У нас чистіше й повітря наше смачніше

У неділю повернувся з одного київського семінару. Та найбільше у пам'яті, чомусь, осів не так спеціалізований журналістський семінар, як сама столиця. Київ просто грузне у смітті. Й наш Ужгород біля нього справді виглядає охайним європейським містом.

У нас чистіше й повітря наше смачніше

Сівши в метро на залізничному київському вокзалі, їду в іншу частину міста. Зранку - величезна черга за жетонами, які тут встигли трохи подорожчати (1, 75 грн.). Хвилею мене заносить на ескалатор, потім - у електричку. З пересадками виходжу на станції метро Дорогожичі. Вже у підземному переході помічаю під стінами поодинокі пластикові стакани, пляшки, недопалки. Але вийшовши з того ж переходу, я вжахнувся: майже увесь тротуар всипаний хвилею сміття, подібною до тієї, що приносять закарпатські річки після повені. Це сміття, серед якого і ті ж пляшки, і порожні пачки з-під соків, сигарет і просто бруд, лежить майже до краю тротуару. Тож пішоходам доводиться його обходити або просто місити. Київські колеги кажуть, що таких смітників у столиці не перерахувати. В основному, вони залишилися після зими на місці відсунутих кучугур снігу. І лежать такі "пам'ятки" вже не перший місяць. Справді, пройшовшись з годину Києвом, я не побачив жодного сміттєвоза, чи двірника, чи ще якихось представників комунальних служб. Зате - на кожному кроці міліціонер, який, до речі, теж має право складати протоколи за порушення правил благоустрою. (За новим адмінкодексом штрафи за сміття значно зросли) Має, та не складає. Натомість зупиняють кожного десятого. Зупинили й мене, я, показавши журналістське посвідчення, запитав, чому ж столиця потопає у смітті? Мені відповіли, що "тут вам не Закарпаття.". Дійсно, там -не Закарпаття. Вже вийшовши в Мукачеві з потяга, вдихаю свіжого прохолодного повітря. Воно - у сто разів смачніше й корисніше, ніж київське. В Ужгороді їду маршруткою додому і дивлячись навколо, радію, що тротуари у нас чистіші й охайніші: столичне сміттєве лихо сюди ще не дійшло.

Павло Білецький, Закарпаття онлайн.Блоги
28 березня 2010р.

Теги:

Коментарі

2010-03-29 / 13:10:00
Пане Павло!

Пройдіться бічними вулицями Ужгорода (а не дивіться порспект з маршрутки), і Ваша думка про Ужгород значно зміниться.

Микола ПАРАНИЧ, м.Іршава 2010-03-29 / 10:33:00
Прочитав цей матеріал Павла. І згадав свою поздку в Луганську область у жовтні 2006 року на виїзне спільне засідання Політвиконкому і Центральної контрольної комісії СПУ. Три дні ми там були. В один із цих днів ми роз"їхалися в різні міста і райони області для вивчення конкретних ситуацій. З групою товаришів я поїхав до Сєверодонецька. Виїхали ранком. На виїзді з Луганська дивлюсь у праве вікно автомобіля, де я сидів. Бачу -- кювет і далі за кюветом метрів зо два-три суцільне сміття. Суцільне настільки, що поверхні землі не видно. Подивився у ліве вікно -- та ж сама картина... Ідемо хвилину, дві, три -- те ж саме... Отже, кілька кілометрів при виїзді з Луганська -- суцільний шар сміття... Я був шокований, адже не чекав такого... Не побачив би власними очима -- не повірив би, що таке може бути... І ось під"їжджаємо до Сєверодонецька. Спеціально, дивлюсь через вікно на кювети, чекаю, коли ж з"явиться сміття. Дивлючь праворуч -- кювети чисті. Дивлюсь ліворуч -- сміття теж немає. Заїжджаємо в Сєверодонецьк -- СМІТТЯ НЕМАЄ!!!!!!! НЕМАЄ!!!!!!!! На фоні спогадів про луганське сміття я був шокований ще більше... Ось так, люди добрі. Все залежить від того, чи є в місті господар. Від того, чи мер міста думає лише про свою вигоду, чи він турбується про людей, які його обрали... Пробач, читачу, що не зміг написати коротко. Микола Паранич, м.Іршава. P.S. для Павла Білецького. Вчора я Вам написав листа в коментарях до Вашої статті "Що ж нас стосується найбільше?". Прочитайте, будь ласка. Чекаю на Вашу відповідь. Запрошую до мене знову для підготовки матеріалу. З повагою, Микола.


Павло Білецький
Публікації:
/ 62«Скандал» про великоберезнянського депутата-педофіла – вигадка
Сесія облради під диктовку трьох «Б»
/ 9Старий почерк нової міської влади
/ 21Це нормально, коли соціолог балотується від лідера його опитувань?!!
/ 10Директор Великолазівського радгосп-заводу займається хабарництвом?
/ 7"Вітаємо! Ви виграли автомобіль."
/ 14"Не сміти, скотино!".
/ 4На Закарпатті - церковний скандал: священики Мукачівської і Ужгородської єпархії вважають що в обласному центрі діє псевдо духовний виш із псевдо ректором
/ 22Гола правда
/ 23На пл. Театральній в Ужгороді незаконно знищили старовинну будівлю
/ 39Кому цікаво "гнобити" Ужгород?
/ 4На Закарпатті відкрито "Європейський медіа-центр"
/ 1Безкоштовного сиру не буває Фірми, що пропонують дешеве житло чи автомобілі, не збираються працювати собі на збиток
/ 1Чому ми хворіємо?
/ 2Ніхто не закриватиме ужгородську бактеріологічну лабораторію
/ 8Журналісти взялися за лопати.
/ 5Жити стало цікавіше, але легше від того не стало
/ 24Краще їм не потрапляти до рук...
/ 5Закарпатське радіоолів'є. Що слухати?
/ 17Що ж нас стосується найбільше?
» Всі записи