Миколі Мушинці виповнилося 87!

Миколі Мушинці виповнилося 87!

Закарпатці вважають Миколу Мушинку своїм не тільки тому, що він тут відомий з численних лекцій в університеті та різних доповідей, але й через ґеоґрафічну близькість між Ужгородом та Пряшевом. Тому й не дивно, що до родинного кола – дружини, синів, невісток, внуків, правнуків, долучилося подружжя Ребриків – друзів із Закарпаття, щоб відзначити 20-го лютого н.р. 87-й рік народження Миколи Мушинки, вихідця з етнічних українців Словаччини.

Микола, один з найвідоміших лемків-науковців, якого, завдяки його науковим працям про лемків, бойків, гуцулів, румунських, словацьких, сербських русинів-українців та численним розвідкам і вагомим дослідженням визначних українських науковців з найрізноманітніших галузей, письменників, поетів, мистців, мовознавців та ін., знають по всій Україні та за її межами.

Проф. Микола Мушинка, доктор філологічних наук, іноземний член НАН України, довгорічий голова Асоціації україністів та НТШ  Словаччини, автор 42 книжок, кілька тисяч наукових та науково-популярних статей, рецензій та статей-гасел в "Енциклопедії сучасної України" та різних енциклопедій, які є свідченням того, що він є найпродуктивнішим україністом не тільки Словаччини, де він живе, але й світу.

Микола Мушинка як фольклорист, етноґраф, літературознавець, історик,  мистецтвознавець, культуролог – це наукові ділянки, де він залишив помітний слід. Його наукову діяльність відзначали вже не раз численними нагородами – він лауреат різних українських та міжнародних премій, з-поміж яких  особливо виділяється «Орден князя Ярослава Мудрого». Знаний Мушинка не тільки як автор багатьох книжок, але й як збирач українських (чи про Україну) книжок, він зібрав найбільшу бібліотеку українознавства у Словаччині, яку подарував бібліотеці у Пряшеві.

М.Мушинка є «останнім із могикан», який мав тісні взаємини з різноманітними українськими дисидентами, поміж якими були такі українські борці за правду, як І.Дзюба, І.Світличний, Д. Павличко, Л.Танюк, Н.Підпала, Е.Білаш, І.Драч, В. Чорновіл, З.Антонюк, Б.Антоненко-Давидович, брати Горині та низка інших, які були його щирими друзями. Гадаю, він одинокий не тільки з-поза меж України, який є живим свідком і учасником боротьби за Україну, яку, безперечно, провадили шестидесятники, яким він намагався допомогти. Крім наукової активности, Мушинка є непересічним колекціонером творів образотворчого мистецтва. Його приватна «ґалерея» охоплює десятки визначних творів українського образотворчого мистецтва, серед якого знаходяться твори  О.Новаківського, Марчука, та ін..Серед них була збірка творів О. Новаківського (50 картин), яку М.Мушинка, після демонстрації на виставках у галереях та музеях Європи, США та Канади, подарував Музеєві О. Новаківського у Львові (оцінена комісією фахівців на суму   262 200 тисяч евро).

Протягом останніх кількох десятиліть Микола Мушинка брав участь з науковими доповідями в різних наукових конференціях  в Україні, Чехії, Словаччині, Польщі, Сербії, Німеччині, Канаді, США. Його статті появлялися не тільки в українській та словацькій пресі Словаччини, але й в Україні та у різних діаспорних виданнях світу.

Миколу Мушинку можна вважати живою леґендою, оскільки, я переконаний, серед українців, взагалі,  нема науковця, який би мав таке величезне коло знайомих науковців, письменників та поетів, мистців та артистів, діячів науки й культури та громадського життя не тільки країн Европи, але й у США та  в Канаді, Австралії.

Отже, з нагоди 87-річча побажаємо Миколі Мушинці не тільки традиційного Многая і благая літ, але й доброго здоров’я та нових творчих здобутків!

Торонто, 22.2.2023 р.

23 лютого 2023р.

Теги: Мушинка

Коментарі

МѢСТНЫЙ 2023-02-25 / 23:26:25
міцного здоров’я, щастя та снаги!

Ужгород 2023-02-24 / 16:36:42
Многая і благая літ!

сорри 2023-02-24 / 14:09:41
Здоров'я пану Миколі в такому поважному віці насамперед. Ну і ще сил і творчої наснаги робити те, що він не може не робити


Йосиф Сірка
Публікації:
/ 4Комуністів заборонили, а методи залишили?
Кулеба: Ми змусимо угорщину повернути всіх військовополонених
/ 2Підступний руzzкій мір – це не "трофейна мова"
/ 1У Кремлі шанують своїх фашистських вчителів
/ 11Прихильність Борреля і нахабство Зеленського
/ 15Усіх дурити весь час неможливо!
/ 1Оліґархи і самурай
/ 7Коли ж, нарешті, посадовці в Україні стануть українськими
/ 3На Закарпатті він "свій" (тутешній)
/ 2Останній із могікан
/ 2Коли дійде правда і до кримчан?
Багатолика російська гібридна війна
/ 5Хто ховається під ризами МП – диверсанти, саботажники, терористи?
/ 3Митрополит УПЦ МП "напросив" Божу кару
/ 3Росія-США: "Коронна" пропаґанда
/ 11Митрополит московської церкви в Україні та коронавірус
/ 8Послідовники нацистського пропаґандиста пішли у наступ
/ 5Імперське рило лізе до ідентичности
/ 11"Да патаму, что украінскій язик нєуґоден Богу!"
/ 7А потрібно танки замість королівського палацу
Чи привезе Зеленський пораду з Ізраїля?
» Всі записи