістів, і на інженерів. Це позитивна тенденція, яку ми неодмінно будемо й надалі підтримувати.

– Чи можете коротко проаналізувати, як пройшла вступна кампанія: чи були проблеми, труднощі? Може, відзначите якісь особливості цьогорічного вступу?

– Загалом кампанія була непроста. Ми скрупульозно проаналізували всі її особливості, адже, відповідно до результатів, можна спрогнозувати, чого очікувати в наступні роки, і коригувати завдання, які ставимо перед собою, стратегію університету загалом. Я б виокремив три найважливіші особливості вступної кампанії 2015-го року.

Перша: надалі спостерігаємо наслідки погіршення демографічної ситуації, яку мали наприкінці 90-х – на початку 2000-х років. Цього року ми приймали переважно абітурієнтів 1998 року народження. Відповідно, через рік до нас вступатимуть діти, народжені 1999-го року, – їх буде ще менше, ніж цьогоріч. У 2017-му кількість випускників шкіл ще більше скоротиться, в 2018-му їх буде приблизно стільки ж, як у 2017-му році. Лише в 2019-му році число випускників шкіл трохи виросте, але навіть не досягне рівня 2015-го року. І аж у 2020-му році будемо мати стільки ж абітурієнтів, як цього року. Але все-таки їх буде менше, ніж у 2014-му, 2013-му, чи 2012-му роках.

Друга особливість: цього року спостерегли таку тенденцію, що меншу популярність серед абітурієнтів мали спеціальності фізико-математичного напряму. І не лише в УжНУ. Це загальноукраїнська тенденція, про яку, до речі, говорив міністр освіти і науки Сергій Квіт. Причина зокрема у тому, що цьогорічні випускники шкіл показали значно гірші знання під час проведення ЗНО…

 Закарпатські учні, якщо не помиляюся, взагалі мають найгірші результати в Україні. Знаю випадки, коли випускники навіть не пробували вступати в УжНУ чи інші українські університети, а одразу подавали документи у польські виші. Може, це й добре, нащо вам слабкі студенти…

– (Посміхається. – Я.С.) Безумовно, кожен університет прагне, аби в ньому вчилися найкращі, найсильніші студенти. До прикладу, середній бал атестата цьогорічних першокурсників УжНУ складає 9,66. Це дуже достойний бал.

А щодо польських вишів, які ви згадали, – це третя особливість цьогорічної вступної кампанії. Зайдете в Інтернет,побачите оголошення: «Погано здали ЗНО – приїжджайте навчатися до Польщі». Пройдіться Ужгородом - багато подібних білбордів. Багато університетів сусідніх країн передбачили для українських випускників фінансові пільги, а чимало вишів приймають українців навіть на безкоштовне навчання, тільки за співбесідою, наприклад вузи Словаччини.

Нині ми працюємо у все більш складному конкурентному середовищі. І УжНУ конкурує не тільки з українськими університетами, а вже й із іноземними навчальними закладами, які також борються за студентів. Тому мусимо прогресувати, відкривати нові навчальні програми, створювати для студентів такі умови, щоб навіть абітурієнти, які ніколи не були в Ужгороді, захотіли приїхати сюди навчатися.

 В цьому контексті запитання: з чим пов’язана така велика кількість львів’ян, які цього року вступили в УжНУ? Майже кожен десятий першокурсник – із Львівщини…

– Так, ви маєте рацію – більше 9% складають випускники Львівської області, ще стільки ж з інших областей. Це дуже добре, бо ми зараз позиціонуємо УжНУ не тільки як регіональний закарпатський університет, а як виш для всієї України. А також як міжнародний навчальний заклад.

Для цього ми проробили величезну роботу, що вже дає результат: за один рік ліцензували 19 нових спеціальностей. І важливо, що за всіма цими новими напрямками та спеціальностями УжНУ отримав державне замовлення. Більше того, всі нові напрямки були дуже популярними. Ми не тільки добре заповнили державне замовлення, а й маємо багато студентів, які вчаться на контракті. Нині очевидно, що треба й далі відкривати нові популярні спеціальності, мусимо відчувати пульс життя. Тільки так будемо успішним університетом.
 

«НАСТУПНИЙ КРОК – ВХОДЖЕННЯ УжНУ В МІЖНАРОДНІ РЕЙТИНГИ»

У контексті успішності навчального закладу важливо говорити про рейтингування університетів, – продовжує Володимир Смоланка. – Цього року ми мали великий обсяг державного замовлення, який, до речі, виконаний. Міністерство підкреслює, що великі обсяги держзамовлення даються і даватимуться найсильнішим університетам. Ми в 2015 році маємо 10-й обсяг держзамовлення серед усіх вітчизняних вишів – от вам і відповідь, як зараз Ужгородський національний університет позиціонується в Україні.

Взагалі сьогодні надзвичайно важливо, яке місце в рейтингу посідає наш університет серед інших ВНЗ. Весь наш колектив дуже добре попрацював і в цьому році УжНУ зробив колосальний стрибок у рейтингах. Візьмемо найбільш вагомий консолідований рейтинг університетів України. Він започаткований у 2008-му, проводиться щорічно за результатами попереднього навчального року і публікується в кінці червня – на початку липня. З часу започаткування цього рейтингу УжНУ не підіймався вище 40 місця, у 2014-му ділив 41-43 місця, а в 2015-му році ми піднялися на 30-31 місце. Це за один рік роботи!

Або, до прикладу, рейтинг Webometrics, який визначає ранг університету, аналізуючи його присутність в Інтернеті, це непрямий показник важливості та впливовості університету. Webometrics оцінює діяльність університетів, виходячи з того, якими є обсяг, помітність та вагомість Інтернет-ресурсів університетів. Чим більше якісних публікацій розміщено на сайтах університету і чим частіше користувачі з усього світу звертаються до цієї інформації, тим сильнішими є позиції конкретного університету у світі.Так-от у цьому рейтингу ми за рік піднялися зі 127-го до 26-го місця в Україні. Чи поглянемо на рейтинг прозорості університетів, який визначає відкритість вишу у адміністративній та фінансовій діяльності, – з 42-го місця УжНУ піднявся на 18-те. Зауважу, що всі ці рейтинги використовують кількісні та якісні показники, тобто вплинути на них – за допомогою «телефонного права» – як це робилося деколи раніше, неможливо ! Про наші результати ми дізнаємося з інформаційних ресурсів, там само як й інші читачі, тому їх об’єктивність є безсумнівною.

Я так багато уваги приділяю рейтингам, бо це показник успішності або популярності, який відображає важливість або вплив певного університету. Сьогоднішній абітурієнт, наш потенційний студент в Інтернеті й інших ЗМІ шукає інформацію про навчальний заклад, дізнається, що це за виш, чи має він авторитет? На основі цього робить висновок про те, чи варто туди подавати документи. Наші сьогоднішні позиції свідчать про те, що наш університет є дуже динамічний. А я ставлю мету, аби ми ще більше прискорили наш розвиток. І наступний наш крок – входження УжНУ в міжнародні рейтинги. Поки що нашого університету там немає.

 А як до цих рейтингів потрапити?

– Дуже непросто. Щоб ми змогли стати учасником міжнародного рейтингування, мусимо стати членом різних асоціацій університетів. На сьогодні подано документи і УжНУ запросили вступити до конференції ректорів Дунайського регіону. На початку жовтня їду до Словенії, у місто Марибор, де після доповіді про університет шляхом голосування ректорів має вирішитися, чи отримає наш університет членство в цій асоціації. Також УжНУ уже на шляху до Європейської асоціації університетів. Аби стати її членом ми мусіли отримати 3 рекомендації від іноземних вишів. Уже вдалося заручитися такою підтримкою. Тож не за горами той день, коли Ужгородський національний університет почне обліковуватися в іноземних рейтингах. Наголошу, що міжнародні рейтинги, до прикладу U-multirank, умови членства в Європейській асоціації університетів передбачають надання цим інституціям багато інформації про університет – адміністративної, фінансової. Тому входження в міжнародні рейтинги, приєднання до асоціацій означає і підвищення нашої прозорості, є стимулом для підвищення ефективності менеджменту, який тепер стане об’єктом міжнародного моніторингу.

 Цікаво, скільки українських вишів уже облікуються в міжнародних рейтингах?

– Лише п’ять.

 Тобто ви намагаєтеся просунути УжНУ в когорту українських університетів-лідерів?

– Я прекрасно розумію, що чим далі, тим важче буде рухатися по рейтингу вгору. Адже там – найкращі. Але думаю, ще пару років роботи – і, дасть Бог, ми будемо в 20-ці найкращих університетів України. Для цього є всі передумови.

Повертаючись до теми міжнародних рейтингів, додам, що вони важливі ще й тому, що дадуть змогу збільшити кількість потенційних студентів-іноземців. Зрозуміло, що УжНУ не потрапить навіть у список, скажімо, перших 500 найкращих університетів світу, там зараз немає жодного українського навчального закладу. Але потрапляння в світовий рейтинг буде величезним стимулом для всього колективу університету працювати так, аби рости, здобувати авторитет.
 

«АВТОНОМІЯ – ЦЕ НАСАМПЕРЕД ПІДВИЩЕНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ»

 Володимире Івановичу, останні два роки дуже часто говорилося про те, що УжНУ хоче отримати статус дослідницького університету. Ви називали це одним із завдань, яке стоїть перед керівництвом університету. Чи є успіхи в цій справі?

– Над цим завданням працюємо постійно. Ситуація така: кільком українським університетам у 2009-2010 роках було надано статус дослідницьких, однак він надавався на 5 років і цей термін збіг. За словами нашого міністра Сергія Квіта, зараз цей статус нікому не надається, бо будуть змінюватися критерії і вимоги, які необхідно виконати для отримання статусу дослідницького вишу. Упевнений, що ці нові критерії будуть дуже високими.

Це не означає, що ми просто чекаємо, коли цей час настане. Ні, ми готуємося. Зокрема добиваємося того, аби унікальні колекції інкунабул та рукописних книг Наукової бібліотеки УжНУ включили до Державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання. Дуже добре попрацювали співробітники нашої бібліотеки та багатьох інших підрозділів, вся необхідна документація вже оформлена, подана в міністерство і ми очікуємо, що ця колекція буде внесена до Державного реєстру.

Треба наголосити, що наявність у виші наукового об'єкта, який становить національне надбання, – це критерій, без якого виш не може отримати статус «дослідницький». Із тих університетів, які отримували цей статус, кожен мав науковий об’єкт, який був визнаний національним надбанням, – в одному випадку це були наукові фонди, в іншому, до прикладу, – унікальний гербарій чи зоологічна колекція. Без цього не можна стати членом цього дуже вузького кола дослідницьких університетів.

 Коли приймали новий закон про вищу освіту, його безумовною перевагою всі називали підвищення автономії університетів. Чи легше працювати тепер, коли УжНУ став більш автономним? Чи навпаки – складніше? Можливо, простіше тоді, коли тобі все дають і все за тебе вирішують, ніж коли потрібно самому приймати рішення…

– Ви абсолютно праві. Комусь, може, здається, що автономія університету означає меншу відповідальність. Ні, навпаки – це підвищена відповідальність. Насамперед за якість освіти. Автономія університетів і підвищення якості навчання – це дві основні цілі реформи, яку проводить Міністерство освіти і науки.

Безперечно, автономія дозволяє університету грамотніше й ефективніше господарювати. До речі, буквально кілька днів тому наш міністр повідомив, що нарешті прийнято рішення про те, що університети мають право розміщувати свої кошти в банках. Це було записано в новому законі «Про вищу освіту», але не існувало механізму втілення цієї норми. Нарешті крига скресла. Тепер університет зможе сам вирішувати, де мати рахунок: у казначействі, чи в одному з банків, що має державну форму власності. Таким чином виші зможуть краще розпоряджатися фінансовим ресурсом, частину коштів, до прикладу, можна буде розмістити на короткотривалий депозит і заробити для навчального закладу додаткові гроші.

 Чи очікуєте ще змін у системі вищої освіти?

– Реформа триває. До прикладу, міністерство декларує, що з наступного року вже не буде держзамовлення. Натомість з університетами укладатимуться контракти на підготовку фахівців певних спеціальностей. Ще немає подробиць, але така новація задекларована. І знову виходимо на те, про що говорили, – наскільки сильний, наскільки рейтинговий університет. Бо ці контракти будуть укладатися насамперед із потужними вишами. І в результаті вони стануть ще сильнішими, а слабкі будуть потихеньку зникати. Або шукати можливості об’єднання з сильнішими університетами.

Це, до речі, одна з цілей, яку ставить перед собою міністерство, – зменшити кількість навчальних закладів. Ви знаєте, що у нас нині більше 300 вузів. А, до прикладу, в таких країнах, як Франція і Великобританія, що мають населення під 60 мільйонів, у кожній – до 100 вишів. Тож кількість університетів буде скорочуватися. Процес вже пішов, закриваються деякі філії, ідуть перевірки діяльності вишів. Були навіть виявлені «філії», що мали лише одну кімнату, в якій зберігалися залікові книжки. Про який рівень освіти в такому випадку можна говорити? Тому це ще один із напрямів, в якому очікуємо на нові правила гри.

«ЧИМ КРАЩІ СПРАВИ В УжНУ, ТИМ ГОЛОСНІШЕ ЧУТИ ФЕДОРА ВАЩУКА»

 Пане ректоре, не можу не задати кілька запитань за наслідками недавнього доволі скандального інтерв’ю вашого попередника, а нині ректора словацького Центральноєвропейського університету Федора Ващука одному з регіональних телеканалів. Зокрема, він заявив, що прийом студентів-іноземців до УжНУ – це велика афера…

– Спочатку маю всіх засмутити: пан Ващук уже не є ректором Центральноєвропейського університету в місті Скаліца. Як бачите, і там довго не протримався. Скажу більше: одна із співзасновників і нинішня ректор цього словацького вишу пані Хайді Шварцзова, яка нещодавно відвідала наш університет, навіть просила не згадувати його прізвище…

А по суті цього питання… Залишу на совісті пана Ващука його некоректне «так звані індуси», коли він говорив про наших студентів-іноземців. Про це не будемо говорити. Скажу одне: звинувачення є абсолютно безпідставними, а інтерв’ю практично повністю неправдиве. Що стосується іноземців. УжНУ не порушував ліцензійний обсяг при прийомі цих студентів. Ми не прийняли жодного студента, поки не отримали дозвіл від Міністерства освіти і науки і поки не збільшили ліцензійний обсяг. Бачили, що складаються форс-мажорні обставини (в Ужгород одразу приїхало багато студентів Луганського медуніверситету), зразу звернулися з листом до міністерства з проханням дозволити прийняти цих студентів на навчання, дуже швидко підготували ліцензійну справу. Я тепер не дивуюся (хоча ми, звичайно, здогадувалися, звідки «росли ноги»), що проти університету тоді спробували відкрити кримінальну справу. Тепер багато чого проясняється і стає зрозумілим… Всім студентам будуть видані дипломи нашого університету, за якими вони зможуть продовжувати післядипломну підготовку у нас чи в інших країнах і успішно працювати лікарями. А компетентність Федора Григоровича у справі видачі фальшивих дипломів уже загальновідома.

 А як щодо згаданої кримінальної справи?

– Наскільки володію інформацією, вона закрита. Там нічого й не могло бути, бо з нашого боку все було зроблено згідно з чинним законодавством.

Загалом мені навіть смішно коментувати ті твердження, з якими виступив «успішний менеджер», як він сам себе назвав, Федір Ващук. Наприклад, одне з них. Він повідомив, ніби університет закуповує обладнання для операцій на головному мозку для Центру нейрохірургії. Це абсолютна неправда. Є реєстр державних закупівель, будь-хто може зайти в інтернеті на цей веб-портал і подивитися, що жодного тендеру по, як сказав колишній ректор, лапароскопічній апаратурі, університет не оголошував. Більше того, він у черговий раз проявив свою некомпетентність, сказавши, що це лапароскопічна установка для операцій на головному мозку, він навіть нібито переглядав ціну на нього. Хоча лапароскопічна апаратура, і це всім відомо, використовується для операцій на внутрішніх органах, передусім на черевній порожнині. Поки що ніхто не придумав шляхи доступу до головного мозку через черевну порожнину… Можливо, Федір Григорович придумає або вже придумав. І там багато таких речей у цьому інтерв’ю.

 Але Федір Ващук серед іншого звинуватив керівництво університету у нераціональному, навіть «злочинному» поводженні з грошима, заявивши, що кожного дня на рахунках університету лежать мільйони гривень, у той час, як національна валюта девальвує. За його словами, на вітер було викинуто близько 50 мільйонів гривень… Що скажете на це?

