Богдан Кинів: «У підготовці Закарпаття до Євро-2012 більше декларацій, ніж роботи»

Тема підготовки до Євро-2012 практично не сходить зі шпальт газет, телевізійних екранів та навіть з розмов пересічних громадян. Чи будемо готові, як зустрінемо, чи не стануть гіркими для туристів наші хліб та сіль і наша українська гостинність через розбиті дороги, повну відсутність інфраструктури, високі ціни й низьку якість послуг? Про це – в розмові з депутатом Закарпатської обласної ради від політичної партії «Фронт Змін» Богданом КИНІВИМ.

Богдан Кинів: «У підготовці Закарпаття до Євро-2012 більше декларацій, ніж роботи»

- Богдане, ми бачимо і читаємо звіти обласної влади про готовність до Євро-2012. Як ви вважаєте – чи ми готові зустрічати туристів?

- Перше й основне – я не бачу цієї готовності. Так, у нашій області багато говорять про те, що приїдуть вболівальники, що чимало з них уперше побачать Україну, а відповідно, потрібно справити на них хороше враження. Але при цьому в усіх цих розмовах більше риторики, якоїсь незрозумілої бравади, порожніх обіцянок, бо насправді декларації не втілюються в життя. Тобто за місяць до єврочемпіонату ми все ще не бачимо ні належної інфраструктури, ні доріг, нічого іншого.

Перше випробування на вболівальників чекає вже на кордонах. До позитиву можна зарахувати хіба що обіцянки української влади з європейськими сусідами запровадити на митницях спеціальні митні коридори для уболівальників і наміри домовленості із колегами з-за кордону про здійснення спільного огляду для скорочення процедури проходження. Відтак говоримо про основні пункти пропуску на кордоні з Європою – вони у нас приведені до більш-менш належного стану. Це, приміром, «Лужанка», «Тиса», «Ужгород», тут навіть можна говорити про підфарбовані паркани, оновлені стенди, трішки підремонтовані під’їзні шляхи до пунктів. Але ж не всі їхатимуть туди, а найперше туди, куди ведуть GPS-системи. Приміром, румунам буде ближче на Вилок, а словакам – на Ублю. А що там ? Периферія як була в занедбаному, вкрай запущеному стані, так і залишається. Ви собі тільки уявіть дорогу на Львів через Самбір! Уявили? Свідома людина туди не поїде, бо машину розіб’є вщент, але ж іноземці цього не знають. Знають тільки, що є дорога, то й їдуть.

- До речі, про дороги. Припускаю, що тут аналогічна ситуація…

- Так. Якщо ще основні автошляхи приводять до ладу, це треба визнати, то, знову ж таки, периферія повністю залишається занедбаною. Але навіть тих зобов’язань, які взяла на себе держава, наразі не виконано. Так і немає об’їзної навколо Берегова, про яку стільки йшлося. Про об’їзну Ракошина, здається, вже й загалом забули, хоча ця ділянка й досі є найнебезпечнішою в Закарпатті та найнезручнішою для водіїв.

А розмітка? Її практично ніде немає: їде іноземець і навіть не уявляє, як і куди. Так само про дорожні знаки майже не говоримо. До речі, 23 березня під час міжнародного круглого столу експертів «Євро-2012: безпека, швидкість, культура, комфорт» його учасники якраз і говорили про те, що область майже нічого не зробила для приймання туристів, уболівальників.

Немає дорожньо-знакової розмітки, необхідної для того, аби іноземний турист міг зорієнтуватися на шляху. Проблеми зі знаками, вказівниками, інформаційними стендами. Так під час сесії облради передбачалося виділення 500 тисяч гривень на інформаційне забезпечення стоянок вздовж траси «Київ-Чоп» та «Берегово-Мукачево» у зв’язку з підготовкою до Євро. Але їх щось теж іще не видно. Влада на місцях звітує, що стенди готують, але всі ми знаємо, що нерідко вони виходять, м’яко кажучи, далекими від того, що потрібно. Зважаючи, що до фінальної частини чемпіонату залишалося надто мало часу, то я навіть не уявляю, як чиновники планують впоратися з проблемою. А вона є, починаючи від якості тих вказівників та стендів і закінчуючи грамотністю написів на них.

- Богдане, таке банальне, але таке потрібне туристові – кемпінги, зони відпочинку: як у нас із цим?

- Так само однозначно - замало кемпінгів і зон відпочинку уздовж усієї траси «Київ-Чоп». Зон відпочинку немає, попри те, що про їх створення влада області прозвітувала. Загалом, мали бути дві такі зони. Одну влада «приписала» собі, котра давно існує – «Наталі» на Воловеччині, де каміони ночують. А інша? Кемпінги хтось бачить ? Якщо їх хтось і робить, то, швидше за все, бізнес, приватні підприємці. А вони якщо збудують, вкладуть у це гроші, то, відповідно, прагнутимуть усе відбити з тисячними накрутками, тож ціни встановлять такі, що турист за голову вхопиться ! З іншого боку, а куди йому подітися? Навіть банальну потребу справити ? На більшості наших АЗС такі умови, що зайти не хочеться. Гадаю, з сервісом уздовж доріг таки буде проблематично.

Загалом, як кажуть, зустрічають людину по одягу. А одяг наш, нашої держави - це митниця, дороги, готельні комплекси, послуги. Якісь ще потрібні висновки ?

- Уже є інформація про те, що будуть завищеними ціни в готелях? Чи відомо вам щось про це?

- Знову ж таки, як звітує обласна влада, в області нині достатньо готелів належного рівня для розміщення вболівальників. За офіційною інформацією, мережа туристичних закладів вздовж основних доріг переміщення гостей та учасників чемпіонату Євро-2012 та поблизу пунктів перетину кордону нараховує 80 одиниць загальною кількістю понад 4 тисячі місць. Кажуть, цього цілком достатньо, і я, в принципі, погоджуся, бо напевно що мало хто схоче зупинитися в Закарпатті, якщо вже до Львова рукою подати. А ось щодо вартості послуг в готелях і не тільки, думаю, туристи таки будуть здивовані.

- Богдане, чи відомо вам, у скільки обійдеться проведення Євро-2012, в тому числі обласному бюджету Закарпаття, й чи будуть кошти витрачені доцільно?

- Власне кажучи, у Нацагентстві з підготовки Євро-2012 заявляють, що Україна витратить 20 мільярдів гривень, хоча державна цільова програма закладала на витрати понад 100 мільярдів гривень. Відповідно, фінансування Євро-2012 уже на рівні загальноукраїнському відбувається не в тих обсягах, які необхідні. Якби гроші надійшли повністю до тих регіонів, яким вони потрібні для зустрічі вболівальників, то нам би не довелося говорити про той плачевний стан, який є, нам би не довелося говорити про відсутність знаків, дорогу навколо Ракошина і так далі.

Щодо нашої області: як такої суми, передбаченої в обласному бюджеті саме на Євро-2012, не було передбачено. Кошти використовували з різних програм і їх просто прив’язали до тієї чи іншої проблеми в рамках підготовки до чемпіонату. Так, приміром, закарпатською програмою з розвитку туризму передбачено 500 тисяч на покращення інфографіки. Підходить під Євро? Підходить! Взагалі ж нещодавно відбулася комісія, під час якої депутати облради й говорили про мізерний розподіл коштів (на під’їзні дороги до кордонів - 860 тис. грн.) з обласного бюджету. Це такий мізер, що навіть говорити не доводиться, це фактично ніщо інше, як латання дірок. Тому говорячи про доцільність (якщо тільки гроші використають), то було б добре, бо, в принципі, й дороги, й знаки, й стенди нашому регіонові дуже потрібні.

- Богдане, насамкінець, чи допоможе Євро - 2012 збільшити туристичний потік європейців на Закарпаття?

- Це, напевно, складніше питання, ніж усі попередні. Чому? Та тому, що, по-перше, ви подивіться, яка антиреклама України триває в Європі. Нагадаю про скандальний ролик в Голландії: там на телебаченні показують невеликий сюжетик, з якого випливає заклик до місцевих жінок не відпускати своїх чоловіків до України на футбольні матчі, бо там доступні жінки. Це таке уявлення Європи про нас – доступні жінки й низькі ціни. Хіба це нормально?

Але все ж, якщо розмірковувати над тим, чи збільшиться потік туристів, то нещодавно заступник начальник управління з питань європейської інтеграції та туризму і курортів Закарпатської ОДА Олександр Марченко заявив, що транзитний потік через Закарпаття збільшиться на мільйон. За його словами, основне завдання українців під час чемпіонату - проявити свою доброзичливість до тих людей, які приїдуть на матчі. Якщо ж врахувати, що дійсно приїде та кількість людей, яка заявлена, то хтось напевно що зможе знайти позитиви і в Україні. Все ж таки наша країна має багату історію, культуру, щирих людей. Я маю надію на те, що бодай частині вболівальників, яка приїде до України, таки вдасться побачити позитив і в майбутньому ще спланувати свій приїзд до нас на відпочинок.

З інтерв’ю програмі “Думка експерта” (“Перший кабельний”)

Закарпатська обласна організація партії “Фронт Змін”, Закарпаття онлайн.Політичні партії
10 травня 2012р.

Теги: киныв, ынтерв’ю, ЕВРО-2012

Коментарі

Рекламодавець 2012-06-30 / 17:25:18
Строїть із себе цей Бодька незнати що...а сам два слова звязати не вміє

ПРАВДА 2012-05-29 / 13:36:58

Те саме, будь ласка, але без хамства. Закарпаття онлайн - не помийна яма. Коментар видалено. Адмін

Думка на коментар ")))" 2012-05-11 / 20:56:44
Незнання депутата теперішнього скликання обласної ради та в минулому міської, свідчить про Вашу неопізнанність. Це мінус саме Вам. Читаючи коментар, можу, сміло ставити під сумнів Ваш інтелект, співчуваю і бажаю досятнути хоча б тих висот, щоб мати власну об`єктивну думку, а не засуджувати іншу. І взагалі, перш ніж переходити на особистості, раджу уважно прочитати інтерв`ю, де висвітлюються проблеми нашого краю та необхідність їх вирішення, а не так званий "піар".

Андрій 2012-05-11 / 15:53:37
Дороги жахливі, в Ужгороді такого не памятаю. Одна знайома зі здивованим обличчям сказала що дороги не ремонтують бо всі гроші на Євро пішли:))) То на що вони пішли? Що від Євро кругом рузруха їз за кількох стадіонів?

Колегові 2012-05-10 / 17:33:12
А влада ніби сліпа й не знає про проблеми. Сидить і чекає коли Кинів їй про це розкаже. Аж страшно подумати щоб робили без Киніва! Підніматель проблем )))

Колега 2012-05-10 / 17:23:48
Кинів- голова профільної комісії обласної ради. Комусь із коментаторів ще дорости треба до такого "дітвачка". А матеріал дійсно актуальний. Влада має подякувати за підняті проблеми і бігти їх вирішувати.

))) 2012-05-10 / 17:00:00
Цей дітвачок взагалі в житті щось зробив, хто це такий, чим займається або працює? З чого живе крім хабарів? Просто клоун вирішив пропіаритись, вискочив як чорт з конопель )))

l-uzhg 2012-05-10 / 16:35:32
чим попіарився? я шось не бачу сильної новизни в його коментарях... Так на любому базарі люди коментують готовність до ЄВРО...

деп-т 2012-05-10 / 14:11:59
Попіарився Бодя на правильній темі :-))))

/ 4«Фронт Змін» об’єднався з «Батьківщиною» . Плани опозиції не змінилися.
/ 4Народний депутат України Валерій Лунченко проведе прийом громадян
/ 2Мирослав Білецький: “Під час прийняття важливих для громади рішень політичні амбіції потрібно залишати за межами сесійної зали”
/ 4“Фронт Змін” у Чопі спорядив дітей до літнього табору
/ 4“Фронт Змін” пропонує створити Погоджувальну раду при Закарпатській обласній раді
/ 4“Фронт Змін” допоміг вихованцям “Нової сім’ї” відпочити на басейнах
/ 4Жіноче крило Закарпатського “Фронту Змін” влаштувало свято для малечі
/ 4“Фронт Змін” дарував радість перечинським дітям
/ 3Завдяки поетапній ініціативі “Фронту Змін” Велятинська школа матиме їдальню
/ 4Перечинський “Фронт Змін” нагородив переможницю літературного конкурсу
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” вітає всіх школярів із закінченням навчального року!
/ 4Закарпатська опозиція таки взяла участь у мітингу “Вставай, Україно!” в Києві
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” долучився до вирішення проблеми працевлаштування молоді
/ 4Керівник Закарпатського “Фронту Змін” привітав ювілярку зі 100-річчям
/ 4Закарпатські фронтовики вшанували пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни
/ 4«Фронт Змін» взяв участь у розширеному засіданні Комісії з питань молодіжних ініціатив
/ 4Молодіжка «Фронту Змін» взяла участь в обговоренні проблем прав людини.
/ 4Хустські “фронтовики” чепурили місто
/ 1Валерій Лунченко допомагає Станіславу Кравчуку поїхати на Олімпіаду в Сочі
/ 2Молоді «фронтовики» обговорили законопроекти «Про вищу освіту»
/ 4Ужгородський міськрайонний суд скасував рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради щодо підняття ціни на проїзд у маршрутках
/ 4Опозиційна молодь обговорила проблему працевлаштування випускників
/ 2Валерій Лунченко відкинув звинувачення щодо “тушкування”
/ 4Молодіжне крило Політичної Партії «Фронт Змін» проведе круглий стіл з обговорення законопроектів «Про вищу освіту»
/ 3Богдан Кинів про заборону продажу алкоголю поблизу навчальних закладів
» Всі записи