Південь призначено на другу годину пополудні

З приводу відміни «зимового» часу

Південь призначено на другу годину пополудні

Сьогоднішнє рішення Верховної Ради про відміну "зимового" часу, якими би поясненнями не прикривалось, майже напевне є простим мавпуванням такого ж рішення, прийнятого президентом Росії Д. Медведєвим ще навесні. Хоча кажуть, що при переведенні стрілок двічі на рік порушуються біоритми людини, і тому у суперечці між економією електроенергії та здоров'ям нації перемогло здоров'я, і хоч наводять приклад навіть корів, які не розуміють переведення стрілок і тому відмовляються доїтися в новий для них час, насправді все не так. Тож давайте розберемося по суті, а потім дійдемо і до корів.

Так, переведення стрілок – це стрес для організму людини, так, після нього збільшується кількість викликів "швидкої". Але – проблема не у простому факті переведення стрілок, а в тому, що після – увага! – весняного переведення ми півроку живемо за невластивим нашому біогодиннику часом – аж до осені, коли ми досі переводили стрілки назад. Чомусь забувають, що найближчим до астрономічного (чи, якщо ваша ласка, біологічного) часу є зимовий, а не літній час. Згадуючи, що в СРСР почали переводити стрілки у 1981 році (в Угорщині – у 1980-му, в Чехословаччині – у 1979-му), чомусь забувають, що тоді був уведений "літній" час. Фактично навіть самого поняття "зимовий час" не існувало: був час "поясний" (а в СРСР – ще й "декретний", про що трохи нижче), і "поясний плюс 1 година", який і називався "літнім". Єдиним залишком того цілорічного "коректного" часу донині є годинник у російському Центрі управління польотами: коли вперше вводили "літній" час, у ЦУПі вирішили впродовж року лишатися на "поясному", щоб не збивати ритм роботи космонавтів (які щодня по кілька разів пролітають усі часові пояси). Тому ота горезвісна перебудова чи ломка організму на менш властивий його біоритмам лад протікала саме під час дії "літнього" часу. І корови відмовлялися доїтися саме влітку, коли доярки фактично приходили до них на годину раніше.

Однак і це ще не все. Весь СРСР і так, починаючи з 1930 року, випереджував "свої" часові пояси на одну годину. Сталося це так. У 1917 році Тимчасовий уряд за прикладом інших воюючих країн для більш раціонального використання світлої частини доби вводить "літній" час, котрий восени того ж року більшовики, що прийшли до влади, відмінили – до наступної весни. Такі переведення стрілок мали місце до 1930 року, коли декретом Раднаркому на території СРСР оцей "літній" час (поясний плюс 1 година) залишили на весь рік з формулюванням: "у цілях більш раціонального використання світлої частини доби та перерозподілу електроенергії між побутовим і виробничим споживанням". З того часу Москва, знаходячись у 2-му часовому поясі (Ґрінвіч плюс 2 години), живе за часом 3-го поясу. а коли у 1981 році, наслідуючи європейських сусідів (від яких зараз, очевидно, хочемо віддалитись), повернулися до практики введення "літнього" часу, то офіційно прийнятий у європейській частині СРСР час улітку став випереджувати астрономічний уже на 2 години. Коротше кажучи, сонце в зеніті знаходилось не о 12-й годині, як повсюди в світі, а о 14-й. З розпадом СРСР декретний час відмінили в країнах Балтії, Білорусі, Україні, Молдові – тобто там, віднявши 1 годину від московського часу, повернулися до свого поясного часу. Більше того, в 1991 році в єльцинській Росії спробували було відмінити декретний час і в Росії, але із-за незадоволення громадян (узимку в Москві темніло вже о 14-й годині) його восени того ж року відновили.

Більше всього розходження між астрономічним та офіційно прийнятим часом в СРСР було помітне на Закарпатті. Там до звичного доти середньоєвропейського ("місцевого", "по-місному") часу одразу ж додали 2 години, однак усі 40 років радянської влади закарпатці казали: "Йду на роботу о 7-й", маючи на увазі 9-ту "по Москві". А в 1981 році, коли ввели ще й літній час, він став випереджати астрономічний у реґіоні вже на 3 години – оце справді навантаження на біоритми! Уявіть собі: "за Сонцем" ще лише п'ята ранку, а на годиннику вже 8.00, і дітям час до школи. Після повернення в 1991 році до поясного часу "місцевий" час на Закарпатті вижив, хоча, видається, став менш уживаним – принаймні в Ужгороді та Мукачеві – все ж відмінність "від Сонця" складає вже лише одну годину.

Дехто з закарпатців, звиклий до того, що до "місцевого" часу треба додавати 2 години, навіть ремствував: "Зробили нам у Києві нову годинку: тепер мусимо від московського віднімати 3 години!" Тоді навіть Закарпатська облрада ввела було на території області "місцевий" час у якості офіційного (до речі, у той же час у Криму ввели московський час). Але тут почався справжній бедлам: установи працювали за місцевим часом (і то не всі; пам'ятаю, як на Рахівщині багато підприємств офіційно лишили київський час), міжобласні автобуси курсували за київським, а поїзди – за московським (ще існував СРСР)! Тому скоро все призвели до єдиного – східноєвропейського, або київського, часу. Хоча закарпатська влада і тут "відзначилася", по суті, лишивши офіційним московський час: адже чомусь на найзахіднішому Закарпатті установи відкриваються о восьмій (тобто, як раніше – о дев'ятій по-московськи), тоді як у набагато східнішому Києві – о дев'ятій!

Коли навесні Росія відмовилася від переходу на зимовий час, по суті віддаляючи себе від Європи (дехто обґрунтовував це тим, що надто вже велика часова різниця між Москвою і Владивостоком, і московський чиновник не встигає дати вказівок далекосхідному під час робочого дня), старший науковий співробітник лабораторії радіо астрометрії та геодинаміки Пулковської обсерваторії Віктор Горшков заявив, що "27 березня 2011 року Росія перейде на літній час і з цього моменту опиниться на дві години попереду всієї планети". Найцікавіше, що, всупереч висловлюванням офіційних осіб, насправді перемогла якраз економія – адже зараз і взимку стане темнішати на годину пізніше (правда, про те, що в Києві світатиме десь по 10-й ранку, чомусь забули). І знову Чоп від сусіднього угорського Загоня, а Ужгород від словацького Вишнього Німецького відділятимуть дві години. А як же ті установи на Закарпатті, що досі напівофіційно використовують місцевий час – угорські культурні установи, багато церковних парафій? Знову закарпатцям доведеться звикати, що 9-та година – це насправді 7-ма? Чи, може, Закарпатська облрада знову прийме рішення про повернення місцевого часу?..

Як бачимо, у повоєнний час всі переведення стрілок на радянському, а потім уже пострадянському просторі диктувалися скоріше політичними причинами, а не економічними і аж ніяк не турботою про здоров'я громадян.

Володимир Пукіш, Закарпаття онлайн.Блоги
21 вересня 2011р.

Теги: зимовий час, стрілки

Коментарі

2011-09-28 / 21:28:00
Ньюйоркська фондова біржа працює 9-30 до 16-00.
Стандартный часовой пояс: UTC/GMT -5 час.
Летнее время: +1 час
Отклонение от времени по Гринвичу в текущий момент: UTC/GMT -4 ч.

Зміщаючи Україну на +1 годину вона може відреагувати на зміни на біржі тільки в наступний день, коли "все пропало".
От вам і корови не дояться...

2011-09-23 / 20:29:00
Istvan, 22.09.2011 14:08
А почему, собственно, именно перевод стрелок, а не коррекция рабочего графика? Ну, положим, вышла историческая ошибка. Которая обусловлена следующим:

1) Люди должны жить, по астрономическому времени. И график менять - относительно него. Но этого нет!

2) Время на сон, меняется с сокращением-удлинением светового дня. Но, вот, врачи - утвердили "официальные восем часов". Но, ведь это неправильно!

3) Летом встают засветло, а зимой ... Затемно!!! Вот, такой парадокс!

Вот, и получилось. Психологически легче, воспринимается именно перевод стрелок, а не корректировка графика. Хоть, никакой разницы, между тем и другим - нет!

Ember Zoltán 2011-09-23 / 10:53:00
Як бачимо, у повоєнний час всі переведення стрілок на радянському, а потім уже пострадянському просторі диктувалися скоріше політичними причинами, а не економічними і аж ніяк не турботою про здоров'я громадян.


Другие коменты не требуются: автор попал в десятку, автор прав на 100!

Istvan 2011-09-22 / 14:29:00
Очередная новость: "Верховной Раде предлагают вернуть переход на летнее и зимнее время. Соответствующий законопроект в парламенте зарегистрировал народный депутат от БЮТ Сергей Терехин." (21.09.2011 16:32)

Istvan 2011-09-22 / 14:08:00
А какой был смысл оставить часы на летнем времени, если теперь не стрелки, а режим работы будут передвигать?

2011-09-22 / 13:38:00
Да, какая разница - местное время, или нет? Для человека, важен биоритм, а то, что стрелки показывают - черт с ним. Какая разница - местное время, или нет? Есть общепринятый график, и я под него подстраиваюсь.
Да хоть, сутки будут начинаться в 5 утра! Ну, буду вставать не в 8, а в 13.00 Какая разница?

Вопрос не в "жизни по такому-то времени". Время придумано для удобства существования. А не для того, чтобы оно было "местным", или каким-то еще.

А во-вторых. Как быть, если работать в ночную смену? Какая разница, по какому времени жить? Одну неделю - вставать в 4 утра, а другую в пять вечера. Здесь, уже никакой роли не играет - местное время, не местное.

2011-09-22 / 13:17:00
"Дети на первых уроках, будут сидеть при лампах". Забыли тут упомянуть! Занятия в школах, начинались, в СССР, не в 8, а в 9.00. После, когда ввели украинское время, занятия в школах, как и начало рабочего времени, передвинули, на час вперед.

Ігор Баран 2011-09-22 / 12:43:00
Дійсно іще одне свідчення низького рівня українських нардепів, просто безграмотні. Що таке астрономічний час ( тобто південь має бути опівдні, а не коли сонце сідає ) вчать іще в школі.
І на жаль, дійсно наші діти десь так три місяці будуть мінімум два перші уроки сидіти при лампах

Queryman Česká republika 2011-09-22 / 10:44:00
do 70, 22.09.2011 04:42
"Якщо взагалі думають колись..."
...Voni dumajut, no tylka prokremlyvsky.

Istvan 2011-09-22 / 09:41:00
Дети на первых 1-2 уроках будут сидеть при включенных лампах. Вот эта экономия!
Теперь уже действительно есть сенс ввести на Закарпатье местный час. А то в 12:00 киевского солце будет только на полпути от географического юга.

70 2011-09-22 / 04:42:00
Партія регіонів -- це повний відстій. Спочатку роблять, потім думають. Якщо взагалі думають колись...

Queryman Česká republika 2011-09-21 / 23:27:00
Mapa světa s odchylkami místně užívaného času proti teoreticky správnému - astronomickému času ve světě (stav k roku 2010):
http://theses.cz/id/xyu1qx/P_iloha_2.jpg

Queryman Česká republika 2011-09-21 / 22:41:00
Ukrajina s přáním vydat se na cestu do Evropy... vykročila směrem k Asii.
To je přibližování a harmonizace s EU v praxi.


Володимир Пукіш
Публікації:
/ 5Закарпатський чернець – екуменіст і поборник Соборності
/ 4Венгры на Кубани
/ 1Українці, русини та росіяни Угорщини у дзеркалі офіційної статистики
/ 4У Криму презентують двомовну збірку угорської поетеси, видану за сприяння закарпатців
/ 6Інов. Закоханий в Закарпаття
/ 5Русини у всеросійських переписах 2002 та 2010 років
/ 5Перший гол угорського закарпатця в Росії
/ 3Виноградарство на Підкарпатській Русі
/ 12Багатоетнічна Росія у дзеркалі статистики
/ 3Маємо добре вино!
/ 8Він міг би бути імператором галичан, буковинців і закарпатців
/ 7Вулиці Мукачева. Логіка радянських перейменувань
/ 3Наше вино
/ 4Ірландія. Досвід для України
/ 2Як на Закарпатті ходить двічі Миколай
/ 4Золотий Отченаш із Мукачева
/ 8Закарпаття: Традиції відзначення Дня пам’яті померлих
/ 21Словацько-мадярська «мала війна» за Пряшівщину
/ 18Як лаялися предки закарпатців
/ 2Схиархімандрит Георгій (Савва) (1942 – 2011)
/ 63Остання читанка для угорських русинів
/ 45Як галицькі москвофіли ХІХ ст. «вчили» закарпатців
/ 15Русини на російському Кавказі сто років тому
/ 18Яке «вікно в світ» мали закарпатці в СРСР
/ 1Деякі зауваги до «кавказько-турецької» теми в творчості Духновича
» Всі записи