Перший гол угорського закарпатця в Росії

Перший свій гол у національному чемпіонаті Росії з футболу серед команд прем’єр-ліги угорський легіонер команди «Краснодар» Володимир Коман забив наприкінці жовтня у матчі проти нижегородського ФК «Волга». Гол цей став також першим забитим головою у кар’єрі футболіста. У російській команді Коман з липня цього року.

Перший гол угорського закарпатця в Росії

НАШЕ ДОСЬЄ

Півзахисник

Ріст 173 см

Вага 67 кг

Народився 16 березня 1989 р. в Ужгороді, Україна

Громадянство: Угорщина

Виступав за клуби: «Голодаш» (Сомботгей, Угорщина, 2004 – 2005), «Сампдорія» (Генуя, Італія, 2005 – 2008, 2010 – 2011), «Авеліно» (Італія, 2008 – 2009), «Барі» (Італія, 2009 – 2010), «Монако» (2012). У клубі «Краснодар» (Краснодар, Росія) з липня 2012 р.

Гравець молодіжної та юнацької збірної Угорщини (бронзовий призер і другий кращий бомбардир Чемпіонату світу серед юніорів, 2009 – 5 голів).

Зараз – гравець національної збірної Угорщини (19 матчів, 5 голів).

З дитинства вболіває за «Манчестер Юнайтед» і «Ювентус».

 

Угорська «Вікіпедія» статтю про Комана розпочинає так: «Угорський футболіст, українець за національністю». Народився Володимир в Ужгороді у 1989 році у родині спортсменів – батько, у минулому теж футболіст (грав за «Закарпаття», «Буковину» та київське «Динамо»), родом із Великого Березного, а мати –легкоатлетка (спеціалізувалася з бігу на 800 та 1500 м) – з Волині…

Угорські ЗМІ уважно стежать за кар’єрою свого співвітчизника в Росії. Одразу ж після першого голу відомий футбольний сайт FourFourTwo взяв у нього інтерв’ю, в якому Коман відверто розповідає про те, що не розуміє, чому впродовж останніх матчів тренери лишають його на лаві запасних, випускаючи на поле лише на заміну. І – робить зовсім не «зірковий» висновок: «Треба працювати. Не радію з того, що виходжу тільки на заміну, однак сприймаю це спокійно. Я – професіонал, і цим усе сказано». Гідна відповідь 23-річного футболіста, чи не так?

Інтернет-порталу «Закарпаття онлайн» Володимир Коман дав інтерв’ю пристойною українською. Незважаючи на те, що живе в Угорщині з двохрічного віку, в сім’ї спілкуються саме рідною мовою батьків. Про свій трирічний контракт із командою «Краснодар» (її власник, до речі, – найбагатша людина краю та один із найзаможніших бізнесменів Росії Сєрґєй Ґаліцкій, власник роздрібної торговельної мережі «Магніт») розповідає так:

– У Росії для мене було все новим – нові реалії, нова культура, нова їжа. Росіяни – дуже відкриті, безпосередні, у чому є свої плюси і свої мінуси, адже інколи така відкритість межує з, я би сказав, безцеремонністю. Їм усе цікаво – вони постійно питаються в мене – а як було там, у Європі. В Угорщині, до речі, все по-іншому: зараз, коли я граю в Росії, найперше питання – це за які гроші я проміняв «Монако» [клуб, з якого Коман перейшов у «Краснодар»] на російську команду.  Я вже звик до того, що в Угорщині завжди когось критикують – чомусь угорські ЗМІ ставляться до нас із якоюсь погордою.

Свої перші кроки у футболі Володимир Коман зробив у 4-річному віці, коли його батько створив команду у дитячому садочку, до якого ходив син. Батько організовував навіть турніри між дитсадками, які Володимир донині добре пам’ятає. Далі була футбольна школа при клубі «Голодаш» у Сомботгеї, де Коман-молодший грав до 12-ти років, у 15-річному віці – дебют у 2-й лізі чемпіонату Угорщини, а у 16 років юного на півзахисника вже придбала італійська «Самподрія». Комана також залучають до юнацької та молодіжної збірних Угорщини – восени 2009-го він стає бронзовим призером чемпіонату світу та водночас другим найкращим бомбардиром чемпіонату. З 2010 року виступає за національну команду Угорщини (зіграв за неї 24 офіційні та товариські матчі, в яких забив 7 м’ячів). Після кількох років, проведених в Італії, де Коман грав з «Самдорію», «Авеліно», «Барі» та знову «Сампдорію», його продають у «Монако» – клуб зі славною історією, який, однак, зараз переживає не найкращі часи, виступаючи у 2-й лізі Франції. До речі, володіє клубом росіянин – Дмітрій Риболовлєв.

За словами Володимира, його батько був нападником, тож і він у дитинстві не знав слова «пас». Не слухався батька, коли він йому говорив про важливість командної гри – і батько вольовим рішенням поставив сина у захист. А вже пізніше Володимир перейшов у центр поля.

На запитання, чим для нього відмітний російський чемпіонат, Коман відповідає так:

– Чемпіонат у Росії дуже хорошого рівня: команди високого класу, якісні гравці. Я вже впевнився, що тут грати важко – команди налаштовані на перемогу. По силі я би порівняв російський чемпіонат із французьким.

У Росії, крім Комана, грають ще двоє угорців – це Болаж Джуджак (раніше клуб «Анжі», Махачкала, зараз «Динамо» Москва) та Томаш Прішкін («Аланія», Владикавказ; до речі, родом із Словаччини). Перед тим як дати згоду на перехід до «Краснодару», Коман радився з ними – вони сказали, що в Росії чемпіонат проходить на дуже хорошому рівні і що їм тут подобається. За словами Комана, зустрічається з ними поки що тільки у збірній, хоча передзвонюються часто (Джуджак першим поздоровив Комана з голом смс-кою). У збірної Угорщини, яка зараз переживає досить важкі часи, все ж амбітна ціль – потрапити на фінальну частину чемпіонату світу в Бразилії з групи, де грають Голландія, Туреччина, Румунія, Естонія та Андорра.

Із захопленням розповідає Коман про базу клубу «Краснодар»:

– Я такої не бачив іще ніколи в житті. Хоч у «Монако» хороша база, однак не така, як тут. У команді також мені прийняли дуже тепло.

База, обладнана прекрасним спортивним залом, 6-ма футбольними полями, їдальнею, житловими кімнатами (перед матчами футболісти, як правило, ночують у них), знаходиться хоч і неподалік Краснодару – якихось 12 кілометрів, однак у затишній тихій місцевості, розташованій у Республіці Адигея.

…Так, угорські спортивні журналісти пильно стежать за грою своїх співвітчизників за кордоном. Ось і в день нашої зустрічі з Володимиром, який співпав із важливою подією в житті угорців, які проживають у Краснодарському краю – відкриттям V Фестивалю угорського кіно (на нього вже традиційно збираються угорці, яких доля закинула сюди; звичайно ж, переважно вони – наші земляки-закарпатці, та це – тема іншого матеріалу), він завітав на імпрезу разом із сімома угорськими тележурналістами, які готують про нього фільм. Фільм, до речі, пообіцяли передати до «Кубанькіно», щоб показати мешканцям Краснодару.

Ось такий він, наш земляк-закарпатець – молодий професіонал, відвертий і по-доброму «не зірковий». Лишається додати, що, напевне, видатні українські спортсмени за останні 20 років зробили набагато більше для підняття іміджу України в світі – тож хочеться, щоб і про закарпатців, які хоч і приносять славу іншим країнам, однак не цураються свого кореня, знали у нас на Закарпатті. А Володимир Коман щороку приїжджає до бабусі у Великий Березний. Тож до зустрічі вдома?..

Автор щиро вдячний керівникові прес-служби ФК «Краснодар» Денисові Данильченку за надані інформаційні та фотоматеріали.

Володимир Пукіш, Закарпаття онлайн.Блоги
24 листопада 2012р.

Теги: Коман, футбол

Коментарі

Kiki 2012-12-01 / 21:54:08
які красиві хлопці в Закарпатті

Степан Ваш 2012-11-25 / 17:06:59
ВОЛОДИМИР КОМАН ЧЕКАЄ НА ЗАПРОШЕННЯ ОЛЕГА БЛОХІНА

БУДАПЕШТ, 12 серпня (Степан Ваш - УКРІНФОРМ). Футболку української чи угорської футбольної національної збірної одягне 18-річний гравець італійської "Сампдорії", вихованець угорської команди "Голодаш" Володимир Коман, уродженець м. Ужгорода? Це питання активно обговорюється нині у футбольних колах Угорщини. За твердженням батька талановитого футболіста, тренера дублюючого складу угорської ФК "Шопрон" Володимира Комана, син чекає на запрошення керівництва збірної України, повідомляє офіційний сайт команди "Голодаш".

Рішення про участь у тій чи іншій збірній син має прийняти самостійно, адже йому видніше, що для нього краще. У всякому випадку мені відомо, що Волі (так іменують Володимира-молодшого уболівальники в Угорщині-автор) чекає запрошення тренера збірної України. Ми терпеливо чекаємо: якщо незабаром запрошення і не надійде , то терпеливо чекатимемо й надалі, заявив батько 18-річного гравця "Сампдорії".

На думку ж головного тренера збірної Угорщини з футболу Пейтера Варгіді, якщо Володимир Коман має намір продовжувати свою футбольну кар'єру у "Сампдорії", то його вибором стане угорська збірна. У даному випадку це питання не фахове, а спортивної дипломатії. Якщо Володимир виступатиме за українську збірну, то, згідно з українським законодавством, він не може мати подвійного громадянства. Це зменшує його шанси на перебування у складі "Сампдорії", оскільки в Італії в одній команді може виступати лише троє легіонерів із третіх, неєвросоюзних країн, а з країн Євросоюзу, в т.ч. й з Угорщини - у необмеженій кількості, пояснив в інтерв'ю угорській газеті "Шпорт-плюс Пейтер Варгіді".

Володимир Коман з 15 років виступав за угорську команду "Голодаш", а в 2005 році уклав контракт терміном на один рік з можливою пролонгацією на три роки на виступи за італійську команду "Сампдорія" (серія А). Володимир входив до складу молодіжних (до 17-ти, до 18-ти, до 19-ти років) національних збірних Угорщини з футболу, у складі яких брав участь у міжнародних турнірах, був учасником фінальної частини Чемпіонату Європи у Люксембурзі (3-14 травня 2006 року).



2007.08.12 12:55

Степан Ваш 2012-11-25 / 16:56:15
З приводу запитання дрюка адвоката.
Більше того, Володимир мріяв грати за національну збірну України і заявляв про це нераз. Та його голос не почули або не захотіли почути...

576 2012-11-24 / 21:11:09
А ви б спитали його, чи є Закарпаття для нього рідним домом?

дрюк адвокат 2012-11-24 / 18:44:06
А за говерлу "грає" ( смішно ) фіг знає хто. Хтось із клуба пробував з ним говорити? колись його батько успішно грав за закарпаття.Невже за зарплату теперішніх "звезд" говерли він би відмовився грати дома?


Володимир Пукіш
Публікації:
/ 5Закарпатський чернець – екуменіст і поборник Соборності
/ 4Венгры на Кубани
/ 1Українці, русини та росіяни Угорщини у дзеркалі офіційної статистики
/ 4У Криму презентують двомовну збірку угорської поетеси, видану за сприяння закарпатців
/ 6Інов. Закоханий в Закарпаття
/ 5Русини у всеросійських переписах 2002 та 2010 років
/ 3Виноградарство на Підкарпатській Русі
/ 12Багатоетнічна Росія у дзеркалі статистики
/ 3Маємо добре вино!
/ 8Він міг би бути імператором галичан, буковинців і закарпатців
/ 7Вулиці Мукачева. Логіка радянських перейменувань
/ 3Наше вино
/ 4Ірландія. Досвід для України
/ 2Як на Закарпатті ходить двічі Миколай
/ 4Золотий Отченаш із Мукачева
/ 8Закарпаття: Традиції відзначення Дня пам’яті померлих
/ 21Словацько-мадярська «мала війна» за Пряшівщину
/ 18Як лаялися предки закарпатців
/ 2Схиархімандрит Георгій (Савва) (1942 – 2011)
/ 63Остання читанка для угорських русинів
/ 45Як галицькі москвофіли ХІХ ст. «вчили» закарпатців
/ 13Південь призначено на другу годину пополудні
/ 15Русини на російському Кавказі сто років тому
/ 18Яке «вікно в світ» мали закарпатці в СРСР
/ 1Деякі зауваги до «кавказько-турецької» теми в творчості Духновича
» Всі записи