8 тисяч компенсації для підприємців: як відреагували бізнесмени Ужгорода (ВІДЕО)

8 тисяч гривень — такий розмір одноразової матеріальної допомоги можуть надати приватним підприємцям та звільненим працівникам. Про це повідомив президент Володимир Зеленський. Виплати можуть призначати і тим, кому скоротили час роботи або відправили у вимушену відпустку.

8 тисяч компенсації для підприємців: як відреагували бізнесмени Ужгорода (ВІДЕО)

Персональні тренування проводить ужгородка Оксана Ян. Каже: після введення карантину групові заняття відмінила. Тепер може провести тренування одночасно лише для 3 людей. "Це відображається на доходах, і поки не було карантину вихідного дня, то ми якось могли в суботу додатковий дохід отримувати, тому що були охочі, які могли прийти позайматися лише у суботу. Ці 8 тисяч не перекриють оренду, комунальні, всі інші послуги. Якщо би ми працювали в суботу, звісно, це додатковий дохід. Це впевненість у завтрашньому дні".

Працівниця однієї з кав’ярень Ужгорода Яна Горняк розповіла: до введення карантину вихідного дня у місяць вона отримувала до шести тисяч гривень. Цього місяця прибуток, каже, буде менший. "З введенням карантину вихідного дня ми працюємо в суботу навинос, тераси в нас нема. Наші гості замовляють каву за дверима. Для них це незручно, тому що не можуть присісти, погрітися. Через це і зменшилася кількість людей. В неділю ми працюємо і виходить так, що цього дня не маємо прибутку. Це так і в мене, і в моїх колег", — розповіла Яна Горняк.

Працівники кавְ’ярні через вимушені вихідні не одержать 50% зарплатні, — каже власник закладу Юрій Сідун. Чоловік розповідає, чи допоможуть 8 тисяч гривень його бізнесу. "Якщо це буде працювати, то це допоможе не настільки зайти в борги підприємцям. А для працівників це буде серйозна фінансова допомога для того, щоб достойно прожити цей місяць", — повідомив власник закладу.

Про збитки під час посилення карантину розповідає і власниця студії краси Анастасія Вигівська. "50% свого заробітку отримуємо саме у вихідні дні: якщо майстри працюють у суботу, а також у неділю. Якщо враховувати всі щомісячні витрати студії (це оренда, податки, комунальні, зарплати, в мене бухгалтерія є, адміністратор), то ці вісім тисяч — це крапля в морі", — зазначила Анастасія Вигівська.

Отримати одноразову допомогу підприємець зможе тільки в тому випадку, якщо належить до однієї з шести категорій, — повідомив експерт Василь Матій. "Якщо вид діяльності підприємця підпадає під вид діяльності, який підлягає відшкодуванню, то воно відповідно буде зараховано. Це роздрібна торгівля, тимчасове розміщення товарів, забезпечення стравами та напоями, демонстрація кінофільмів, діяльність галузі творчості і мистецтва та розваг, діяльність галузі спорту, галузі відпочинку та розваг. Є така інформація, що це буде реалізовано через додаток "Дія" — це державний застосунок".

Президент Володимир Зеленський звернувся до підприємців: "Ви — найманий працівник, і вас звільняють, бо кав’ярня, де ви працювали, на жаль, закривається. У такому випадку ви зможете отримати допомогу у розмірі 8 тисяч гривень. Для цього потрібно зробити три прості кроки: зайти в додаток «Дія», ввести короткі дані і номер банківської картки. Якщо ви власник кав’ярні і ви не закрилися, деяких працівників відправили у вимушену відпустку, то для виплат цим працівникам ви зможете отримати допомогу. Це буде сума, пропорційна часу так званого простою у розмірі до восьми тисяч гривень на одного працівника".

За словами Зеленського, для отримання такої допомоги з бюджету потрібно 10 млрд гривень, і до парламенту мають подати відповідні законопроєкти.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
27 листопада 2020р.

Теги: коронавірус, COVID-19, карантин, підприємець, компенсація

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи