Ми з Майдану

У минулий четвер на площі, в центрі Виноградова, знову зібралися виноградівські підприємці, щоб у такий спосіб підтримати протестуючих у Києві (на той четвер Майдан вкотре мобілізовував своїх прихильників на активні дії). Спосіб, який більше нагадував обмін думками незначної (до 100 чоловік), але активізованої кількості підприємницького загалу, з одного боку продемонстрував певне згасання протестної хвилі, а з іншого - просто підтвердив закономірне: заробляння і ідеї важко вживаються. Емоції від того, що в твою «хату з краю» нагрянули і хочуть конфіскувати, звичайно цілком щирі, але чекати, щоб вони сходу стали підмурівком сталої і системної боротьби (а тим більше масової) за свої права нерозумно.

Ми з Майдану

Однак Київський Майдан-2 - світить і збуджує. Як результат – у четвер 12 добровольців виявили бажання поїхати в Київ і бути посланцями підприємницького загалу в серці нашої надії - Майдані. Новостворена профспілка взялася їм допомагати в організації: збір коштів, організація квитків (їхали потягом). До речі, членів профспілки (що написали заяви і сплатили членські внески) з кожним днем стає все більше. Це вселяє надію, що народна самоорганізація, яка почалася по всій Україні, матиме гідне відображення в нашому Виноградові – революційному маленькому європейському містечку.

Старшим групи було обрано члена комітета профспілки "Захист" Кузьму Андрія Андрійовича. В п'ятницю саме йому були вручені кошти, зібрані підприємцями, в сумі 6154 грн. А в групу, крім п. Андрія, увійшли: Метинканич Антон, Тертична Марія, Нодь Наталія, Нодь Гейза, Краснай Оксана, Краснай Юрій, Кобаль Володимир, Баранич Сергій, Ухач Євген, Русановська Ірина, Бекені Олена. До організації активно долучився Володимир Палінкаш, який допоміг у виготовленні протесного плакату, провів на потяг...

 А вже у вівторок, підвечір, ми зустрілися з нашими протестувальниками, які явилися майже в повному складі, крім двох жінок, які трохи нездужали після випробовування Майданом - дощем і мокрим снігом, які, не перестаючи майже весь понеділок, гартували характер борців проти українського Кодециту.

 - Ну і як вас зустрів Майдан?

Андрій Метинканич.  - Дощем і снігом. Але, незважаючи на негоду, о 7.45, коли ми прийшли, там вже було кілька тисяч людей.

 - Чи був хтось із Закарпаття, окрім  вас?

Євген Ухач.  - Не було нікого. Коли оголошували міста, області, представники яких були на майдані: Харків, Донецьк, Запоріжжя, Львів... Закарпаття ніхто не згадав. Я так зрозумів, що ми були першою групою, яка організовано прибула на Майдан, зареєструвалася, зробила грошовий внесок.

- Ми дійсно відразу знайшли намет, де сиділи дві жінки і реєстрували ті міста, з яких прибули підприємці. Ми сказали, що ми із Закарпаття, з Виноградова і є представниками профспілки підприємців "Захист".

 -  Чи відчули ви, що Майдан організований, що люди його активно підтримують?

 Антон Метинканич. -  Буквально через годину Майдан повністю заповнився людьми. Людям не перешкодив ні сніг, ні дощ.

 - Говорять про неповторну атмосферу Майдану-2004 року. Яка атмосфера Майдану – 2010?

Нодь Гейза.  - Мене вразило, що незважаючи на величезну кількість абсолютно незнайомих людей, ми відчули як нас всіх пов'язує якесь братерство, чи що. Здавалося, що там люди стануть горою один за одного у випадку чого. Там панує така радість, тепло, що ні сніг, ні дощ, ні ця держава, не в силах тому перешкодити. Зі сцени часто лунало: обійміть один одного, дайте один одному руки, і люди обнімалися, як близькі і дуже рідні люди. Це важко передати, але  це незабутньо.

Кузьма Андрій. - На початку виступив священик із Донецька. Разом із всім Майданом він помолився молитву "Отче наш", всіх благословив. 

Євген Ухач. - Був на Майдані і єпископ, як я зрозумів, із Київського Патріархату.  Він сказав, що владу цю треба змінювати, бо вона служить не нашому народу і державі, а державі російській.

-  А  чи відчували ви якісь відмінності, адже були люди і з Заходу, Сходу, Півдня, Півночі.   

Андрій Кузьма. - Відмінності були при Помаранчевій Революції, бо тоді Схід і Захід політики протиставили. А зараз, я ще ніколи не бачив, щоб люди один одного так поважали. Якийсь чоловік навіть виступив зі сцени і подякував Януковичу, що він своїми діями так об'єднав народ. 

- В інтернеті є інформація, що в той день, коли ви були в Києві на Майдані була проголошена єдність всієї України.

Андрій Кузьма. - Дійсно, так було. Люди різних конфесій, що говорять на різних мовах будуватимуть спільну, одну Україну. Тисячоголосий Майдан після цього довго скандував "Слава Україні!"

- Майдан почався з економічних вимог. Але зараз вже говорять про політичні вимоги, висунуті підприємцями всієї України, які зібралися на Київському Майдані. Які вимоги зараз висуває Майдан?

Євген Ухач. - Ветування Податкового кодексу, відставка уряду, вибори в березні Верховної ради, притягнути до відповідальності Конституційний суд, ЦВК за бездіяльність. А вже з новим парламентом готувати імпічмент президенту.

- Чи єдиний Майдан у цих вимогах?

Андрій Кузьма.  -  І донецькі, і луганські, й Харків, Крим – всі підтримують.

Антон Метинканич.  - Там із Хмельницького люди прийшли з вилами, залізними граблями... А на одному транспаранті було написано: "краще померти в борьбі, ніж жити в ярмі".

Нодь Гейза. -  Нам би того духу, який на Майдані, та у Виноградів. Тоді би люди зрозуміли, що боротися за правду і жити по правді, це справжнє життя. Тай й виноградівцям не забракло би тієї рішучості і взаємопідтримки, яку ми відчули там, де народ України встає з колін.

А потім було фотографування. Молоді, веселі люди, які приїхали з Майдану Свободи. Натхненні, веселі, чисті...  Як тут не згадати Гете – зупинись мить, бо ти прекрасна.

Володимир Мочарник

05 грудня 2010р.

Теги: Майдан, підприємці, профспілка


Чорна Гора
Публікації:
/ 4Останній номер
/ 10Стихія, то панська забава
/ 1Бог – дав, Бог – взяв
/ 3Дедушка-трансформер
/ 14Депутатів Виноградівської райради вперше на сесії назвали "гаспадамі"
/ 1Крокодил і сонце
/ 3«Чорна Гора» № 800
/ 5Вершник Українського апокаліпсису
/ 2В очікуванні прокурора
У Виноградові відбувся концерт "Різдвяні мелодії оркестру"
/ 9Виноградівці знову поїхали в Київ на Євромайдан
/ 12Позачергова сесія (безсилість)
/ 2Студенти та учні Виноградова вийшли на вулиці, аби підтримати страйк
У Виноградові створено координаційний штаб для мобілізації людей в Київ
/ 2Михайло Кочіш: «Вибори 2015 року відбудуться за результатами соціально-економічної діяльності влади»
/ 2Таємничий приїзд прокурора, або тінь і сонце
/ 4Життя і смерть радгоспу “Виноградівський”. Андрій Васько
/ 5Журналіст
/ 2Життя і смерть радгоспу “Виноградівський”. Василь Монда
/ 10У Виноградові живе жінка, яка вже 4 роки не може поховати свою дитину
/ 2Найщасливіший Василь
/ 15Безпрецедентний випадок
/ 3Пташечка тихне, поле німіє... газони стрижуть
/ 13Вітання президента України вірним виборцям Виноградівського району та особливо міста Виноградова
/ 5Питання до рідного кандидата
» Всі записи