Безпрецедентний випадок

Пропонуємо читачам ознайомитися із матеріалом на який надихнув нас сьогоднішній день.

Безпрецедентний випадок

Прокурору Виноградівського району

Черничку В.В.

 Редактора районної газети

«Чорна Гора»

Мочарника В.І.

 

28 грудня 2012 року о 12.00 год. к.ч. у адміністративному приміщенні Виноградівської районної ради (малий зал засідань) відбувалося засідання постійної комісії районної ради з питань бюджету, на якому, поряд з іншими питаннями, мало розглядатись питання «Про районний бюджет на 2013 рік».

Користуючись законними правами журналіста, я прибув на засідання  комісії, оскільки вирішувалися питання, вкрай важливі для громади району.

Постійна комісія, за ініціативою депутата районної ради Албока Е.Е. (Демократична партія угорців України), Довбака Ю.Ю. (Партія регіонів), не наводячи жодних аргументованих пояснень, причин, прийняла рішення (проголосувало 7 із 9 депутатів, кількість членів комісії – 13) про заборону моєї присутності на засіданні зазначеної комісії. При цьому перед цим прозвучала пропозиція юриста районної ради Антала Я.В., що  спочатку необхідно прийняти рішення про закритий режим засідання комісії, яка була проігнорована. Депутат Цуцуп В. Я., протестуючи проти такого свавілля, покинув засідання комісії.

Враховуючи свій статус як журналіста та редактора незалежного друкованого видання району, представника громадськості, громадянина України, вважаю, що таким рішенням постійної комісії, прийнятим під головуванням депутата ради Копчі Юрія Васильовича, порушені мої права, передбачені Конституцією України, Законами України «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про місцеве самоврядування в Україні».

Зокрема стаття 34 Конституції України гарантує кожному громадянину право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на вільне збирання, зберігання, використання і поширення інформації. Це право може бути обмежене лише у випадках, передбачених Конституцією.

Кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної  для  реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів (ст.. 5 Закону України «Про інформацію»).

Право на інформацію забезпечується обов'язком суб'єктів владних повноважень    інформувати громадськість та засоби масової інформації про свою  діяльність  і прийняті рішення (ст.. 6 Закону України «Про інформацію»).

Ніхто не може обмежувати  права  особи  у  виборі  форм  і джерел  одержання інформації,  за винятком випадків,  передбачених законом. Суб'єкт інформаційних   відносин   може   вимагати   усунення будь-яких порушень його права на інформацію. (ст.. 7 Закону України «Про інформацію»).

Здійснюючи свою діяльність на засадах професійної самостійності, журналіст використовує права та виконує обов'язки, передбачені Законом України "Про інформацію" та Законом України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»

Журналіст має право:

1) на вільне одержання, використання, поширення (публікацію) та  зберігання  відкритої за режимом доступу інформації; 

2) відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а  також  підприємства, установи і організації та бути прийнятим їх посадовими особами;

3) відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом;

5) переваги на одержання відкритої за режимом доступу інформації;

Редакції, засновники, видавці, розповсюджувачі, державні органи, організації та об'єднання громадян несуть відповідальність за порушення законодавства про   друковані засоби масової інформації.

Порушеннями законодавства України про друковані засоби масової інформації є:

3) порушення прав журналіста, встановлених цим Законом;  (Стаття 41 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»)

Місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципах  гласності (стаття 4 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»);

Сесії ради проводяться гласно. У разі необхідності рада може прийняти рішення  про проведення закритого пленарного засідання. Сесія складається з пленарних  засідань ради, а також засідань постійних комісій ради. (стаття 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»);

Враховуючи, що умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/або переслідування журналістів за виконання професійних обов'язків, за критику, здійснювані посадовою особою або групою осіб за попередньою змовою, тягне за собою кримінальну відповідальність відповідно до Кримінального кодексу України (стаття 171), вимагаю дати правову оцінку таким ганебним та протизаконним діям органу місцевого самоврядування та вжити заходів щодо недопущення повторення таких порушень в подальшому.

28.12.12 р.                                                                   

Редактор газети «Чорна Гора»  Мочарник В. І. 
 

Добавимо, що керувала «операцією», яка без сумніву була підготовлена і спланована, голова райдержадміністрації Граб. Головував на комісії колишній член «Сильної України», а зараз партії регіонів – Копча. За видалення «Чорної Гори» проголосували депутати: Албок, Токач, Шерегі (з яким разом були на Майдані), Довбак, Граб, Копча, Брич. Депутат Цуцуп на знак протесту, покинув засідання комісії. 

Цікаво, що вони там такого на комісії вирішували з нашими грошима, щоб так заважали «не свої очі».

28 грудня 2012р.

Теги: журналіст, бюджет

Коментарі

Верховинець 2012-12-31 / 09:37:45
Закон не передбачає проведенння закритих засідань комісій, але кому з нинішніх правителів закон є нормою. Є єдиний шлях звернутися до суду і попсувати їм нерви,не більше.

спостерігач 2012-12-30 / 18:52:00
напевно варто додати, що албок ще й бандит, який у 90-ті сидів за розбій. а довбак теж бандит, за яким тюрма поки що тільки плаче. в результаті маємо смичку: злочинна влада, очолювана колишньою податківицею, дружиною прокурора-пенсіонера та прокурора-зятя і дуетом бандитів-розбійників. картина мальовнича і красномовна, чи не так.

Чорнота 2012-12-30 / 17:19:23
Звісно це неподобство. До чого дійшло???!!! Якийсь мадяр-емігрант, предки якого ордою прийшли звідкись з Азії, вказує, що робити В УКРАЇНІ УКРАЇНСЬКОМУ ЖУРНАЛІСТУ. Це переходить всякі межі терпимого. Як можна терпіти таке неподобство з боку напівдиких угро-фінів, які й за тисячу років не стали європейцями, в НАШІЙ країні? На своїй землі? І Хто підтримує цю ініціативу - звісно "Партія регіонів" - "грязь Москви", як казав Кобзар. І поки хоч на клаптику української землі буде панувати чужинець чи зрадник, доти такі випадки будуть непоодинокими. Поки Україна не буде повністю належати українцям - з усією повнотою влади - ситуація не зміниться.

Хай 2012-12-29 / 08:51:18
Этому не надо удивлятся,в г. Чопе это тоже практикуется!!!

Сивлюський 2012-12-29 / 08:34:38
А це не той Токач, бувший мєнт, шо великий БЮТовець?

микловш 2012-12-29 / 08:14:08
такими поступками, Грабка та її "каманда" показує своє істинне лице.
Ісе вже не нескритий показ беспредєла орди Януковича у Виноградівському р-ні.
За цим настане покращення...

муза 2012-12-29 / 00:55:48
Що ж...то "постійна комісія райради з питань бюджету" хотіла якомога довше подовжити нам новорічний настрій- грошей же катма! А "Чорну гору" читають!...А завтра сесія! Це я так - абстрагувалася, бо інакше в голову лізуть нерозумні думки- на такі пі-пі-пі дії "обранців".Якби я була забобонна, я б сприйняла це як ознаку наближення "кінця світу" для Виноградова ,але я не забобонна і тому сприймаю це як ознаку початку "кінця світу" для "граб і їже з ними".

депо 2012-12-28 / 22:53:26
та ниє піску і гравію на Тисі, а што є,тай ото лише на хліб.А хотілося би і на масло............

Виноградівець 2012-12-28 / 22:33:06
Довбак тільки з Королева гроші дере, за пісок-гравій.... Його Королево тільки з цього бору цікавить, скільки можна урвати зелені....

депо 2012-12-28 / 21:57:57
та то нам у Королево Довбак гроші убивав, а ви лізете .....

чужинець 2012-12-28 / 20:54:32
Загуло і впав я з дуба... Та забудь нафіг свої права, статус і 34 статтю Конституції - дрочити треба було ще там, на майдані, і рвати тєлник вже у 05-06 роках, коли ВСЕ пішло "не так", а цього ніхто не хотів бачити і чути. Питання вже не в цьогорічних виборах-швиборах, а у тому, що привело до таких наслідків... Так що їжте очі, хоч повилазьте, разом зі своєю 5-6 стататтею про інформацію!
Великого вам "гугля на щастя"!
Happy n.y.!

Роман 2012-12-28 / 20:35:44
При отриманні відповіді від нищестоячих звертайтесь до вищестоячих та обовязково додайте скаргу на результати розгляду нищестоячими вашого звернення. Тоді куми про кумів забудуть... може...

Виноградівець 2012-12-28 / 20:10:12
А хто доведе "велику помилку" засідачів??? Помічник прокурора Бігарі, зять Грабки, чи начальник міліції Янек поставлений Довбаком? Тут треба писати зразу в генпрокуратуру і домагатись перевірки з Києва, бо мєсні, типу правоохоронці, куплені з потрохами ригоАНАЛами.

Гість 2012-12-28 / 20:04:27
@Автор статті: вищезгадані дії "чиновників" - неподобство, яке оточує нас і це не можна так залишати. Якщо маєте можливість, постарайтеся довести, що "засідачі" припустилися великої помилки "попросивши" Вас покинути засідання. І, будьте обережні, бо такі терміни як "чесність" і "відкритість" нашій владі невідомі і тим більше, НЕПОТРІБНІ!

Роман 2012-12-28 / 19:55:33
Нормально, напишіть запит про надання інформації, а також аналогічно через депутатів я це не байдує також запити про надання повного тексту рішення з всіма додатками до нього прошитого та засвідченого належним чином. А далі прокуратура району, області, генеральна. І буде їм щастя


Чорна Гора
Публікації:
/ 4Останній номер
/ 10Стихія, то панська забава
/ 1Бог – дав, Бог – взяв
/ 3Дедушка-трансформер
/ 14Депутатів Виноградівської райради вперше на сесії назвали "гаспадамі"
/ 1Крокодил і сонце
/ 3«Чорна Гора» № 800
/ 5Вершник Українського апокаліпсису
/ 2В очікуванні прокурора
У Виноградові відбувся концерт "Різдвяні мелодії оркестру"
/ 9Виноградівці знову поїхали в Київ на Євромайдан
/ 12Позачергова сесія (безсилість)
/ 2Студенти та учні Виноградова вийшли на вулиці, аби підтримати страйк
У Виноградові створено координаційний штаб для мобілізації людей в Київ
/ 2Михайло Кочіш: «Вибори 2015 року відбудуться за результатами соціально-економічної діяльності влади»
/ 2Таємничий приїзд прокурора, або тінь і сонце
/ 4Життя і смерть радгоспу “Виноградівський”. Андрій Васько
/ 5Журналіст
/ 2Життя і смерть радгоспу “Виноградівський”. Василь Монда
/ 10У Виноградові живе жінка, яка вже 4 роки не може поховати свою дитину
/ 2Найщасливіший Василь
/ 3Пташечка тихне, поле німіє... газони стрижуть
/ 13Вітання президента України вірним виборцям Виноградівського району та особливо міста Виноградова
/ 5Питання до рідного кандидата
/ 2Три історії
» Всі записи