– На сайті університету ми публікуємо звіти фінансової діяльності, на Вченій раді 28 серпня оприлюднено звіт за перше півріччя цього року. Там видно, що у нас на кінець першого півріччя у загальному фонді залишилося … 6 гривень (а не декілька мільйонів, як стверджувалося). Так і має бути, ці кошти мають повністю використовуватися. А зі спеціального фонду – тобто з тих грошей, які університет заробляє сам, – ми за перше півріччя використали близько 46 мільйонів гривень, в тому числі на закупівлю муляжів для навчання студентів медичного факультету. Зараз маємо на рахунку біля 14 мільйонів, які передбачені для оплати масштабних робіт, що завершуються на семи факультетах і у двох гуртожитках, а також закупівлю необхідного обладнання для навчального процесу. Ця вся інформація є у відкритому доступі, тож будь-хто може її перевірити.

Пан Ващук, до речі, наговорив, що нинішні високі рейтинги університету – це також його заслуга. Та ж ми порівнюємо рейтинги, що оприлюднені за результатами 2014/2015 і 2013/2014 навчальних років. А тому незрозуміло про які особисті заслуги говорив колишній ректор, позитивна динаміка після зміни керівництва вишу чітка і всім зрозуміла.

Готовий спростувати один за одним усі озвучені в інтерв’ю закиди. Але це не вартує «виїденого яйця», а також витраченого часу. А я не та людина, яка любить копирсатися в чужій брудній білизні. Хоча міг би багато цікавого розповісти про особливості керівництва «успішного менеджера», залишені ним борги, «дивні» угоди, непотрібну університету оренду приміщень у певних приватних структур, оплату оренди за не введені в дію котельні та навіть відсутність технічної документації на неї, повну відсутність найбільш необхідних матеріалів для проведення лабораторних робіт на факультетах природничого напряму… Скажу лиш одне: як показує життя, чим краще справи в університеті, тим голосніше чути Федора Ващука. Мабуть, це хороший знак, – посміхається.

 І ще одне запитання, навіяне інтерв’ю Федора Ващука. Він каже, що в УжНУ слід провести дострокові вибори ректора. Як оцінюєте цю заяву?

– Для цього немає ніякого підґрунтя. Хоча, ви знаєте, я б із задоволенням пішов із ним на вибори, але у мене діючий контракт з міністерством. Хочу звернутися до пана Ващука, який, думаю, прочитає це інтерв'ю: «Федоре Григоровичу, час підтасовок і фальсифікацій виборів у нашій країні, здається, завершився назавжди. Тож у Вас немає ніяких шансів».

«УНІВЕРСИТЕТ ЯК БУВ, ТАК І БУДЕ ПОЗА ПОЛІТИКОЮ»

 Володимире Івановичу, наближаються чергові вибори. Багатьом цікаво, чи братимете в них участь ви? Може, маєте амбіції позмагатися, скажімо, за крісло мера Ужгорода?

– Ні, таких амбіцій не маю. Моє місце – в університеті. Я був обраний колективом, тож планую іще 6 років працювати на розвиток УжНУ. Що стосується агітації, то університет як був, так і буде поза політикою. Ми завжди раді вітати гостей, які приходять читати студентам лекції, але політичної агітації в стінах УжНУ не буде. В той же час я ніколи не дозволю ні собі, ні комусь іншому дискредитувати за партійною, расовою чи релігійною ознакою ні студентів, ні працівників нашого університету. Кожен зможе взяти участь у виборчому процесі, балотуватися сам, агітувати за інших, щоправда, тільки поза роботою.

Що стосується моєї участі у виборах, то, найімовірніше, я буду кандидувати в депутати обласної ради.

 Вже зовсім скоро УжНУ відзначатиме 70-літній ювілей. Розкажіть, будь ласка, чи планується якесь помпезне святкування?

–  70 років – це дуже серйозна дата, тож до її відзначення ми готуємося вже давно. Не хотів би, щоб святкування ювілею були помпезними. Ми проводитимемо цілий ряд заходів протягом тижня другої декади жовтня. Знаю, багато акцій готують наші студенти. Відбудеться святкова Вчена рада, запросимо наших колег і партнерів із різних університетів, в тому числі із зарубіжних. Будемо присвоювати звання Почесних докторів відомим фахівцям із-за кордону, які тривалий час співпрацюють із УжНУ, будемо вітати наших співробітників. Одне слово, зробимо святкування таким, яке запам’ятається і викладачам, і студентам, і ужгородцям, що вболівають за університет.

 Дякую за розмову.

– Спасибі вам.

Ярослав Світлик, "Час Закарпаття"

 

11 вересня 2015р.

Теги: УжНУ, Володимир Смоланка

Коментарі

люк 2015-09-18 / 23:52:16
Недоліки сучасної псевдоосвіти:
учат так абись нич не знав і поняв який ти дурний.
учат те чого тобі сто років не потрібно.
учат мовчати і пливти за течією.
Типова школа для рабів.

правда 2015-09-15 / 07:24:19
Усьо файно наговорив!!!лиш корупція як була так ся и встала...ректор сам ги-бы чилядник непоганый,лишь мняккый ги булка.за сесь гуд май много быв за границев ги універі...удкіть ме знати які в ньому діла...дома сиди смоланко на роботі та май меш знати що втя ся робит в універі

викладач ужну 2015-09-14 / 22:34:00


Флуд. Обговорюйте суть публікації, а не заводьте коментування в потрібне вам русло, до того ж - з переходом на особистості. Коментар видалено. Адмін


небайдужий 2015-09-14 / 22:14:08
До викладача ужну. Шановний викладач, може і не працюю, але обізнаний, напевно, трохи більше ніж Ви. Не ображайтеся.
1) щодо Лемака. "Головуючий на зібранні проректор Василь Лемак посилено віднікувався від пропозицій Володимира Смоланки посилити лічильну комісію з голосування представниками від обох кандидатів. І тільки після милостивого дозволу Ващука цю норму схвалили, зате питання про підрахунок голосів на столі президії, аби бачив весь зал (так колись обирали Миколу Вегеша) навіть не поставили на голосування." http://www.szp.org.ua/blits-krigh-po-rektorstvu-uzhnu.aspx
2) щодо декана біофаку - http://vsapravda.info/?p=4019.

викладач ужну 2015-09-14 / 21:58:05
Ще додам: бачу, що НЕБАЙДУЖИЙ не працює в УжНУ,бо інакше знав би саме Лемак допомагав Смоланці сісти в крісло ректора ,Ніколайчук не був деканом,деканом на той момент була вже Гасинець Я.С

небайдужий 2015-09-14 / 21:49:23
До викладач ужну. Шановний викладач, я вибачаюся, але підскажіть спільноті як Смоланка "не надав можливості більше нікому подати свою кандидатуру" ? Яким чином Смоланка міг впливати на цей процес? Вибори - це коли обирають достойного. І результат 284 за із 289 - це також вибір колективу. Чи не так?

викладач ужну 2015-09-14 / 21:40:51


Флуд. Обговорюйте суть публікації, а не заводьте коментування в потрібне вам русло, до того ж - з переходом на особистості. Коментар видалено. Адмін


небайдужий 2015-09-14 / 21:03:22
Відкрию один секрет. Якщо б не махінації, підтасовки голосів, масове вкидання на користь великого комбінатора на виборах ректора у 2012 році, Смоланка б переміг і тоді. За ректорство Ф.Г. маємо сказати велике спасибі Лемаку, Офіцинському, голові лічильної комісії Рогачу, таким деканам як Ніколайчук, Дуло і т.д.

УжНУ 2015-09-14 / 20:27:06
Смоланку, на відміну від Ващука, таки вибирали. Тому як би не тявкали з-під плота регіональні ващущенята, ці речі не до порівняння.

викладачу ужну 2015-09-14 / 19:40:18


Флуд. Обговорюйте суть публікації, а не заводьте коментування в потрібне вам русло, до того ж - з переходом на особистості. Коментар видалено. Адмін


викладач ужну 2015-09-14 / 18:17:09


Флуд. Обговорюйте суть публікації, а не заводьте суть коментування в потрібному вам руслі, до того ж - з переходом на особистості. Коментар видалено. Адмін


небайдужий 2015-09-13 / 22:22:46
Ужну не може змінитися за один чи два роки. Не може статися чудо, якщо в державі не все в порядку. Але не помітити, що атмосфера у вузі змінилася. Ніхто нікого не принижує, університет став відкритішим, фінансово прозорішим. Працювати ще є над чим, і багато. Не все виходить, корупція існує і про це треба говорити. Але це проблема не лише Смоланки, а держави в цілому. Позитивність змін і бісить колишнього менеджера. Значить Смоланка діє правильно! Більше рішучості в діях ректора не завадить. Причому кардинальних, оскільки дехто його доброту сприймає за слабість...

Ніка 2015-09-13 / 21:58:45
Не дай Боже, щоб Ващук знову якимось чином проліз у стіни УжНУ.
НЕ дай Боже.... Той нікого не поважав, тільки себе піарив.Люди могли годинами чекати під дверима, чекаючи на його ласку. Може, Смоланка й справді часто буває відсутнім, але є на місці проректори, по можливості питання вирішують.

Хай УжНУ й буде цуравішим, тільки щоб без Ващука.

стоп 2015-09-12 / 21:44:30
повністю згодна з патріотом, розкладено все пополичках, піару треба додати Володимир Іванович:)

патріот 2015-09-12 / 21:10:50
Університет за один рік не став ідеальним і рухатися є куди, Смоланка така ж, як і всі, людина, а тому має повно своїх плюсів і мінусів і їх можна (і навіть треба) порівнювати з якостями попередника. Але безперечним фактом залишається те, що УжНУ не грабується в приватних інтересах новим керівництвом у таких масштабах, як це робив Ващук, і що нема того дисонансу між прогресивністю студентства і вічною ппровладною кон'юнктурністю Ващука, яка постійно дистабілізувала виш.

Ну і корупційна складова не введена в систему і вибудувана як піраміда, як це було при Ващукові, а знову хаотична, як це було при Вегеші. Але це краще і завдання боротися з цим лежить не на плечах ректора, а є обов'язком правоохоронних органів.

Смоланці треба частіше бути на роботі, а від Ващука "позичити" хоча б частину його здатності до піару.

не згоден 2015-09-12 / 20:57:05
Саме завдяки таким професорам і піддростає та стає на ноги наступне покоління науковців. Професура, як правило, люди з величезним багажем знань і декому з молодих науковців до них ще рости і рости. І ви колись будете пенсійного віку, будете мати внуків і думаю тоді, будете висловлювати трохи іншу позицію щодо себе. Що стосується Смоланки, то він здійснив повну демократизацію вузу, крім того зберіг попередні напрацювання щдо ремонтів, університет і далі оновлюється, на всіх факультетах йдуть ремонтні роботи, звичайно, не все гладко, як і в країні, хочеться завжди більшого, покращення матеріально-технічної бази, яка як тут висловлюються з 60-х, але шановні молоді науковці, зараз є багато грандів, які дають можливість закупити нову техніку і працювати, то дерзайте, ніхто ж не заважає, а то привикли на блюдечку все подай, може за вас і зробити. Тому критику в сторону, ніхто не ідеальний, починайте з себе

згоден із В.П. на всі 100% 2015-09-12 / 19:48:45
нехай не ображаються заслужені викладачі, професори, доценти, але є якась людська межа. А де працювати молоді, де їм напрацьовувати стаж роботи для тієї ж пенсії? Звісно для молодих науковців, асистентів, викладачів не вистачає не лише годин для лекцій, але і не приймають на роботу, так як вакансії заповнені поважними батьками, дідусями, родичами, світилами, яким не під силу не лише освоєнні компютерних технологій, їм уже не під силу шалений ритм цивілізації, в якому ми живемо. Думаю не треба ображатися на правду.Життя диктує свої умови.

В. П. 2015-09-12 / 12:39:48
Величезним тягарем університету є те що на багатьох кафедрах значну частину, а то і більшість складають професори, котрим за вісімдесять (+ -). Вони "працюють" із-за зарплати (бо треба помагати дітям-онукам-правнукам - а то і - праправнукам), нічого не даючи. На лекціях, якщо і не дрімдють, то "забуваються", часто несучи геронтологічну нісенітницю. Реакція на такі лекції студентів є зрозумілою (шонайменше - зневажають, глузують). Можливо вони колись і були добрими викладачами та науковцями, але вік є вік. Із наукової роботи. Елементарно не володіють комп"ютером (секретарка кафдри щось надрукує із їх рукопису ручкою), а тим паче інтернетом (дехто не розуміється навіть на мобільному телефоні - може відповісти лише на дзвінок). Тож, про який зв"язок із сучасною наукою може йти. Щось із цим треба робити, адже це великий негативний баласт (нічого не дає, дискредетує вуз, а ще й забирає зарплат, займає посаду, де міг би працювати молодий науковець).

Никнейм никнейму 2015-09-12 / 08:08:26
Кому потрібні ті конструкції , із 1960 року...

Не ЄЦ 2015-09-12 / 07:52:31
Та сам університет не поважає ректора. Чому цифри не подаються у порівнянні з попередніми показниками? Бо всюди очевидний провал.

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини