На Закарпатті від початку повномасштабного вторгнення перейменували більше 500 вулиць (ФОТО, ВІДЕО)

Більше 500 вулиць перейменували на Закарпатті від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомив голова громадської організації "Декомунізація України" Вадим Позняков. За його словами, ще 300 вулиць не перейменовані.

На Закарпатті від початку повномасштабного вторгнення перейменували більше 500 вулиць (ФОТО, ВІДЕО)

Вулию Високу в Ужгороді планують перейменувати на честь Івана Чендея — українського письменника та кіносценариста. Мешканці багатоповерхівок на цій вулиці проголосували за те, аби залишили теперішню назву. Розповів голова правління ОСББ "Дружба" Володимир Буркало.

"У нас є група "ОСББ ДРУЖБА", там ми опитали наших мешканців з приводу того, що вони думають про перейменування. У нас порядок голосування такий: є статут ОСББ, яким визначено уповноважену особу від кожної квартири, 65 людей, котрі мають право голосу. Цих людей ми опитали, вийшов такий результат: 59 людей сказали, що недоцільно перейменовувати вулицю, ще 5 людей проголосували за те, аби перейменувати вулицю на імені Івана Чендея", — каже голова правління ОСББ на вулиці Висока Володимир Буркало.

Володимир Буркало розповів, чому мешканці багатоповерхівки на вулиці Висока проти перейменування. "Ми Івана Чендея добре знаємо, я особисто його добре знав. З ним зустрічалися неодноразово. Питань ніяких нема, він знана людина, але мешканці сказали так, що наша вулиця Висока ще з 19-20 століття була Висока, Могош — угорською, потім вона була за чехословацького режиму, після того хортистська Угорщина теж її не чіпала, а вже в радянську добу, орієнтовно у 1975 році, вулиця була перейменована на Генерала Петрова. Коли була вже незалежна Україна у 1991-1992 році була сесія міської ради і наша вулиця знову стала Висока", — говорить чоловік.

"Моя думка така, що стару назву можна зберегти, вона не є наслідком чогось радянського, тому не бачу аж таких негативних моментів ні для дітей, ні для онуків. Може бути й стара назва, яка була раніше. Цю вулицю вже перейменували, раніше мала назву Генерала Петрова. Ці кидання з одного боку на інший не завжди виправданий. Висока — чудова назва", — розповів ужгородець Олександр.

31 січня на сесії Ужгородської міськради депутати проголосували за перейменування 11-ти вулиць. Тоді розглядали перейменування 15-ти, депутати ж проголосували за зміну назв 11-ти вулиць.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Закарпатській області перейменували більше п'ятиста вулиць. Розповів голова громадської організації "Декомунізація України" Вадим Позняков. За його словами, ще 300 вулиць не перейменовані.

"Тільки кілька міст таких великих не доробили, це: Ужгород, Виноградів — там до 70 вулиць, Міжгір'я, Буштино. Якщо ці громади вже завершать, то залишиться менше 100 вулиць, тобто процес вже йде до свого логічного завершення. Проблема ще є щодо вуличних покажчиків, наприклад, в Ужгороді є вулиці, які перейменували ще 2016 році, але там досі таблички зі старими назвами. Зараз також є багато не демонтованих пам'ятників. Хоча Закарпаття все ж є одним з лідерів за кількістю всіх цих демонтованих символів, це і обеліск Пушкіна, пам'ятник радянського солдата. Тобто є більше 50 об'єктів демонтованих на території Закарпатської області, але залишилось ще близько 80. Це треба було зробити ще у 1991 році, бо якщо відтягувати постійно, то це не знаю доки можна відтягнути", — каже голова громадської організації "Декомунізація України" Вадим Позняков.

За коментарем щодо кількості демонтованих і не демонтованих пам'ятників, а також щодо кількості перейменованих вулиць, ми звернулися до Закарпатської ОВА. Начальник управління інформаційної діяльності адміністрації Роман Молдавчук пообіцяв інформацію надати згодом.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
07 лютого 2023р.

Теги: перейменування, вулиці

Коментарі

Вулицям добре зі старими назвами 2023-02-07 / 10:22:02
А що ця картава,бородата істота робить на Закарпатті? Він що місцевий житель нашої області? Хто він такий, щоб рокривати тут своє хавало і розповідати як мають називатися вулиці на Закарпатті?

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи