Вибори на Закарпатті: Москаль реанімує Ратушняка, "прислугу" Медведчука Чубирку і робить ставку на кримінал "Блюка"

На шляху до виконання основного завдання, задля якого його було переведено з Луганщини на Закарпаття – ліквідації політичного впливу Віктора Балоги, чинний очільник обласної адміністрації Геннадій Москаль робить ставку на осіб, знайомих йому з часів першого «губернаторства», і згуртовує довкола себе всіх опонентів свого «ворога», підбираючи навіть тих, яких відкинули час, обставини та закарпатці.

Вибори на Закарпатті: Москаль реанімує Ратушняка, "прислугу" Медведчука Чубирку і робить ставку на кримінал "Блюка"

Попри те, що ще до розслідувань, судів і, принаймні, хоча б політичних висновків тимчасової слідчої комісії ВР (яка, до речі, останнім часом через неможливість виконати поставлене перед нею політичне замовлення практично згорнула свою діяльність), Петро Порошенко під час свого візиту на Закарпаття «призначив» винними у трагічних мукачівських подіях 11 липня «два клани», нині все очевиднішим стає те, що насправді єдиним реальним опонентом чинного владного режиму на Закарпатті в контексті майбутніх виборів було визнано Віктора Балогу. А тому боротьбу саме з ним, поряд з перепідпорядкуванням контрабандних потоків, як основну мету "роботи" на Закарпатті було поставлено перед Геннадієм Москалем.

З огляду на те, що останній не справився з цим самим завданням за вказівкою тодішнього глави Адміністрації президента Л.Кучми Віктора Медведчука на початку 2000-х, нині Г.Москаль взявся за його виконання з подвоєною енергією і не гребуючи жодними методами.

Постійні публічні заяви про те, що йому поставлено завдання очистити владу Закарпаття не тільки від «регіоналів» і екс-СДПУ(о)шників, але й, що дивно, від «Єдиного Центру» – партії, не тільки не забороненої, але й не здискредитованої більше за інші політичні сили, є не найгіршим з цього набору «інструментів». Значно гірше, що в своїй виконавській запопадливості Г.Москаль в розрізі персоналій реанімовує на Закарпатті всі найгірші якості, вже, фактично, викинуті закарпатцями на смітник історії. І мова навіть не про перші призначення на посади голів РДА, де, всупереч вже згаданим заявам, проявилися і колишні «регіонали», і медведчуківці, і просто кримінальні елементи. У своєму бажанні догодити замовникові, Г.Москаль розкорковує пляшку, аби випустити «на волю» значно масштабніших і одіозніших «джинів».

Насамперед, турбує попередня інформації з Ужгорода.

Попри те, що в контексті попередніх планів «солідарної» вертикалі було «запустити» на мера Ужгорода вірного Санчо Пансу нардепа Валерія Пацкана Роберта Горвата (зокрема, аби згодом прилаштувати на звільнену ним депутатську вакансію самого Геннадія Геннадійовича, який в грудні виходить на пенсію), нині такий сценарій, схоже, відсунуто на задній план. І не важливо, чи через небажання самого Р.Горвата міняти тяжко здобутий і вагомий статус нардепа на негарантовану перемогу в мерських перегонах і, в кращому випадку, перспективу розгрібання ужгородських «авгієвих конюшень», залишених в спадщину від попередників, чи в силу якихось інших, неозвучених мотивів.

Схоже, не наважилися представники чинної влади і на підтримку нейтральної кандидатури (чи не тому, що її було запропоновано «наверх» як можливого кандидата від «Солідарності» ще в період, коли цю політичну силу на Закарпатті мав очолити екс-«губернатор» Василь Губаль) – депутата облради від «Батьківщини» Михайла Качура. «Нова» влада банально не навчилася ділитися, а тим більше – довіряти.

Судячи з останніх «сигналів» із виборчого штабу закарпатської «Солідарності», вибір наразі зупинився на найгіршому для Ужгорода і ужгородців сценарії – висуненні на міського голову як номінального, технічного кандидата від цієї політичної сили вічного помічника Г.Москаля Івана Шкирти, спеціально з цією метою інтегрованого в серпні в міську владу, за реальної підтримки іншого кандидата – двічі екс-мера обласного центру Сергія Ратушняка.

З огляду на те, що Г.Москаль є єдиним, хто свого часу мав вплив на цю некеровану особистість, і, більше того, був тим, хто свого часу висунув і «обрав» його нардепом від тодішньої провладної «ЗаЄдУ», а також, що С.Ратушняк є чи не найбільшим і найпослідовнішим «опонентом» В.Балоги, така логіка поведінки «губернатора» є зрозумілою. Але не варто сподіватися, що вона буде з радістю прийнята самими ужгородцями, які, попри стабільні 10 відсотків прихильників С.Ратушняка в Ужгороді, за підсумками виборів уже двічі викидали його на політичне узбіччя.

Утім, вже зрозуміло, що Г.Москаля призначили на область не з метою ощасливлювати закарпатців і, зокрема, ужгородців. А тому їх настрої до уваги, по великому рахунку, не беруться. Єдина мета – будь-якою ціною виграти у Балоги. А засоби і технології владою відпрацьовано на нещодавніх виборах на Чернігівщині.

Не краща ситуації і у «вотчині» Віктора Балоги – Мукачеві. Там, за попередньою інформацією, номінальним кандидатом у мери від влади буде висунуто Ольгу Фенчак, яка в 2008-му році вже опонувала в аналогічних змаганнях Золтану Ленд’єлу як кандидат від «Батьківщини» і набрала тоді 2,5% голосів мукачівців. Насправді ж, основним кандидатом, на якого робить ставку влада, визначено Івана Чубирку – екс-швагра Віктора Медведчука і керівника облорганізації його «Українського вибору».

З огляду на, знову ж таки, те, що за масованої і брутальної підтримки владної Партії регіонів І.Чубирка на довиборах до Закарпатської облради навесні 2013 року програв нинішньому ймовірному кандидатові в мери Мукачева Андрієві Балозі всього неповні три сотні голосів, а В.Медведчук є одним із найдавніших ворогів В.Балоги, ця логіка, знову ж таки, є зрозумілою. Але, як і у випадку з Ужгородом, навряд чи виправданою з точки зору самих мукачівців.

Що суттєво, на цих виборах Іван Чубирко кандидуватиме не як представник політсили одіозного В.Медведчука, а як висуванець від, начебто, нейтральної політичної сили – партії «Відродження». Мукачівський штаб якої, за інформацією Закарпаття онлайн, він же і очолив. Але ця нейтральність ілюзорна: станом на нині на Закарпатті куратором «Відродження», що його обрала собі в політичні партнери на Закарпатті партія влади, є колишній «регіонал» Михайло Ланьо (кримінальна кличка «Блюк»).

Саме в цьому контексті стають зрозумілими не тільки особисті «йорзання» Г.Москаля під час прямих журналістських запитань щодо Ланя, але й те, чому щодо основного фіґуранта трагічних подій у Мукачеві, якого звинувачують не лише в контрабанді, але й наркоторгівлі та утриманні озброєної "армії" (один з "солдатів" якої на прізвище Йовбак "засвітився" 11 липня в Мукачеві в оточенні міліції), досі не порушено жодної кримінальної справи.

Тобто, на шляху до поставленої мети – усунення В.Балоги, влада Порошенка/Москаля не гребує вже не лише ситуативною, спорадичною  співпрацею з «регіоналами», медведчуківцями і кримінальниками, а й робить свідому ставку на тих, хто в часі Революції Гідності був на іншому боці барикад, голосував за сумновідомі «закони 16 січня», відправляв «маршрутки» з «тітушками» для участі в столичному АнтиМайдані та відверто працює на Росію. А ще постачав наркотиками наших дітей.

Подібна ситуація тією чи іншою мірою має місце чи не в усіх районах Закарпаття.
Скажімо, за інформацією з Іршави, там влада також толерує процес «відродження» «регіоналів» у виконанні Блюка-Ланя. «Опікуном»  партійної команди «Відродження» на теренах Іршавщини є Станіслав Сухан – екс-очільник районної організації Партії регіонів, керівник райради, скинутий з посади на хвилі революційних подій 2014 року. Як голову районної організації він лобіює  на кандидата в мери Іршави Віктора Товстого – підприємця, колишнього працівника СБУ ( з сумнівним минулим в цій структурі), скандального члена  Ужгородської міської виборчої комісії на виборах 2010 року. У зв’язку з цим усі депутати Іршавської міської ради 6 скликання, які підтримували політичну партію «Відродження» на минулих виборах, нині відходять  від подальшої співпраці  з  цією політсилою. Більше того, у своїй більшості відкрито заявили про те, що, найімовірніше, підтримають на виборах «Єдиний Центр». Решта ж наразі перебуває в процесі пошуку політичної сили, з якою підуть на місцеві вибори 2015 року.

Ситуація не є сталою. Висування кандидатів на посади міських голів розпочинається з 21 вересня і закінчується 30 вересня включно. Тому, змінитися може багато. Але основні тенденції вже навряд чи зазнають змін. А тому вже нині можна однозначно констатувати головну сумну тенденцію, яка в ході перебігу виборчої кампанії ставатиме все очевиднішою: як і попереджали ті, хто добре знав Г.Москаля з часу його попереднього «губернаторства»,  разом з собою він приніс на Закарпаття не нову якість, якої справді зачекалися закарпатці, а її цілковиту протилежність, вкорінену в глибокому минулому, від якого Україна, включно з Закарпаттям, відмовлялася в процесі двох Революцій.

Зрештою, дивуватися нічому: не щирою, повноцінною новою якістю, а всього лише містком між майбутнім і минулим України є, на жаль, і загалом вся та «постреволюційна» влада, яку він представляє у нашому краї...

10 вересня 2015р.

Теги: Геннадій Москаль, Михайло Ланьо, Блюк, Сергій Ратушняк, Іван Чубирка

Коментарі

12321 2015-10-01 / 18:02:49
Коли вже ушидкi прозрiуть??? Нич ся не змiнить!!!

верховинець 2015-09-30 / 22:13:50
Чудит старий пердун- Москаль на Закарпатті.Майже буде революція.

Міжгір'ю 2015-09-13 / 07:15:44


Ненормативна лексика. Коментар видалено. Адмін


бер 2015-09-13 / 00:08:33
У березному так само всі бувші регіональні криси бігають за бпп. Вони ще ся всі перегризуть бо амбітних там хватає, не можуть вузначити даже першого у списку, бо каждий хоче бути перший. Ага ще другі регіонали у ляшка, а ще одні хпаються у відродження. До чого світ котиться?

МІЖГІРЦІ 2015-09-12 / 14:30:16
у міжгірю щУР регіонал слуга злочинного режиму януковича агітує за БПП такщо люди добре думайте за кого голосувати

ось так 2015-09-11 / 21:40:43
Ну що, всі вже зрозуміли, що Москаль - це цепний кіт чергового пана + фестивальний генерал?

32453 2015-09-11 / 08:37:25
В яке болото втягнули нас ці "воєвателі", реваншистські погляди призвели повну руїну в державі

патріот 2015-09-10 / 23:49:23
ЄЦ, не ЄЦ, але за Пацканів і Москалів з Порошенками, Аваковими і Яценюками голосувати точно не треба. І тому, що вони не приведуть Україну в світле майбутнє, бо самі родом із темного минулого. І тому, що тепер вже стало зрозуміло, провокації в Мукачеві і під ВР - це аби знищити опонентів на виборах. Якщоб вони не підставили в такий спосіб "Правий сектор" і "Свободу", то люди би голосували за них. А так правих нема, і залишається одна партія Порошенка-Яценюка.

марнек 2015-09-10 / 23:31:47
треба люди навірно голосувати за ЄЦ бо тівсі другі хрень кончена,а бндитів класти заступниками москаль уже повністю поїхав

файна новина 2015-09-10 / 21:14:56
Сьогодні у Мукачеві прийшов наказ із Києва-звільнити директорку аграрного коледжу шахрайку, корупціонерку з посади директора цього коледжу. В понеділок буде представлення нового директора. Хто наразі невідомо та й не грає ролі. Головне злодійок пихатих нарешті відсторонили. А вона гарно пішла на лікарняний. Нічого п=равда воссторжествувала.
Ваш сайт завжди писав про цю сімю аферистів і вбивць. Як кажуть-льод тронулся!

Віка 2015-09-10 / 21:13:49
Капєц!

Коля 2015-09-10 / 16:20:18
Сьогодні на нараді в РДА Пашкуляка, який організовува стрєлку 11 липня, довірена особа Блюка представили як радника нового голови Мукачівської райадміністрації. вот вам і перемога Майдана.

Василь 2015-09-10 / 15:14:11
Влада проти людей нашого краю, вона принижує нас своїми кадровими призначеннями, поведінкою. Тому позиція одна - АБО ПІДТРИМУЄШ МОСКАЛЯ-ПАЦКАНА АБО РІДНЕ ЗАКАРПАТТЯ

Ержа з Баранинець 2015-09-10 / 13:12:50
голосуй за Відродження-Наркобаронів

Степану Круку 2015-09-10 / 13:04:40
Так розуміють всі, окрім Г.Москаля, В.Пацкана і, судячи з усього, П.Порошенка

народ 2015-09-10 / 11:36:25
Політичні партії - це прикриття бандитських кланів, які як були так і будуть при владі над рабами. А раби як були раніше так і залишаться безправним бидлом як засіб наповлення кишень бандитів. Ось вам, краяни, і результат революції гідності, ось вам світлі ідеали, за які загинули ваші сини, батьки, брати... Готуйтесь в жовтні продемонструвати свою "одностайну підтримку висуванців-бандитів.

Степан Крук 2015-09-10 / 08:58:05
Реанімувати Ратушняка - безперспективно! Тому що "пацієнт" скоріше мертвий, ніж живий..."

Ужгороець 2015-09-10 / 08:19:02
А куди і від кого балотується бравий орденоносець, непотопляємий ні при якій владі,генерал Мікулін?

Людина 2015-09-10 / 07:48:29
Прийшов Москаль і регіонали почувають себе, мов риба у воді. За що тоді поклали свої життя герої Небесної сотні?

гуцул з Ділового 2015-09-10 / 07:31:39
У нас в Рахові вибори від Відродження очолює Медвідь Льоня з Великого Бичкова Кум Блюка він основний контробандист і його хлопці і є тими хто бив пограничників по хатах, і перевозить сигаретлики в Румунію кожен день

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини